Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 04 jan 2017, 09:05

bralni izziv 2017.jpg
bralni izziv 2017.jpg (138.31 KiB) Ogledan 1900 krat
1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)
2) Knjiga z rdečo platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke) - Åsne Seierstad - KNJIGARNAR IZ KABULA
4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki) - Marina Fiorato - HČI SIENE
6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)
7) Knjiga po kateri so posneli film (3 točke) - Thomas Hardy - DALEČ OD PONORELEGA SVETA
8) Ljubezenski roman (2 točki)
9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)
10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka) - Jane Johnson - SOLNA POT
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)
12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki) - Alyssa Palombo - BENEŠKI VIOLINIST
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Detektivski roman (2 točki)
15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke)
16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)
17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke)
18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki)
19) Knjiga s politično vsebino (3 točke)
20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)
21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki)
22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka)
23) Izšla leta 2017 (3 točke)
24) Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)
25) Dramsko delo (3 točke)
Nazadnje uredil/a Dulcinea dne 06 mar 2017, 08:47, skupaj urejeno 8 krat.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 07 jan 2017, 20:57

Naloga: Zgodba se dogaja v puščaviAvtor: Jane Johnson
Naslov: SOLNA POT
Link:http://felix.si/zenski-romani/10482-sol ... 23425.html
Ocena:

"Bog je ustvaril puščavo, da bi imel kraj, kjer bi se lahko oddahnil. Vendar si je kmalu premislil. Zato je pozval Južni veter, Severni veter in vse ostale vetrove. Naročil jim je, naj postanejo eno, in so ga uslišali. Vzel je pest zračne mešanice in - v Alahovo slavo in sovražnikovo presenečenje za dobrobit ljudi - v življenje obudil kamelo. Na noge ji je privezal sočutje, na hrbet ji je položil sedlo, ob bok ji je pritrdil obilje in nazadnje ji je na rep pričvrstil še srečo. Puščava in kamele so božji dar ljudem"

Zgodba je presenetljiva. Isabelle je uspešna poslovna ženska, ki živi v Londonu. Po smrti ji oče zapusti škatlo v kateri je amulet in nekaj starih Maroških papirjev. Takrat jo pokliče puščava in Isabelle se kot zagrizena plezalka odpravi v Maroko, da bi preplezala tamkajšnje stene. A usoda jo odpelje v puščavo z moškim, ki ji je pomagal, ko si je pri padcu v steni poškodovala gleženj. Takrat se začneta prepletat dve zgodbi- zgodba Isabelle in Taiba in zgodba Mariatte in Amastana. Je presunljiva pripoved o življenju Tuareških nomadov, zgodba o potovanjih čez puščavo po solni poti in zgodba o veličastni ljubezni, ki je nosečo Marriatto popeljala 1500 km preko puščave, da bi rešila svojega nerojenega otroka.
Nit celotne zgodbe je amulet s sporočilom. Ko Isabelle in Taiba sredi puščave ugrabijo Tuaregi, je ravno amulet tisti, ki spremeni njuno usodo in združi njihova življenja.

Knjiga vredna branja. Fasciniralo me je življenje Tuareških plemen. Težko življenje v puščavi je iz njih naredilo ponosne ljudi, ki so kljub vsem težavam, preprekam in zatiranju živeli po svojih starih običajih.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 13 jan 2017, 19:00

Naloga: Knjiga kjer je na platnici ženska z lepo oblekoAvtor: Marina Fiorato
Naslov: HČI SIENNE
Link:http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=254
Ocena:

Med dvema konjskima dirkama, ki se odvijata vsako leto v juliju in avgustu v Sieni, se prepletejo tragične usode treh oseb; Pie Tolomei, najlepše mladenke v Sieni, vojvodinje Violante Medičejske in konjarjevega sina Riccarda Brunija.
Je zgodba o boju za oblast v mestu Sieni, kjer skušajo poglavarji contrad s prevaro vreči iz oblasti vojvodinjo Violante Medičejsko. Da bi se združila deveterica oblasti željnih mož, so morali marsikaj žrtvovati. Salvatore Tolomei je svojo edino hči obljubil Vincenzu, nasilnemu sinu, okrutnega Faustina Camprimulga. Z razlogom, da bi utrdil zavezništvo. A usoda je hotela drugače. Na prvem paliu se Vincenzo smrtno ponesreči in naslednji dan takoj po pogrebu prestrašeno Pio poročijo s še bolj nasilnim prezrtim Vincenzovim bratom Nellom. A med pogrebom in poroko se razkrije zarota, ki jo kujejo meščani, da bi odvzeli oblast vojvodinji Medičejski.
Takrat usoda poveže Pio, vojvodinjo in neznanega jahača Riccarda. Odločeni so, da bodo v teh nekaj tednih koliko jih je ostalo do naslednje dirke, razkrili zaroto in pomagali vojvodinji.
A njihova življenja se nepričakovano za vedno povežejo med seboj. V kruti igri ljubezni in izgub jih povežejo najpomembnejše vezi v življenju - družina in ljubezen.

