Bralni izziv 2017 - Morrigan

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 22 mar 2017, 15:07

3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke)


AVTOR: Stephanie Perkins
NASLOV: Anna and the French Kiss (Anna and the French Kiss #1)
KATEGORIJA: YA
LINK: Goodreads
OCENA:

Prejšnji mesec sem bila v Parizu in ko sem se sprehajala naokrog, sem se pogosto spomnila na knjigo Anna and the French Kiss. Brala sem jo že pred leti in vem da sem si ob branju grozno želela biti v Parizu in znamenitosti opazovati ob branju knjige. Najbolj sem si želela povzpeti na zvonik Notre Dame, vendar mi to ponovno ni uspelo. Na žalost v mestu nisem bila turistično, ampak službeno, tako da je bilo časa za raziskovanje premalo. Bo pa v tretje boljše in mi zvonik in Jardin du Luxembourg ne uideta! Sem pa si na Point Zero nekaj zaželela. ;) Upam, da ima Etienne prav in se mi želja uresniči, oziroma da se vsaj še kdaj vrnem v Pariz.

Takoj, ko sem se vrnila domov, sem ponovno začela brati knjigo. Spet mi je bila všeč, zgodba je lepa, romantična in Pariz je res pravo prizorišče zanjo. Všeč mi je, da je ljubezenska zgodba takšna naravna. Lahko si je predstavljati, da se dva najboljša prijatelja zaljubita, tudi varanje v knjigi je tam z namenom. Pa to ne pomeni, da se z njim popolnoma strinjam. Mislim, da bi Etienne moral biti bolj odločen in videti, da ni sam na svetu, ampak da ob njem stoji Anna. Vseeno pa gre le za najstnike in ti so bolj melodramatični. :D to je zdaj zvenelo, kot da sem kot babica, ki se pritožuje nad današnjo mladino. Anna se mi zdi zanimiva junakinja. Všeč mi je njen poseben hobi, oziroma želja, da postane filmska kritičarka. Nekaj svežega! Sem pustila kar pet zvezdic, tako kot sem ocenila po prvem branju.

Me je pa zmotila ena stvar in sicer, da Anna ni več časa preživela s prijateljicami. To me pri prvem branju sploh ni zmotilo, zdaj se mi pa zdi, da je veliko YA literature, kjer glavna junakinja preživi preveč časa samo s fantom, od ženske družbe se pa izolira. Se mi pa zdi zanimivo kako danes opažam čisto neke druge stvari kot pred leti. :D

V zbirki me čaka še tretji del Isla and the Happily Ever After. Drugi del sem prebrala, ampak mi ni bil všeč. Ne spomnim se več dobro o čem se je šlo, zapomnila pa sem si ga kot nezrelega. To je bil tudi razlog, da Isle nisem še do sedaj prebrala. No, morda ji dam priložnost in upam, da me preseneti.

The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you.

"Why are people so afraid to leave a relationship, even if they know it's a bad one?
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 30 mar 2017, 14:00

2) Knjiga z rdečo platnico (2 točki)


AVTOR: Kerstin Gier
NASLOV: Ruby Red (Precious Stone Trilogy, #1)
KATEGORIJA: YA fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Kakšna otročarijada je pa to! Saj precej berem mladinsko (fantazijsko) literaturo, ampak tole je pa res višek (no, bolj dno) nezrelosti. Glavna junakinja je najstnica, mislim, da je tako kot večina junakinj v tem žanru stara okrog 18 let, vendar se obnaša kot otrok. Dialogi, dejanja, res večino časa sem jo želela stresti in okregati. Glede te nezrelosti sem brala tudi komentarje drugih bralcev in tisti, ki so brali v nemščini (originalu) so napisali, da je bilo veliko boljše in da je deloma kriv prevod, ki očitno ni bil najboljše narejen. Sprašujem sicer se, ali bi lahko enako rekli tudi za nadaljevanji, ki nista nič boljši, ampak se mi ne da preveriti ali je bil prevajalec isti. Mislim, da je večja težava v tem, da je pisateljica pač ustvarila nezrele junake.

Knjiga vsebuje najbolj bizaren instalove, kar si ga je možno zamisliti. Mislim, da se Gwyneth zaljubi v Gideona v trenutku, ko ga zagleda, saj je čudovit in ima najlepše zelene oči, kljub temu da je do nje nesramen in da se ona tega zaveda. A videz je očitno pomembnejši od dejanj in privlačnost je enaka ljubezni. Edini pozitivni aspekt glede odnosov med junaki je prijateljstvo med Gwyneth in Lesley. Vesela sem, da ima glavna junakinja pravo prijateljico, ki ji privošči najboljše in se ne počuti zapostavljeno ali ljubosumno, ker sama ni tako posebna. Moram priznat, da sem jo ves čas sumila, da bo Gwyneth enkrat izdala in še to zgolj zaradi tega, ker sem zaradi poplave klišejev v knjigi pričakovala še tega.

Ideja o potovanju v času, ki je glavna poanta knjige, mi je sicer zanimiva, ampak se mi zdi, da je pri tej tematiki vedno težko dobiti neko logično knjigo. Pisatelji ne znajo vedno dobro predvidevati kako bi dejanja, ki so jih glavni junaki naredili v preteklosti, vplivala na sedanjost. Tudi tukaj sem imela kup vprašanj, o katerih raje nisem preveč razmišljala, ker mislim, da bi ugotovila še več nelogičnih povezav v knjigi.

Imam slabo navado, da želim zbirke prebrati do konca, če so, ko začnem z eno knjigo, ostale že izšle. Moram izvedeti kaj se bo zgodilo do konca, kljub temu da mi je zgodba dolgočasna. Tudi pri tej zbirki sem nadaljevala z branjem naslednjih delov, zgolj zaradi tega, ker me je močno zanimala kakšna je skrivnost, ki se bo razkrila, ko bo kri vseh dvanajstih vlita v časovno napravo. Seveda se je izkazalo, da je twist tak, kot sem si ga zamislila že po nekaj deset straneh prve knjige. Saj imam rada, ko imam prav, ampak ne pa v takšnih primerih :) vesela bi bila presenečenja, ki pa ga žal nisem dobila.

V vseh treh knjigah sem si označila en sam citat, pa še ta ni ravno globok. Iz tretje knjige:

"The party ees only as boring as ze guests." (bizarni e-ji in neprimeren z označujeta francoščino in sta takšna že v knjigi :mrgreen: )
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 02 jun 2017, 10:47

12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki)


AVTOR: Sarah J. Maas
NASLOV: A Court of Wings and Ruin (A Court of Thorns and Roses #3)
KATEGORIJA: YA fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

S to zbirko imava zanimiv odnos. Prvi del me je razočaral, saj sem pričakovala več od pisateljice, ki je ustvarila Throne of Glass. Insta love, dolgočasne osebe, nezanimiv love interest, to so bili glavni razlogi za mojo slabo oceno. Druga polovica knjige je sicer bolj zanimiva, vendar me tudi to ni moglo odvrniti od slabe ocene. Vendar se zgodba prav razvije šele v drugem delu. In mislim, da bi morala nekaj več zaupanja izkazati pisateljici kar se tiče ljubezni v knjigi, saj je že pri Throne of Glass naredila tako, da se je glavna junakinja skozi knjige zaljubila v več različnih oseb, kar je prava redkost v mladinski literaturi.

Tretji del je zanimiv. Sicer mi ni bil tako všeč kot drugi, vendar vseeno mi ni bilo dolgčas in sem ga prebrala kakor hitro sem lahko. Prvi del z maščevanjem pomladnem dvoru in Tamlinu mi je bil všeč, vendar je bilo na trenutke kar težko biti v Feyrini glavi, saj je bila zelo zagrenjena, hkrati pa so se vsa njena dejanja dogajala zelo hitro. No, hitrost je bila tema celotne knjige, se mi zdi, da so si dogodki sledili en za drugim in da se sedaj po koncu branja ne spomnim čisto vsega kar se je zgodilo. Knjiga me ni nikoli dolgočasila, ravno zaradi množice zapletov, ampak vseeno se mi zdi da bi se lahko drama kdaj malo ustavila in da bi se tempo malo upočasnil.

Pri Sarah J. Maas mi je najbolj všeč to, kako se skozi zgodbo razvijajo osebe. Vedno rastejo, vedno o njih izvemo nekaj novega, kar jih naredi bogatejše in še bolj zanimive. Tudi v zbirki, pa čeprav se mi zdi da je tu trajalo še več časa, saj je bil to en izmed mojih glavnih pomislekov v prvi knjigi. Vendar pa je bilo teh oseb res, res veliko. Sploh na koncu, v zadnjih poglavjih, mislim, da jih je bilo preveč. Razumem, da je to podlaga za vse nove knjige, ki bodo v zbirki, ampak ravno to je moj dodaten največji pomislek - le zakaj so potrebne nove knjige v zbirki? Mislim, da so napovedane še štiri. Ta knjige je bila odlična, vendar se mi zdijo nadaljevanja nepotrebna. Razen, če bi v glavni vlogi nastopal kdo drug. Morda Nesta, ali pa Morrigan ( <3 :angel2: ), čeprav si težko predstavljam, da bi si za slednjo pisateljica to upala storiti. Mainstream YA na žalost verjetno še ni zrel za lezbijko v glavni vlogi. Glede Feyrinih sester pa imam tudi pomisleke - kolikor se spomnim iz prve knjige res nista bili dobri do Feyre. Mislim, da bi potrebovali nek prizor, kjer bi se sestre pogovorile o svoji mladosti in preteklosti. No, priznam, da se ne spomnim do potankosti druge knjige, tako da se je to mogoče že zgodilo in sem pozabila.

Vesela sem, da sem to knjigo prebrala, saj mi je bila všeč. Ampak bi se lahko zbirka tu ustavila in zaključila. Upam, da ne bo šlo za sindrom Cassandre Clare.

"We - Rhys, Cass and I - will occasionally remind each other that what we think to be our greatest weakness can somethimes be our biggest strength. And that the most unlikely person can alter the course of history."

""So we`ll train, Feyre, until the last possible day. Because we never know if just one extra hour will make a difference."
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 30 jun 2017, 17:58

18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki)


AVTOR: Cassandra Clare
NASLOV: Lord of Shadows (The Dark Artifices #2)
KATEGORIJA: YA fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Glede na to, da sem prejšnjo oceno končala s Cassandro, je najbrž prav, da z njo nadaljujem. Kljub temu da sem kritična do tega, da molze Shadowhunterje do konca, ji pa moram priznati, da ženska zna pisati. Vse knjige so tako bogate, polne čudovitih opisov, zanimivih dialogov, dobro razvitih oseb, in vedno imam tak magičen občutek, kot pri Harryju Potterju - da sem del tega domišljijskega sveta in da je vse res. Prvi del me sicer ni navdušil, ampak kot že mnogokrat se je izkazalo, je prvi del zbirke zgolj uvod v to kar prihaja. V Lord of Shadows se je zgodba veliko bolj razvila (in zakomplicirala), tudi osebe so postale veliko bolj komplekse. Všeč mi je, da beremo poglede različnih oseb, saj to doda plast k temu, da boljše razumemo dogajanje in seveda osebe same. Zato imam rada knjižne zbirke.

Glavna ljubezenska zgodba mi še vedno ni všeč, oziroma bolje rečeno, Julianova obsedenost mi ni všeč. Zdi se mi nezdrava, zato težko podpiram njuno zvezo. Težko mi je bilo brati njegov POV, ravno zaradi tega, ker se mi zdi, da ga njegova ljubezen do Emme uničuje. Na tem mestu moram ponovno pohvaliti Cassie, saj res zna pisati o težkih čustvih, občutja glavnih junakov te prevzamejo, kar je bilo še posebej vidno pri Julianu, kljub temu da v njegovih poglavjih nisem uživala (saj bi težko, glede na to kako trpi). Zanimivo se mi zdi, ker je nekakšen antihero - meja med "dobrim" in "zlim" je pri njem tanka in večkrat jo prestopi. Kieran je pravilno rekel, da je neusmiljen, še posebej ko gre za njegovo družino, Ljubezen do družine pa je tako ali tako v ozadju celotne knjige. Blackthorni so neverjetno povezani in tudi ostale osebe (Emma, Kit, Kieran, Diana) se kar nekako ujamejo v njihovo mrežo in postanejo del družine. Blackthorni so neverjetno povezani in tudi ostale osebe (Emma, Kit, Kieran, Diana) se kar nekako ujamejo v njihovo mrežo in postanejo del družine. Se mi zdi, da bo imela naslednja knjiga velik poudarek na tem, da se bo moral Julian odločit kako daleč bo šel in da bo moral ugotoviti, da maščevanje ne reši ničesar. Emma se mi zdi veliko bolj praktična od Juliana, tudi njena čustva delujejo bolj zdrava, saj niso tako obupana. Končno pa je bila pojasnjena situacija iz prve knjige, ki me je žrla še danes. In sicer vampirske pice in hitra obsodba Arthurjevega prijatelja oziroma kot sem jaz to razumela - diskriminacija. Dokazi o njegovem kriminalnem dejanju so bili očitno trdni, čeprav se Emma še vedno sprašuje ali mu je Julian to podtaknil. Mislim, da mu je in da bo to še en dogodek, kjer bo moral Julian ugotoviti, da je šel predaleč. Nihče se ne rodi dober ali slab, potrebno se je vedno znova odločit za eno ali drugo stran.

Sem pa na Cassandrinem blogu brala, da je namenoma naredila tako, da imata Julian in Emma netradicionalni, neklišejski vlogi - Julian je tisti, ki je bolj čustven, družinski, Emma pa praktična, zaščitnica in bojevnica. Spoštujem Cassandrin trud, da piše o različnih osebah, ki se ne skladajo s tradicionalnimi družbenimi vlogami - Julian, Emma, netradicionalni ljubezenski trikotnik, oziroma zametki poligamne zveze med Christino, Markom in Kieranom, Diana, Tyev avtizem in začetek njegove ljubezni z Kitom in še Malec od prej. Premalo je raznolikosti v mladinski literaturi, zato je to dobrodošlo v tako popularni zbirki kot je ta.

Ne morem si pomagati - veselim se nadaljevanja zbirke in ostalih zbirk iz sveta Shadowhunterjev. Le sigh.

"When a decision like that is made by a government, it emboldens those who are already prejudiced to speak their deepest thoughts of hate. They assume they are simply brave enough to say what everyone really thinks."

"There is truth in stories. There is truth in one of your paintings, boy, or in a sunset of a couplet from Homer. Fiction is truth, even if it is not fact. If you believe only in facts and forget stories, your brain will live, but your heart will die."

"I had never realized before how much you can take from someone by not allowing them the words to describe themselves. How can you know there are other people like you, when you˙`ve never had a name to call yourself?"
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 07 nov 2017, 21:41

22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka)


AVTOR: E. S. Bell
NASLOV: The Dark of the Moon (Chronicles of Lunos #1)
KATEGORIJA: Fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Mislim, da gre za odkritje tega leta (no, eno izmed njih :zvizgac: :mrgreen: ), pa čeprav sem jo prebrala čisto po naključju. Navdušena sem nad to knjigo, zgodba me je resnično potegnila vase. Glavna junakinja je Selena, ženska s posebno močjo, s katero lahko nadzoruje morje. In v svetu, ki je sestavljen zgolj iz morja in otokov je to posebnost. Vendar pa ima uporaba te moči svojo ceno, kar je Selena spoznala zelo zgodaj in nosi v opomin rano v obliki luninega meseca, ki ji jo je zadal njen bog in nikoli ne čuti toplote. Glavni junak pa je Sebastian, poklicni morilec, pirat, katerega naloga je, da ubije Seleno. Seveda takoj vidimo kam pes taco moli, ampak kljub klišejsko zastavljeni ljubezenski zgodbi, sta me oba prepričala. Ne gre za insta love, ljubezen se začne počasi in je povezana z zgodbo, ki je resnično zanimiva. Najbolj pa mi je zanimiv world building. Ker sta glavna junaka na potovanju (Selena najame Seba, ki se pretvarja, da je zgolj kapitan), odkrivamo nove otoke, ki so izjemno zanimivi in lepo opisani. Še posebej pa me zanima mitologija, vloga bogov in zmajevcev - sumljivi so :) Komaj čakam nadaljevanja, kjer se bo svet še bolj razvil in bomo izvedeli še več o bogu lune in ostalih. Zelo mi je všeč ideja o bogu z dvema obrazoma, ki ju predstavljata dva lunina ekstrema - polna luna za dobroto in svetlobo in mrk za temo in hudobijo. Vsak obraz časti ena skupina častilcev, vsaka opremljena s svojimi močmi. Vendar pa stvari niso tako črno bele, kar tudi Selena odkrije skozi zgodbo. Zanimiv koncept in se veselim, da se mitologija in svet še bolj razvijeta. Absolutno priporočam!

A fool’s first and biggest weakness is thinking he doesn’t have one.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron