13) Po lastni izbiri (1 točka)
AVTOR: Pierce Brown
NASLOV: Morning Star (Red Rising #3)
KATEGORIJA: mladinska fantazija, distopija
LINK: Goodreads
OCENA:
A ni zoprno, ko prideta življenje in delo pred knjige?

Malo se hecam, ampak res nisem imela časa brat in je trajalo kar nekaj časa, da sem zaključila zbirko. Navdušila me je! Že prva knjiga mi je bila odlična, naslednji dve pa še boljši. Vsebuje namreč popolno kombinacijo vsega, kar iščem pri knjigah - zanimiv svet, ki z vsako knjigo postaja bogatejši, zapleteno zgodbo, ki je polna twistov, ki so nepričakovani, glavnega junaka in stranske junake, ki z vsakim poglavjem rastejo ter družbene ter politične probleme, ki so kljub znanstveni fantastiki aktualni v današnjem svetu. In ravno te omenjene značilnosti so tisto, zaradi česar najraje prebiram serije in ne standalone knjig. Redke so takšne, da zmorejo vse do doseči na nekaj sto straneh.
Težko ocenim samo zadnjo knjigo. Mislim, da je bila prva knjiga v zbirki nekoliko drugačna od drugih dveh, že zaradi tega, ker je bilo prizorišče veliko manjše - zgolj arena na šoli, medtem ko se v drugi knjigi prizorišče razširi v vesolje. Torej je razlika res očitna.

Prva knjiga je služila kot nekak uvod v to, da smo spoznali težave in glavne osebe, tudi Darrow še ni vedel kako bi lahko dosegel svoj cilj vstaje rdečih in spremembe političnega sistema. Zgodba je res tako napeta, da si ves čas na trnih, veliko ljudi umre. Sem se pogovarjala z očetom, ki sem mu tudi dala za prebrati zbirko in je rekel, da mu ravno to ni bilo všeč, ker je bilo preveč neverjetno vse skupaj. Mene pa to ni motilo, mi je bilo zanimivo. Še posebej proti koncu zadnje knjige je bil en res pomemben zaplet in sem skoraj nehala brati, ker sem se počutila oguljofano, ker se mi je zdelo, da je pisateljev namen zgolj "shock factor", ampak se je potem izkazalo, da je bilo vse skupaj z namenom in da je twist odličen.
Darrow skozi celo zbirko res odraste in dozori. Zanimiv se mi je zdel njegov napredek od človeka, ki se je boril zgolj zaradi maščevanja ter potrebe, da izpolni obljubo mrtvi ženi, do voditelja, ki je verjel, da je to, kar počne pravilno. Nisem se vedno strinjala z njegovimi odločitvami in še vedno mislim, da so bile nekatere žrtve prevelike in da v svojih metodah ni bil veliko boljši od svojih sovražnikov, kljub temu da je bil njegov cilj plemenit.
Motilo me je edino to, da se je Darrow obkrožil predvsem z zlatimi, ter da so bili ljudje nekaterih barv (npr rumene, sive, oranžne..) zgolj omenjeni, ni pa bilo nobenega predstavnika, ki bi bil bližje Darrowu pa tudi, če bi bil njegov sovražnik - samo da bi postal oseba iz mesa in krvi.
Na GR vidim, da bo pisatelj razširil svet, ki ga je ustvaril v tej zbirki z dvema novima zbirkama. Se že veselim!
Za konec pa še to - nisem uganila, kdo je Ares, ampak ne glede na to, mi je bilo všeč. Vesela sem, ko me knjige presenetijo! Sem pa imela prav, od kod človek prihaja za tolažilno nagrado.
"
Property is a funny thing these days. Tends to have opinion."
“
Man is no island. We need those who love us. We need those who hate us. We need others to tether us to life, to give us a reason to live, to feel.”