Bralni izziv 2017 by Malina15

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 11 maj 2017, 23:01

10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka)

Naslov knjige : SOLNA POT
Avtor :Jane Johnson

Založnik : Učila/ 2014, 428 strani

Moja ocena :


V zgodbi se prepletajo zgodbe dveh mladih deklet, ki iščeta svojo življensko usodo.
Ena je mlada Isabell, ki ji oče po smrti zapusti škatlo na podstrešju. Ta škatla skriva čudovit amulet, ki bo Isabell popeljal avanturi naproti v Maroko, v PUŠČAVO.
Druga je mlada beduinka Marijata, potomka začetnice klana Tim Hanan, ki je pogumno sama prečkala puščavo in ustvarila svoje ljudstvo. Njeno življenje se žalostno obre, ko ji umre mati in jo oče pusti pri teti.

Obe zgodbi se prepletata in na koncu združita v eno. Vsekakor lepa ljubezenska zgodba s srečnim koncem.

Velik del zgodbe se dogaja v puščavi in pripoveduje o Tuaregih, ki so nekoč živeli in preživeli v puščavi, ki ni imela državnih meja. Te so postavili kolonialisti, ki so tako prekinili trgovske poti in omogočili sovraštvo in poboje. Zanimivo je tudi brati o običajih in vraževerju, ki je bilo vpeto v vsakdan ljudi. Večina ni znala pisati ali brati, poznali so pa uroke za vsak dogodek življenja.

Priporočam vsem ljubiteljicam ljubezenskih zgodovinskih romanov. :022:

Pisateljica se je pri raziskovanju za svoje romane zaljubila v pravega berbera Abdula in se z njim poročila leta 2005. Že več let srečno živita v Maroku in v Angliji.
https://www.janejohnsonbooks.com/2016/1 ... te-memoir/

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 14 maj 2017, 19:44

b]1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)[/b]
4523952f1a8f9a62be51cdf9ba14d3d8.jpg
4523952f1a8f9a62be51cdf9ba14d3d8.jpg (24.88 KiB) Ogledan 2407 krat
Naslov knjige : VRHOVI LEVJIH BARV
Avtor : več gruzijskih avtorjev

Založnik : GOGA, 2013/ 233 strani

Moja ocena :


Rada berem knjige, kjer spoznaš druge kulture sveta. Počutim se, kakor, da bi potovala po deželi in skozi zgodbe doživela zgodovino in sedanjost nekega naroda.

GRUZIJA ?! Vemo sploh kaj o tej državi ? Kot zapiše prevajalka Barica Smole v spremni besedi je Gruzija oz. Sakartvelo po gruzijsko ali po zahodno Georgia dežela, ki je zelo podobna Sloveniji in kjer živijo prijazni ljudje . Kot mi ima morje - Črno morje, vinogradništvo, plodne doline, gorovje Kavkaza... Vsi njeni sosedi so gojili apetite po njenem ozemlju in bila je plen veliko osvojevalcev kot Perzijcev, Otomanov, Tatarov, Rusov... V Gruziji je več veroizpovedi kot ruski in armenski pravoslavci ter muslimani in kot zanimivost dodajam, da so lani tam sprejeli papeža zelo hladno. Predstavniki pravoslavne cerkve niso poslali niti prestavnikov na mašo z razlogom večjih razhajanj, ki segajo v srednji vek ??!!

V knjigi je zapisani 7 kratkih zgodb, kjer se pred nami predstavi delček Gruzije. Naslovi nam ne povedo veliko, vam pa lahko namignem, da so nekatere zgodbe zelo privlačne. Osebno sta mi bili najbolj všeč prva HOGAIS MINDIJA, ki pripoveduje o zgodovinskih bojih med dvema ljudstvoma ; Hevsuri in Kistini, kjer se med krvavimi boji in hudim sovraštvom rodi nedolžna in sijoča ljubezen dveh mladih in ČLOVEK, KI JE BIL ZALJUBLJEN V LITERATURO, saj tako čudovito in resnično opiše ljubitelje branja in knjig, kot še nisem zasledila v literaturi. Le del zapišem v citatu :
Biti bralec je samo po sebi čudež, saj prav bralec, in ne kdo drug, lahko zleze v že tako ali tako tesno spalno vrečo med zaljubljenca in sploh ni odveč! Še več - ne le da nisi odveč, kratko malo nujen si, ker si je to želel avtor.
Morda vas spodbudijo k branju nemogoče čudna, a zanimiva imena pisateljev : Konstantin Gamsahurdija, Leo Kiačeli, Mihail Džavahišvili, Revaz Inanišvili, Tamaz Bibiluri, Guram Dočanašvili in Guram Rčeulišvili.

No, ker gruzijska pisava ni latinica zgleda takole :

გისურვებთ სასიამოვნო მოსმენით! ali v slovenščini

ŽELIM VSEM PRIJETNO BRANJE !

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 25 maj 2017, 14:23

b]20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)[/b]


Naslov knjige : ZDRAVNIK
Avtor : Noah Gordon

Založnik : UČILA, 2014/ 732 strani - 2. knjige

Moja ocena :


Zelo lepa zgodovinska knjiga, ki me je povlekla v svoje čare. Glavna oseba je mladi angleški padar Robert Cole, ki ima super nadnaravno moč, da ob dotiku človeka začuti ali bo kmalu umrl.

Ta občutek prvič doživi, ko mu nenadoma zboli mama in ob dotiku začuti neznano neprijetno silo, ki ga prevzame, a kot otrok tega seveda ne razume. Ko mama umre ( zaradi razlitja slepiča ) Robovega bratca in sestrico oddajo neki družini, žal Roba nihče noče, saj je že prevelik.
Rob ostane na cesti, a kasneje ga vzame za vajenca potujoči padar ( brivec -zdravnik), ki potuje od vasi do vasi in prodaja " zdravilne napoje". V svojem vozu tudi zdravi razne poškodbe in bolezni. Rob se od njega veliko nauči, a v sebi čuti, da je željen novega znanja. Tako se v neizmerni želji, da bi se naučil več o medicini odpravi na Vzhod v Perzijo v mesto Isfahan, kjer naj bi v šoli poučeval najboljši zdravnik na svetu Hakim Ibn Sina. Že na sami poti in na Vhodu ga čakajo neverjetna doživetja in odkritja...

Knjigi Zdravnik 1 in 2 sta del triologije, ki jih je napisal pisatelj Noah Gordon, ki ima že neverjetnih in spoštljivih 90 let. Drugi dve knjigi Šaman in Odločitve bom tudi prebrala. Vsekakor PRIPOROČAM !

Pogledala sem tudi film The Physician posnet leta 2013 po tej zgodbi ( Zdravnik), a žal je scenarij tako močno spremenjen, da me je pravzaprav razočaral. Lep film za tiste, ki knjige niso prebrali, a očitno sem si pri sebi ustvarila podobe likov iz zgodbe, ki jih nikakor nisem mogla poistovetiti z igralci v filmu.

http://www.imdb.com/title/tt2101473/?ref_=fn_al_tt_1

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 25 maj 2017, 14:57

b]23) Izšla leta 2017 (3 točke)[/b]


Naslov knjige : UBIJ SE ZAME
Avtor : Michael Robotham

Založnik : UČILA, 2017/ 447 strani

Moja ocena :

Piše, da je to najboljša pisateljeva kriminalka doslej. Mislim, da bo kar držalo, saj jo težko odložiš. Vendar je to zgodbo avstralski piatelj Michael Robotham napisal že leta 2010 in kasneje vsako leto še eno knjigo. Tako, da ko pri nas leta 2017 napišejo v recenziji, da je to njegova najboljša knjiga doslej ( 7 let razlike ) je pravzaprav ZELO SMEŠNO IN NEPOŠTENO DO BRALCEV!!

Štirinajstletno dekle Sienno spoznajo kot glavno osumljenko umora njenega očeta, ki je bil upokojeni policaj z več priznanji. Sedaj je imel varnostno službo in po njegovi smrti na dan prihajajo grde družinske skrivnosti. Sienna je dobra prijateljica z mladenko Charlie, katere oče Joe je psiholog, ki večkrat pomaga pri razreševanju umorov. Tokrat je še posebej soudeležen, saj je Sienno ravno on našel v reki vso okrvavljeno in v šoku. Ker mu je veliko stvari sumljivih in ker je prepričan v nedolžnost Sienne ( ali pa ne ) nas popelje v fascinantno in zapleteno zgodbo reševanja kompleksnega umora.

