Bralni izziv 2017 - monique

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 27 maj 2017, 22:42

9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)

M. Robinson – El Diablo
Ocena:


Na to knjigo sem naletela na GR in seveda me je pritegnila zaradi naslovnice :drools: Vsebina mi je bila tudi obetavna – Alejandro Martinez je mafijski šef. V romancah se do zdaj nisem preveč pogosto srečevala z mafijo, pa sem se odločila poizkusiti. Knjiga je pravzaprav 1.del spin off serije The Good Ol' Boys, kjer se knjige lahko berejo kot samostojne in tudi za El Diablo ti ni treba poznati te glavne serije (jaz je nisem), čeprav se bežno pojavljajo osebe, ki tam nastopajo. Martinez se je najprej pojavil v tisti seriji kot stric ene od glavnih junakinj. Ne spomnim se točno, kaj sem pričakovala, ko sem začela brat. Sicer sem vedela, da je to dark romance; malo pred to knjigo sem ravno prebrala Neizpodbitno od Madeline Sheehan, ki tudi ni ravno osladno romantična (o motorističnih tolpah običajno niso), ampak ja sem bila vseeno kar malce precej šokirana. Knjiga se začne, ko je Alejandro – sin šefa mafijskega kartela – star 14 let. Takoj pademo v mafijske posle in mafijski način življenja in kako to recimo vpliva na odraščajoče otroke. Alejandru je oče ukazal naj ustreli moškega, ki je hotel posiliti njegovo sestro, ker je zdaj že čas, da odraste, in tako je pri 14ih letih prvič ubil človeka. ¼ knjige spremljamo, kako Alejandro počasi prevzema očetove posle in se v tem času tudi zaroči z najstniško ljubeznijo. V tej ¼ se zgodi precej takih stvari, ki ti dajo vedeti, da to ni nek običajni junak romanc, ki je nekje globoko v sebi, sicer zelo dober človek, čeprav na zunaj ni videti. Nekako se nisem mogla povezati z njim, kar je mogoče malo krivično, ker pri drugih žanrih (npr. fantazijski ali zgodovinski) večkrat padam na assassine in vojskovodje in nasploh ljudi, ki so ubistvu zelo slabi in so naredili veliko groznih stvari, ampak mi zaradi nepojasnjenih razlogov močno prirastejo k srcu (kot Jaime Lannister recimo). Mislim, da me je predvsem to zmotilo, ker resnično nisem pričakovala, da bo on zelo pristen mafijski šef in ne neka romantizirana različica. Hkrati mi je bilo pa všeč, da se pisateljica ni ustrašila svojega lika. Večkrat sem že naletela, da ti en lik predstavijo kot največjega zlobneža, potem je pa videti, kot da se je avtor/ica ustrašil/a, da bo izpadel preveč grozno in da ga bralci ne bodo marali, potem pa na koncu čakaš, kaj bo z njim, pa ni nič. No, to definitivno ni bilo pri Martinezu. Nekako mešani občutki glede tega – po eni strani bravo za ta čudovito izvedeni hladnokrvni neizprosni lik, po drugi strani sem si pa tako živo predstavljala, kako bi jaz tega človeka utopila v žlici vode in blazno uživala pri tem.
Ena taka neumesna. Zmeraj, ko preberem ime ti pisateljice mi začne v glavi peti ♪ And here's to you, Mrs. Robinson Jesus loves you more than you will know Wow wow wow God bless you, please, Mrs. Robinson Heaven holds a place for those who pray Hey hey hey, hey hey hey ♪
Ena stvar, ki me je tudi precej zmotila, je bila to, kako se je lotila pripovedovanja iz dveh različnih vidikov. Torej imamo Martineza in imamo Lexi, ki se pojavi šele na po ¼ zgodbe. On je star ene 25 let in ona okoli 5. Na začetku se ti odvije 10 let njegovega življenja in potem pride v zgodbo Lexi, ko jo on slučajno najde na cesti, ker se je izgubila, in potem spremljamo, kaj se dogaja z njo, dokler ga pri 16ih spet ne sreča. Pri že prej omenjeni knjigi Neizpodbitno glavna junaka tudi po letih loči okoli 18 let, ampak se njuni zgodbi bolj prepletata in to že od vsega začetka. Tudi vidiš ta prehod, kdaj jo on preneha gledati kot majhno punčko, in jo začne dojemati kot žensko, ki ga privlači. Pri El Diablo pa sta večino časa narazen, imata skoraj vsak zase samostojno zgodbo, zato me je težko prepričalo, zakaj naj bi bila onadva sploh skupaj, še posebej, ker kadar pa sta skupaj, se pa itak vedno prepirata. Ja, nista me preveč prepričala kot par :?
Zdej sem večinoma sicer povedala sam slabe stvari, ampak konec je pa bum. Dobesedno sem bila šokirana :111: Še kriminalke me redko tako presenetijo, ko se izkaže kdo je morilec. Res, takega konca nisem pričakovala :112: In tudi z razpletom potem postane jasno vse za nazaj, vse kako, kje, kdaj, zakaj, in potem še največji cliffhanger :!: Po pravici povedano sem pomoje dala teh 5 zvezdic, ker sem bila tako v šoku. Ampak klinc gleda vse skupaj, konec konec si jih je pa knjiga zaslužila, čeprav samo zato, ker sem ostala brez besed.
Nisem še prepričana, ali bom brala tudi druge knjige od Mrs. Robinson, ker malo mi je vzbudilo zanimanje, hkrati pa ne vem, če bi šla še enkrat na tako crazy drive. Priporočam vsem ljubiteljem dark romance, vsekakor pa ni to knjiga za romantične, nežne duše. Meni bo kar nekaj časa ostala v mislih, ker konec je bil res :s1024: I didn’t see that comin’ :wtf: :t9512:
“Even the devil was an angel once, Alejandro.”
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 05 jun 2017, 21:08

13) Po lastni izbiri (1 točka)

Bec McMaster – Kiss of Steel
Ocena:

Za steampunk žanr sem prvič slišala šele pred parimi meseci. Po pravici povedano mi še vedno ni povsem jasno, kaj točno naj bi to bilo. Za branje knjige sem se pravzaprav odločila, ker je bila primerjana s serijo Penny Dreadful, ki jo obožujem (škoda, da je trajala le tri sezone :cry: ), šele potem sem ugotovila, da se serija imenuje London Steampunk. Glede na mnenja – in včasih tudi pritožbe – drugih bralcev, naj bi bilo v tej seriji dejansko zelo malo steampunk elementov. Zgodba se dogaja v Viktorijanskem Londonu, ki mu vlada blue blood aristokracija – basically so to vampriji. Ko se okužiš z ’virusom’ postaneš blue blood – ne moreš na sonce, piješ kri, imaš hitrejše reflekse..., ko pa te ta' virus' v celoti použije, se pa spremeniš v vamprija – ostudno bitje brez nadzora nad samim sabo, ki mu je mar samo še pitje krvi. Recimo, da so blue blood hot sexy vampriji, dejanski vampirji so pa bolj drakulovski oziroma vampirji iz grozljivk. (Če se ne motim je bila podobna razlika med dvema stopnjama ’vampirstva’ v filmu Daybrakers. Vsaj tako sem si jaz predstavljala.) Zelo posrečeno mi je bilo, kako so bili resnični zgodovinski dogodki ukomponirani v zgodbo :thumbup: Francoska revolucija je bila npr. razlog za odstranitev blue blood aristokracije, Battle of Culloden pa se je zgodila, ker so želeli iztrebiti škotske klane volkodlakov. Kar se tiče prisotnega steampunka so to verjetno ti mehanični elementi – kočije brez konjev, nekakšni vojaki, ki so kot eni droni... To moje razlaganje ni najbolj posrečeno, ker se mi zdi, da zveni, kot da je ta knjiga ena velika zmeda. Res je kar precej prepletanja različnih žanrov, ampak obljubim, da v resnici odlično izpade :jupi:
Glavni junak je Blade – blue blood, ki ni del Echelona t.i. aristokracije, zato je pobegnil v londonsko zanikrno predmestje, kjer si je prislužil vzdevek Devil of Whitechapel. On in njegova tolpa vzdržujejo red in ščitijo prebivalce East Enda. Največjo nevarnost predstavljajo predvsem Slasherji, ki ugrabljajo ljudi, zato da jim odtečejo? izsušijo? posrkajo? vso kri, ki jo potem prodajajo Londonski aristokraciji. Bladova druščina mi je bila tako posrečena. Najprej je seveda Will – volkodlak, ki je vročekrven, zvest in vedno pripravljen na akcijo, Tin Man, O’Shay, Rip, ki ga Blade okuži z virusom, da mu reši življenje, vendar se težko spopada s te, da je postal blue blood, deklica Lark in gospodinja Esme, ki je tudi Bladova thrall, kar je kot nekakšna krvna priležnica – blue bloods raje pijejo direktno iz žile kot mrzlo kri. Esme in Rip sta tako srčkana, ko krožita drug okli drugega, ne da bi si priznala, kaj bi rada :13love: :10giggle: No in v to pisano druščino pride Honoria, ki je ostala brez denarja, preživeti mora še brata in sestro, Echelon pa je nanjo razpisal nagrado, saj bi se rad dokopal do znanstvenih odkritji njenega pokojnega očeta. V zameno za Bladovo zaščito tako privoli, da bo njegova thrall. Predstavljenih je bilo tudi že kar precej likov za naprej. Veliko zanimanje mi je vzbudil Jasper Lynch, ki je vodja Nighthawks – oni so kot ena viktorijanska CIA, in pa seveda Leo in Aramina – oba sta predstavnika dveh aristokratskih dinastij in čeprav sta zagrizena sovražnika, je njuna seksualna privlačnost kar otipljiva. Mislim, da se obeta zelo močna haters to lovers zgodba :makeout: :lotsalove:
Prizna, da sem se povsem izgubila v tem čudovitem, surovem, nevarnem, temnem, pokvarjenem Viktorijanskem Londonu, in prav nič še ne bi bila rada najdena. In pozabila sem omeniti na začetku – noro dobra naslovnica :022:
And for the very end a little taste of how Blade and Honoria are hot’n’sexy together with a touch of Penny Dreadful.

Slika

“I want you more ’n I’ve ever wanted anythin’.” His hands came up and cupped her face. The thumbs began a gentle stroke against her cheeks as he stared at her mouth. His hands shook. “But I’m ’fraid I’ll ’urt you.”
Honoria took his hand and dragged it lower. She slid it under her skirts, against the heated skin of her thigh. “That fear is why I know you won’t,” she whispered. Her other hand went to his nape and she dragged his mouth back to hers. “Make love to me, Blade. And don’t stop.”


Slika

Blade kissed her neck, sliding his fingertips down over the silk of her bodice. He found her nipple and stroked concentric circles around it, slowly tightening the circles until his fingertips barely circled it. Honoria arched beneath him, catlike.
“It’s one of the things I love about you,” he said, burrowing his face in her hair. “You’re proud and stubborn, but you’re so fierce when it comes to your family.” Looking up, he met her startled gaze. “Let down your guard, Honor. Let me in. Let me love you.” He kissed her lips, tasted the sweetness of her breath. “Trust me. I won’t ever ’urt you.”
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 19 jun 2017, 19:30

1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)

Kit Rocha – Beyond Control
Ocena:

To knjigo sem prebrala že pred časom, ampak se mi je nekako izmuznila za reviw, potem pa itak nisem imela čas. Tako da danes, ker sem en izpit nardila, si bom podarila pisanje tega reviewa. I’m wierd I know :lol: Pa da najprej razjasnim to več avtorjev. Dve kolegici, ki obe pišeta, pod skupnim imenom Moira Rogers ustvarjata romance, psevdonim Kit Rocha je pa za bolj dirty stuff :eyebrows: Tole serijo mi je GR že sto let skos tlačil v recomendations, da mi je šla že resno na živce, ker se mi je zdela glupa zgodba. Potem je bila pa ravno akcija na Amazonu – zastonj prvi trije deli, in kot pravi Gorenjec tega pač nisem mogla spustit mimo mene. Če je pa zastonj!!! (ok, pustimo to, kolk res blazno neumnih knjig sem že zastonj dobila) Ko sem pa začela brat, sem bila pa samo damn, I need whole series ASAP :!: Beyond Control je sicer 2.del, ampak bom lepo prijazno povedala brez življenjsko pomembnih spoilerjev :-P Serija se dogaja v prihodnosti v eni distopični družbi, kjer imamo Eden (vem, blazno izvirno ime :roll: ) – mesto za elito, ki ga obkroža 8 sektorjev za odvečno prebivalstvo, za katerega pač ni prostora v Ednu. Glavna junakinja 1.dela je Noelle (terible name btw), ki jo izženejo iz Edna, ker je imela bežno razmerje z enim tipom pred poroko (šokantno hahaha). Tako jo dostavijo v sektor 4, kjer dejansko pade/ omedli v roke Jasperja – second in command od tolpe O’Kane. Ti sektorji imajo vsak svoje voditelje in vsi se ukvarjajo z nečim, kar potem prodajajo na Edenskem črnem trgu – mamila, orožje, prostitutke... sektor 4 prideluje žganje vodi ga pa Dallas O’Kane s svojo tolpo. Jasper, ki ima en tak kompleks princa na belem konju, se odloči, da bo ’obdržal’ Noelle, in ker se že na daleč vidi, da je čisto mahnjen nanjo, jo zato Dallas sprejme v tolpo. To pomeni, da ti tetovirajo O’Kane logo in si potem praktično nedotakljiv, oz, vsaj ljudje, ki ti hočejo kaj slabega vejo, kaj jih čaka, če se te bodo drznili dotaknit, ker O’Kane doesn’t share what’s his. Jasper in Noelle sta bila tak bolj povprečen par, že takoj sta približno vedela, da hočeta drug druzga – ubistvu je bil bolj fokus na tem, da je Noelle malo spustila z verige svoje zavrte spolne frustracije, ker so pač v Ednu (vsaj na videz) zelo konzervativni, kar se tiče seksa. Na čase se mi je zdela bolj kot ena sex toy za celo tolpo, ker njej je itak vse dogajalo. In še posebej, ker jo je Dallas klical kitten, Lex pa baby girl. Jah, pač tko mal hecen lik. Ampak Lex je pa nekaj druzga. Z Dallasom sta že od nekdaj na eni tanki črti bi/ ne bi, nista ne skupaj, niti noben tip ne upa preblizu Lex pridt, ker vsi vejo, da je praktično od Dallasa. To njuno – hmm kako bi se izrazla – zalezovanje kdo bo koga je zelo intenzivno in pri njiju nikoli ne veš al se bosta pobila al se naskočila. Pesem Poison od Alicea Cooperja čisto ustreza njuni zvezi.
♪Your mouth, so hot, Your web, I'm caught, Your skin, so wet, Black lace on sweat
I wanna hurt you just to hear you screaming my name♪

Me pa tudi močno zanimajo ostale osebe, ki so že bile predstavljene. Tale tolpa je kar pestra. Sicer mi je malo dol padlo, ker je nakazovalo na en ljubezenski trikotnik, ampak je nasrečo ménage à trois. Ljubezenski trikotniki so bolj za v YA knjige. Življenje bi bilo veliko lepše, če bi se vedno raje odločil za ménage namesto trikotnika. My humble opinion. No torej pri O’Kanih bolj svobodno jemljejo zvestobo oz. ne poznajo ravno varanja. Pač greš s kom ti paše, dokler veš h komu zares spadaš. To pa kar resno jemljejo. Nimajo collarjev recimo, ampak imajo kar imena tetovirana na vratu, da ni kasne dileme. Pa res ma zanima kakšno veliko posteljo ima Dallas, da gre tolko ljudi vanjo. Iz lastnih izkušenj vem, kakšen dren je, če spi 6 ljudi v eni zakonski; hiter dobiš kasn komolc u trebuh al pa koleno v stegna :109: Malo me ta serija spominja, kot če bi dal skupaj motoriste od Madeline Sheehan in sinnerje od Tiffany Reisz. In moram tudi rečt, da vse od Original Sinners nisem še brala tko dobre erotike. Zdej v poplavi vseh teh erotičnih knjig je prav težko že dobit tako, ki bi bila kvalitetno napisana, no pa Beyond vsekakor je :thumbup: :vso_cast:
Nazadnje uredil/a monique dne 06 feb 2018, 10:52, skupaj urejeno 1 krat.
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 19 jul 2017, 13:20

14) Detektivski roman (2 točki)

S.T. Abby - Mindf@ck series
Ocena:

Za to nalogo sem nameravala prebrati Klicatelja od Chrisa Carterja, pa sem še vedno v čakalno vrsti v knjižnici, tako da je prišlo do spremembe načrta in kako vesela sem, da se je to zgodilo, ker tale serija je bila :s1024: Najprej me je malo skrbelo, kako bo vse skupaj izpadlo – glavna oseba Lana Meyers je serijska morilka, oziroma bolj pravilno rečeno je ženska na maščevalni misiji. (serijski morilci so običajno psihopati ali sociopati, ona pa je drugače normalna, no recimo :shifty: ) Ubistvu sem pričakovala, da bo njen lik bolj creepy, ampak potem se ti razkrije, zakaj ona to počne in kaj so te tipi njej naredili, tako da sem kar kmalu stopila na njeno stran in si mislila: Go get them, girl, and make those bastarsd scream! Potem imamo pa na drugi strani Logana, FBI agenta, ki dela kot profiler v ekipi, ki se specifično ukvarja s serijskimi morilci, in med drugim lovi tudi našo Lano. Seveda sem razumela tudi njegov pogled na zadevo. On je na strani zakona in lovi barabe in Lana je precej krvoločen plenilec. Med branjem te nenehno vleče na eno in na drugo stran, da na koncu že ne veš več, kaj točno bi si mislil. Ima serija kar pravi naslov; lepo vzame tvoje možgane in se igračka z njimi and you just have to love that. Raje ne bom preveč povedala, da ne bom česa izdala, ampak knjige so odlične, napete do konca. Jaz sem živčkala, se jezila, skoraj jokala, se na glas smejala, malodane tulila v zaslon in bila neštetokrat zaprepadena. Ko se mi je zdelo, da sem že vse pogruntala, pa je bil nov obrat čisto v drugo smer :135: :aerger: :th_cry: :helpsmilie: :100: :clap2: :jupi: :clap: :bowdown: :wtf: :thumbup: :10giggle: :cry: :twisted: :lotsalove: :13love: :amen: (tako približno zgleda bralni proces)
Priporočila bi kar vsem, ampak je precej eksplicitno nasilnih krvavih scen noter, tako da mogoče ni ravno za tiste z bolj delikatnim želodcem. (sicer ni najbolj brutalna knjiga, kar sem jih brala, ampak ko enkrat prideš čez 120 dni Sodome je težko najti kaj bolj nagnusnega) Tako da ja bolj za tiste, ki obožujejo skrivnostne kriminalke, akcijo, napetost, nimajo zadržkov pred opisom nasilja, in obožujejo dobro ljubezensko zgodbo v povsem neromantični knjigi.
Nazadnje uredil/a monique dne 06 feb 2018, 10:56, skupaj urejeno 1 krat.
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 03 avg 2017, 13:23

6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)

Bernard Cornwell – The Pale Horseman
Ocena:

Ta je bila pa težka nalog LOL Preveč naslovnic z mišičastimi tipi zgoraj brez, da bi se lahko odločila, tako da sem potem ubrala drugo pot in izbrala enega zelo oblečenega.
No, kakorkoli, v drugem delu sem uživala ravno tako kot v prvem (1. del sem imela v lanskem izzivu pod nalogo o knjigi, po kateri so posneli serijo.) Dogajanje se hitro odvija, osebe so všečne, Uhtred ima še vedno tak sarkastičen smisel za humor, če ne še bolj. Ne morem pa si pomagat, da ne bi primerjala s serijo, ki sem jo že gledala. Druga knjiga torej pokriva drugo polovico 1. sezone. Čeprav sem pač gledala in tako poznala potek zgodbe, je bilo vseeno zelo zanimivo brat, ker so bili v serijo nekateri dogodki izpuščeni, tudi oseb je bilo manj in so zato določeni liki pokrivali več karakterjev iz knjige, tako da je bilo dejansko pri branju veliko novega. Pa seveda v knjigi tudi dobiš boljši vpogled v karakterje. Recimo ravno Uhtred se mi je v knjigah veliko bolj priljubil kot v seriji, predvsem mi je bila pa v knjigi zelo simpatična Iseult, ki v seriji deluje, da je tam samo zato ker je lepa. Škoda, da so ji namenili tako bolj postransko vlogo, ker je drugače zelo zanimiv karakter. Oba z Uhtredom sta pogana in v knjigi je boljše prikazano, kako se mora ona spopadati s tem, ker jo vsi bolj nadlegujejo (predvidevam, da zato ker je ženska, on se pač kot bojevnik že postavi sam zase). Všeč mi je bil tudi njen odnos z drugimi ljudmi, torej tistimi, ki so jo spoštovali zaradi njenih zdravilskih sposobnosti, in tudi bolje mi je bila razložena njena vloga kot Shadow Queen – to so bile kot neke vidkinje. Pa res mi je škoda za dva lika, ki ju ni bilo v seriji. Prva je ženska od Leofrica. Saj vem, da ni neka pomembna oseba za zgodbo, ampak bila je tak lušten lik, in res sem bila vesela za Leofrica, ker se mi je zdelo, da ga je resnično imela rada :13love: No, čeprav je pa res, da sem bila pa potem še bolj žalostna, ko je umrl. Drug posrečen lik je bil pa en pater (pojma nimam, kako mu je bilo ime. Tu imajo res vsi neka podobna imena), ki je imel vedno najbolj smešne izjave. Sta bila z Uhtredom ful dobra kompanjona, ko sta se nenehno nekaj hecala. Res škoda, da ga niso dali v serijo, ker se mi zdi, da bi njegov lik zelo pasal noter :) No, mogoče ga bodo pa dali v naslednjo sezono. Menda se eni liki iz 2. knjige pojavijo v 2. sezoni. Edino kar mi res ni bilo všeč v seriji so bili Vikingi, oziroma natančneje Ubba in Skorpa. Oba mi delujeta tako karikirana, daleč od teh briljantnih vojaških poveljnikov iz knjige. Sploh Skorpa (tudi ne vem zakaj tako ime, v knjigi je bil Sven) izgleda tako kot en izgubljeni član Rolling Stonesov :lol: :109: (ne morem se odločit al je to za smejat al za glavo držat :P ) V knjigi je bil Sven of the White Horse vedno v tako zloščenem oklepu, da se je kar bleščal, pa imel res lepega belega konja. Veliko bolj mi je bil všeč, čeprav si ga nisem znala kaj dosti drugače predstavljat, ker se mi je ta njegova rockovska podoba preveč vtisnila v spomin. Podobno kot Uhtredovi blond lasje. Enostavno si ga ne morem predstavljat blond, čeprav je v knjigi skos povdarjeno, kako je s temi svetlimi lasmi izgledal čisto kot severnjak. Moram pa vseeno pohvalit, da so mi v seriji dobro izvedli to zadnjo bitko. Jasno je bila malo zreducirana za lažje snemanje, pač ni bil vključen napad na trdnjavo, vendar je bilo vseeno precej veličastno :thumbup: :clap:
Zdaj se moram samo še odločit, ali bom najprej gledala 2. sezono ali brala 3. knjigo. Pa upam, da se bo v nadaljevanju Uhtred kaj kmalu spet srečal z Ragnarjem in Brido. Oni so mi taka posrečena druščina in je res škoda, da so tako malo skupaj.
Za konec pa še en blazno dober tribute za serijo. Je malo spoilerjev za obe sezoni, pa proti koncu videaa je precej prizorov bitk, če kdo slučajno ne prenese preveč krvi. Je pa briljantno zmontirano. Sem gledala od tega tipa tribute za Black Sails, Vikings, Spartacus in Game of Thrones in so vsi odlični :vso_cast:

I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 13 avg 2017, 16:42

20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)

Peter V. Brett – The Desert Spear (Demon Cycle)
Ocena:

The Desert Spear je 2. del serije Demon Cycle. Poskušala bom povedati brez spoilerjev, ampak ne bom se pa mogla izogniti kakšnim razkritjem iz 1. dela. Knjiga se začne z Jardirjem, ko je star 9 let. Najprej me ni pretirano zanimala njegova zgodba. Kot sem povedala že v lanskem reviewu 1. dela, se mi je Jardir precej zameril, ko je Arlenu ukradel kopje in ga pustil umreti sredi puščave (no seveda Arlen ni umrl, zaradi česar sem mu nekako še odpustila). Še posebej se mi pa ni dalo brati, ko sem ugotovila, da je od Jardirja kar celih 250 strani, preden na sceno pridejo še ostale osebe iz prve knjige. Ampak po nekaj poglavjih mi je pa Jardir kar k srcu prirastel :13love: Podobno kot Arlen je tudi on že zelo zgodaj izgubil enega od staršev in se je moral precej znajti sam v življenju. Tudi zanimivo je predstavljen ta njegov vzpon na oblast, pri katerem mu je veliko pomagala/ bolj kar sama orkestrirala njegova prva žena Inevera (ki se je čisto nič ne spomnim iz prejšnje knjige). Tukaj se pokaže, da ni samo en tiranski kreten. Dobro, še vedno je recimo tiran, ampak je vsaj dober voditelj, za razliko od severnih vojvod, ki bluzijo samo o nekem protokolu in jim je mar samo za denar. Resda se ravno ne strinjam z vsemi njegovimi prijemi, ampak je vseeno veliko spremenil na bolje. Veliko zanimanje mi je vzbudila tudi Inevera. Mislim, da trenutno od vseh oseb ona ve največ o demonski magiji, precej več kot je pripravljena povedati, vendar še vedno ne dovolj, da bi se lahko bolj učinkovito borili proti demonom. Jaz imam upanje, da se bosta Arlen in Jardir vseeno nekako pobotala oziroma vsaj stopila na isto stran, ker če bi onadva združila svoje znanje magije, bi bilo to res koristno za vse. In res me zanima, ker Arlena rune, ki jih ima vtetovirane po telesu, kar vlečejo k demonom, kot da jim postaja enak, medtem ko Jardirja, ki jih ima vrezane v kožo, pa ne. Mogoče bo kaj razloženo v naslednjem delu. Sploh me pa zanimajo zdaj neki blazno močni demoni, ki zasledujejo tako Jardirja kot Arlena. To bosta res mogla združit moči, če jih bosta hotela premagat. Lepo je bilo videti tudi ostale osebe. Leesha mi je sicer malo nadležna, Rojer je še vedno tak srček kot prej :lotsalove: In malo presenečena sem bila, ko je Reena spet prišla na sceno, sem že malo pozabila nanjo, in sem zelo vesela nad spremembo njenega karakterja, čeprav je mogoče malo prehitro postala taka badass bojevnica :guns:
Veliko ljudi se je pritoževalo, da se zgodba preveč vleče; pač res ima knjiga nekje okoli 600/ 700 strani, ampak mene je res noter potegnilo. In morda je bilo malo tvegano, da je na začetek dal tako dolg del od Jardirja, za katerega se mi zdi, da tudi pri drugih bralcih ni bil pretirano priljubljen po 1. delu, vendar mi je bilo všeč, da je predstavil še njegov vidik na zgodbo. Mislim, da je v 3. delu podobno z Inevero. Vsaj ona je pomoje na naslovnici in tudi expert za naslednjo knjigo govori o njej. Sicer mi je zanimiva oseba, je pa tudi zaenkrat precej nadležna, zato se že veselim, da bom videla dogajanje skozi njene oči, predvsem kaj točno jo je vzpodbudilo, da se je tako trudila za Jardirjev vzpon. Avtor je rekel, da naj bi bilo pet knjig v seriji in letos pride ven zadnja. Upam, da bo res le pet knjig, ker mi je nadležno, kadar se serija sploh ne konča in konča. Mislim, da mi bo to serijo celo prebrati do konca :jupi:
Pa končno mi je tudi uspelo končati eno vrstico :eusa_dance:
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 12 sep 2017, 12:39

15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke)

Edvard Kocbek - Tovarišija

Tole bo eno zelo kratko mnenje. Letos sem v sklopu enega predmeta za izpitno literaturo prebrala en velik kup knjig o predvojnem, vojnem in povojnem obdobju na Slovenskem ozemlju in tudi čez. To je meni zelo neljuba tematika, ker je naporna in depresivna, in za ene deset let nočem niti slišati omembe 2. svetovne vojne. (Žal bo morala knjiga Vsa ta nevidna svetloba, ki je na moji TBR listi počakat na leto 2027.) Komentirala ne bom preveč na široko zato, ker nočem kritizirat nekih knjig, ki povečini niso bile slabo napisane (dobro bila je izjema ali dve), ampak tematika mi enostavno ni sedla, zato nimam ravno na pretek lepih besed o njih. Tovarišija je precej zajeten roman oziroma natančneje dnevnik. Zelo podrobno opisuje partizansko življenje, pač kot vsi resnični dnevniki tudi vse tiste bolj dolgočasne stvari, ki mogoče bralca (recimo mene) ne zanimajo preveč. Je tudi veliko razmišljanja in monoloških razprav. Vseeno te nekako vleče naprej in te zanima kaj se bo zgodilo, še posebej sem bila živčna, ko je bila napadena ena bolnišnica, v kateri je bila tudi Kocbekova žena, in me je res skrbelo zanjo. Drugače pa vsem tistim, ki jih ta tematika zanima, bolj priporočam Zupanov Menute za Kitaro, saj je Zupan tudi črpal snov iz lastnih izkušenj. Čeprav še zdaleč nisem ljubiteljica modernističnega sloga pisanja, je pa v Menuetu malo manj t.i. ˝dolgočasnih delov˝.
Zaradi razlogov, ki se tičejo mojega odpora do tematike, knjige tudi nisem ocenila, ker nočem biti eden od tistih ljudi, ki na veliko šimfajo neko knjigo in sploh ne marajo žanra, v katerem je napisana.
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 29 sep 2017, 21:16

8) Ljubezenski roman (2 točki)

L.J. Shen – Vicious
Ocena:


Ta naloga ni bila težka samo za tiste, ki nikoli ne berejo romanc, ampak tudi zame – čisto preveč izbire :10giggle: Ali naj izberem tako, ki mi ni bila všeč, da jo bom lahko skritizirala, kakšno od pisateljice, ki jo obožujem ali nekaj čisto novega, ali naj zgodovinsko, paranormalno, tabu, sodobno... No, pa sem pristala pri Viciousu. L.J. Shen sem odkrila šele pred kratkim. To je prva knjiga serije Sinners of Saint, prej sem pa prebrala še novelico Defy, kjer se pa celotna zgodba pravzaprav začne. Štirje dijaki – Jaime, Vicious, Dean in Trent – dobesedno ’vladajo’ šoli, ki jo večinoma obiskujejo otroci bogatašev. V Defy se Jaime – sin od ravnateljice – obsedeno zagleda v novo profesorico književnosti Mellody, za katero se odloči, da jo bo osvojil z izsiljevanjem. Blazno romantično a ne :roll: Če še ni postalo očitno, so tile štirje ’junaki’ pravi kreteni. Na nekakšnem srčkan način recimo. Razen Viciousa, on je bil pa samo zloben. Jaime in Mel sta seveda dobila svoj HEA, za Vica pa je bilo nakazano, da tudi goji eno ne preveč zdravo obsedenost in to do svoje sošolke Millie, katere starši so delali za Vicove starše (mama je bila sobarica, oče pa vrtnar). Malo me je skrbela njuna knjiga, ker si nisem znala predstavljati, kako se bo obnesel njun odnos in ker resnično nisem marala Viciousa. Zgodba se v njuni knjigi prestavi za deset let kasneje z občasnimi flashbacki iz šolskega časa, tako da te zares potegne noter, ker te nenehno zanima, kaj točno se je med njima zgodilo, ko sta bila najstnika. Vic, ki je zdaj odvetnik in solastnik firme z ostalimi tremi frendi (očitno si lahko brez problema direktor pri 28-ih, če si že od rojstva milijonar) se ni kaj preveč spremenil od svojih najstniških let, razen da je še malo večji kreten, Millie je pa tudi še vedno enaka sončna oseba z vijoličnimi lasmi in jelenčki rudolfi na pajkicah. Njen slog za modo je all over the place in meni se zdi resno zaskrbljujoče, kako grozljivo se morata tepsti vijolična od njenih las in rdeči nosovi, še posebno če si potem zraven predstavljaš še Vica v Armaniju :shock: Modna nočna mora!! Prva polovica knjige je nabito polna angst. Zelo sta me spominjala na Lex in Dallasa iz Beyond Control, ko res nisi vedel, ali se bosta pobila ali naskočila ali oboje hkrati. Nekje na sredini, ko si Vic končno dovoli, da mu Emilia zleze pod kožo in ko izveš, kakšno je bilo njegovo otroštvo, kaj vse so mu počeli, potem sem se pa kar naenkrat čisto stopila :020: To ne pomeni, da si ga nisem še vedno močno želela zadavit, ampak bi to naredila zelo nežno in ljubeče :angel: Pač enostavno sta si bila usojena že od začetka, ne glede na to, kako sta oba hotela to zanikat.
Ne spomnim se točno koliko sem bila stara, ko sem prvič gledala film Original Sin, ampak bil je eden mojih prvih bolj odraslih filmov in mi je povsem spremenil pogled na ljubezen. Do takrat sem mislila, da so ljubezen srčki, rožice in metuljčki v trebuhu, ampak ljubezen je toliko več. Lahko je grda in žalostna, trpeča in srce parajoča. Sometimes you must lie, cheat and steal to get what you want. Ko sem gledala ta film, je pisateljica v meni očarano spoznala, da, zakaj bi imel ljubezensko zgodbo para, ki se zaljubi na prvi pogled in je to to, če imaš pa lahko prevare, laži, varanje, umore in sovraštvo pomešano s slo, vse to v paketu skupaj z romantično in strastno ljubeznijo. In tako ljubezensko zgodbo sta imela Vicious in Emilia. Oba s svojimi napakami in nepopolnostmi, ampak skupaj sta popolna! :106: :13love: :lotsalove:
Zdaj pa na drugi del, ker sem čisto nervozna od radovednosti. In Shenine knjige bodo šle od zdaj naprej na must-read-immediately seznam. (No, ko ga bom nardila, in zakaj ga še nisem???)
Pa za konec še nekaj citatov :024:
“We’ve waited a long time for this. I want the real thing. Not the watered-down version. And the real thing is not only beautiful. It is also ugly. I want your truth.” (Millie)
“I loved her when I hated her. And I loved her when I didn’t want anything to do with her. I was so crazy about her, the lines had blurred together. Feelings were mixed, emotions twisted together.” (Vicious)
“Lust is when you want the person to make you feel good. Love is when you want to make the other person feel good.”
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 06 nov 2017, 19:38

12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki)

Tessa Afshar – Dragulj v pesku
Ocena:

Zgodovinske knjige naravnost obožujem. Moji najljubši obdobji sta sicer zgodnji srednji vek in Rimski imperij, ampak zanima pa me praktično celotna starejša zgodovina. Opis Dragulja v pesku me je pritegnil, ker pripoveduje zgodbo o padcu Jerihe. Ne spomnim se, da bi že kdaj brala o tem obdobju (no, sej v resnici nisem čisto prepričana, kdaj naj bi se to zgodilo, glede na vladanje dinastije Ramzesov, pomoje okoli leta 1000 pr.n.št.). Pa časovno obdobje niti ni važno. Zgodba torej govori o Rahabi, kaananski prostitutki, ki je v svojem domovanju skrivala dva izraelska vohuna, v zameno za to, da bi bilo njej in njeni družini med napadom prizaneseno. Knjiga se začne zelo obetavno. Spoznamo kakšno je bilo življenje v Jerihi in kako se živeli manj premožni meščani. Zaradi suše se veliko ljudi spopada s preživetjem in Rahabina družina se odloči, da jo bo prodala za tempeljsko prostitutko. Ne, to ni kakšna za lase privlečena stvar, veliko starih religij je prakticiralo tempeljsko prostitucijo. Ampak Rahaba se odloči, da če se jo je družina že odločila prodati, ne bo prostitutka v templju, kjer bi ji skoraj ves zaslužek tako ali tako pobrali grabežljivi svečeniki, pač pa bo šla raje na svoje. Čisto podpiram njeno odločitev, iz grozne situacije nekako skušaš potegniti najboljše. In tako leta minevajo, dokler jih ne dosežejo novice, da Izraelci, ki so pobegnili iz egiptovskega suženjstva, premagajo vsako mestu, ki jim stoji na poti. Do tu nekje je bila knjiga zanimiva, potem se pa začne malo vleči, ko se Rahaba po uničenju Jerihe, zagleda v Salmona, enega od izraelskih poglavarjev. Naprej se potem odvija rahlo depresivna ljubezenska zgodba, ko se Salmon otepa privlačnosti do Rahabe, ker se ne želi zaplesti z žensko, ki se je prej ukvarjala s prostitucijo, Rahabo pa nenehno muči njena preteklost. Saj po eni strani je bilo uredu, da je malo dlje trajalo to, da sta uredila težave med sabo, ker včasih je tako nerealistično, ko se vse tako hitro reši v zvezi. Če bi bilo samo to narobe v knjigi, potem bi jo bolje ocenila, ker na splošno mi je bila všeč in ideja se mi je zdela super. Kar pa me je zares zmotilo, je bil slog pisanja. Lahko pa da je bil kaj kriv tudi prevod. Vse osebe so mi isto zvenele, kot da pisateljica ne bi ravno dobro razvila vseh osebnosti. Tudi opis okolja ni bil ravno dober. Če si že ona ni mogla dobro predstavljati, kako je na primer izgledal tabor od Izraelcev, potem ne more pričakovati od bralcev, da si bodo pa namesto nje oni. Dialogi so bili tudi preveč moderni – vmes je bil komentar o nekem dolgonogem tipu. Ne moreš uporabit besede tip v zgodovinski knjigi. Ja, in tudi nobenega nazivanja pri višjih stanovih ni bilo, kot bi vsi skupaj krave pasli, če se tako izrazim. No, končna ocena je približno izenačenje pozitivnih in negativnih plati, bom pa še vzela v roke, kaj od te pisateljice. Če sem prav pogledala, je bila to njena prva knjiga, tako da upam, da je kasneje kaj popravila svoj slog, ker mi drugače piše o zanimivi tematiki.
Pa sem opravila še drugo vrstico :tralala:
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.

Uporabnikov avatar
monique
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 107
Pridružen/a: 29 okt 2015, 20:42
Kraj: Kranj

Re: Bralni izziv 2017 - monique

PrispevekNapisal/-a monique » 20 nov 2017, 00:10

21) Knjiga, ki si jo želela prebrati že lani (2 točki)

Francine Rivers - Glas v vetru
Ocena:

Tale knjiga je čakala name že dalj časa kot samo od lanskega leta, pa sem jo nekako vedno prelagala, no pa dobro, da sem se obirala, ker letos sem pa nepričakovano dočakala prevod in še za darilo sem jo dobila. Zgodba se odvija v mojem ljubem rimskem imperiju. Ne vem zakaj točno mi je to obdobje tako pri srcu; nekaj me strašno fascinira na njem, in čeprav se zadnje čase precej zanimam za nordijsko mitologijo in Vikinge, so mi Rimljani še vedno najljubša zgodovinska tematika za branje. Riversova je zame nova avtorica in mi je že postala strašno všeč, no njen slog pisanja pač. Zelo detajlno opisuje življenje v tistem času in jaz sem se med branjem kar prestavila najprej v Jeruzalem, potem Germanijo, Rim in nazadnje še Efez. Še posebno so mi bili zanimivi opisi gladiatorskih bojev, kjer se je videlo, da se je ženska res poglobila. Sicer sem že vedela, da so bili gladiatorji razporejeni po različnih slogih bojevanja oz bojne opreme (nekaj koristnega sem se pa le naučila iz gledanja Spartacusa :eyebrows: ), ampak nikoli se pa nisem tako ukvarjala s tem, da bi na primer vedela, da so murmilla običajno postavili proti tračanu. Vedno se lahko še kaj novega naučiš :thumbup: Zato tako rada berem zgodovinske romane, ker mi kakšna stvar vzbudi zanimanje ali me zmoti, pa jo grem nadalje raziskovat. Tudi sem v tej knjigi izvedela, da so gladiatorski boji še do konca 1. stoletja še vedno velikokrat potekali v Cirkusu Maximusu, čeprav je bil Kolosej takrat seveda že zgrajen. Zdelo se mi je butasto, ker se mi zdi cirkuška arena manj primerna za boje kot tista od koloseja, ampak sem preverila, da je res tako bilo. No, pa je spet to ena nova stvar. Zgodba se pa drugače odvija okoli leta 70, v času vladanja cesarja Vespazijana, ko je njegov sin Tit uspešno zatrl upore v Judeji in se zmagoslavno vrnil domov v Rim z več tisoči Judovskimi ujetniki. Med njimi je tudi Hadasa, ki je v resnici kristjanka, vendar se izdaja za Judinjo, ker je biti kristjan takrat pomenilo smrtno kazen. Hadasa torej pristane pri bogati trgovski družini kot osebna sužnja mladenke Julije. Družino Valerijan sestavljajo oče Decim in mati Fojba ter sin Marcus. Cesar Vespazijan je s svojim vladanjem nastopil po nesrečnem letu štirih cesarjev, ki je terjalo veliko žrtev predvsem med aristokrati. Zaradi menjavanja vladarjev in političnih smeri, so se nenehno izvajale čistke, tako da je bil senat znova in znova na novo izvoljen/ postavljen. To je vplivalo na način življenja, še posebno med mladimi, ki se niso želeli vključevati v politiko, ki je bila preveč nestabilna, in so raje povzeli geslo carpe diem. Podobno kot bi bral o današnjih razmerah; mladi se pritožujejo, da so stari zastareli, starim se pritožujejo nad neresnostjo mladih. No in tak je tudi Marcus. Oče ga želi spraviti v senat, Marcus pa bi bil raje bogat trgovec, da bi si lahko privoščil uživati življenje (tako mimogrede, Valerijanovi so obogateli z uvažanjem peska iz Sahare v Rim – očitno je pesek v rimskih arenah popil toliko krvi, da ga je bilo dejansko treba uvažati. Groza! :shock: ). Julija podobno kot njen brat tudi nenehno ugovarja staršem in želi iti na svoje – da bi imela svoj denar in ji ne bi bilo treba biti poročena. Iz take male naivne razvajene deklice postane prava prasica. Malo me je spominjala na Ejlitejo iz Spartaka. Sicer še zdaleč ni tako zlobna kot Ejliteja, ampak nadležna je pa prav tako, če ne še bolj :roll: Od glavnih oseb imamo pa potem še plemenskega poglavarja Artretesa iz Germanije, ki ga ujamejo vojaki in ga pripeljejo v Rim, da bi ga izurili za gladiatorja. Njihove zgodbe se potem prepletajo in zapletajo, v ospredju pa ostaja Hadasa in njena vera. Rahlo me je zgodba tudi spominjala na Quo Vadis, kjer se kristjanka Livija zaljubi v rimskega aristokrata. Knjige še nisem brala, sem pa gledala poljski film posnet po njej in najbolj mi je ostal v spominu prizor, ko v areno k levom naženejo ujetnike in potem levinja eni ženski iz rok iztrga dojenčka. No tukaj je ena podobna scena, tako da sem si žal še kar predobro to vizualizirala. Edini minus te knjige je povezan s pripovedno tehniko. V knjigi nastopa ogromno oseb in Riversova bi nam rada predstavila vidike od vseh. Tudi, če je tam nek trgovec na ulici, ki ga srečamo le enkrat, si je prislužil tiste svoje tri stavke, da smo videli kaj misli. Ali pa včasih kar med sceno zamenja vidik iz ene osebe na drugo, da včasih težko to dojameš. Na srečo se vseeno avtorica tega pogosto ne poslužuje, tako da ni nič zmanjšan užitek pri branju. Ampak brez tega bi bilo lahko namesto odlično, celo perfektno. No, kakorkoli zdaj sem se resnično preveč razpisala, a kaj morem, če me je knjiga res navdušila. Sicer ni presegla moje najljubše Ljubice Rima od Kate Quinn, lahko pa rečem, da je tesno za njo. Medtem ko čakam na prevod drugega dela (prvi se konča tako, da nujno potrebuješ naslednji del), se bom pa lotila knjige On the Edge of Sunrise od Cynthie Ripley Miller, ki sem jo prvotno nameravala imeti za to nalogo. Knjiga prav tako govori seveda od rimskem cesarstvu, ampak za razliko je iz obdobja zatona. Nisem še brala knjige o tem obdobju, ko so pripadniki germanskih in drugih plemen že začeli izrivati rimsko elito. Se močno veselim branja in upam, da mi uspe odkriti še kakšen skriti biser o imperiju :-D
I have wonderful ideas. And terrible ideas. And terribly wonderful ideas.
I'm a writer - everything you say or do may end up in my novel.
If we were all on trial for our thoughts, we would all be hanged.
If I am an angel, paint me with black wings.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gostov

cron