9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)
M. Robinson – El Diablo
Ocena:

Na to knjigo sem naletela na GR in seveda me je pritegnila zaradi naslovnice

Vsebina mi je bila tudi obetavna – Alejandro Martinez je mafijski šef. V romancah se do zdaj nisem preveč pogosto srečevala z mafijo, pa sem se odločila poizkusiti. Knjiga je pravzaprav 1.del spin off serije The Good Ol' Boys, kjer se knjige lahko berejo kot samostojne in tudi za
El Diablo ti ni treba poznati te glavne serije (jaz je nisem), čeprav se bežno pojavljajo osebe, ki tam nastopajo. Martinez se je najprej pojavil v tisti seriji kot stric ene od glavnih junakinj. Ne spomnim se točno, kaj sem pričakovala, ko sem začela brat. Sicer sem vedela, da je to dark
romance; malo pred to knjigo sem ravno prebrala
Neizpodbitno od Madeline Sheehan, ki tudi ni ravno osladno romantična (o motorističnih tolpah običajno niso), ampak ja sem bila vseeno kar
malce precej šokirana. Knjiga se začne, ko je Alejandro – sin šefa mafijskega kartela – star 14 let. Takoj pademo v mafijske posle in mafijski način življenja in kako to recimo vpliva na odraščajoče otroke.
Alejandru je oče ukazal naj ustreli moškega, ki je hotel posiliti njegovo sestro, ker je zdaj že čas, da odraste, in tako je pri 14ih letih prvič ubil človeka. ¼ knjige spremljamo, kako Alejandro počasi prevzema očetove posle in
se v tem času tudi zaroči z najstniško ljubeznijo. V tej ¼ se zgodi precej takih stvari, ki ti dajo vedeti, da to ni nek običajni junak romanc, ki je nekje globoko v sebi, sicer zelo dober človek, čeprav na zunaj ni videti. Nekako se nisem mogla povezati z njim, kar je mogoče malo krivično, ker pri drugih žanrih (npr. fantazijski ali zgodovinski) večkrat padam na assassine in vojskovodje in nasploh ljudi, ki so ubistvu zelo slabi in so naredili veliko groznih stvari, ampak mi zaradi nepojasnjenih razlogov močno prirastejo k srcu (kot Jaime Lannister recimo). Mislim, da me je predvsem to zmotilo, ker resnično nisem pričakovala, da bo on zelo pristen mafijski šef in ne neka romantizirana različica. Hkrati mi je bilo pa všeč, da se pisateljica ni ustrašila svojega lika. Večkrat sem že naletela, da ti en lik predstavijo kot največjega zlobneža, potem je pa videti, kot da se je avtor/ica ustrašil/a, da bo izpadel preveč grozno in da ga bralci ne bodo marali, potem pa na koncu čakaš, kaj bo z njim, pa ni nič. No, to definitivno ni bilo pri Martinezu. Nekako mešani občutki glede tega – po eni strani bravo za ta čudovito izvedeni hladnokrvni neizprosni lik, po drugi strani sem si pa tako živo predstavljala, kako bi jaz tega človeka utopila v žlici vode in blazno uživala pri tem.
Ena taka neumesna. Zmeraj, ko preberem ime ti pisateljice mi začne v glavi peti
♪ And here's to you, Mrs. Robinson Jesus loves you more than you will know Wow wow wow God bless you, please, Mrs. Robinson Heaven holds a place for those who pray Hey hey hey, hey hey hey ♪
Ena stvar, ki me je tudi precej zmotila, je bila to, kako se je lotila pripovedovanja iz dveh različnih vidikov. Torej imamo Martineza in imamo Lexi, ki se pojavi šele na po ¼ zgodbe. On je star ene 25 let in ona okoli 5. Na začetku se ti odvije 10 let njegovega življenja in potem pride v zgodbo Lexi, ko jo on slučajno najde na cesti, ker se je izgubila, in potem spremljamo, kaj se dogaja z njo, dokler ga pri 16ih spet ne sreča. Pri že prej omenjeni knjigi
Neizpodbitno glavna junaka tudi po letih loči okoli 18 let, ampak se njuni zgodbi bolj prepletata in to že od vsega začetka. Tudi vidiš ta prehod, kdaj jo on preneha gledati kot majhno punčko, in jo začne dojemati kot žensko, ki ga privlači. Pri
El Diablo pa sta večino časa narazen, imata skoraj vsak zase samostojno zgodbo, zato me je težko prepričalo, zakaj naj bi bila onadva sploh skupaj, še posebej, ker kadar pa sta skupaj, se pa itak vedno prepirata. Ja, nista me preveč prepričala kot par
Zdej sem večinoma sicer povedala sam slabe stvari, ampak konec je pa
bum. Dobesedno sem bila šokirana

Še kriminalke me redko tako presenetijo, ko se izkaže kdo je morilec. Res, takega konca nisem pričakovala

In tudi z razpletom potem postane jasno vse za nazaj, vse kako, kje, kdaj, zakaj, in potem še največji cliffhanger

Po pravici povedano sem pomoje dala teh 5 zvezdic, ker sem bila tako v šoku. Ampak klinc gleda vse skupaj, konec konec si jih je pa knjiga zaslužila, čeprav samo zato, ker sem ostala brez besed.
Nisem še prepričana, ali bom brala tudi druge knjige od Mrs. Robinson, ker malo mi je vzbudilo zanimanje, hkrati pa ne vem, če bi šla še enkrat na tako crazy drive. Priporočam vsem ljubiteljem dark
romance, vsekakor pa ni to knjiga za romantične, nežne duše. Meni bo kar nekaj časa ostala v mislih, ker konec je bil res
I didn’t see that comin’
“Even the devil was an angel once, Alejandro.”