Bralni izziv 2017 tatatam

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 03 feb 2017, 08:46

21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani

Jojo Mojes-Brez tebe

Slika

Brez tebe je nadaljevanje knjige Ob tebi oz.zgodba o Louise po Willovi smrti.
Louisa živi v Londonu,dela v bifeju na letališču in se ne znajde najbolje brez Willa. Nekega večera se odpravi na teraso,hodi po robu in ker jo zmoti nek glas pade s strehe. Med okrevanjem bližnji mislijo,da je nalašč skočila,ker še vedno žaluje za Willom...Vključi se v podporno skupino za žalovanje,kjer spozna veliko ljudi,ki so izgubili bližnje in vsak se na svoj način spoprijema z življenjem in žalovanjem...Pred vrati se ji prikaže Lilly, ki trdi da je Willova hčerka za katero nihče ni vedel. Ker ima Lilly težave doma se začasno preseli k Louisi. Potem je tu še postaven bolničar Sam,ki ji je pomagal,ko je padla. Tudi sedaj ji pomaga na mnogo načinov...
Naj izpostavim še Louisino mamo,ki se upre možu in pokaže,da se tudi v zrelih letih lahko spremeniš in začneš živeti kot si želiš,ne pa kot od tebe pričakujejo bližnji.
Knjiga mi je bila všeč,saj daje neke vrste upanje, da tudi če izgubiš ljubljeno osebo še vedno lahko najdeš srečo,le prepustiti se ji moraš. Napisana je lahkotno, berljivo.

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 08 feb 2017, 10:29

11. Knjiga avtorja s katerim si delita prvo črko imena

Tasha Alexander-Škrlatno svarilo

Slika

Knjige verjetno ne bi prebrala,če ne bi bilo tega izziva,saj me ta pisateljica v preteklosti ni ravno navdušila.
V tej knjigi se vse začne,ko neznanec v Londonu polije pročelja hiš s škrlatno barvo,kot oznanilo,da ima nekdo v hiši sramotno skrivnost.Kmalu živi vsa londonska elita v strahu kdo bo naslednja žrtev.Lady Emily in Colin Hargreaves,agent britanske krone in njegova žena skušata odkriti identiteto in motiv neznanca,ki stoji za vsem tem. Kmalu se začnejo vrstiti žrtve...
Kot napisano,sem knjigo prebrala zaradi izziva,je kar zanimiva,mogoče na čase malo zakomplicirana z vsemi temi šiframi,egipčanskimi spominki ipd. Ampak glede na morje ostalih dobrih knjig se mi zdi,da knjig te pisateljice ne bom več brala.

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 11 feb 2017, 22:08

24) Najljubša knjiga iz otroštva

Smiljan Rozman-Ta glavna Urša

Slika

Knjiga,ki sem jo v otroštvu in mladosti prebirala vedno znova je Ta glavna Urša. Od takrat je nisem več prebrala. Zato mi je ta bralni izziv tako všeč,saj berem knjige,ki jih drugače verjetno ne bi nikoli :eusa_dance:
Ta glavna Urša opisuje deklico Uršo,ki obiskuje osnovno šolo,njeno družino-mamico,papačija in dedka, njene sošolce in prijatelje. Še posebaj rada vidi Urša sošolca Jako, za pozornost katerega tekmuje s prijateljico Tatjano. Veliko časa preživi z dedkom,upokojenim mornarjem, s katerim se spoprijatelji tudi Jaka...Urši nagaja tudi njen lasten Glas,ki jo velikokrat spravi v težave,saj pove veliko več,kot bi bilo pametno.
Knjiga mi je bila tudi sedaj zanimiva za brat. Opisuje otroške težave v šoli,prve ljubezni in prepire..Malo me je vrnila v te brezskrbne dni,ki jih sedaj doživljam tudi preko otrok :thumbup: Vedno jim govorim,naj uživajo šolske dni,saj potem nikoli več ni tako lepo in brezskrbno,ampak me čudno gledajo češ kaj pa govoriš.Zgleda res moraš odrast,da znaš cenit ta čas!
Edino kar me je malo zmotilo je to,da ni nobenih poglavij oz.vse je napisano kar v eno,brez nekih presledkov...Dogajanja kar prehajajo ena v drugo brez nekih presledkov. Ampak se da prebrat!

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 13 feb 2017, 11:40

3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države

Gaute Heivoll-Čez kitajsko morje

Slika

Roman temelji na resnični zgodbi,pripoveduje jo v prvi osebi,ko prazni družinsko hišo.Začne se pred drugo svetovno vojno,sega pa vse do danes. Zakonca,starša dveh majhnih otrok postavita hišico sredi narave. Oba negovalca, vzameta k sebi strica Josefa, vernika Jensena in Matiassna,ki vedno sedi pod drevesom, se ziblje na stolu...Kasneje pride k njim živet še pet bratov in sester,saj nikjer na Norveškem ni mesta,kjer bi lahko ostali skupaj. Vsi skupaj živijo mirno,brezskrbno življenje, večinoma enolično,dokler se ne zgodi nesreča..Umre sestrica Tone in takrat se vse spremeni. Mama ne zdrži več doma in odide...A se kmalu vrne, pa ponovno zanosi...
Zanimiva zgodba,v kateri so opisani tudi drugačni ljudje, njihovo vsakdanjo življenje..Malo bi mogoče lahko bolj bila opisana njihova gledanja na svet.
Knjiga me je zelo pritegnila,zmotilo me je samo kronološko preskakovanje ..Malo se dogaja sedaj,pa spet kakšen opis let nazaj, pa malo vmes...brez posebnih poglavij in odstavkov.

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 15 feb 2017, 14:08

15.Knjiga,ki se dogaja na slovenskih tleh

Milena Miklavčič-Ogenj,rit in kače niso za igrače

Slika

Nikoli si ne bi mislila,kako so še pred stotimi leti živeli naši predniki,če ne bi prebrala te knjige. Pisateljica je zapisala razne pripovedi ljudi,večinoma med leti 1920 in 1970 v Žiri in bližnji okolici. Pripovedovalci so ji odkrito opisali svoja doživetja o spolnosti, o družinskih odnosih,šolanju, zidanju hiš...
Spolno življenje slovencev je bilo v teh letih vse prej kot lepo. Ženske so bile ničvredna bitja,dobra le za "nastavit", rodit in gospodinjit. O kakšnem užitku v spolnosti ne duha ne sluha.Šlo je zato,da so se moški "spraznili",če ne doma pa kje drugje,v skrajni sili tudi v hlevu...Kar groza me je imela,ko sem brala vse to!!!
Najbolj grozen del se mi zdi ko govori o družinskih odnosih,kjer so bili otroci nujno zlo. Če je kateri podlegel bolezni ,so si v bistvu oddahnili,saj so bila ena lačna usta manj pri hiši. Če ni šlo drugače,so jim pač pomagali "na oni svet". V dandanašnjih časih,ko imamo do otrok čisto drugačen odnos,ko veliko parov ne more zanosit in si močno želijo otrok so seveda ti stavki nepredstavljivi!!!
Tudi poglavje o deklah in hlapcih je dobilo svoje mesto v knjigi. Že kot pet,šestletni otroci so zapuščali domove in šli delat zgolj za hrano.Če so imeli srečo,da so naleteli na dobre gospodarje so mogoče dobili še obutev in oblačila...
Pa zidanje hiš,kjer ni bilo za dobit materiala, šolanje,o taščah in snahah...Vse to najdeš v knjigi.
Najbolj v spominu sta mi ostali dve zgodbi.Deklica,pet let stara je morala poskrbet za brate in sestre in skuhat kosilo!!!!Dandanes punce pri dvajsetih ne vedo kako bi se obrnile v kuhinji.
Pa dekle,ki je zanosilo z gospodarjevim sinom,pa jo je le ta odslovil. Čez leto,ko se je poročil se je z otrokom postavila pred voz,kjer se je peljal z nevesto, Dekle je pretepel,otroka pa celo ubil. O moj bog!!!
Knjiga me je pustila z mešanimi občutki. Zanimiva je s stališča,da izveš kako so živeli predniki. Ampak da je bilo življenje za nekatere tako kruto...Včasih je bolje,da ne veš!

"Dokler sem bila snaha,sem imela slabo taščo,odkar sem tašča,imam slabo snaho!" :lol:

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 19 feb 2017, 00:10

13) Po lastni izbiri

Carole Matthews-Hiška ob morju

Slika

Grace,Ella in Flick so prijateljice še iz študentskih let. Ella je pred kratkim podedovala čudovito hiško ob morju, oddaljeno od mestnega vrveža in v bistvu vsega. Ellin partner se ji z muko pridruži na tedenskem dopustu v hiški skupaj z njenimi prijateljicami.Rajši bi bil kjerkoli drugje. Je menedžer rok skupin,s katerimi ogromno časa preživi na turnejah,a mu tako življenje odgovarja,Elli pa žal ne. Stvari se zapletejo,ko Ella zanosi...
Flick je najbolj živahna med prijateljicami. Rada se zapleta z poročenimi moškimi...Na dopust pripotuje z Noahom,ki ga je spoznala komaj pred kratkim. Sama sebe prepričuje,da je vanj zaljubljena,da se želi ustalit...V bistvu pa sta si zelo različna,zanimajo ju različne stvari. Kljub temu Flick Noaha zaprosi, le ta privoli,ampak potem....
Glavna lika sta v bistvu Grace in Noah. Grace je poročena s Harryjem,s katerim nikoli ni uživala neke ljubezni,strasti...Že prvi pogled na Noaha ji zamaje tla pod nogami. V naslednjem tednu se večkrat zgodi,da ostaneta sama in preživljata čudovit čas v družbi drug drugega. Seveda se zaljubita,a ker Grace noče prizadeti ne prijateljice ne moža se odločita,da iz tega ne bo nič....
Knjiga mi je bila zelo všeč,saj opisuje prelepo okolje.Sama si že od nekdaj želim živeti ob morju,ampak ker vem da so sanje nemogoče,se tolažim s takšnimi knjigami :thumbup:
Napisana je lahkotno,tekoče. Seveda mi je všeč tudi konec,ki pa naj ostane skrivnost...vsaj dokler neboste prebrale knjige :P

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 23 feb 2017, 11:28

16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji

Helen Fielding-Bridget Jones Nora na fanta

Slika

Bridget je tukaj stara 51 let,vdova z dvema majhnima otrokoma. Čeprav je od Markove smrti minilo že pet let se še vedno ne more pobrat, prebolet. Vsakdanjik z dvema majhnima otrokoma in samsko materjo pa ni ravno lahek. Pomaga ji seveda varuška, ima tudi veliko prijateljev, ki ji občasno svetujejo naj si že najde moškega...Tako se prijavi na tviter ,kjer ji začne sledit fant star "komaj" 30 let.Seveda se oba obremenjujeta z razliko v letih,ampak skupaj se imata dobro. Vmes je še učitelj,ki uči v šoli,katero obiskujeta njena otroka...In vsak dan polno drobnih nerodnosti in izpadov,kar jo seveda naredi tako posebno :P Na koncu seveda najde ljubezen, čeprav se še vedno spominja Marka in njunih trenutkov.
Kot vse Bridget je knjiga lahkotno branje,polna humorja in nezgod.In obenem tako življenjska in vsakodnevna,da se sigurno vsaj enkrat vsaka ženska najde v knjigi :lol:

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 01 mar 2017, 09:06

6) Knjiga, kjer je na platnici moški

Giles Kristian-Krvavo oko

Slika

Krvavo oko je prvi del trilogije o vikingih oz.severnjakih kot jim pravi pisatelj.
Osric je fant,ki so ga pred dvema letoma našli naplavljenega na obali. Ker ima eno oko krvavordečo so se ga sovaščani bali in izogibali. K sebi ga je vzel tesar Ealhstan,ki ga je izučil svoje obrti. Ker tesar rad zajtrkuje skuše se Osric nekega jutra odpravi na obalo lovit. Tam ga presenetijo severnjaki z dvema ladjama. Povedo mu,da so trgovci,ki bi želeli menjati blago,zato jih Osric odpelje v svojo vas. Resnično se dogovorijo za blagovno menjavo in ko le-to že proslavlajo z alkoholom,se lokalni župnik odloči,da bo zastrupil poglavarja Sigurda. Osric ga opozori in začne se klanje....Osric se kasneje pridruži severnjakom,ki mu zaradi očesa nadenejo ime Krokar in se z njimi bori. Ampak pot,ki jo je izbral je nevarna,polna krvavih bitk, neizprosnih bojevnikov, veličastnih bogov, pa tudi ponosa,slave,bratstva in ljubezni...
Knjiga sicer lepo opisuje življenje in krvoločnost vikingov, ampak določeni prizori so zame preveč kruti,krvavi, razmesarjena telesa, krutost brez meja... Ne razumem kako so lahko bili tako kruti,da so pobijali kar vse po vrsti, posiljevali ženske...Sicer pa dandanes smo veliko bolj napredni in osveščeni,pa se take stvari še vedno dogajajo,žal!

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 01 mar 2017, 09:47

25) Dramsko delo

Shakespeare-Romeo in Julija

Slika

Dramska dela so mi bila vedno najbolj mučna za brat. Še posebaj ti svetovni klasiki,žal. Ampak ker je sin rabil za šolo to knjigo,sem se pač odločila za Romeo in Julija,saj se mi je od vseh zdela še najbolj zanimiva.
Kaj sploh napisat o tako znanem delu???Dogajalo se je v Veroni, ko Romeo po naključju dobi vabilo na Julijin ples s knezovim sorodnikom. Tam se Romeo in Julija zaljubita. V Romeovi in Capiletovi družini pa so nastajali spori in to je otežilo med Julijino in Romeovo poroko, zato se naskrivaj poročita.Romeo je bil za tem po umoru Tybalta izgnan iz mesta. Juliji pa so prirejali poroko s Parisom,a se Julija da uspavati za dva dni, da bo kot mrtva. Ko se uspava vsi mislijo, da je umrla in jo odnesejo v grobnico. Ko ta vest pride do Romea se odloči, da naredi samomor zraven nje. Ko se ubije, se takoj zbudi Julija in ko ga vidi mrtvega, samomor napravi še sama.
Knjigo bi lahko uvrstila tudi med knjige,ki jih ponavadi ne berem in mislim da jih tudi v bodoče ne bom :P Vsaj do naslednjega bralnega izziva :lol:

tatatam
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 68
Pridružen/a: 03 jan 2017, 08:41

Re: Bralni izziv 2017 tatatam

PrispevekNapisal/-a tatatam » 23 mar 2017, 16:37

23.Izšla leta 2017

Katerina Diamond-Učitelj

Slika

Na začetku se predstavi ravnatelj devonske deške šole,ki že lep čas skriva svoja nagnjenja do svojih varovancev. Ker mu zagrozijo,da se bo skrivnost razkrila ,kot tudi dejanja ki jih je počel v preteklosti se obesi.Kmalu po tem se začnejo v Exetru pojavljat grozoviti umori,zato začneta detektiv Adrian Miles in narednica Imogen Grey raziskovat. Prepredenih je več zgodb iz ozadja,da bi dobili podobo,zakaj je do teh dogodkov sploh prišlo. V preteklosti so z mišljenjem,da se homoseksualnost da pozdraviti mučili mlade dečke..Eden izmed njih je pobegnil,povzročil požar v muzeju in izginil. Sedaj muzej obnavljajo in večina umorjenih je imela pri sebi vabila na otvoritev...
Kriminalke oz.trilerji so meni najbolj pri srcu,zato sem izbrala to knjigo za ta izziv.Knjiga me ni razočarala,napisana je izredno berljivo,napeto, vživiš se v dogajanje in sočustvuješ z liki,ki jim v življenju ni bilo z rožicami postlano.Kar hudo mi je bilo,ko sem jo morala vmes odložiti,da sem kaj postorila;-))


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron