Bralni izziv 2017 - by saš

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 19 mar 2017, 19:25

knjiga, ki sem jo želela prebrati že lani

Potepuški maček Bob : James Bowen


Ocena:
Kategorija: leposlovni roman

Opis: Nenavadna zgodba se je začela leta 2007, ko je James na stopnišču neke stavbe v bližini svojega doma našel poškodovanega mačka. Odločil se je, da mu bo pomagal, zatem pa ga je spustil nazaj na ulico. Toda maček, katerega je poimenoval Bob, se ni želel posloviti in se je vedno znova vračal. James je dejal, da ga ni želel obdržati. Bob je namreč potepuški maček in ni vedel, kaj ga čaka. „Prvi dan mi je sledil do avtobusne postaje in mi, na moje presenečenje, sledil na avtobus. Tedaj sem se odločil, da ga bom obdržal in vesel sem, da sem se tako odločil,“ je dejal Bowen. Po nekem času je njuno druženje preraslo v pravo prijateljstvo. Glede na to, da je James med drugim tudi ulični glasbenik, Bob pa njegov zvesti spremljevalec, je maček hitro postal prava atrakcija na londonskih ulicah. Bob ima tudi svoj profil na Facebooku in Twitterju. Literarna agentka Mary Pachnos se je nekajkrat sprehodila mimo Jamesa in Boba, ko sta bila na ulici, nakar jima je nekega dneva pristopila. Jamesu je ponudila, da ji predstavi svojo zgodbo. Pol leta kasneje je luč sveta zagledala knjiga 'A Street Cat Named Bob' (Ulični maček, imenovan Bob) in v zelo kratkem času postala prava knjižna uspešnica. James se trenutno dogovarja za snemanje filma s producenti hollywoodske uspešnice Marley in jaz (Marley and Me). James ne more verjeti, kaj se mu dogaja. „Glede na svojo preteklost sem mislil, da me prihodnost čaka v bolnišnici in ne v Hollywoodu. Vse zasluge za to pa pripisujem Bobu, zares sem mu hvaležen. Veliko sva preživela in nanj ne gledam kot na ljubljenčka, temveč kot na prijatelja,“ poudari 33-letnik.

Mnenje: Knjige ocenjujem po tem kako lahkotno jo lahko preberem, ali mi misli uhajajo drugam (potem sigurno ni zanimiva), ali jo želim kmalu nadaljevat brat, kako je besedilo postavljeno na strani, kakšno imam mnenje o neki tematiki,... Ne ocenjujem jih ali je besedilo polno dobrih in zanimivih besed.
Knjiga je zanimiva, zato sem se odločila, da preberem tudi preostali dve knjigi istega avtorja s podobno vsebino. Obožujem mačke :020: zato mi je knjiga še posebej pri srcu. Vsak maček ima svoj karakter, doma imam tri mačkone in noben ni podoben glavnemu junaku Bobu, razen v tem da vračajo hvaležnost, ker smo jih nekako rešili, ko so se pritepli k hiši. Bob je zelo družaben maček, hvaležen Jamesu, ker skrbi za njega. Zanimiva je njuna zgodba, opisuje tudi pomembne dogodke iz preteklosti tako, da spoznamo celotno zgodbo in povežemo stvari. Mogoče pogrešam tudi Bobovo zgodovino, ampak to pa je malokrat mogoče, ker mačke kar pripeljejo od nekod in nikoli ne izveš od kje so prišli.

Bob je super muc, pomagam, je družaben, vedno maha z repkom, se rad vozi z avtobusom, sedi Jamesu na rami, kadar se mu ne da hodit. James je delaven fant, želi delati toliko, da bo imel za preživet, ni konflikten,... Knjigo priporočam, pripravljajo pa film, ki si ga bom sigurno ogledala.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 19 mar 2017, 19:37

knjiga po lastni izbiri

Bobovo darilo : James Bowen


Ocena:
Kategorija: leposlovni roman

Opis: Nekdanji odvisnik, brezdomec in londonski poulični glasbenik James Bowen, že več kot sedem let prijateljuje z lepim oranžnim mačkonom, ki mu je v težkih trenutkih pomagal osmisliti življenje in poiskati pravo pot. Ganljiva pripoved o njunih dogodivščinah Potepuški maček Bob, ki je postala prava knjižna uspešnica, je zdaj dobila tudi svoje nadaljevanje. V predbožičnem času je življenje na ulici še posebej težko, a Bowen je znova prisiljen v prodajo časopisa za brezdomce in igranje na kitaro, da bi zbral dovolj denarja za elektriko in plin. Oboje so mu namreč izklopili in na voljo ima dvoje: ali se poda na mrzle zasnežene ulice in v nekaj dneh nabere več deset funtov ali pa bosta z Bobom praznike preživela v ledeno mrzlem zatemnjenem stanovanju. Odloči se za ulico in tam doživi nekaj lepih predbožičnih presenečenj, znova pa se tudi izkaže, da je poleg številnih dobromislečih ljudi prav Bob tisti, ki je v njegovem življenju najbolj zaslužen za srečne dni.

Mnenje: Prvo avtobiografsko knjigo sem že prebrala, v tej pa sem čutila, da se stvari malo ponavljajo, zato tudi nižja ocena. Seveda izvemo kako je James preživljal Božiče, kako preživita ta Božič skupaj z Bobom. Zanimivo je tudi, kako sta si pridobila stalne stranke, ki jima tudi za Božič pomagajo. Predvsem pa je ganljivo kako je James kupil darilo za prijateljico, ki ga žal izgubi, nato pa ga Bob pripelje do nekega lepega kamna, ki ga najdeta na gradbišču. Takoj je prepričan, da bo to pravo darilo, malo je v skrbeh, ampak je prijateljica zalo vesela...misli tudi, da ji drago darilo tudi nebi bilo najbolj všeč, že zato, ker si nista navajena dajat dragih daril.

Že berem še tretjo njuno knjigo, pa bomo videli kakšna bo.
Nazadnje uredil/a by_sas dne 11 apr 2017, 19:25, skupaj urejeno 1 krat.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 11 apr 2017, 14:39

zgodba se dogaja na morju

Poletje v Mali obalni pekarni : Jenny Colgan


Ocena:
Kategorija: ljubezenski roman

Opis: V cornwallsko mestece Mount Polbearne je prišlo poletje in Polly Waterford je presrečna. Ker je zaljubljena: zaljubljena v prelepo obmorsko mestece, kjer stanuje, zaljubljena v vodenje pekarne na Obalni ulici in zaljubljena v svojega fanta Huckla.
Vendar je v nežnem poletnem vetriču, ki pihlja skozi mestece, pridih nelagodja. Selina, ki je nedavno ovdovela, upa, da bo selitev na Mount Polbearne ublažila njeno žalost, toda Polly ima skrivnost, ki bi lahko uničila prijateljičin krhki mir. Huckle se mora spet spoprijeti z odgovornostmi, za katere je mislil, da se jih je rešil, in Polly se vse teže sprijazni z njegovo vse daljšo odsotnostjo.
Polly seje moko, gnete testo in peče kruh, vendar nič ne more umiriti viharja, za katerega ve, da se bliža: bo Polly izgubila vse, kar ima rada?


Mnenje: Knjiga je super, ni si zaslužila ocene 5, ker je preprosta in že na začetku vemo kakšen bo konec, lahkotna knjiga za poletno branje in verjetno bom prebrala še kakšno knjigo te pisateljice.
Zgodba se dogaja v majhnem morskem mestu, najbolj mi je bil pri srcu Pollyin hišni ljubljenček, ptica mormonček, žal je bilo nekaj neprijetnosti z njim in ga je morala dati v živalski rezervat, zanjo je hodil kot kužek. Med branjem me je zanimalo kakšna ptica je to in končno sem si vzela čas in pobrskala, tudi vam prilagam sliko. Glavna oseba Polly je zabavna, ve kaj želi in to je peka kruha na vse mogoče načine. V knjigi so na koncu napisani tudi njeni recepti, vendar mi še ni uspelo, da bi kakšnega preizkusila.
Najbolj pa mi je bilo všeč, kje je živela in sicer v svetilniku, če bi imela možnost bi tudi jaz živela na takem lepem kraju in zanimivi stavbi. Polly se je le kdaj pa kdaj pritožila nad tem, da je vsaka soba v svojem nadstropju, če je slučajno kaj pozabila v zgornjem nadstropju, je bilo potrebno ponovno prehoditi kar nekaj stopnic.
V zgodbi je tudi nekaj ljubezenskih težav in prigod. Pojavi se tudi nesramen lastnik hiše v kateri ima Polly pekarno, kar zgodbo vsekakor zaplete. Zato mora zapustiti to delovno mesto, ampak se Polly znajde in kupi kombi v katerem prodaja kruh ob morju. Na koncu imajo tudi zelo hudo nevihto, ampak se vse lepo in prav reši.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 05 maj 2017, 12:41

knjiga, ki ima v naslovu ime kraja / mesta / države

Jamajška ulica : Samantha Young


Ocena:
Kategorija: ljubezenski roman

Opis: Čeprav Olivia velja za nadvse družabno punco, je v moški družbi izjemno negotova — po navadi ne more zbrati niti toliko poguma, da bi se približala moškemu, ki jo zanima. Zdaj, ko se je preselila v Edinburg, lahko v življenju obrne nov list, in ko se zaljubi v seksi podiplomskega študenta, se odloči, da se bo končno otresla strahov in si vzela, kar si želi.
Nate Sawyer je seksi ženskar, ki se ne more ustaliti, čeprav je svoji najboljši prijateljici nadvse zvest. Ko mu Olivia zaupa, kakšne težave ima v odnosih z moškimi, ji ponudi svoje izkušnje in jo začne poučevati v umetnosti zapeljevanja, da bi si dvignila samozavest.
Prijateljsko poučevanje v zapeljevanju kmalu preraste v resno in vroče ljubezensko razmerje, nad katerim pa visi temna senca Natove preteklosti, ki grozi, da bo za vedno izgubil tako punco kot najboljšo prijateljico …

Mnenje: Povprečna ljubezensko erotična knjiga, kjer že kmalu na začetku vemo kakšen bo konec. Brala sem jo zelo dolgo, kar pomeni, da me ni pritegnila, imam sicer težave kako je knjiga napisala, če malo pogovorov in samo opisujejo stvari, se mi knjiga vleče in vleče in tako je v tej knjigi.
Olivia je glavna oseba, ki je zelo sramežljiva in ne zna dobiti fanta, pomaga ji njen prijatelj Nate, ki je opisan kot idealen moški, ki točno ve kaj ženska potrebuje, da jo zadovolji. Pomaga ji tudi tako, da jo nauči vse kar je potrebno početi z moškim, tudi v postelji. Nikoli nisem bila ljubiteljica tega, da si z nekom samo tako, za zabavo in ne začneš gojiti čustev. A v knjigi se zgodi, da oba začneta gojiti čustva en do drugega. Seveda mora biti vmešana tudi preteklost, ker je Nate takšen, da je s puncami le za eno noč, ampak je to posledica preteklosti....vse knjige so napisane na isti način...to me že malo dolgočasi. Olivia mi je sicer všeč, je odločna vendar sramežljiva pri fantih, vendar ji izkušnje pomagajo, da sramežljivost premaga in postane močnejša oseba.
V knjigi me je zmedlo tudi to, da je na začetku polno nekih ljudi in napisano so vsa njihova imena, potem sem se čisto zmedla, ker nisem vedela kdo je kdo, še zdaj se mi zdi, da ne vem. Važno, da vem kdo sta bili glavni osebi.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 05 jun 2017, 12:34

dramsko delo

HARRY POTTER in OTROK PREKLETSTVA : J.K. Rowling


Ocena:
Kategorija: mladinsko leposlovje

Opis: Danes, 19 let kasneje, je Harry Potter zaposlen na Ministrstvu za čaranje, poročen z Ginny in oče treh šoloobveznih otrok. Glavnina dogajanja v knjigi pa se tokrat ne odvija okoli njega, temveč okoli njegovega najmlajšega sina Albusa, ki se mora spopasti s težo družinske, predvsem očetove, zapuščine. Lahko stopi v njegove čevlje in – še pomembneje – si to sploh želi? Besedilo temelji na novi izvirni zgodbi J. K. Rowling, Johna Tiffanyja in Jacka Thorna. Harry Potter in otrok prekletstva je gledališka predstava Jacka Thorna. Je osma knjiga v seriji Harryja Potterja in prva zgodba, ki je zaživela na gledaliških odrih. Posebna izdaja delovne verzije scenarija, takoj po svetovni premieri igre na West Endu julija 2016 vsem bralcem prinaša nadaljevanje zgodbe o Harry Potterju, njegovih prijateljih in družini.

Mnenje: Zelo zanimivo je bilo brat dramsko delo, na začetku mi je povzročalo malo težav, potem sem se kar hitro navadila in tako sem tudi knjigo zelo hitro prebrala. Vsebinsko se mi knjiga ne zdi kakšen poseben presežek, mislim, da so bile prejšnje bolj zanimive in napete. Seveda pa, če bi želeli polno dogajanja vpeljat v dramsko delo, bi bila knjiga lahko kar precej debela.
Albus je sin Harrya, skupaj predstavljata problem med očetom in sinom, oče želi, da je sin popoln, ker pa ni sprejet na isto šolo kot on, se malo zaplete njun odnos. Potem se vmeša neko dekle, ki je zlobno in začne se malo zapletati. Albus se druži s sinom Draca Malfoya, postaneta prijatelja in skupaj potujeta v preteklost, ker želita rešiti nekaj stvari, vendar jima ne uspe najbolje, saj spremenita zgodovino in tako tudi sedanjost. Vendar je na koncu vse v najlepšem redu.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 02 jul 2017, 21:28

knjiga z več pripovedovalci

SRH : Maggie StiefvaterOcena:
Kategorija: mladinsko leposlovje

Opis: Mlada ameriška avtorica (1981) predstavlja romantično fantazijsko trilogijo (po njej bodo posneli tudi film), v kateri je za spremembo glavni junak volkodlak in ne vampirji. Zgodba je postavljena v namišljeni kraj Mercy Falls, kjer vlada mrzlo podnebje. Dogajanje spremljamo skozi perspektivi obeh glavnih junakov. Najstnica Grace živi ob robu gozda, kjer med zimo v gozdu spremlja njej ljube živali – volkove. Še posebej jo privlači volk z izrazito rumenimi očmi, ki vsako zimo pride na rob gozda in jo opazuje. Na drugi strani pa je Sam, ki poleti živi normalno življenje, čim pa se temperature spustijo pod ledišče, se spremeni v volka in v tej obleki preživi vso zimo. Ko Grace ugotovi, da je ravno on volk z rumenimi očmi, se začne odvijati najstniška romanca, ki pa ji grozi predčasen konec, saj se Sam v volka spremeni vsako jesen hitreje in le še vprašanje časa je, kdaj bo za vedno ostal v volčji koži.

Mnenje: V knjigi se izmenjujeta dva pripovedovalca, Grace, dekle, ki hodi v šolo in se spoprijatelji s Samom...in Sam, ki je volk. Knjiga mi je bila bolj kot ne dolgočasna, brala sem jo 6 tednov, kar ni in ni mi šlo, da bi jo kaj hitreje prebrala. Ni nobene posebne zgodbe, nič zanimivega se ne dogaja, da bi te povleklo.
Grace mi je sicer všeč, ker je zelo odločna, rada pomaga in je pozitivna oseba. Je pa zanimivo kako Grace takoj pomaga Samu, ko postane človek in gol leži na njihovi verandi, takoj mu priskoči na pomoč in ga vzame pod streho. To mi je malo čudno, kako kar nekoga vzameš pod streho...res je domišljijska knjiga. Verjetno pa je takoj začutila povezanost med njima.
Kot ponavadi, mi knjiga po izgledu ni všeč, ker je besedilo zalo natlačeno in je zelo malo dialoga. Knjiga je prvi del trilogije, ampak mislim, da bom to trilogijo tokrat preskočila.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 16 avg 2017, 16:17

knjiga, kjer ima glavni junak super moči

NOČNI CIRKUS : Erin Morgenstern


Ocena:
Kategorija: ženski fantazijski roman

Opis: Celia je hči svetovno znanega čarodeja Prospera in živi v New Yorku. Marca njegov učitelj v rani mladosti vzame iz sirotišnice v Londonu. Oba imata na prstancu brazgotino. Oba se vse življenje učita iluzionističnih spretnosti. In oba se sprašujeta, kaj ju čaka v nejasni prihodnosti. Učitelja jima vseskozi govorita, da naj se čim bolj pripravita na veliki izziv, v katerem se bosta pomerila. Na to, kdaj bo prišlo do njega, kje se bo zgodil in kako dolgo bo trajal, pa ne dobita jasnega odgovora. Vse dokler se Celia ne prijavi na avdicijo za iluzioniste v nenavadnem cirkusu Le Cirque des Rêves, ki ga skušata vzpostaviti Chandresh Lefèvre in njegov pomočnik Marco.

Mnenje: Celia je glavna oseba, ki ima nadnaravne moči, zna čarati na vse različne načine, spremeni barvo svoje obleke, popravi stvari le z mislimi, večkrat jo pri učenju oče poškoduje, da se nauči pozdraviti in zaceliti poškodovane kosti. Tudi drugi nastopajoči imajo nadnaravne moči, saj vi nastopajo v cirkusi, kjer ne nastopajo klovni, živali ali navadni akrobati. Cirkus deluje le ponoči, v njem pa je veliko šotorov in v večini so predstavljene nenavadne stvari, v enem so oblaki po katerih lahko plezaš ali skačeš po njih.
Knjiga mi je všeč, ker je ravno prav domišljijska in ker so stvari zelo lepo opisane, da si jih enostavno lahko predstavljaš. Knjiga je tudi zabavna in lahkotna za branje. Vendar me ni najbolj prepričala, še zdaj ne vem kaj je poanta izziva med Marcom in Celio, predstavljala sem bi malo več akcije pri izzivu in da se bosta dejansko kaj bojevala z močmi....in seveda potem njuna ljubezen zmaga :-/ Tudi težko je bilo branje, ker skače iz sedanjosti v prihodnost, saj so datumi na vrhu vsakega poglavja, vendar sem morala vsakič pogledati v katerem času je bilo napisano trenutno poglavje.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 29 avg 2017, 22:12

knjiga avtorja, s katerim si deliva prvo črko imena

ZAPISANO V KOSTEH : Simon Beckett


Ocena:
Kategorija: kriminalni roman

Opis: Srhljiva najdba na odmaknjenem hebridskem otoku Runa čaka na prihod forenzičnega antropologa dr. Davida Hunterja.
Odkrijejo skoraj povsem upepeljeno truplo, nedotaknjena so ostala samo stopala in ena sama dlan. Tamkajšnja policija dogodek hitro pripiše nesreči s smrtnim izidom, toda Hunterjevi občutki pravijo drugače – prepričan je, da gre za umor. Izkaže se, da Runa vendarle ni tako mirna skupnost, kot se sprva zdi, in zažgano truplo je samo ena njenih temačnih skrivnosti.
Nato se na otok spusti nevihta z Atlantika ter prekine dovod elektrike in vse stike s celino. Med besnenjem nevihte se morija šele zares začne …

Mnenje: Končno sem spet brala moj najljubši žanr - obožujem kriminalke. Knjiga je napeta, sicer sem predvidevala kdo je morilec in sem bila kar vesela, ko sem prišla do dela, kjer ga odkrijejo in sem si mislila: "saj sem vedela, se mi je zdel že takoj sumljiv"....ampak sem se zmotila, res, da storilec vse prizna, ampak se še bolj zaplete in forenzik Hunter odkrije kaj se je pravzaprav dogajalo...nisem in nisem mogla knjige spustit iz rok, dokler nisem prebrala najbolj napeti konec :-)
Kot v vsaki kriminalni seriji, je tudi tukaj malo osebnega življenja glavnega forenzika Davida Hunterja, vendar le toliko, da ni preveč. On kot glavna oseba je zelo prijazen, potrpežljiv, kako je videti sicer ne vem, ker ni bilo tako podrobno opisano. Mogoče me je zmedlo, ker je bilo kar nekaj oseb, ki nastopajo in sem jih med seboj mešala, ampak to je moj način branja, saj si zelo težko zapomnim imena oseb, ki nastopajo v knjigah in drugod.
Takoj ko sem zaključila z branjem se preverila kateri del serije sem sploh prebrala in ugotovila, da je to drugi del, mislim, da bom kar kmalu nadaljevala s to serijo, ker je bil konec knjige zelo nenavaden in me zanima kaj in kako je naprej, mogoče lahko še kakšno knjigo vtaknem v izziv.

Knjigo priporočam vsem kriminalkoljubom. :-)
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 21 sep 2017, 19:22

knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh

OGENJ, RIT IN KAČE NISO ZA IGRAČE : Milena MiklavčičOcena:
Kategorija: slovenska literatura, biografije in spomini, erotika

Opis: Zgodbe, spontano nanizane, iskrene o intimnih odnosih med moškim in žensko od začetka 20. stoletja dalje. Unikatne zgodbe o spolnosti naših prednikov, primerne za bralce vseh starosti. Tenkočutno brskanje po preteklosti, da bi ohranili spomin. Vzponi in padci, napake in vrline ljudi, ki so nas obkrožali, pa je bilo premalo časa, da bi nam povedali, kaj vse so doživljali. Knjiga je opomin, da še tako slabe stvari rodijo nekaj dobrega. Milena Miklavčič je pisateljica, pravljičarka, publicistka, novinarka in raziskovalka iz Žirov. Večkrat je bila za svoje pisanje nagrajena. Ostala dela: Pri hrastu na levo, Kdo je razdrl lastovičje gnezdo, Gal in lačne hruške, Ženske, Usode itd. Ima lastni blog in v okviru Slovenskih klekljarskih dni v Žireh že več let zapored organizira Literarne natečaje, sodeluje na srečanju mladinskih piscev in je na sploh zelo aktivna.

Mnenje: Od nekaj ljudi sem slišala, da je ta knjiga "vau", da to je pa treba prebrat, ker opisuje spolno življenje naših prednikov. In ja...tudi jaz sem jo vzela v roke. Brala sem tudi komentarje na goodreads, kjer je knjiga kar precej kritizirana.

Moje mnenje pa je sledeče, na začetku se mi je zdela zelo zanimiva in sem že imela v glavi, da ji dam oceno 5, zakaj ne. Bolj kot sem jo prebirala, bolj me je dolgočasila in je moje navdušenje kar upadlo. Motilo me je pisateljičino narečje, sem iz bližine doma in tudi mi uporabljamo takšne besede, ampak mi jih več kot pol nejasnih, za nekatere so bili prevodi za večino pa ne, kar me zelo moti. Potem me je motilo, ker se je ogromno stvari ponavljalo, na primer v dveh poglavjih je opisana oz. omenjena ista stvar.

Drugače pa zelo pohvalno pisateljici, da je zbrala tako različne in zanimive podatke, kar je moralo biti zelo težko in dolgotrajno. Priporočam knjigo vsem, da vidite, kako jim je bilo včasih težko ne tako kot danes, ko imamo polne riti vsega.

Najbolj zanimiv del je seveda o spolnosti, kako je bilo takrat vse "nagravžno". V spomin se mi je vtisnil odlomek, ki opisuje kako se delali splave. Nek gospod v vasi je to opravil kar s ročajem od metle, malo je požokal in ženska je splavila, seveda je bilo veliko primerov, ko se je tudi ona potem okužila z marsičem in ji ni uspelo preživeti.

V zadnjem delu, ko pisateljica opisuje svoje prednike, sem se malo zmedla, ker nisem več vedela čigav sin, oziroma kaj je z njo v sorodu, vendar to ni bilo tako pomembno, kot to kaj se jim je dogajalo.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...

Uporabnikov avatar
by_sas
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 72
Pridružen/a: 08 jan 2016, 17:21
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 - by saš

PrispevekNapisal/-a by_sas » 04 okt 2017, 21:15

knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo

NEDOLŽEN : Lea Sambolec


Ocena:
Kategorija: kriminalni roman

Opis: Sanjsko življenje mladega japija se po obtožbi, da je storil gnusen zločin, v trenutku sesuje kot hišica iz kart. Ima kot kaznjenec še možnost dokazati svojo nedolžnost? Ali pa naj svoj prav dokazuje na begu? Je sploh mogoče pobegniti iz strogo varovanega zapora, na otoku, ki ga obdaja ocean, poln nevarnosti?

Mnenje: Tale knjiga pa je preobrat. Zgodba je zanimiva, berljiva in te kar potegne vase. Všeč mi je ker, je napisano kako je obsojen in potem opisuje življenje v zaporu, ter kako bi pobegnil iz zapora. Njegov način za pobeg je zelo zanimiv. Stvari so zelo nazorno opisane, da sem si lahko predstavljala otok na katerem stoji zapor in njegove pečine.
Ampak zadnjih 20 strani me je popolnoma razočaralo. Konec ni bil tak kot sem pričakovala, spominjal me je na konec iz enega filma, po katerem je bila napisana tudi knjiga. Zaradi tega razočaranja sem knjigo ocenila s 3.
Knjigo sem si predstavljala, da bi bila lahko zelo dolga, kjer bi pisateljica opisovala kako iščejo pravega morilca in zakaj je moril, vendar pa je njena dolžina primerna koncu v knjigi.
Glavni lik sem si predstavljala kot najlepšega in zapeljivega moškega, ki so mu podtaknili umor. V zaporu je bil zadržan in prijazen do ostalih. Vendar po šokantnem koncu ni bilo ravno tako. Knjigo priporočam, saj je kratka in verjetno bodo drugi imeli drugačno mnenje o njej.
...I know I can...be what I wanna be...if I work hard at it...I'll be where I wanna be...


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov