Bralni izziv 2017 – niksipiksi

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 03 jan 2017, 09:11

Seznam nalog:

1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)
2) Knjiga z rdečo platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke)
4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki) - Shatter Me; Tahereh Mafi
6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)
7) Knjiga po kateri so posneli film (3 točke)
8) Ljubezenski roman (2 točki)
9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke) - Auggie&Me: Three Wonder Stories; R.J. Palacio
10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)
12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki) - Feed; Mira Grant
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Detektivski roman (2 točki)
15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke) - Papir, kamen, škarje; Tomo Podstenšek
16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka) - Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari; Romain Puertolas
17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke)
18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki)
19) Knjiga s politično vsebino (3 točke)
20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)
21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki) - Ripper; Isabel Allende
22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka)
23) Izšla leta 2017 (3 točke)
24) Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)
25) Dramsko delo (3 točke)
Nazadnje uredil/a niksipiksi dne 16 jun 2017, 09:55, skupaj urejeno 6 krat.

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 22 feb 2017, 12:36

12) Knjiga z glavno žensko vlogo

Feed

avtor: Mira Grant
Knjiga se odvija v bližnji prihodnosti, ko se je moralo človeštvo prilagoditi novim razmeram po izbruhu virusa, ki je večino prebivalstva spremenil v zombije. Nenehen strah pred izbruhi virusa je ljudi prisilil v precej osamljeno življenje, zaradi nove situacije pa se toliko več dogaja na medmrežju. Tam se rojevajo nove zvezde - "novinarji", ki poročajo s terena.
Dva izmed njih sta tudi Georgia in Shaun Mason, sestra in brat, ki sta nenehno na lovu za novo zgodbo, ki ju bo izstrelila med novinarsko elito. Končno se jima nasmehne sreča in dobita zgodbo, ki bo resnično spremenila njuni življenje.

V knjigi sta sicer v ospredju Georgia in Shaun, vendar ima Georgia kljub vsemu glavno vlogo. Je samostojno dekle, ki točno ve, kaj hoče doseči v življenju. Na trenutke gre tudi z glavo skozi zid, vse v imenu novinarskega poročanja. Shaun je le dodatek, tisti, ki ji pomaga (poleg ostalih v ekipi) pri njenih ciljih.

Knjiga je bila zame eno veliko razočaranje. Že nekaj časa sem jo želela prebrat in ko sem jo videla v knjižnici, sem bila navdušena. Vendar se je navdušenje kmalu sprevrglo v eno samo trpljenje ob branju. Prvo polovico knjige sem se grozno dolgočasila. Šele nekje okoli 350. strani, se zadeve malo obrnejo na bolje.

Pričakovala sem namreč zanimivo in rahlo srhljivo zgodbo o zombijih, dobila pa nekaj popolnoma drugega. Vsa zgodba se namreč odvija okoli predsedniških volitev in predsedniškega kandidata, ki ga spremljata Georgia in Shaun z ekipo. Izvemo vse o kampanji, kako poteka, kakšne spletke so v ozadju in kako si kandidati mečejo polena pod noge. In pa vse o novinarskem delu, ki ga spretno opravlja Georgia.
Ne rečem, knjiga je dodelana do vseh podrobnosti in nič ni prepuščeno naključju. Novo življenje prebivalstva, vsa tehnika, ki jo uporabljajo, ozadje izbruha virusa in njegovega nastanka, vse je premišljeno do potankosti in dobro razloženo.
Ni pa zombijev. :evil: No, so, ampak služijo le kot ozadje, za neko drugo zgodbo :cry: Kar se mi je zdelo precej nepošteno.
Ob branju me je zmotil tudi odnos med Georgio in Shaunom, kajti vse do konca sem pričakovala najmanj eno incestno dejanje. Ker... njun odnos meni žal ni bil normalen, haha. Sicer ne pride do tega in očitno sem se zmotila in ob branju dobila napačen vtis.

Sploh ne vem, komu bi knjigo lahko priporočila za branje. Zagotovo ne nekomu, ki pričakuje veliko zombije in krvi, haha.


https://www.goodreads.com/book/show/709 ... earch=true

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 22 feb 2017, 12:58

15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh

Papir, kamen, škarje

avtor: Tomo Podstenšek
Spremljamo zgodbo učitelja v srednjih letih, ki je ujet v rutino vsakdanjega življenja. Delo v šoli opravlja le zaradi plačila, že zdavnaj je namreč spoznal, da imajo zdaj v šoli starši glavno besedo in da se je bolje podrediti temu in povzročati čim manj težav. Živi sam, brez družine ali partnerke, vse njegove zveze so propadle. Zgubil je tudi vse stike s prijatelji in tudi z družino se sliši le bolj zaradi nuje in obveze, kot pa zadovoljstva.
Iz njegovega zaspanega življenja ga prebudi vabilo na tridesetletnico valete, ki prebudi spomine na otroštvo in prijateljstva tistega časa ter na dogodek, ki je povzročil nesrečo, ki se jo trudi izbrisati iz spomina.

Malokrat posežem po knjigi, ki bi bila sveže izdano delo slovenskega avtorja. Ob branju te knjige sem spoznala, kakšno napako delam. Knjiga je bila namreč fantastična!
Kljub temu, da se na trenutke z glavnim likom nisem strinjala glede njegovih dejanjih/misli/občutkov, sem se v večini časa lahko z njim čisto poistovetila. Kar je precej žalostno in mislim, da je ta knjiga čudovito ogledalo, ki ga avtor nastavi bralcu.
Nič olepševanj, le opis povprečnega življenja in osebe, ki spoznava, kako je življenje steklo mimo njega, pa še sam ne ve, kako. In se mu kljub vsemu ne da storiti nič glede tega, ker je naš učitelj kljub vsemu zadovoljen s takim življenjem. Ve, da bi lahko bilo veliko bolje, obenem pa tudi, da bi lahko bilo slabše. Pasivnost, ki je obenem zastrašujoča, ampak obenem najbolj logična izbira.
Ne pogreša ničesar, saj je sam s seboj najbolj zadovoljen in še tisto, kar mora narediti, mu je v večini primerov odveč.
Iz te pasivnosti ga zbudi le vabilo na obletnico, ki prebudi spomine na otroštvo. Kratki izseki teh spominov so kar vrženi v besedilo, kljub temu pa ne motijo branja, saj sem z lahkoto sledila kaj se odvija zdaj in kaj v preteklosti. Tako se počasi razkriva še ena zgodba iz preteklosti, ki pa služi bolj za popestritev besedila, saj po mojem mnenju ni vplivala na učitelja in njegovo življenje v sedanjosti.

Krasno branje, priporočam!

https://www.goodreads.com/book/show/343 ... amen-karje

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 03 mar 2017, 11:21

9) Knjiga z več pripovedovalci

Auggie & Me: Three Wonder Stories

avtor: R.J. Palacio
Knjiga ni nadaljevanje knjige Wonder (Čudo), ampak je njena dopolnitev. Če smo v knjigi Čudo brali o Auggiju, dečku z deformiranim obrazom, ki začne obiskovati novo šolo in kjer se sooča s težavami zaradi svojega izgleda, v knjigi Auggie & Me spremljamo tri različne zgodbe ljudi, s katerimi se Auggie sreča na novi šoli.
Knjiga je sestavljena iz treh poglavij, prvo je poimenovano Julian's Chapter, drugo Pluto in zadnje Shingaling.

Prvo poglavje predstavlja Julijanov vidik. Julian ima velike težave s sprejemanjem Auggija in ga kmalu začne ustrahovati. Je tipičen bully, vendar ob branju kmalu ugotovimo zakaj. Julianova mama ga namreč pri njegovem obnašanju še spodbuja in podpira. Sicer se navzven dela prijazno, vendar je precej očitno, da ima tudi sama težave s sprejemanjem "drugačnega" Auggija. Svoje obnašanje opravičuje s tem, da otroci ne bi smeli doživeti takih pretresov ter da jih to lahko zaznamuje za vedno. Seveda je to Julijanu v prid, sam pa svoje obnašanje opravičuje s tem, da se le šali ter da ga ljudje ne bi smeli jemati resno.
Ob branju tega poglavja sem imela kar nekaj težav, saj mi je šel Julijan (še bolj pa njegova mama) precej na živce in njegovo obnašanje se mi je zdelo nedopustno in neopravičljivo.
Naslednje poglavje se imenuje Pluto, kjer je glavni pripovedovalec Christopher, Auggijev najboljši prijatelj iz zgodnjega otroštva. To poglavje me je pritegnilo predvsem zato, ker se jasno kaže, kako ima Christopher vedno večje težave s sprejemanjem Auggijevega videza. Če se v zgodnjem otroštvu sploh ni zmenil za to, zdaj opaža reakcije družbe in Auggija se tudi sam počasi začne sramovati.
Zadnje poglavje pripoveduje Charlotte, Auggijeva sošolka. To poglavje je od vseh najdaljše, vendar ima z Auggijem najmanj veze. Gre pravzaprav za pripovedovanje njene situacije v šoli in s problemi, s katerimi se srečuje. Auggije je omenjen le tu in tam.

Sicer nisem pričakovala ničesar podobnega Čudu, ki je res fantastična knjiga, vendar pa sem kljub vsemu mislila, da bo knjiga bolj fina. Ob pričetku branja sem se veselila še drugačnih pogledov na "življenje z Auggijem", vendar nam to dejansko ponudi le prvo poglavje. Preostala dva sta le zgodbi posameznikov, kjer je Auggie občasno omenjen. Mislim, da je bila ideja knjige dobra, vendar pa ni bila realizirana tako, kot bi lahko bila. Kljub vsemu gre za simpatično branje.


https://www.goodreads.com/book/show/25324132-auggie-me

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 14 apr 2017, 12:22

16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji

Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari

avtor: Romain Puertolas
Zgodba se prične s prihodom fakirja (iz Indije) v Evropo, natančneje v Francijo, kjer je njegov cilj Ikea in nakup postelje iz žebljev. Fakir ima v žepu ponarejenih 100 evrov in to je ves denar, ki ga ima na voljo. Že na poti v Ikeo opehari taksista, seveda pa tej sledijo še druge prevare. Zaplete se v Ikei, kjer po čudnem naključju obtiči v omari, kar se njegovo noro popotovanje prične. Od tam ga pot vodi v različne evropske države, kjer spozna nove prijatelje ter kup sovražnikov.

Knjigo sem po naključju videla v knjižnici in sem si jo izposodila izključno zaradi tega izziva. Sicer sem imela v načrtu prebrati kakšno drugo, vendar se mi je zdelo, da zakaj ne bi izkoristila priložnosti. O tej knjigi se je ob prevodu veliko govorilo, predvsem pozitivnih stvari.

Vendar sem bila že po parih straneh zelo razočarana. Naj povem zakaj. Kakor ljudi, lahko tudi knjige delimo v dve kategoriji. Prva kategorija so tisti, ki so zabavni po naravi, ki šale stresajo iz rokava in so spontane ter resnično smešne. V drugo kategorijo pa sodijo tisti, ki pripovedujejo naučene šale, ki so popolnoma izven konteksta in ki so tako prisiljene, da človek ob njih samo skomigne in se kislo nasmehne, ker mu je pač nerodno. In ta knjiga sodi v to drugo kategorijo. Če odmislim (meni) bedne šale, ostane le klišejska zgodba o človeku, ki se celo življenje preživlja s prevarami in potem na nori dogodivščini doživi "razsvetljenje" in spozna, kaj pomenijo prijatelji in da se da živeti tudi drugačno, polnejše življenje. Poleg tega, je ta dogodivščina čisto preveč nora in tako za lase privlečena, da sploh nisem mogla pasti v zgodbo.

Zgodba pa se mi je zdela tudi rasistična. Ob branju sem večkrat imela občutek, da avtor v zgodbi poveličuje Evropske narode ter njihovo kulturo, medtem, ko je vse ostale dajal v nič, s šalami, ki niso bile na mestu. Veliko je odvisno od konteksta, za kar imam tu premalo prostora, sem si pa izpisala nekaj "šal", ki se meni niso zdele smešne, ampak zelo neprimerne. Pet temnopoltih ljudi na kupu očitno takoj lahko poimenujemo Jacksons 5, vsi Romi so Gipsy Kings, Romkinje pa so večkrat v knjigi označene kot prostitutke (1x zgolj zaradi načina oblačenja).

Na žalost je bila knjiga daleč od smešne in enostavno ne najdem pozitivne stvari, zaradi katere bi jo komu priporočila v branje.

https://www.goodreads.com/book/show/193 ... kea-wardro

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 28 apr 2017, 18:02

21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani

Ripper

avtor: Isabel Allende
V San Franciscu se zgodi serija nepojasnjenih umorov, ki jim ni kos niti vodja oddelka za umore. Pri preiskavi mu pomaga tudi njegova sedemnajstletna hči Amanda, ki jo zločini že od nekdaj privlačijo. Je tudi vodja spletne igre Ripper, kjer z ostalimi igralci rešujejo (resnične) zločine. Amanda s pomočjo dedka in svojih prijateljev iz vseh koncev sveta odkrije, da so zločini med seboj povezani ter da je na delu serijski morilec. Za tem pa ugrabijo še Amandino mamo. Je ona naslednja žrtev?

O knjigah Allendejeve sem slišala same pohvale, ker pa je ta knjiga še kriminalni roman, je bila to prva izbira. Spomnim se, da sem jo že lansko leto začela brati, vendar sem jo morala po parih prebranih straneh vrniti v knjižnico (ker ja, pretiravam s številom sposojenih knjig). Tako je prišla na vrsto šele zdaj.

Skozi zgodbo se razpleta proces iskanja zločinca ter vse podrobnosti raziskovanja umorov. Vendar pa je na žalost ta del pogosto potisnjen v ozadje, ker se avtorica posveča drugim podrobnostim, ki za zgodbo pravzaprav niso pomembne. Tako večino zgodbe sestavljajo opisi ljudi, kakšni so, kaj so počeli v preteklosti in kaj počnejo zdaj. Vendar pa tudi ti opisi niso kakovostni, ampak so precej slabo napisani, kratki povzetki, ki se za povrh še ponavljajo. V večini primerov se je tudi izkazalo, da dogodki in obširno pisanje o njih niso k zgodbi doprinesli prav ničesar, ampak gre za nek balast, ki naredi branje mučno, knjigo pa razpotegne na več kot 500 strani.
In zato tudi sama zgodba o zločinu, ki se mi je zdela zanimiva, ne pride do izraza, kajti velikokrat sem kar pozabila, kaj je pravzaprav bistvo knjige. Na vsake toliko poglavij jo tudi avtorica na silo obudi nazaj v življenje – kakor, da bi tudi sama pozabila nanjo.

Liki so preveč izstopajoči, da bi mi bili lahko všečni. Nihče ni povprečen, kot da bi bilo to nekaj slabega. Zaradi tega tudi branje o njihovih odnosih zveni izumetičeno in nenaravno. Preveč je bilo komplikacij, namesto da bi se osredotočili na prvotno zgodbo, ki me je pritegnila.

Tako sem najbolj uživala na koncu, ko se je zgodba serijskega morilca začela razpletati in ko bralec spoznava njegove motive, ki so ga privedli do zločinov. Tudi tu je ogromno podrobnosti, vendar pa so sestavili neko smisleno sliko in osvetlili razmišljanje nekoga, ki se je maščeval zaradi bede svojega življenja. Vse preostalo pa je bilo ena velika žalost.


https://www.goodreads.com/book/show/180 ... earch=true

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 152
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 16 jun 2017, 09:54

5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko

Shatter Me

avtor: Tahereh MafiKar 264 dni je že minilo, odkar se je Juliette dotaknila koga. Nazadnje, je to privedlo do nesreče, kar pa ji oblasti niso verjele. Obtožili so jo umora in jo osamili v ječi. Nihče se ne zmeni zanjo, saj so preveč zaposleni z zunanjim svetom, ki ni več takšen, kot je bil nekoč.
Juilette pa se zdaj v njeni celici pridruži še nekdo. Fant, ki ji je zelo znan.

Mislim, da bi morala knjigo prebrati takrat, ko so o njej še vsi govorili in sem bila tudi sama malo mlajša. Naveličana sem namreč YA distopičnih knjig, ki so predvidljive, predvsem pa je v ospredju samo romanca.
Sama ideja knjige se mi je zdela zanimiva in v branju sem vztrajala le zato, ker sem želela več izvedeti o Juliettinem pogubnem dotiku. Sprva me je branje zelo dolgočasilo in nisem se mogla vživet v zgodbo.
Juliette mi ni bila všeč. Preveč cmerava in neodločna se mi je zdela. Ljubezenski "trikotnik", ki to pravzaprav ni, me je odbijal. Še bolj pa romanca, ki jo je v knjigi absolutno namenjeno preveč prostora. Premalo pa izvemo o tem, kaj se dogaja v svetu in kaj je s tem dotikom, ki je poguben.

Nisem se še odločila, ali bom nadaljevala z branjem preostalih knjig, čeprav me še zmeraj firbec matra, za kaj se gre :)
https://www.goodreads.com/book/show/104 ... earch=true


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 8 gostov