Bralni izziv 2016 - zarja

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 05 mar 2016, 10:49

Z veseljem sprejemam izziv, morda je kdo v prednosti, ker začenjam šele marca, ampak nič zato - izziv jemljem predvsem kot razvedrilo in dobro nalogo zaradi drugačnega koncepta izbiranja knjig.

Seznam nalog:

1) Knjiga, kjer glavni junak ni belec (3 točke) (Khaled Hosseini: Tek za zmajem)
2) Knjiga, ki ima v naslovu barvo (2 točki) (Nathalie Sarraute: Zlati sadeži)
3) Knjiga, ki si jo prebral/a v enem dnevu (3 točke) (Maxine Hong Kingston: Bojevnica)
4) Knjiga, ki jo je napisala ženska (1 točka) (Lidija Dimkovska: Skrita kamera)
5) Knjiga avtorja, ki ga še nisi bral/a (2 točki) (Fran Jaklič: Zadnja na grmadi)
6) Knjiga, ki ima v naslovu številko (2 točki) (Sigitas Parulskis: Tri sekunde neba)
7) Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva (3 točke)
8) Mladinska knjiga (2 točki)
9) Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor (3 točke)
10) Knjiga, ki jo je napisal moški (1 točka) (Yann Martel: Beatrice in Vergil)
11) Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo (3 točke) (Breda Smolnikar: Ko se tam gori olistajo breze)
12) Pet najljubših pravljic iz otroštva (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Zgodovinski roman (2 točki)
15) Knjiga z LGTB vsebino (3 točke)
16) Knjiga, ki vsebuje ljubezenski trikotnik (1 točka)
17) Knjiga iz strokovnega področja (3 točke)
18) Knjiga, po kateri so posneli serijo (2 točki)
19) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi žival (3 točke)
20) Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki) (Aleš Šteger: Kurent)
21) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi pevec (2 točki)
22) Po priporočilu tvojega sorodnika (1 točka)
23) Izšla leta 2016 (3 točke)
24) Knjiga o mitu ali legendi (2 točki) (Dubravka Ugrešić: Jaga baba je znesla jajce)
25) Knjiga o tebi pomembni problematiki (3 točke)


Nalogam bom sproti dopisovala naslove knjig, upam, da mi uspe opraviti vseh 25 nalog. Jupi!
Nazadnje uredil/a zarja dne 01 maj 2016, 16:59, skupaj urejeno 10 krat.

zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 05 mar 2016, 11:55

4. Knjiga, ki jo je napisala ženska
LIDIJA DIMKOVSKA: SKRITA KAMERA

Slika
Skrita kamera (Skriena kamera). Ljubljana: Cankarjeva založba, 2006. (Prevedel Aleš Mustar.)

Lidija Dimkovska je slovenska Makedonka ali makedonska Slovenka, kakorkoli že, naša je. Ni le pisateljica, njeno prvo področje udejstvovanja v književni umetnosti je poezija. Skrita kamera je njen prvi roman.

V zgodbi spremljamo Lilo, mlado makedonsko pisateljico, ki odpotuje na Dunaj s pomočjo evropske štipendije za umetnike. Tam biva s pevcem iz Pakistana in fotografinjo iz Albanije. Na prvi pogled se zdi, da so zaradi različnih narodnosti in le-tem pripadajočih kultur razlike med njimi nepremostljive, a se kmalu izkaže, da so si v marsičem podobni, vsak ima ozadje, ki ga je privedlo do njihove skupne točke, umetnosti, do njihovega srečanja. Ampak soočiti se morajo z novimi izzivi: Edlira in Joseph se zaljubita, Edliri se zdravstveno stanje močno poslabša, nakar ugotovimo, da je resno bolna že dlje časa, vendar to skriva, ker želi polno živeti, dokler se da.

Posebnost romana se skriva v naslovu in ob začetku branja nas kar precej zaposli iskanje identitete pripovedovalca: ta je namreč vsevedni prvoosebni, vendar to ni glavna oseba, torej Lila, čeprav o njej popolnoma vse ve. Šele na 14. strani se nam razkrije skrita kamera, ki je skrita v njenem prstu na nogi (kdor želi prebrati knjigo, naj ne prebere :eusa_naughty: ).

Zgodba me je absolutno pritegnila, z lahkoto se je prebere, ker je Lidijin stil pisanja ravno prav stopnjevan, da ohranja pozornost bralca skozi vso knjigo, igra se tudi s prehodi v času, pluje med preteklimi spomini, trenutnim dogajanjem in razmišljanjem o prihodnosti, razkrivajo se strahovi, preokupacije ...

Zazdelo se mi je celo, da je Lidija napisala nekakšna avtobiografijo, kajti z glavnim likom imata kar nekaj skupnih lastnosti: obe sta Makedonski, študirali sta v Romuniji, živita v Sloveniji, poročeni sta s Slovencem, sta pisateljici ...
Lidija je odlično predstavila tudi razpetost med domovino in tujino oz. nas sooča z vprašanjem, kaj ena ali druga sploh je.

Ocena:
Nazadnje uredil/a zarja dne 26 apr 2016, 09:46, skupaj urejeno 1 krat.

zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 12 mar 2016, 21:13

10. Knjiga, ki jo je napisal moški:
YANN MARTEL: BEATRICE IN VERGIL
Slika

Yann Martel: Beatrice in Vergil (Beatrice and Virgil). Ljubljana: Mladinska knjiga, 2011. (Prevedla Breda Biščak.)

Martel me je navdušil s Pijevim življenjem, ki je slikovito pisanje, intenzivno in polno simbolike. Bralcu postavlja mnogo vprašanj o bivanju, samozavedanju, resnici in vzpostavlja odnos s svetovno književnostjo. Pijevo življenje je sodobna Odiseja, medtem ko Beatrice in Vergil že z naslovom referira na Dantejevo Božansko komedijo, v notranjosti pa najdemo še več intertekstualnosti.

Roman se začne s spoznavanjem glavne osebe, Henryja, ki je uspešen pisatelj. Njegova noviteta je izjemna ne le po obliki (je dvosmerka: z ene strani esej, z druge roman; to založnikom vzbuja dvome), ampak tudi po vsebini. Henry se je namreč lotil občutljive teme holokavsta, ki bi jo vsi najraje pozabili. To je dodaten razlog, da založniki zavračajo izdajo te knjige. Po tem neuspehu se jeHenry odločil zapustiti pisateljsko kariero in tudi mesto - z nosečo ženo sta se preselila v Berlin.

Kot sem že povedala, zgodba se povezuje z ostalimi deli, največkrat z Božansko komedijo in Flaubertovo Legendo o usmiljenem bratu svetem Julijanu, obenem pa gre za zgodbo v zgodbi, kajti velik delež predstavljajo tudi izbrani odlomki drame Srajca iz 20. stoletja, ki je še eno sveže literarno delo. Henry se je z njim seznanil prek pisma, poslal mu ga je namreč bralec in mu napisal tudi, da želi njegovo pomoč.

Henry se je odločil kar osebno dostaviti odgovor, ker je naslovnik (po naključju mu je bilo ime Henry) živel le nekaj ulic stran. Spoznal je taksidermista, s katerim sta se vse pogosteje videvala in diskutirala o pisanju. Glavni osebi Srajce iz 20. stoletja sta Beatrice, oslica, in Vergil, vriskač.

Na naslovnici se dobro odraža vsebina romana, oslica in vriskač sredi ničesar na razprostrani progasti srajci, za katero izvemo, da so proge bele maščobe in rdečega mesa pri raztrganih živalih. Ugotovimo, da jima je skupna točka pisanje o holokavstu.

Martel me je tudi s tem delom prepričal, da zna mojstrsko voditi pripoved do konca, ki je vedno pretresljiv in prefinjeno izpeljan. Niti za trenutek ne podvomimo v resničnost povedanega, kajti podobe žive plešejo pred našimi očmi. Nikakor ne smem povedati, v katero smer se zgodba stopnjuje, naj pa še enkrat povem, da je vsebina vse povprek tesno povezana, elementi se prepletajo, ravno zato menim, da gre za vrhunsko delo, ki odstopa od povprečja.

Ocena:
Nazadnje uredil/a zarja dne 26 apr 2016, 09:46, skupaj urejeno 1 krat.

zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 19 mar 2016, 21:04

24. Knjiga o mitu ali legendi
DUBRAVKA UGREŠIĆ: JABA BABA JE ZNESLA JAJCE

Slika
Dubravka Ugrešič: Jaga baba je znesla jajce (Baba jaga je snijela jaje). Ljubljana: V. B. Z., 2010. (Prevedla Sonja Polanc.)

Roman je sestavljen iz treh delov, ob branju katerih smo vedno bližje bistvu oz. razkritju pomena naslova.
Prvi del govori o zagrebški pisateljici, ki se s svojo oboževalko Abo potepa po Varni in je ujeta med njena in mamina pričakovanja.
V drugem delu spremljamo tri "punčke": Bebo, Kuklo in Pupo, ki v Varni umre, nato spoznamo njenega vnuka iz Londona, ki razkrije življenjsko zgodbo svoje babice, ki je njeni najboljši prijateljici nikoli nista niti zaslutili (problematika židovstva v Jugoslaviji, Goli otok itd.).
Tretji del je pravzaprav poljudnoznanstven članek s področja folkloristike, ki obravnava motiv jage babe v slovanski mitologiji. Tu Aba Bagay (preberi vzvratno) dobro razdela tematiko in obenem vključi analizo predhodne zgodbe oz. romana.

Avtorica je s trodelno zgradbo stopnjevala tudi količino informacij o naslovni temi (prvič je delno razkrita na str. 30, ko hči izbljuva kepo, ki se na dlani zdi kot zarodek, nato na str. 52 z zgodbo o Car-deklici, naslednjič ob prihodu Pupinega vnuka, ki navede polinezijski pregovor "Stare coprnice nosijo dobra jajca"), sploh v zadnjem delu to učinkovito pojasni, zato o tem ne bi več dodatno pisala, raje bi poudarila, da je dobro vključila tipične pripovedovalske elemente kot so ponavljanje in stalni vzorci (npr. "Pa mi? Mi gremo naprej. Medtem o nam življenje pogosto polena pod noge meče, zgodba vsemu, kar je pereče, rada uteče."), ki variirajo, so rimani, pojavijo se tudi uganke (npr. "V enem sodu dve vrsti vina." - jajce), pogosto navaja umetniška dela, pravljice itd.

Kot je zapisano že v uvodnih straneh, so jage babe povsod, le sprva jih je težje opaziti: pravzaprav opisu jage babe ustreza vsaka starejša ženska, menim pa, da vsaka oseba, ki ima modrost ali kakšno drugo posebno vrlino, veščino, je bodisi spoštovana in cenjena bodisi osovražena, lahko tudi označena za čarovnico.

Nazadnje uredil/a zarja dne 26 apr 2016, 09:47, skupaj urejeno 1 krat.

zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 28 mar 2016, 19:09

5. Knjiga avtorja, ki ga še nisi brala
Fran Jaklič: ZADNJA NA GRMADI

Zadnja na grmadi. Celje: Mohorjeva družba, 2001. (Prvič objavljena v reviji Mladika l. 1924, l.1925 pa je kot knjiga izšla pri Mohorjevi knjižnici.)

To knjigo oz. povest, kot ji pravi avtor sam, bi zlahka umestila med zgodovinske romane, kajti obravnava resnične dogodke na prelomu 17. in 18. stoletja, ko je bilo v Evropi največ usmrčenih žensk, obsojenih za čarovnice. Avtor na podlagi ohranjenega sodnega zapisnika v nemščini opisuje zgodbo Lucije Krznič iz ribniškega okraja. Bralec se zlahka vživi v dogajanje, zanimivo, a hkrati jedrnato so predstavljene okoliščine, ki so privedle do obsodbe in zares hitro nam je jasno, da so le-te največkrat temeljile na (ne)simpatijah, nevoščljivosti, narobe razumljenih govoricah itd. V obravnavanem primeru je razlog ljubezenski trikotnik, bližnja gostilničarka je gojila neuslišano ljubezen do njenega moža. Gregorjevega lončarskega pomočnika Martineka je gostilničarka naščuvala proti Luciji in mu obljubila nekaj grošev ter par litrov vina za nagrado, če Lucijo naznani grajskemu sodniku. Izkazalo se je, da je sam Gregor kriv za obsodbo svoje žene, saj je v neki noči pijan povedal anekdoto o tem, kako jo je sredi noči pred nevihto srečal v polju prosa, nato pa se je zabliskalo in jo je zagledal, kako se skriva pred njim, saj je šla pogledat, zakaj se še ni vrnil domov.

Zgodba se mi zdi dobra predvsem zaradi resnične osnove, knjigi so dodane opombe, prevod zapisnika in študija o čarovništvu.

Nazadnje uredil/a zarja dne 26 apr 2016, 09:45, skupaj urejeno 1 krat.

zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 26 apr 2016, 09:44

1) Knjiga, kjer glavni junak ni belec

KHALED HOSSEINI: TEK ZA ZMAJEM

Slika

Hosseini, Khaled: Tek za zmajem. [The Kite Runner.] Ljubljana: Mladinska knjiga, 2006. (Prevedel Radovan Kozmos.)

Roman je res velika uspešnica, bestseller po celem svetu, o njem se je govorilo in pisalo, sama pa sem knjigo večkrat imela v rokah, vendar mi nikoli ni uspelo, da bi jo res prebrala. Malo je šlo tudi za predsodek, da ni dobra, ker je preveč promovirana.
Morda ni bil pravi čas - ker sem zdaj res, res navdušena. Najbolj me je prepričal Hosseinijev slog, ki odlično obvlada prehode med spomini, preteklostjo, sedanjostjo, dobro opisuje odnose in ... stalno sem imela občutek krivde: kot ga ima tudi Amir. Vsekakor mu je uspelo, da se bralci zamislimo nad morebitno lastno sebičnostjo in zaverovanostjo vase.
Še posebej pa moram priznati in izreči pohvalo - to je dokaz, da je res dober pisatelj -, da vsakič, ko sem za trenutek pomislila, kaj se bo zgodilo, me je besedilo hitro seznanilo s popolnoma drugačnim scenarijem, ki je precej pretresljiv, nikakor predvidljiv in v celoti dodelan.

Roman predstavlja vojno v Afganistanu na mikro ravni z zgodbo dveh dobrih prijateljev, ki skupaj odraščata nevedoč, da sta brata, in imata različen izvor ter vero.


zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 27 apr 2016, 11:59

11. Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo

BREDA SMOLNIKAR: KO SE TAM GORI OLISTAJO BREZE
Slika

Ko se tam gori olistajo breze: Iz Zlatih dépovških pripovedk. Depala vas: Samozaložba, 1998.

Zgodba je povzročila velik spor, ki se je nadaljeval na sodišču in za nekaj let preprečil prodajo knjige, saj so posamezniki v glavni osebi prepoznali svojo sorodnico, vsebina pa je kazila njen ugled.

Roman je res nekoliko provokativen, tako po obliki oz. slogu kot vsebini. Pravzaprav slog deluje v skladu z vsebino - po Jakobsonu bi rekli, da gre za samonanašalnost. Celotno besedilo je zgrajena iz ene same povedi, ni razčlenjeno na odlomke, prevladujoče ločilo je vejica, nekajkrat zasledimo tudi (stično!) tropičje (v pravopisno nepravilni rabi). Ta način podajanja je primeren za pripovedovanje, saj sledi toku misli in deluje kreativno. Ustvarjalnost, iznajljivost in gospodarnost pa so glavne značilnosti glavne osebe Rozine, ki si je zagotovila boljše življenje z žganjekuho in prodajo svojih izdelkov v ZDA, po vrnitvi v domovino je z mornarji izmenjevale pridelke: prinesla jim je gobe, orehe, fižol, oni pa so ji dali grške rozine in ostale bolj eksotične dobrine.

Najbolj sporni prizori so povezani z naslovom: vsako pomlad, ko so se breze olistale, sta Rozina in njen življenjski ter poslovni partner Brinovc zbirala brezin sok, ki sta ga uporabila kot aromo za žganje. Druga asociacija na breze pa je njun prvi spolni odnos, ki se je prepovedano zgodil prek poroko in sicer pri njunem prvem srečanju, opisovanje sledi vzhičenemu doživljanju in večkratni ponovitvi dejanja, avtorica ga je spretno vključila tudi v zaključek.


zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 27 apr 2016, 12:16

2. Knjiga, ki ima v naslovu barvo

NATHALIE SARRAUTE: ZLATI SADEŽI

Slika

Zlati sadeži. (Les fruits d'or.) Ljubljana: Cankarjeva založba, 1996. (Prevedla Suzana Koncut.)

Roman je napisala ista avtorica kot Otroštvo, ki je bilo lani izbrano za enega izmed maturitetnih besedil za slovenščino.

Slog je precej abstrakten, poteka v dialogih in monologih, s čimer je oteženo spremljanje okoliščin, dogajalnega prostora, časa, prisotnih oseb, težko tudi ugotovimo, kdo sploh so te - govoreče - osebe (podobno se pojavi tudi pri Manuelu puigu in njegovem delu Ženska pajek). Glavna tema romana je književno delo z enakim naslovom kot samo besedilo, napisal pa naj bi ga Bréhier. Z romanom Zlati sadeži in likovnimi deli Courbeta spremljamo dogajanje v elitnem meščanskem okolju, kjer je umetnost visoka vrednota in vsi jo doživljajo rahločutno, intenzivno, Jacques je tisti, ki v njihovem krogu deluje neprilagojeno, je provokativen in jim stalno obrača zrcalo, da spregledajo svojo naivnost ter stalno pretvarjanje o plemenitosti, poučenosti, vsevednosti.

Menim, da je to provokativen moderen roman, ki izpodbija ustaljene predstave o umetnosti in lepem, dobrem, kvalitetnem, obenem pa je tudi sam oblikovno gledano precej nenavaden in težaven.


zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 30 apr 2016, 14:53

3. Knjiga, ki si jo prebrala v enem dnevu:

MAXINE HONG KINGSTON: BOJEVNICA

Slika
Bojevnica. (The Woman Warior.) Maribor: Študentska založba Litera, 2009. (Prevedla Miriam Drev.)

Roman je sestavljen iz 5 poglavij, ki obravnavajo življenje kitajskih prebivalk v prejšnjem stoletju. Dobro se prepletajo svarilne pripovedi staršev o nečistovanju in pripovedovalkina usoda, razkrivanje skrivnosti prednikov, ki se vlečejo in pojavljajo v usodah naslednjih generacij. Avtorica opisuje nezavidljiv položaj priseljencev v ZDA in trud za ohranjanje korenin, šeg in navad. Neverjetna je tudi zgodba o dekletu, ki se je odločilo z leti odločne in predane vadbe postati izurjena bojevnica, da bi celemu svetu pokazala svojo vrednost in ščitila ponos družine ter vasi.

Prek vseh podanih zgodb spoznamo, da se zgodbe ponavljajo le malenkost variirajo, roman pa nas opozarja na tenkočutnost, s katero naj spremljamo okolico, saj so nekatere reči višje oz. daljesežne od nas samih.


zarja
Pixy
Prispevkov: 11
Pridružen/a: 05 mar 2016, 10:46

Re: Bralni izziv 2016 - zarja

PrispevekNapisal/-a zarja » 30 apr 2016, 15:12

6. Knjiga, ki ima v naslovu številko:

SIGITAS PARULSKIS: TRI SEKUNDE NEBA

Slika
Tri sekunde neba. (Trys sekundes dangaus.) Ljubljana: Modrijan, 2008.(Prevedel Klemen Pisk.)

Za ta roman bi rekla, da je precej sodoben: po slogu in vsebini. Sestavljen je iz več krajših poglavij, saj v vsakem navaja nek spomin, nek fragment celotne zgodbe, ki je namenjena novinarju. Glavna oseba pa je bivši sovjetski vojak, rojen v - po njegovih besedah - nemilostnih 60. letih, v katerih je nastala generacija otopelih, nezainteresiranih in nemočnih odraslih, ki ne sodijo nikamor.

Naslov se mi zdi vsestransko dobro izbran in premišljen, saj se skozi zgodbo razkrije njegova večplastna pomenskost (tri sekunde neba ponazarjajo zamaknjenost in ujetost njegove generacije; gre za tri sekunde med padanjem s padalom preden odpreš slednjega).Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Google [Bot] in 1 gost

cron