Bralni izziv 2017 - Bisika

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 03 jan 2017, 12:31

Letos pa bo to ena stvar, ki jo bom naredila zase. Sem ljubiteljica knjig, imam sicer manj časa, zraven treh otrok, dveh manjših, upam, da mi uspe. :022:

1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)
2) Knjiga z rdečo platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke)
4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki)

6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)

7) Knjiga po kateri so posneli film (3 točke)
8) Ljubezenski roman (2 točki)
9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke) - Ognjeni šal
10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka)

11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)
12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Detektivski roman (2 točki)
15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke) - Jezero

16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)

17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke)
18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki)
19) Knjiga s politično vsebino (3 točke)
20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)

21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki) - Luč sredi morja
22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka)
23) Izšla leta 2017 (3 točke)
24) Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)
25) Dramsko delo (3 točke) - Harry Potter in otrok prekletstva
Nazadnje uredil/a Bisika dne 14 feb 2017, 09:05, skupaj urejeno 5 krat.

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Re: Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 10 jan 2017, 10:17

Harry Potter in otrok prekletstva.jpg
Harry Potter in otrok prekletstva.jpg (12.06 KiB) Ogledan 1745 krat
25) Dramsko delo (3 točke)

HARRY POTTER IN OTROK PREKLETSTVA

"8. zgodba, 19 let kasneje

Danes, 19 let kasneje, je Harry Potter zaposlen na Ministrstvu za čaranje, poročen z Ginny in oče treh šoloobveznih otrok. Glavnina dogajanja v knjigi pa se tokrat ne odvija okoli njega, temveč okoli njegovega najmlajšega sina Albusa, ki se mora spopasti s težo družinske, predvsem očetove, zapuščine. Lahko stopi v njegove čevlje in – še pomembneje – si to sploh želi?"

Harrya sem brala že prej, zato je bilo tudi logično, da bom prebrala nadaljevanje.

Sprva me je zmotilo, ker je bilo dramsko delo, sedaj pa sem ugotovila, da mi pravzaprav slog pisanja odgovarja, saj sem se hitro prebila skozi knjigo in tudi zelo uživala. Morda sem pogrešala podrobne opise magičnih bitij, okolja,... kot je bilo vse lepo zapisno v prejšnjih delih, z veseljem bi se lotila tega dela tudi v romanski obliki.

Zgodba je zanimiva, morda se komu zdi za lase privlečena, ampak enostavno se moraš prestaviti v drugi kraj in čas.
Vsekakor je zgodba zanimiva tudi iz vidika družinskih odnosov, saj je Albus označen in obremenjen z Harryevo pomembnostjo in prepoznavnostjo. Seveda se na koncu vse dobro izteče, ostaja pa še vednost možnost nadaljevanja ;-)...

Knjigo seveda priporočam vsem Potterjevim navdušencem.
Nazadnje uredil/a Bisika dne 10 jan 2017, 10:57, skupaj urejeno 1 krat.

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Re: Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 10 jan 2017, 10:44

21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki)

Luč sredi morja

"Da bi pozabil na grozote vojne, Tom Sherbourne sprejme službo svetilničarja in odide na Janus Rock, ki je več kot pol dneva vožnje oddaljen od avstralske obale. Na ta osamljeni otok pripelje tudi mlado, drzno in ljubečo ženo Isabel. V svojem delu neizmerno uživa, z ženo sta srečna, in zdi, da je naposled našel svoj dušni mir. A po nekaj letih življenja na pozabljenem kraju, Isabelinih dveh splavih in mrtvorojenem otroku, užaloščena Isabel nekega dne zasliši otroški jok v vetru. Na otok je prineslo čoln z mrtvim moškim in kričečim dojenčkom.
Tom, ki zelo vestno opravlja svoje delo in ima stroga moralna načela, hoče dogodek takoj prijaviti oblastem. A Isabel ga prepričuje, da je otrok božje darilo in navkljub Tomovemu nestrinjanju deklico obdržita in jo poimenujeta Lucy. Njuna odločitev pa ima usodne posledice …"