Glavne osebe zgodbe, družina De Medici so resnične osebe in so vladale v Toskani v 18. stoletju.
Prav tako je palio v Sieni svetovno znan in je najbolj obiskan palio v Italiji, tradicionalna konjska dirka, ki se odvija v Sieni dvakrat letno, 2. julija in 16. avgusta. Dirka ima svoje korenine in pravila še iz srednjega veka, v njej pa se za trak (italijansko: palio) pomeri deset jezdecev, ki zastopajo eno od posameznih kontrad ali mestnih četrti. Te imajo svoje ime, grb in himno še iz obdobja srednjeveških vojaških organizacij.

Zgodba je napeta in mi je bila zelo všeč.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 12 feb 2017, 19:48

Naloga: Knjiga po kateri so posneli film

Avtor: Thomas Hardy
Naslov: DALEČ OD PONORELEGA SVETA
Ocena:

Ko sem videla, da je med knjigami, ki bi jih naj prebrali tudi knjiga po kateri so posneli film, sem takoj vedela katero knjigo bom brala.
Med novoletnimi prazniki sem po naključju na enem kanalu našla film Daleč od ponorelega sveta. Na žalost je bil že krepko čez polovico, ko sem ga začela gledati. In takrat sem se odločila, da bom prebrala knjigo.

Zgodba se dogaja na angleškem podeželju – v Wessexu, daleč od »ponorelega sveta«. Tam glavna junakinja, mlada Bathsheba Everden podeduje precej uspešno kmetijo, po svojem stricu. V tistem času spozna tri zelo različne moške. Mladega, zvestega in potrpežljivega Gabriela Oaka, samozavestnega in gospodovalnega posestnika Boldwooda in očarljivega in lahkomiselnega vojaka Franka Troya. Vsi trije si jo zaželijo za ženo, Gabrijel jo zasnubi še preden postane gospodarica posestva, hladnemu in samskemu Boldwoodu zmeša glavo z valentinovim pisemcem, postavnemu Troyu, pa se ne more upreti, ki pa jo pravzaprav poroči samo zaradi denarja. Vsi trpijo ljubezenske muke, vsak na svoj način. Gabrijel ji zvesto služi in ji je rama za oporo, Boldwood je obupan, razočaran in se ne mora sprijazniti z resnico, njen mož Troy, pa trpi, ker pravzaprav ljubi drugo, ki se ji je odpovedal, ker nista imela denarja.
In ljubezen, to močno čustvo, jih je ožgala vse – vsi so zelo trpeli. In na koncu se spremeni tudi radoživa Bathsheba.

V knjigi je zelo veliko starih besed, ki jih že dolgo nisem slišala. Zelo so mi bili všeč Hardyjevi opisi pokrajine, običajnih dogodkov in občutkov, tako slabih kot dobrih. Bathshebin prvi poljub je opisal s toliko besedami…
» Troy se ji je približal in dejal: »Zapustiti vas moram.« Še bliže se je primaknil. Minuto nato je videla, kako izginja njegov škrlatni obris med praprotno goščavo, skoraj kot blisk, kot nagel plamen požara. Vmesna minuta pa ji je pognala utripajočo kri v obraz, jo opekla, kot bi bila v plamenih tja do narti na nogah, in razširila njeno čustvovanje do obsega, ki je popolnima izrinil vsako misel. Prinesla ji je udarec, po katerem je – kot Mojzesu v Horebu – privrela na dan tekočina – pri Bathshebi studenec solza. Počutila se je kot da je storila veliki greh. V resnici so se samo Troyeva usta nežno sklonila in se pritisnila na njena. Poljubil jo je bil. »

Knjigo priporočam!
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 25 feb 2017, 20:43

Naloga: Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/državeAvtor: Asne Seierstad
Naslov: KNJIGARNAR IZ KABULA
Link:http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=1901
Ocena:

To je zgodba ene izmed mnogih družin, ki živijo v Afganistanu, v času po padcu Talibanov. Dogaja se v času, ki ga živimo zdaj, a ko sem brala knjigo, če ne bi vedela, se zdi kot pred stoletji.
Norveška reporterka Asne Seierstad je v Kabulu spoznala knjigarnarja Sultana Khana, ki je preživel vse režime, med vojno z družino bežal v Pakistan in se vračal, a nič ga ni odvrnilo od njegove ljubezni - knjig.
Z njegovo družino je preživela štiri mesece in slišala veliko zgodb. Zgodb, kjer ženske nimajo nobenih pravic, živijo pod burko, strežejo moškim, otrokom in svojim sorodnikom, kateri velikokrat skupaj živijo v enem stanovanju. V primeru družine Khan, jih je v enem stanovanju živelo 13. Razmere, v katerih so živeli, si mi ne znamo niti predstavljati. Po tleh so imeli rogoznice, na katerih so čez dan sedeli, ponoči spali, v času kosila so preko rogoznic razprostrli plastičen prt, hrano so jedli s tremi prsti. V stanovanju ni bilo elektrike in večinoma tudi vode ne.
V glavnem so v knjigi zgodbe žensk, katerim so bile kratene človekove pravice. Kot najstnice jih starši poročijo (pravzaprav prodajo) najboljšemu snubcu oziroma tistemu, ki ponudi največ. Večina jih je nepismenih in njihova dolžnost je, da rojevajo otroke in strežejo možu in vsem ostalim. V bistvu ne okusijo svojega življenja, nikoli ne užijejo sadov svoje lepote, mladosti, niti ljubezni. A ženske si želijo več, želijo si izobrazbe, želijo si spoštovanje, želijo si ljubezni, a njihove želje v glavnem ostajajo neizgovorjene, skrite pod burkami.

odlomek:
... Lejla obupuje. Mogoče si sploh ne želim bit učiteljica, razmišlja, da bi lažje pokopala načrte. Stoji na mrtvi točki. Obtičala je v blatu družbe in prahu tradicije. Obtičala je v sistemu, zakoreninjenem v starodavnih, stoletja starih tradicijah, ki hromijo polovico prebivalstva. Ministrstvo za izobraževanje je oddaljeno samo pol ure vožnje z avtobusom, nepremostljive pol ure. Lejla ni vajena, da bi se borila za kaj - nasprotno, navajen je, da se vda. Vendar izhod mora biti. Samo najti ga mora.....
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.

Uporabnikov avatar
Dulcinea
Forest Spirit
Prispevkov: 44
Pridružen/a: 03 jan 2013, 15:30

Re: Bralni iiziv 2017 - Dulcinea

PrispevekNapisal/-a Dulcinea » 05 mar 2017, 21:41

Naloga: Knjiga z glavno žensko vlogoAvtor: Alyssa Palombo
Naslov: BENEŠKI VIOLINIST
Link:http://www.bukla.si/?action=books&book_id=25646
Ocena:

"Čeprav nas ljubezen popolnoma oropa razuma, pa vem, da nas nikoli ne oropa upanja..."

Knjiga se je po naključju znašla v mojih rokah. Pri zadnjem obisku knjižnice sem jo zagledala razstavljeno na polici hkrati s Knjigarnarjem iz Kabula, ko sem bila še v dilemi katero knjig bom brala za temo, kjer mora biti v naslovu ime mesta/kraja/države.
Čeprav je zgodba o Antoniu Vivaldiju, je pravzaprav glavna junakinja Adriana D`Amato, torej - knjiga z glavno žensko vlogo.

Zgodba se dogaja v Benetkah - mestu greha, v 18. stoletju. Adriana odrašča izolirana od vsega, v družinski vili pod budnim očesom strogega očeta. A zaradi ljubezni do glasbe in do igranja violine, začne Adriana skrivoma odhajati od doma in najde svojo ljubezen v mladem in nadarjenem duhovniku Antoniu Vivaldiju, pri katerem se je učila igranja violine. A njuna ljubezen ne ostane brez posledic.

Ob žalostni zgodbi Adriane in Antonia, sem poiskala na youtubu njegove skladbe. Ni se bilo težko vživeti v njune občutke. V času, ko so se zakoni sklepali s pogodbami, z namenom razširiti svoje bogastvo ali pridobiti plemiški naslov, je bila ljubezen obsojena na propad. Adriana je bila prisiljena v odločive na katere ni imela vpliva, a kljub temu se ji je življenje lepo izšlo in je na koncu celo našla ljubezen. Bila je močna ženska. Sprejela je svojo usodo in je iz svojega življenja kljub vsemu dobila največ kaj se je dalo.

Zgodba je izmišljena, a razen Antonia Vivaldija so v tistem obdobju nekatere osebe resnično živele v Benetkah. Nedvomno je v tistem času bilo veliko podobnih zgodb in podobnih usod in čisto mogoče je, da se je slavnemu skladatelju resnično "zgodila" velika ljubezen.
Odvijajmo klobčič svojih misli. V glavi je vesolje. Potujmo z njimi. Še so prazni prostori. Ustvarjajmo nove svetove.
Ljudje smo, povedano drugače - bogovi.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov