Bralni izziv 2017 - *moyca*

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2017 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 30 jul 2017, 09:31

17. Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom

Victoria Holt: Pavji ponos

Ne morem verjeti, da sem se po več kot dvajsetih letih lotila spet knjige Victorie Holt! Za kaj vse ni dober ta bralni izziv, ne? Me je pa tudi zanimalo, kakšne vtise bo takšna knjiga tokrat pustila name, ker v času najstništva sem jih prav požirala. No, razlika je očitna... leta zgleda prinesejo svoje, tudi bralni okus ni več takšen, kot je bil.

Zgodba je ljubezenska, prepletena z mnogimi ovirami in izzivi. Dogaja se v Angliji in v Avstraliji ob koncu 19. stoletja oz. ob prelomu v 20. V glavni vlogi je mlada Jessica, katere življenje je polno zakopanih družinskih skrivnosti, ki jih sproti odkriva. Jessica ima še ime Opal, kar je kar simbolno v tej knjigi, saj je njeno življenje močno zaznamovano prav s temi dragimi kamni. Življenje se ji drastično spremeni, ko spozna Bena, ki živi na sosednjem posestvu, kjer je včasih živela prav njena družina. Tudi z njegovo pomočjo odkrije, kdo pravzaprav je.. Prav Ben je tudi tisti, ki ji predstavi sina Jossa oz. pava ter jima vrže kost - naj se poročita, saj bo tako dediščina njuna. Kaj sta zares storila in kako se zgodba nadaljuje, je pa že kar preveč oz. preveč spoilerjev za to temo. Naj povem le, da ima zgodba še kar nekaj zapletov in seveda klassično srečen konec.

Knjiga je berljiva, po svoje zanimiva, a prav nič posebnega, zato ji dam oceno 3 zvezdice. Je pa bil vseeno čar prebrati spet kakšno takšno knjigo, ki ima vonj po starem, saj jo je tašča dobila v antikvariatu in je do mene našla pot čisto naključno. Kljub vsemu sem najbrž z Victorio Holt zaključila, saj je še toliko drugih knjig, ki si jih želim prebrati, pa je časa vedno premalo.
pavji_ponos.jpg
pavji_ponos.jpg (43.77 KiB) Ogledan 1829 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2017 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 05 avg 2017, 12:01

19. Knjiga s politično vsebino

Stasha Furlan Seaton: Vojna vse spremeni

To je bil šele izziv - najti knjigo s politično vsebino. Ker takšnih knjig pa res ne berem, to je bila moja prva misel. A sem ugotovila, da tu pa tam le pade kakšna, ki je povezana tudi s politiko. Kakorkoli, odkrila sem super knjigo, ki mi je marsikaj osvetlila, političnega in zgodovinskega,

Založnik je o knjigi zapisal in ker se z vsem zelo strinjam, citiram tukaj:
Knjiga Vojna vse spremeni so spomini, nostalgični spomini na brezskrbno mladost v predvojni Jugoslaviji in Trstu, in boleči spomini na medvojni in povojni čas političnih pritiskov in hudih življenjskih preizkušenj. To je tudi biografija Borisa Furlana, človeka, ki mu je neki politični režim uničil življenje.

Knjiga Vojna vse spremeni opisuje družino Furlan, ki je med obema vojnama odšla iz rodnega Trsta v Ljubljano ter nato med 2. svetovno vojno v Beograd, preko Grčije, Turčije, Jeruzalema, Egipta, Južnoafriške republike v ZDA. Knjigo pripoveduje Staša Furlan, hči znanega dr. Borisa Furlana, pravnika in miroljubneža, ki je bil po vojni soobtožen v Nagodetovem procesu in v samostojni Sloveniji, žal kar nekaj desetletij po njegovi smrti, tudi oproščen.
Staša opisuje svoje idilično otroštvo v Trstu, svojo družino, v kateri je bilo polno ljubezni, svojo nono, mamo, predanega očeta in svoja dva brata. Skozi knjigo vidimo, kako vojna in politične razmere v takratni Jugoslaviji vse spremenijo, kako ji življenje dobesedno obrnejo na glavo. Stašo spoznamo kot pogumno, neustrašno, človekoljubno, izjemno mlado dekle, ki se na lastno pobudo pridruži tudi partizanom, ki gre skozi pekel, preden si lahko ustvari življenje, kot si ga vsak zasluži. Predvidevam, da jo preteklost preganja še danes, če je sploh še živa.

Knjiga postreže z zgodbo, ob kateri bi najraje jokal, postreže pa tudi z zgodovinsko političnimi dejstvi, o katerih vem bolj malo in so me prav šokirali. Boli, ko bereš, da svoje družine več ni smela obiskati, da ni naredila nič narobe, pa je bila vseeno preganjana.

Knjigo priporočam vsem, ki jih tematika zanima. Prebrali boste zgodbo, ki je verjetno malo drugačna od uradnih zgodovinskih dejstev, a je osebna pripoved Staše in kot taka neprecenljiv vir spominov in strani, nabitih s čustvi.
Vojna-vse-spremeni_bookfull.jpg
Vojna-vse-spremeni_bookfull.jpg (11.48 KiB) Ogledan 1818 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2017 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 18 avg 2017, 13:25

1. Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev

Emma McLaughlin in Nicola Kraus: Dnevnik varuške

Iskala sem knjigo, ki bi jo napisala vsaj dva avtorja in sem tole prvo zagledala v knjižnici za poletno branje. In je šla z mano. Pričakovala sem lahkoten, zabaven roman. Malo sem se uštela.

Glavna oseba je Nanny, varuška. Skrbi za štiriletnika Grayerja, njegova starša gospa in gospod X pa sta večino časa odsotna oz. prezaposlena. Oče s službo in ljubico, mama pa ... hmm, težko bi rekla s čim, s tem da zapravlja denar in teži Nanny ter gospodinji gospe Connie. Prva polovica knjige me sploh ni pritegnila, imela sem težave z ugotavljanjem, kdo sploh je kdo.. Nato se nekako razvije in postaja iz poglavja v poglavje bolj neverjetna oz. neverjetne so bizarne zahteve gospe X.

Večino preostanka knjige sem bila kot mama in človek zgrožena nad brezbrižnostjo staršev in nad očitnim zanemarjanjem lastnega otroka. Razumeš, bogati so in slavni, imajo varuško, samo da jim je pa lasten ootrok odveč, da skrbno planirajo vsako nepomembno stvar, a ne opazijo, kako jih otrok pogreša, si želi njihove družbe. Knjiga v bistvu prinaša veliko sporočilo - otrok je pomemben, ni le nek projekt in tekmovanje, je osebek s čustvi in zasluži si, da je sprejet in ljubljen.

Večino časa je tudi varuška ogorčena in ne more verjeti, kaj se dogaja. Skozi zgodbo na srečo najde stik z otrokom in postane dovolj naveličana vsega nesmisla, saj ima navsezadnje tudi svoje življenje - je tik pred diplomo, je sveže zaljubljena, ipd.

Knjiga me je razočarala oz. ni izpolnila mojih pričakovanj. Ocenim jo s tremi zvezdicami samo zato, ker razumem, s kakšnim namenom je bila napisana in kaj nam sporoča. Upam le, da je našla pot na police teh modernih in zelo zaposlenih staršev.
Dnevnik varuske.jpg
Dnevnik varuske.jpg (20.92 KiB) Ogledan 1788 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2017 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 28 avg 2017, 09:00

20. Knjiga, kjer ima glavni junak super moči

Samantha Shannon - Sanjačka

Uh, tale knjiga mi pa ni najbolj šla. Prebrala sem jo za izziv, ker sem jo videla med predlogi tukaj na bralnici.

Dogaja se v prihodnosti v podzemlju Londona, nato pa v Oxfordu. Glavna junakinja je sanjačka Paige. To, da je sanjačka, je njen dar. Je jasnovidka in zbira informacije s tem, ko vdira v ume drugih, kar je seveda prepovedano. Živi dvojno življenje, večino časa v Rodu, kjer dela, čez vikende pa doma pri očetu, kateri ne ve, kaj počne.
Življenje se ji spremeni, ko jo ugrabijo in odpeljejo v Oxford v ječo, kjer že več kot dvesto let v tajnosti deluje pomembni predstavniki rase. Tam dobi Upravitelja, s katerim se sprva nikakor ne more povezati, sčasoma pa se stvari spremenijo. Ves čas se Paige oz. 40, kot jo poimenujejo v ječi, se ves čas bori, da bi se osvobodila in prišla nazaj v London, kamor spada. Na tej poti doživi marsikaj, ves čas pa ohrani svoj ponos, dostojanstvo in je zelo pogumna in srčna.

Pozitiva v tej zgodbi je Paige, glavna junakinja, saj s svojo izjemnostjo daje vzgled in ne obupa do konca. Tudi njena zgodba je bila tista, ki se me je toliko dotaknila, da sem vztrajala in knjigo prebrala do konca. Drugače pa je zgodba precej abstraktna in nepredstavljiva, na čase težko razumljiva in meni osebno ne preveč zanimiva. Videla sem, da obstajajo celo nadaljevanja v tej seriji, a zame bodo ostala neprebrana.

Knjigo priporočam ljudem, ki jih zanimajo nenavadne stvari, ki bi se lahko zgodile v prihodnosti, tiste, ki verjamejo oz. razmišljajo o drugih svetovih in nenazadnje ljubiteljem znanstvene fantastike.

Ocena: 3 zvezdice
Sanjacka.jpg
Sanjacka.jpg (10.83 KiB) Ogledan 1741 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2017 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 07 okt 2017, 17:26

25. Dramsko delo

Bina Štampe Žmavc: Ure kralja Mina

Za ta izziv sem si pa privoščila malo krajše, pravzaprav otroško, dramsko besedilo priljubljene pesnice in pisateljice Bine Štampe Žmavc.

Dramska besedila mi niso blizu oz. se v njih izgubim Priznam, da sem tole prebrala dvakrat, da sem ga razumela, kot sem želela. Govori o kralju, ki hoče zaustaviti oz. upočasniti čas z namenom, da mu brada ne bi sivela oz. da se ne bi postaral. Kralj je seveda kralj in navajen je, da je po njegovo oz. da se izvrši vse, kar ukaže. Težko razume, da s časom pa ne bo tako. Ukaže počasnejše tiktakanje ur, kar naredi pravo zmedo. In ko je lačen, ker se zajtrk predolgo dela, ko v največjem soncu jezdi na sprehodu.. takrat ugotovi, da je bolje, da se s časom ne igra.
Poleg kralja Mina nastopajo še Urarček, Čarovnik, Goljuf, visoki gostje, ki pridejo h kralju in še nekateri.

V bistvu je simpatična zgodbica o času in o tem, kako se človek počuti, ko ni zadovoljen sam s seboj, ko se mora soočiti s tem, da se stara, da tega ne gre upočasniti. Čas, sveta vladar, pravi pregovor in res je tako.
Ure.jpg
Ure.jpg (95.44 KiB) Ogledan 1695 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2017 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 08 nov 2017, 19:15

4. Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo

Damjana Bakarič: Na tesnobi

Juhuhu, prebrala sem zadnjo knjigo letošnjega izziva! :rock:

Pritegnila me je že platnica oz. zapisi na njej.
Izpoved o tem, da huda tesnoba in panični napadi morda NISO največje prekletstvo, ki se vam lahko zgodi (čeprav mislite, da umirate)
Zame je tesnoba prijateljica, ki me je prišla opozorit, da s seboj ne delam prav


Knjiga je osebna izpoved Damjane, ki se je soočila s paničnimi napadi in tesnobo, ter obenem polna nasvetov in tudi nekaj izkušenj drugih ljudi, ki jih je avtorica v procesu zdravljenja spoznala.
Je berljiva, napisana dokaj preprosoto, a pritegne. Všeč mi je, ker imaš občutek, da res piše iz sebe, iz svojih izkušenj in kako težko ji je to moralo biti oz. kako zdravilno je to vplivalo na njo. Bila je čisto na dnu, brez službe, sama s hčerko in psihično strta, nemočna od tesnobe. A se je pobrala, začela ŽIVETI in jasno pove, da je treba misliti nase, se dati na prvo mesto in ne misliti samo na druge. Kaj ti pomaga kariera, če te spravlja ob živce oz. te nekdo na delovnem mestu nadleguje?

Zares me zanima, kako je Damjana danes.. Konec je optimističen, pove, da je postala sodelavka revije Jana, že ves stil pisanja se proti koncu vidno spremeni, postane bolj optimističen.

Priporočam vsem, ki se spopadate s tesnobo ali pa morda poznate koga, ki se. Videli boste, da to ni tabu, ne nobena sramota, da je bolezen kot vsaka druga. Bolezen, ki rabi terapijo, takšno ali drugačno.

Ocena: 4-5 zvezdic
Na tesnobi.jpg
Na tesnobi.jpg (44.44 KiB) Ogledan 1625 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gostov

cron