Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)
Enid Blyton: 5 prijateljev na otoku zakladov
Ocena:

- 007 (8).JPG (17.22 KiB) Ogledan 4700 krat
Zbirka knjig Pet prijateljev so bile moje najljubše knjige iz otroštva. Doma imam shranjeno celotno zbirko knjig. Ker teh knjig nisem brala že vrsto let, sem vsebino že pozabila, zato sem za bralni izziv prebrala prvo knjigo iz zbirke Pet prijateljev z naslovom na Otoku zakladov.
Brata Julian in Dick ter sestra Anne, se odpravijo na počitnice k svojemu stricu. Stric ima hčerko, ki je še nikoli niso videli. Ko prispejo, se spoznajo z sestrično Georgino, ki pa želi biti fant in jo morajo vsi klicati George. Družba se kmalu spoprijatelji, pridruži pa se jim tudi Georginin kuža Tim, ki pa ga mora Georgina skrivati pred svojimi starši. Georgina jim pove, da ji je mama podarila družinski otok, ki se imenuje Kirrinov otok, na njem pa so ruševine starega gradu. Do tja se pride le s čolnom, vse okoli pa je polno ladijskih razbitin. Nekoč, ko otroci preživijo dan na otoku, se razbesni nevihta in neurje dvigne razbitino stare ladje z dna morja in jo vrže na skale. Otroci so željni dogodivščin, odpravijo se na ladijsko razbitino, tam pa najdejo staro škatlo, v njej pa je skrit zemljevid, na katerem je prikazano, da so v ruševinah starega gradu skrite zlate palice. Otroci se odpravijo na otok, da bi poiskali zaklad, tam pa jih čaka presenečenje.
Najbolj zanimiv lik v knjigi mi je bila George. Deklica, ki si želi biti deček in ima tud vse fantovske lastnosti, je pogumna, skriva solze, zna dobro jadrati. Na začetku, ko spoznaš George, se ti zdi, da je malo zoprna, neprijazna, samosvoja oseba, toda, ko jo bolje spoznaš, vidiš, da je to zelo prijazna oseba, vedno pripravljena pomagati. Bila je le osamljena, brez prijateljev, zato je bila tudi nagle jeze in zaprta vase, potem pa, ko so na počitnice prišli bratranca in sestrična, je spoznala, da je veliko lepše, če preživljaš prosti čas in dogodivščine v družbi. Priznala jim je, da je res vesela, ker so prišli.
Najbolj sem si zapomnila dogodek, kako pogumen je bil Dick, da jih je rešil pred tatovi. Ko so otroci v grajskih temnicah odkrili zlate palice, se je Dick ranil in z Anne sta odšla ven na zrak, George in Julian pa sta odprla vrata v grajski temnici in odkrila, da se tam skrivajo zlate palice. A ravno v tem trenutku, sta za njima prišla zasledovalca, dva tatova in ju zaprla v temnico, sama pa bi se odpeljala na kopno po ladjo, da bi lahko odpeljala zaklad iz otoka. Prislila sta George, naj napiše pismo in zvabi ostala dva otroka v past. Ker se je George podpisala z Georgina, je Dick, ko je prebral pismo, zaslutil, da nekaj ni vredu. Kmalu zatem je ugotovil, da sta na otoku še dva neznanca. Ko sta se neznanca s čolnom odpeljala z otoka, sta otroka ugotovila, da ne bosta mogla po stopnicah priti do ostalih dveh prijateljev, ki sta ujeta v temnici, saj sta tatova nagrmadila nad vhod v temnice težke in razbite kamnite plošče. Dick se je odpravil prijatelja reševat skozi odprtino v vodnjaku. Kmalu zatem, ko ju je rešil, sta se tatova vrnila in odšla v temnice po zaklad. Otroci so hoteli težke kamnite gmote prevaliti nazaj na vhod, da bi jim zaprli pot. Ker jim ni uspelo, je Dick zopet splezal skozi vodnjak, da bi tatova zaklenil v temnico. Tatovi bi ga pri tem skoraj ujeli, a uspelo mu je pobegniti. Otroci so stekli proti svojemu čolnu, George pa je tatovoma pokvarila motorni čoln in tako sta ostala ujeta na otoku.
Pet prijateljev je simpatično, lahkotno branje, ki me je popeljalo nazaj v mladost. Že od nekdaj sem rada brala napete, razburljive zgodbe in Pet prijateljev, bi se ji lahko približalo. Zmotilo me je le to, da je stil pisanja zelo preprost, vendar pa razumljivo, saj je knjiga namenjena mlajšim bralcem. Zelo sem bila vesela, da sem imela zopet priložnost prebrati najljubšo knjigo iz moje mladosti, saj drugače verjetno ne bi več posegla po njej. V knjigi pa lahko marsikdo spozna, tako kot je tudi George, da čeprav si sam sebi dovolj in se ti zdi, da ne potrebuješ prijateljev, pa je kljub temu veliko lepše, kot biti sam, preživljati dneve v dobri družbi, skupaj še s štirimi prijatelji.