Bralni izziv 2016 – mikiesha

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2016 – mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 27 nov 2016, 18:44

Izziv: Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva (3 točke)

Naslov: Shrljivi pesek (The Shivering Sands)
Avtor: Victoria Holt
Ocena:Opis: Caroline Verlaine izgubi oba starša, umre ji mož, nato pa skrivnostno izgine še njena sestra Roma. Zaradi tega se odpravi na južno obalo Anglije, v vasico, kjer je njena sestra Roma odkrivala arheološke najdbe in kjer je nazadnje bivala.
V odmaknjeni trdnjavi Caroline najde zaposlitev kot učiteljica glasbe. Kmalu pa spozna, da hiša prikriva mnogo skrivnosti in da tudi njej nekdo streže po življenju.

Mnenje: Dolgo sem iskala knjigo, ki bi jo lahko prebrala za ta izziv. Končno sem se spomnila na staro dobro Victorio Holt.
Knjiga, ki sem jo izbrala je izšla leta 1985 pri Pomurski založbi (prilepila sem sliko naslovnice knjige, ki je izšla v angleškem jeziku, ker nisem našla slike izvoda knjige v slovenščini, ki bi mi bil všeč).

Knjige Victorie Holt sem prebirala proti koncu osnovne šole in v začetku gimnazije. Spomnim se, da sem takrat kar požirala njene romane. Tokrat me zgodba ni več tako pritegnila - v njej nisem našla več toliko razburljivosti in napetosti kot takrat, ko sem to knjigo prvič prebrala (verjetno sem se čez leta razvadila z novejšo literaturo :oops: ).
Kljub temu pa je treba priznati, da glede na to, da gre za lahko branje, je roman solidno napisan. Zato ji dam oceno nekje med 3 in 4.
Zgodba se razplete na zadnjih straneh in ima (za glavno junakinjo) relativno srečen konec (sestre sicer ne najde, dobi pa informacijo kaj se je z njo zgodilo), kar je prav tako ena izmed značilnosti zgodb V.Holt.

V izvodu, ki sem ga tokrat brala (v slovenščini) me je zmotilo edino mali milijon tipkarskih napak. Me kar razkuri, ko dobim knjigo v roke in je polna napak, tako da bi jo najraje šla pretipkat in šele nato brat. Včasih se sprašujem ali prevodov pred izdajo res noben več slovnično ne pregleda... :evil:

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2016 – mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 17 dec 2016, 11:09

Izziv: Po lastni izbiri (1 točka)

Naslov: Kraljica rek (Lady of the Rivers)
Avtor: Philippa Gregory
Ocena:Opis: Kraljica rek je zgodovinski roman o bedfordski vojvodinji Jacquetti. Jacquetta se polna pričakovanj poroči z bedfordskim vojvodo, ki je tisti čas angleški regent v Franciji. Vendar pa kaj kmalu spozna, da njen zakon ne bo tak kot je pričakovala in kot bi moral biti, saj se je bedfordski vojvoda z njo poročil iz drugih razlogov in ne iz ljubezni.
Po smrti vojvode postane vojvodinja vdova. Vedno bolj pa se čuti povezano s plemičem Richardom Woodwillom, ki je bil njen prijatelj tudi že takrat, ko je bila še poročena z vojvodo Bedfordskim. Ker kralj in kraljevi veljaki ne bi odobravali njene poroke z Richardom (Richard je namreč nižjega stanu kot ona, ki je vojvodinja vdova), se z Richardom poročita na skrivaj in o poroki kralja obvestita šele, ko je le-ta že veljavna.
Skupaj se vrneta v Anglijo, ker začneta služiti angleškemu kralju Henriku IV in njegovi mladi ženi, kraljici Margareti. Kralju in kraljici ostaneta zvesta tudi v času, ko se razmere v Angliji zaostrijo in prestol prevzame Henrikov bratranec.

Mnenje: Mirno lahko rečem, da gre za najboljši roman, ki sem ga prebrala to leto (do danes, seveda!). Roman bazira na zgodovinskih dejstvih. Osebe, ki so vpete v zgodbo, so resnične zgodovinske osebnosti. Knjiga je mojstrsko napisana. Všeč mi je bil pisateljičin slog, všeč so mi bili karakterji oseb, všeč mi je bilo popolnoma vse v tem romanu.
Gre za roman, ki spada v serijo "The Cousins' War", V slovenščino so trenutno prevedene le tri knjige iz te serije (mislim pa, da jih je skupno 5 ali 6...). Je pa zanimivo, da je Kraljico rek (naslov je meni osebno sicer butasto preveden, saj v originalu naslov pomeni Jaquettin plemiški naziv - zaradi tesnega prijateljevanja s kraljem in kraljico, je bil namreč Richardu podeljen plemiški naziv "baron", ona pa je tako postala "Lady of the Rivers" (da se bosta nazivala "Rivers" sta si izbrala sama - kar pa izhaja iz njene družinske zgodovine in povezave z boginjo Meluzino, ki je rečna/vodna boginja)) pisateljica napisala šele po tem, ko je izdala Belo kraljico, saj je Kraljica rek vsebinsko predzgodba Bele kraljice (Jaquetta je mati glavne junakinje v romanu Bela kraljica). Kjer se končna Kraljica rek, se namreč začne Bela kraljica.

V glavnem: zgodba je res top! V kolikor uživate ob raziskovanju zgodovine, vam toplo priporočam ta roman (za preostala dva še ne morem trditi ali bosta vredna branja, ker me šele čakata na polici... sem pa nekako prepričana, da ne bosta slaba). Vojna rož, ki je divjala v Angliji, tekom 15.stoletja, tako dobi nove razsežnosti.
Moja ocena je vsekakor: 5+!

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2016 – mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 22 dec 2016, 22:10

Izziv: Mladinska knjiga (2 točki)

Naslov: Hči lune
Avtor: Desa Muck
Ocena:Opis: Glavna junakinja zgodbe je 14-letna Lučka, ki počitnice preživi pri svoji babici na Dolenjskem. Tam so tudi Krištof (Lučkina nesojena ljubezen), Erika (Lučkina prijateljica), Bine (ki gre Lučki resnično na jetra) in Diana (Krištofova punca). Lučka preživlja strašne muke, ker je Krištof zaljubljen v Diano in se za Lučko skoraj ne zmeni. Čez čas se zdi, da je Krištof Lučko le vzljubil. Lučki uspe, da se na samem dobi z njim in ga odpelje do Izvira zaljubljencev, vendar pa se njunih nekaj trenutkov klavrno konča, saj ju zmoti nevihta, poleg tega pa se Krištof spotakne in se poškoduje. Krištof je jezen na Lučko in pokaže svoj pravi obraz - Lučko zmerja in krivdo za splet okoliščin vali nanjo. Noč preživita v gozdu, naslednje jutro pa ju najdejo in odpeljejo iz gozda.
Lučka odide nazaj v LJubljano, vendar se kmalu spet pvrne na Dolenjsko, saj si babica zlomi roko. Tokrat ji Bine razkrije svoja čustva in kmalu tudi Lučka spozna, da je zaljubljena vanj.
Znotraj zgodbe se dogaja še ena vzporedna zgodba - zgodba, ki jo piše Lučka (Lucijana Asterija v vrtincu ljubezni).

Mnenje: Knjiga je kot mladinska knjiga solidno napisana. Spomnim se, da sem jo kot osnovnošolka večkrat prebrala. Tudi sedaj, ob ponovnem branju, sem se spomnila kar nekaj dejtajlov iz zgodbe (npr. scena iz gozda, ko je Krištof jezen na Lučko). Je pa dejstvo, da sem knjigo definitivno prerasla (no, saj čudno bi bilo, če je ne bi, hihi :lol: ).
Zgodba je taka zasanjana, ljubezenska pripoved - za najstnice, take, kot sem bila nekoč sama. Ocenila sem jo s solidno 3 (ker sem knjigo prerasla, je ne morem več oceniti skozi oči osnovnošolke - v kolikor bi to bilo možno, bi ji verjetno dala kar petico).

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2016 – mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 27 dec 2016, 17:19

Izziv: Knjiga po kateri so posneli serijo (2 točki)

Naslov: Bela kraljica (The White Queen)
Avtor: Philippa Gregory
Ocena:Opis: Knjiga nadaljuje zgodbo, ki jo konča roman Kraljica rek. Bela kraljica je zgodba o Elizabeth Woodville, ki se odvija v času t.im. "Vojne rož", kjer se brat bori proti bratu in bratranec proti bratrancu. Elizabeth je ženska iz rodbine Lancastrov, vdova, ki se v kraljevo družino Yorških povzpne zaradi lepote in (vsaj tako pravi zgodba) zaradi čarovniških veščin svoje matere. S kraljem se na skrivaj poroči, kasneje pa je poroka tudi javno razglašena. Zaradi vojnega časa je njen položaj kraljice stalno ogrožen. Zato se nenehno bori zase in za svojo družino.

Mnenje: Gre za še eno poslastico izpod peresa Philippe Gregory. Sicer je bila ta knjiga v seriji "The cousin's war" napisana prva in je kot taka tudi prva izšla, vendar gre vsebinsko za nadaljevanje zgodbe Kraljica rek.
Tudi ta roman me je dobesedno pustil brez besed: zgodba je tekoča, napeta in lahko berljiva. Kar mi je še posebej všeč je to, da roman tudi tokrat postreže z resničnimi zgodovinskimi dejstvi (se mi je med zgodbo, tako kot tudi že pri prvi knjigi, konstantno dogajalo, da sem šla googlat navedene zgodovinske osebnosti (in nato vedno znova razočarano dojela, da v moji domišljiji izgledajo popolnoma drugače kot so izgledali v resničnem življenju :109: :cry: ). Vsi dogodki, ki jih nudi zgodba, so čudovito (realno) opisani - kar stopiš se s samo zgodbo... neverjetno, res!

Med branjem sem odkrila, da so po knjigi posneli tudi mini serijo, zato sem se knjigo odločila uvrstiti v ta izziv. Bom pa serijo prav tako pogledala - enkrat v bližnji prihodnosti (upam le, da si ne bom pokvarila vseh pozitivnih vtisov, ki mi jih je knjiga pustila).

Sedaj me čaka še tretja knjiga iz te serije, ki je prav tako prevedena v slovenščino (upam, da mi jo bo uspelo prebrat do konca tega leta... :tralala: ). Sem pa ravno danes med službo razmišljala, da sem postala obsedena z angleško zgodovino (kar ne morem nehati razmišljati o vseh teh dogodkih...).
Dejstvo pa je, da sem odkrila še eno izmed (meni osebno) top pisateljic. Upam le (in to je vsekakor moja novoletna želja), da bodo kaj kmalu prevedli še preostale njene knjige (ki jih sedaj še ni v slovenščini) - sicer mi angleščina ni tuja, ampak vseeno raje berem v slovenščini.

Tako da: ocena 5+ in TOPLO priporočam vsem, ki obožujete zgodovino! <3


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gostov

cron