16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)
S.G. Redling: Damocles
Kategorija: znanstvena fantastika
Povezave: GOODREADS,
BRALNICA,
Moj blog
Letos sem prebrala kar nekaj knjig, ki so me nasmejale. Dolgo časa sem se odločala, katero bi dala v izziv. Odločila sem se za Damocles, ker je prvi ZF roman, ki me je nasmejal. In seveda zato, ker ni preveden in ga mogoče vsi še ne poznajo. Med branjem sem na glas smejala.

To je drugačni ZF roman, kot sem jih navajena. Gre za sobivanje različnih bitij. Lahko bi rekli, da je ZF drama.
Damocles je vesoljsko plovilo, vesoljska ladja, ki pet Zemljanov pripelje na planet Didet, da ga raziščejo. Da spoznajo novo vrsto bitij, njihovo kulturo, življenje in vzpostavijo stik z Didetčani. Oboji, Zemljani in Didetčani, se imajo za ljudi, in oboji so vedeli, da vesoljci obstajajo. Tokrat pa se prvič srečajo, poskušajo živeti in komunicirati skupaj.
Zgodbo spremljamo skozi dva različna lika. Meg je dekle z žalostno preteklostjo. Pripeljali so jo, da bo vzdrževala mirno stanje in pomagala pri prevajanju dideščine. Loul je uradnik, ki ga ugrabijo in pripeljejo do vesoljskega plovila, da bo ugotovil, zakaj je ta pristal na Didetu. Poskušata vzpostaviti skupno komunikacijo. V knjigi je poudarek na prijateljstvu in zaupanju.
Meg in Loul neprestano razpravljata o različni kulturi med sabo. Imata posebno napravo, neke vrste prenosni računalnik, ki njima prevaja pogovor, da razumeta drug drugega. Mislila sem, da bo kakšen ljubezenski prizor med njima, vendar ga ni bilo. Pisateljica je samo nakazala, da sta naklonjena drug drugemu, da rada sodelujeta. To pa je tudi vse. Malo me je razočaralo to, ker sem med njima pričakovala več. Ravno zato dam knjigi samo štiri zvezdice.
Didet je oranžno rumeni planet, ki nima hrane in nima noči. Didetčani so psihološko podobni ljudem, zato med seboj lahko komunicirajo.
Vendar oni ne spijo, ne delajo, nikoli niso plavali, pluli ali stopili v stik z vodo, čeprav je Didet sestavljen iz 70% vode. Spoznamo tudi Urferse, ki prispejo na Didet. Ti prihajajo iz planeta Urf in so znanstveno zelo nadarjeni.
Zemljani imajo nekaj skrivnosti pred Didetčani, kar naredi zgodbo še bolj napeto.
Meni je bilo tole super branje in enkratno potovanje na planet Didet. Pisateljica je ustvarila izjemno zanimivo zgodbo, ki vas bo po vrhu napetosti in skrivnosti še nasmejala. Smešni so bili odlomki med Loulom in Meg. Loul je namreč zelo neroden in ni vedno razumel kaj mu skuša Meg povedati, vendar se je vedno delal, da jo popolnoma razume. Njegove izjave so postale smešne. Še bolj smešen pa je bil Cho, Megin poslovni partner. On je bil zelo nezaupljiv, zato mu je posadka vedno kaj zakuhala in vedno jim je nasedel. Najbolj smešen mi je bil odlomek z jagodami. Še zdaj se smejim, ko se ga spomnim.

In seveda, ko sta se Meg in Cho prepirala, kdo je boljši znanstvenik. Tukaj je pisateljica želela prikazati sproščenost med delom. Čeprav se delu posvečaš popolnoma in ga opravljaš odlično, moraš imeti tudi lep odnos do sodelavcev. Nasmejal vas bo pa tudi pilot, ki je pojedel vso rezervo hrane.
Damocles je zanimiva, zabavna, malo drugačna pustolovščina, ki jo lahko prebirate kadarkoli, tudi na plaži. Jezik je lahek in razumljiv, vsebina pa vas pritegne in drži v napetosti. Meni je odličen roman in ga priporočam vsem. Poleg tega ima ogromno lepih in zanimivih citatov.
Whatever planet this was, there was life, and the environment was not overtly hostile to human life.
''I love dreams. Even bad ones.''
They look like a badly matched dance pair, he too short, she too nervous.
Because we're all supposed to be friends. We're all supposed to like each other and respect each other and be interested in each other because everyone has a story.