V pisateljevih knjigah se pojavljata kot glavna lika kriminalist Ruiz in psiholog Joe, ki raziskujeta umore. Tudi če knjig ne berete po vrsti je vsaka zase dobra kriminalka !

Na prvi strani je zapis pisatelja Marka Twaina - zelo resničen in posrečen :
Vsak laže - vsak dan, vsako uro, v budnosti,
v spanju, v sanjah, v veselju, med žalovanjem,
kadar brzda jezik, njegove roke, prsti na nogi,
oči, drža odražajo prevaro.

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 29 maj 2017, 09:31

b]16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)[/b]


Naslov knjige : NA LOVU ZA SPOMINI
Avtor : Arto Paasilinna

Založnik : MK, 2014/ 232 strani

Moja ocena :

Tale točka izziva bi pa morala prinesti 5 točk, ne eno !! Predvsem zato, ker je dobro humorno knjigo danes težko najti. V naši knjižnici ta žanr zaseda le eno polico in pol ?? Ali smo res postali ljudje tako dolgočasni, da beremo le še grozljive kriminalke in romantične limonade ?? Bo kar držalo, saj se stanje, ki vlada po svetu odraža tudi v knjigah in branju. Žalostno........
In tako pri žanru HUMOR in SATIRA nisem našla nič kar bi prebrala. Spomnila sem se, da sem lani prebrala knjigo Dedu za petami Od Arta Paasilinna in se kar dobro nasmejala, torej se odpravim k skandinavskim pisateljem in med več njegovimi knjigami izberem Na lovu za spomini.
Zgodba odštekana, čudaška in seveda tudi humorna, vendar morda bolj za moške bralce, ki bi se vsekakor veliko več nasmejali......
Spet imamo v glavni vlogi starejšega moškega Taavettija Rytkonena, ki ima demenco ( zadnja leta kar velika modna knjižna muha dementni starostniki ?!) , ki je na banki dvignil vse svoje prihranke, sedel v taksi in se odpeljal novim dogodivščinam naproti. Taksist Seppa Sorjonen ga potrpežljivo vozi na sever in se tako naveže nanj, da pusti celo službo in ga spremlja na poti po Finski v lovi za spomini. Taavetti se namreč odlično spominja starih časov in želi obiskati nekaj vojnih tovarišev. Obiščeta starega prijatelja Heikka Makitalo, ki z ženo načrtujeta popolno uničenje svoje kmetije preden odideta v dom a ostarele........ V nadaljevanju zgodbe spoznamo tudi zanimiv par iz Balkana : albanskega arhitekta Georga Skutarina, ki kopira načrte finskih hotelov za svojo državo, kjer se bodo sedaj v demokraciji šli turizem in bosanskega prevajalca Gavra Jukića, ki odličnooooooo kuha. Skupaj vsi odidejo v divjino na lov za voli Heikka Makitala, kjer usposobilo celo predelovalno industrijo mesa .......Verjamem, da bi se moški nakrohotali ob neverjetnih prigodah na lovu in ribolovu !

Sama se se nekajkrat nasmejala, žal manj kot sem pričakovala !

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 29 maj 2017, 09:42

just-one-more-chapter-t-shirt-teeturtle_93626b3b-b1be-4ea4-b9da-706171758249_large.jpg
just-one-more-chapter-t-shirt-teeturtle_93626b3b-b1be-4ea4-b9da-706171758249_large.jpg (18.73 KiB) Ogledan 2358 krat

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 14 jun 2017, 17:08

b]11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)[/b]


Naslov knjige : TRPEK OKUS KAKIJEV
Avtor : Zoya Pirzad

Založnik : SANJE / 2011-173 strani

Moja ocena :

Ta izziv mi je nekako ostajal in ostajal neizpolnjen, saj pisateljic oz. pisateljev z imenom na Z ni veliko. Večkrat sem iskala, vendar se potem nisem odločila za knjigo. Zdaj na koncu sem celo prosila za pomoč v skupini bralk na FB in dobila kar nekaj predlogov, med katerimi sem izbrala tole.
Presenetila me je, moram priznati. Predstavljala sem si bolj zgodbo o zatiranih ženskah, a v njej so pravzaprav zgodbe zakonskih parov, ki se soočajo z spremembami v iranski družbi, na katero vse bolj vpliva zahodnjaški svobodni način življenja.