Tom in Isabela se spoznata na dan Tomovega prihoda, ko Isabel hrani na obali galebe. To počne tako veselo, da Toma, ki je preživel grozote vojne, gane.
Ko se Tom po mesecih na otoku Janus Rock, kjer opravlja delo svetilnika vrne na dopust v mesto, se med Isabel in Tomom prebudi ljubezen. Poročita se in skupaj živita na Jans Rocku. Isabel izgubi tri otroke in ko tri dni po prehitrem porodu, ko izgubi še tretjega otroka na otok prinese čoln z mrtvim moškim in živo dojenčico, je skoraj "logično", da bosta otroka zadržala kot svojega. Kar tudi storita, a zgodba se seveda zaplete. Ko se vrneta v mesto, kjer bo punčka krščena, Tom in Isabela izvesta, da je otrok od domačinke (premožne) iz mesta, ki je od takrat ko je izgubila otroka in moža (zaradi tega ker je bil Nemec in so ga otočani pregnali v morje) samo še senca sama sebe. Sočasno pa Isabela izve, da svojih otrok nikoli ne bo morala imeti, saj je že začela prehajati v meno.
Na koncu Toma premagajo občutki krivde in razplete se zgodba, ko morata otroka pri 3 letih vrniti. Nato smo soočeni s stisko otroka, z jezo Isabel na Toma, občutki krivde, ki prepletajo Toma,... tukaj postane zgodba srce parajoča, kot bralka sem se težko odločila, katero stran izbrati...
Konca ne bom zapisala, bi pa knjigo priporočila v branje.
luc-sredi-morja-trda-vezava.jpg
luc-sredi-morja-trda-vezava.jpg (23.16 KiB) Ogledan 1744 krat

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Re: Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 18 jan 2017, 11:22

9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)
ognjeni-sal-zepna-knjiga.jpg
ognjeni-sal-zepna-knjiga.jpg (86.41 KiB) Ogledan 1699 krat
OCENA: 4 zvezdice
Susan Meissner - OGNJENI ŠAL
"Prelep šal, ki prehaja iz roda v rod, poveže dve ženski, ki spoznata, da težo sveta pomaga prenašati ljubezen, ki jo razdajamo …"

Prepletate se dve zgodbi. Obe pripovedovalki je zaznamovala izguba ljubljene osebe.

Prvo zgodbo pripoveduje medicinska sestra Clara, ki je se je iz majhnega mesteca preselila na Manhaten. Že v otroštvu je Clara pomagala svojemu očetu zdravniku.
Po prihodu na Manhaten se je zaposlila v tovarni bluz, kjer opravljala delo medicinske sestre. V dvigalu spozna računovodjo s katero se domeni, da se srečata v 10 nadstropju, da ji razkaže tovarno. Clara se vanj zaljubi že pri prvem srečanju v dvigalu in meni, da je čustvo obojestransko. Žal pa se njun "zmenek" ne zgodi, saj v tovarni izbruhne požar. Clara se reši, a njeni simpatiji to ne uspe. Vidi ga skočiti z drugo delavko iz goreče stavbe. Po tragediji si zaposli na otoku Elis, ki je zadnji zid migrantom pred vstopom v obljubljeno deželo. Od migranta, ki je med plovbo izgubil ženo zaradi škrlatinke, ob koncu njegovega zdravljena prejme šal, ki ga je nosila njegova žena. Seveda se vse zaplete, ko Clara najde pismo z razlago in potrdilom o razveljavitvi poroke. Zgodba Clar se tukaj še ne konča. Po pomoči zdravnika ponovno stopi iz otoka, spozna resnico o moškem v katerega se je zaljubila in katerega je izgubila v požaru, sprejme službo spremljevalke in odide iz otoka Elis, ki je bil njeno vmesno obdobje. Pomiri se s preteklostjo in se vrne v objem zdravnika.

Druga zgodba je postavljena v sedanjost. Začne se s tragedijo, ko sta padla dvojčka, torej septembra 2011. Taryn tega dne izgubi moža prav zaradi šala pa je sama ostala živa. Taryn zjutraj ravno izve, da je po več letih truda, zanosila. Ker hoče to osebno povedati možu, mu sporoči, da se dobita v restavraciji v padlih dvojčkih. Pred kosilom, se mora oglasiti še pri stranki, da prevzame šal, in poskusi poiskati podobno ali enako blago. Stranka jo zadrži dalj časa, zato stopi na ulico, ko ravno pade prvi stolp. Iz zmede jo reši cvetličar. Taryn v sebi nosi krivdo za moževo smrt, zato tudi nikoli hčeri ne pove kaj se je takrat dogajalo. Vse se spremeni, ko časopis ob obletnici objavi fotografijo na kateri je tudi sama. Kmalu jo pokliče tudi cvetličar, ki jo je takrat na ulici rešil. Vrne ji šal, povabi na večerjo, kjer Taryn spozna, da se med njima spleta posebna vez. Po pogovoru se sprijazni s preteklostjo in se odloči, da go hčeri povedala vso zgodbo in ji želi pokazati tudi šal, ki je obema rešil življenje. Pokliče tudi lastnico šala, ki pa takoj pride po šal, a ga na koncu pusti v lasti Taryn.

V zgodbi sem uživala. Lepo se prepletata obe zgodbi, ki te ne pustita hladnega srca.

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Re: Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 25 jan 2017, 10:09

15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke)
c85b561ce9ea186ed336707844dae512.jpg
c85b561ce9ea186ed336707844dae512.jpg (64.75 KiB) Ogledan 1673 krat
Tadej Golob - Jezero
Kako poiskati morilca, če ne veš, kdo je žrtev?

Ocena: 3 zvezdice

31. 12. sprehajalka psa odkrije žensko truplo v jezeru.
Taras Bulba, policijski inšpektor, se z ženo Alenko (zdravnice zasebne klinike) po smučanju ustavi na novoletni zabavi na vikendu pri dr. Prelcu, kjer je zbrana tudi ostala klientela klinike z ženami. Med obiskom dr. Prelc Tarasu navrže, da je spal z vsemi prisotnimi ženami, razen z eno, debelušno ženo Balažiča.
Kljub povabilu se Tras in Alenka vračata po zasneženi cesti in snegu v Ljubljano, kjer sta dogovorjena s hčerama. A sredi ceste stoji policijsko vozilo, katerega si Taras zaradi snega ne upa zaobiti. Izstopi iz avta. V policijskem avtu najde žensko, ki a usmeri k jezeru, kjer sta policista.
Taras iz vode potegne žensko truplo brez glave, ki ga kasneje in prepeljejo v ljubljanski inštitut.
Primer je dodeljen Tarasovi ekipi, kateri se je ravno pridružila tudi nova sodelavka Tina.
Spremljamo iskanje, razkrivanje sledi, politične prepreke, osebna vprašanja, ki jih želi Taras rešiti. A na koncu mu vseeno uspe najti morilko, ženo dr. Prelca, ki je bil ženskar in je doživel možgansko kap.
Knjiga je bila kar zanimiv. Me je pa razočaralo, da se je pisatelj odločil, da si Taras privošči avanturo z novo sodelavko,morda je moral začiniti zgodbo, a se mi nekako ni podalo k značaju, ki ga je avtor gradil Tarasu. Će prav je bil Taras "zakompleksan" zaradi ženine finančne neodvisnosti in ne vednosti, ali je tudi Alenka spala z dr. Prelcem, če prav skozi zgodbo ugotovimo, da se je to zgodilo še ko je bila študentka, sem ga sama ocenila, kot močno osebo, ki se lahko upre skušnjavi... Torej je bilo moje razočaranje še toliko močnejše.
Opisi pokrajin so lepi, zanimivi in bralca pritegnejo, da si ogleda lepote naše dežele.

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Re: Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 06 feb 2017, 14:26

16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)

Ocena: 4 zvezdice

Jennifer Cruis

BREZ TEBE NE GRE

Nina je leto dni ločena. Stara 40 let, preseljena v svoje stanovanje. Ravno si je nabavila psa, ki pa ni takšne kot kod si ga je zamislila. Želela si je razposajenega mladička, a domov je prišla z mešančkom, ki ga je rešila pred usmrtitvijo. Imenovala ga je Fred.
Fred ima zelo pomembno vlogo v zgodbi, saj je vzrok, da sta se Nina in Alex - spodnji soseda spoznala. Med njima takoj preskoči iskrica. Vendar se Nina zaradi razlike v letih nikakor noče spustiti v odnos, saj je Alex 10 let mlajši.
Veliko vlogo igra tudi Ninina prijateljica in Alexov brat. Veliko je komičnih situacij in pripetij, ko Alex in Nina drug drugega rešujete pred zmenki, s pomočjo Freda, sočasno pa se komaj zadržujeta da ne "planete" drug na drugega.

Seveda na koncu zmaga ljubezen :-)!

Knjiga me je zelo nasmejala, je res lahkotno branje. Pa saj so vse knjige Cruisove takšne.
Priloge
Res_t_9789616887557.jpg
Res_t_9789616887557.jpg (13.25 KiB) Ogledan 1633 krat

Bisika
Pixy
Prispevkov: 8
Pridružen/a: 03 jan 2017, 12:21

Re: Bralni izziv 2017 - Bisika

PrispevekNapisal/-a Bisika » 14 feb 2017, 09:21

6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)
kralji-burbona-trda-vezava.jpg
kralji-burbona-trda-vezava.jpg (20.76 KiB) Ogledan 1598 krat
J. R. Ward - Kralji burbona

ocena: 4 zvezdice

Družina Bradford je že več generacij vodilna v svetu prestižnega viskija – burbona. Z bogastvom, ki so ga pridobili s to dejavnostjo, si lahko privoščijo vse vrste privilegijev, med njimi tudi bivanje v razkošnem dvorcu na posesti Easterly, kjer je meja med višjim in nižjim razredom strogo začrtana. Zgoraj je dinastija, ki živi razsipno življenje, spodaj pa osebje, ki neumorno vzdržuje popolno fasado družine. In ta dva svetova se nikoli ne bi smela srečati.

Po dveh letih bivanja na Manhetnu se najmlajši sin Lan vrne domov, zaradi zdravstvenih težav kuharice, ki je zanj in za njegova brata in sestro bila kot mama. Lan se je pred dvema letoma zatekel k prijatelju Jeffu na Manhaten zaradi ljubezni z njihovo hortikulturno delavko Lizzi. Oba sta ima zlomljena srca, a ljubezen še zmeraj živi.

Lan je bil pred Lizzi lahkoživec in ko tako, se je zaradi posledic svojega početja poročil, a ne z Lizzi. Čutil je obveznost, da otroku da svoje ime. A takoj po poroki je odšel iz posestva Easterly in ženo pustil pri svoji družini.

Po dveh letih se vrne ponovno v svet spletk, ki jih povzroča bogastvo in manipulacije očeta. Ve, da je žena otroka splavila, ugotovi, da je oče v velikih dolgovih, da je imel afero z njegovo ženo,... Vseeno pa ponovno osvoji Lizzi, a kot že pred dvema letoma jima splet okoliščin ponagaja. Njegova žena (sedaj že skoraj bodoča) mu razodene, da je noseča, da je ves čas skrbela, da so ljudje mislili, da se z njim dobiva na Manhetnu in rešuje zakon... torej prava mala spletkarka.

Knjiga je polna zapletov od padca veje na Lizzin avto iz katerega jo reši Lan, do pretepene skoraj bivše žene, za katere je obtožen Lan, do smrti očeta. Ob tem pa spremljamo še življenje najstarejšega brata Edwarda, ki so ga v mladosti ugrabili, mučili in sedaj ima iznakaženo telo, sum se poraja, da je ugrabitev povzročil oče, ki tudi kasneje ni hotel plačati odkupnine, do lahkožive sestre Gini in izginulega brata Maxa.

Komaj čakam, da dobim v roke drugi del.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 7 gostov

cron