9.
5 pravljic iz otroštva
Kajetan Kovič: Moj prijatelj Piki Jakob
Piki Jakob je bila ena mijih najljubših knjig. Piki Jakob je plišasti medvedek, zgodbe o njem pa pripoveduje Učitelj oz. fantek. Moje najljubše so Piki ima vročino, Medvedja mamica in Piki pri zobozdravniku.
H. C. Andersen: Deklica z vžigalicami
To je zelo posebna zgodba. Ena redkih z nesrečnim koncem. Deklica na mrzel večer prodaja vžigalice. Vmes sanjari o božični večerji in o pokojni babici. Deklica počasi tone v spanec, kjer se za vedno pridruži babici. Zgodbe včasih nisem razumela. Pomojem je vsebina namenjena starejšim. Zgodba se te res dotakne.
Aladin
To je ena redkih pravljic, kjer se princesa ne zaljubi v princa, zato mi je tako všeč. Aladin najde svetilko, v kateri živi duh. Svetilko mu želi ukrasti zlobno Jaffar, vendar mu to seveda ne uspe. Aladin se poroči z Jasmino in živita srečno do konca svojih dni. Aladin je moja najljubša pravljica že od nekdaj (sploh, ker Jasmina nosi hlače haha).
J. M. Barrie: Peter Pan
Peter Pan živi sanje vsakega otroka. Zna leteti, ima "svojo" vilo Zvončico, živi v deželi Nije in ni mu treba odrasti. Nekega dne z njim odpotujejo Metka, Jan in Mihec. V deželi Nije doživijo veliko pustolovščin in seveda premagajo kapitana Kljuko. Peter Pan je zgodba, ki nam pove, da ne smemo nikoli obupati ali nehati verjeti v svoje sanje.
Astrid Lindgren: Pika Nogavička
Pika Nogavička je zelo močna deklica, ki živi v vili z gospodom Fickom in Konjem. S prijateljema Tomažem in Anico doživi veliko zanimivih dogodivščin. Moj naljubši del je, ko so na otoku Taka Tuka. Piko Nogavičko bi moral poznati vsak otrok. Je najbolj smešna knjiga za otroke.
To je mojih 5 najljubših pravljic. Sedaj pa grem brat naprej