Spoznamo pet zakonskih parov, ki živijo v Iranu in nanje v veliki meri vpliva nov način življenja. To so Ali in Lejla, Mahnaz in Faramarza, Simia in Madžida, Tarana in Morad ter Gospa in Princ.

V prvi zgodbi je glavni lik Lejla, ki se trudi zadovoljiti moža skozi gospodinjstvo. Do skrajnosti se ukvarja z čiščenjem in odstranjevanjem madežev, kupi celo priročnik in organizira tečaje. A njen mož Ali ubira poti nezvestobe, za pridno ženo mu ni mar in tako se ločita. Zadnja zgodba govori o Gospe, ki se je srečno poročila, je tudi iz bogate družina, a žal ji ni usojeno, da bi imela otroke. In tako se osami, živi ločeno od okolice in prijateljev v očetovi hiši in hira. Na vrtu prelepe hiše je veliko drevo s kakiji. Gospa jih je vsako leto podari kakšni družini celo košarico, kar je velika čast. A kakiji so trpkega okusa, kakor njeno življenje.
Ostale zgodbe vmes ravno tako govorijo večinoma o nesrečnih zakonih, nekateri se končajo z ločitvijo, nekateri s smrtjo in tretji z vdanostjo v življenje in zakon.

Kratka, a prijetna knjiga iranske pisateljice Zoye, ki je armenskega in ruskega porekla. Je tudi ena redkih iranskih pisateljic, katere dela so bila sprejeta in objavljena v tujini. Prejela je tudi nekaj nagrad. Danes z družino živi v Armeniji.

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 14 jun 2017, 17:17

499718484.jpg
499718484.jpg (49.37 KiB) Ogledan 2310 krat
Uspela prebrati vse točke izziva ! Kul ! vesela sem in zadovoljna. Letos opravila kar dva knjižna izziva. In vsekakor branja še ni konec, saj so počitnice pred nami.
NI lepšega kraja na svetu, če bereš dobro knjigo v ležalniku doma pod domačo oljko !

Hvala za skrbno pripravljen in zanimiv bralni izziv ! Veliko idej za branje dobim tudi s strani drugih udeleženk zatorej hvala vsem :022:

Se srečamo spet v naslednjem letu !!!

Pozdravčke z morja. Zvezdana :108: :106: <3 <3 <3

Uporabnikov avatar
taša
Sorcerer
Prispevkov: 1157
Pridružen/a: 15 avg 2010, 12:09
Kraj: Preserje pri Radomljah
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a taša » 15 jun 2017, 10:01

Živjo,

žal ene knjige nisi vpisala...torej nikjer ni zapisa za izziv : knjiga s politićno vsebino, tako da ti ne morem šteti, da si izziv zaključila.

Lep pozdrav,
"Give a girl the right shoes, and she can conquer the world."

Uporabnikov avatar
malina15
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 127
Pridružen/a: 09 feb 2015, 15:16
Kraj: Koper

Re: Bralni izziv 2017 by Malina15

PrispevekNapisal/-a malina15 » 27 jun 2017, 21:52

Iz srca hvala Mateji Teji, ki me je opozorila na tale post. Tjaša prebrala sem knjigo Mačji ravs, a očitno po nesreči izbrisala ali nisem shranila ( v resnici ne vem kako) opis knjige. Se sicer dobro spominjam, da sem ga napisala, ker je platnica tako lepe modre barve in zanimiva vsebina. Še dobro, da si pišem tudi doma.

Še enkrat hvala. Jutri popravim oz.dodam opis.

Lep pozdravček .


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov