Naslov: Beautiful Wreck
Avtor: Larissa Brown
Žanr: ljubezenski roman, zgodovinski roman, znanstvena fantastika
Ocena:

Prebrano: 17.2.2017
Goodreads
Mnenje:
Odlična zasnova zgodbe, ko dekle iz 22. stoletja potuje med Vikinge na Islandiji, vendar se avtorica nekoliko prepogosto poslužuje melanholičnim opisom pokrajine ali notranjemu monologu junakinje Ginn, kar upočasni tek zgodbe predvsem v sredini. Drugače pa je njen opis življenja v tistem času odličen, saj se ne izgublja v detajlih na začetku zgodbe, ampak jih počasi niza skozi celo knjigo in nam tako skladno z zgodbo odkriva nove elemente te kulture. To mi je bilo izjemno všeč. Škoda je le, da veliko odličnih oseb ne spoznamo tako podrobno kot bi si želela. Prav tako sem pričakovala nekoliko obsežnejši zaključek in epilog – romanca, ki se je tako počasi razvijala med junakoma je kar naenkrat preskočila v najvišjo prestavo, kar je bilo izjemno nenavadno, potem pa se je knjiga na tem vrhuncu končala. Počutila sem se oropano – želela sem videti, kaj se bo zgodilo med Ginn in Heirikom sedaj, tega pa nismo dobili.
Druga stvar, ki me je nekoliko motila, je bilo pomanjkanje obsežnejših dialogov. Opisi dogajanja in kaj so se drugi domenili so ok, ampak to ni dobro pisanje. Prav tako je bilo veliko opisov čustvenih stanj, ne pa njihovega dejanskega izraza v dejanjih Ginn. Pričakovala sem tudi nekoliko več oralne tradicije Vikingov, ki jo je avtorica omenila, ampak le redko uporabila. Predvsem ob skupinskem delu žensk bi se lahko pojavile kakšne zgodbe ali pesmi… Mogoče več o religiji Vikingov, saj velik del zgodbe predstavlja prav njihovo prepričanje, da je Heirik zaklet.
Vse skupaj rešuje romanca glavnega para, ki je dokaj naelektrena in odlično predstavljena bralcem. Napetost med njima je avtorica odlično držala skozi celotno knjigo, vendar ji je zmanjkalo energije na koncu in je vse zaključila izjemno hitro. Mogoče me je zmotil preskok v času, saj se naenkrat veliko tednov skrči v nekaj strani, kar je v primerjavi s počasnim tokom časa pred tem nenadna sprememba. Za prvenec je odlična knjiga, vendar upam, da bo avtorica enkrat popravila ta konec.