DETEKTIVSKI ROMAN
Naslov: The Black Dahlia (L.A. Quartet #1)
Avtor: James Ellroy
Žanr: noir, detektivski roman, zgodovinski roman
Ocena:

Prebrano: 9.7.2017
Goodreads
Mnenje:
Ta knjiga mi sploh ni bila všeč in za to imam tehtne razloge. Najprej, avtorjev slog mi sploh ni ležal in na začetku sem resno razmišljala, da bi knjigo enostavno zaprla. Zgodbo napolni z nepomembnimi detajli in obstranskimi zapleti zato Dahlie sploh ne srečamo kar nekaj poglavij. Nekako postane postranska oseba v drami glavnega lika, detektiva Dwight »Bucky« Bleicherta, in njegovega detektivskega partnerja Lee Blancharda. Njen umor je zgolj izgovor za vso dramo, saj se le slabo lotijo razvozlavanja njenega umora. To mi je šlo na živce – ženska je mrtva, policija pa se ukvarja z nabiranjem političnih točk za nadrejene, prikrivanjem korupcije in podobno.
Avtor je dejansko kar zaljubljen v podobo skorumpirane policije, groznih beznic in četrti polnih prostitutk. Zaradi tega si je težko predstavljati, da se zgodba sploh dogaja sredi belega dne – mogoče je to prednost za noir žanr? Mene je samo motilo.
Karakterizacija tudi ni bila dobra – osebe se nekako zlivajo druga v drugo, še posebej policijske enote se le malo razlikujejo med sabo. Da bi si zapolnili imena kar pozabite. Vsi so na nek način skorumpirani ali moralno slabi, zato ne upajte na kakšno dobro opravljeno preiskavo. Ženski liki pa so nasploh katastrofalni, pravzaprav lahko mirno predvidevate, da bo nov lik ali prostitutka, lahka ženska ali pa nora. Nič čudnega, če se vam zazdi, da je LA ena sama odprta psihiatrija. Dolgčas, ne nekaj šokantnega in zanimivega.