Bralni izziv 2017 - mikiesha

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 05 jan 2017, 18:29

Lanskoletnemu izzivu sem se pridružila precej pozno. Pridobila sem eno zvezdico, do naslednje pa mi je žal zmanjkala ena knjiga. Za letos pa sem si zadala, da bom odkljukala vseh 25 polj. Torej veselo na delo! :blob8:

Slika

Seznam nalog:
1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke) - A. in S. Golon - Angelika, Angelska markiza
Knjiga z rdečo platnico (2 točki) - A. in S. Golon - Angelika in kralj
3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke) - A. in S. Golon - Angelika: Pot v Versailles
4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka) -T. Kokalj - Poljubi me, miss
5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki) - J. A. Long - Nevarnost naslade
6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki) - J. A. Long - Vse od predaje
7) Knjiga po kateri so posneli film (3 točke) - M. L. Stedman - Luč sredi morja
8) Ljubezenski roman (2 točki) - K. Cole - Če me zapelješ
9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke) - M. Sheridan - Graysonova obljuba
10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka) - J. Johnson - Solna pot
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke) - M. R. McCall - Onkraj skušnjave
12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki) - P. Gregory - Rdeča kraljica
13) Po lastni izbiri (1 točka) - A. in S. Golon - Neukročena Angelika
14) Detektivski roman (2 točki) - R. Bryndza - Dekle pod ledom
15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke) - M.Miklavčič - Ogenj, rit in kače niso za igrače
16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka) - K.Cole - Če si drzneš
17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke) - V.Holt - Nevesta
18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki) - N.Sparks - Po dva in dva
19) Knjiga s politično vsebino (3 točke) - A. in S. Golon - Angelika upornica
20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki) - S. Day - Uročena
21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki) - B. L. Pride - Zgodba o Margot in Ulfu
22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka) - A. in S. Golon - Angelika in njena ljubezen
23) Izšla leta 2017 (3 točke) - K. Allred - Ambrovec
24) Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki) - E.Kästner - Dvojčici
25) Dramsko delo (3 točke) - W. Shakespeare - Othello
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 31 dec 2017, 11:16, skupaj urejeno 31 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 25 jan 2017, 18:25

Izziv: Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki)

Naslov: Rdeča kraljica (The red qeen)
Avtor: Philippa Gregory
Ocena:
Opis in mnenje: Konec lanskega leta sem odkrila to pisateljico in se zaljubila v romane, ki jih je napisala. Vsi trije romani (Kraljica rek, Bela kraljica in Rdeča kraljica), ki sem jih do sedaj prebrala, so odlični. Gre za zgodovinske romane - mojstrsko napisane zgodbe, ki poleg tega, da ti ponudijo širok vpogled v angleško zgodovino, te ne pustijo spati, dokler ne prebereš vse do zadnjega stavka.

Roman Rdeča kraljica je roman, napisan skozi oči Margaret Beaufort. Lady Margaret je sicer lik, ki je tekom angleške zgodovine odrinjen v ozadje, vendar pa je to ženska, ki je močno vplivala na tek nekaterih dogodkov. Margaret se pojavlja že v romanu Bela kraljica, vendar tam nima osrednje vloge, ampak je le omenjena je v nekaterih poglavjih. Je pa zato celotni roman Rdeča kraljica posvečen samo njej.

Pred branjem sem bila prepričana, da bo to zgodba o Margareti Anžujski (ki je bila angleška kraljica pred "Belo kraljico" Elizabeth Woodwille), zato me je osebno močno presenetilo, da ta zgodba govori o Margaret Beaufort, saj ona ni bila nikoli angleška kraljica.

Tekom branja nisem dobila najboljšega mnenja o Lady Margaret. Po eni strani je vse proste trenutke zapolnila z molitvijo in predanostjo bogu. Po drugi strani pa je bila močno zahrbtna - ni ji bilo mar za nič drugo, ampak le za to, da bi njen sin Henry Tudor nekoč nasledil angleški prestol (ki mu je sicer po krvnem sorodstvu tudi pripadal). Za ta cilj je bila pripravljena iti tudi čez trupla. Na koncu ji je to tudi uspelo - njen sin je postal novi angleški kralj, ona pa "Margaret R - Margaret Regina" ali Kraljica mati (mimogrede; s tem nazivom je bla prav tako cel čas noro obsedena).

Izmed vseh spletk, ki jih je tekom svojega življenja napletla, pa me je najbolj presenetilo dejstvo, da je svojega sina zaročila z najstarejšo hčerjo Elizabeth Woodwille (po tem, ko je Elizabeth izgubila krono in ji je bil naziv "kraljica" odvzet), pa čeprav je Elizabetho sovražila bolj kot kogarkoli drugega. Kljub temu je Margaret to zvezo smatrala kot koristno in dobro za svojega sina. S to poroko je želela še bolj okrepiti položaj svojega sina, saj je bila prepričana, da bo tako združila dve veji bratrancev "belo in rdečo rožo" in tako za vedno uničila nemir, ki je dolga leta zaradi vojne za prestol divjal po Angliji. Ali ji je to uspelo iz tega romana ni razvidno, saj se zgodba konča s spopadom dveh rodbinskih vej, ki Henryju prinese pravico do prestola.

Knjigo ocenjujem z oceno 4-5. Zgodovinski roman je odlično napisan: tekoče berljiv, z dobro izdelanimi karakterji (ni pa to ljubezenski zgodovinski roman - da ne bi bil kdo razočaran, v kolikor bi se ga odločil prebrati).
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 18 feb 2017, 22:21, skupaj urejeno 3 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 27 jan 2017, 20:08

Izziv: Knjiga, ki si jo želela prebrati že lani (2 točki)

Naslov: Zgodba o Margot in Ulfu
Avtor: B. L. Pride
Ocena:
Opis in mnenje: Končno sem tudi jaz prišla do te knjige. Vse od kar se je lansko leto začelo na veliko govoriti o tej knjigi, sem jo želela prebrati. In sedaj mi je le uspelo. :P

Gre za krajšo zgodbo (134 strani), ki bazira na pravljici o Rdeči kapici. Posebej mi je bila všeč napetost, ki jo zgodba ustvarja. Cel čas se dogaja nekaj, na kar nakazuje zgodba, vendar bralec točno ne ve kaj se dogaja. Čutiš, da gre za skrivnost, čutiš, da je poleg zgodbe, ki jo bereš, v ozadju še nekaj več, ampak ti ni točno jasno kaj.
Mističnost, ki ovija Margot skozi knjigo, se idealno prepleta z ljubeznijo, ki postaja skozi poglavja v poglavje močnejša.

Sicer sem nekako slutila, da se bo z Ulfom zgodilo, kar se je (vsega nočem napisati - za tiste, ki knjige še niste brali, pa jo imate namen prebrati), tako da me potek dogodkov nekako ni presenetil. Me je pa kljub tem opis dogodkov očaral/začaral/potegnil vase. Kar izgubiš se med branjem te "pravljice". In oba glavna junaka ti kar hitro prirasteta k srcu. <3

Razočarala me je edino dolžina zgodbe, ki je mnogo prekratka (za moj okus). Sama bi namreč še kar brala, zato upam, da bo kdaj sledilo tudi nadaljevanje tega, kar se je v tej knjigi začelo.

Velik plus pa knjiga dobi zaradi sloga, v katerem je zgodba napisana: stavki in povedi so čudovito tvorjene, mnogo katere nosijo v sebi globoke misli o katerih lahko preprosto razmišljaš še kar nekaj časa.
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 18 feb 2017, 22:22, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 31 jan 2017, 17:48

Izziv: Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki)

Naslov: Nevarnost naslade (The perils of pleasure)
Avtor: Julie Anne Long
Ocena:Opis in mnenje: Gre za precej lahkoten roman. Zgodba pripoveduje o Colinu Eversea, ki je po krivem obtožen umora ter obsojen na smrtno kazen z obešanjem. Tik preden ga sredi Londona obesijo, ga pred celotno množico, ki prisostvuje izvršitvi kazni, nekdo reši. Kasneje ugotovi, da za tem podvigom stoji mlada vdova Madeline Greenway, ki pa je bila najeta za to, da izvede njegovo rešitev izpod vislic.
Kmalu ugotovita, da tudi njej nekdo streže po življenju in skupaj se odločita odkriti tako to, kam je izginila edina priča, ki bi lahko Colina oprala krivde, kot tudi to, kdo je želel ubiti lepo Madeline.

Zgodba nato razkriva vzpone in padce njunega skupnega druženja, tekom katerega se nezavedno navežeta eden na drugega. Navezanost kaj kmalu preraste v ljubezen (čeprav ona misli, da nikoli ne bo ljubila moškega kot je Colin, on pa je sveto prepričan, da je zaljubljen v žensko, ki se namerava poročiti z njegovim bratom (on pa bo seveda poroko preprečil).

Zgodba se na koncu razplete tako, da najdeta pričo, ki Colinu zagotovi svobodo. Dokaj neodvisno od njune volje pa odkrijeta tudi to, kdo je streljal na Madeline (in zakaj).
Tik preden vstopita v cerkev, kjer se odvija poročni obred med "nesojeno ljubeznijo" Colinovega življenja ter Colinovim bratom, oba (tako Colin kot Madeline) spoznata, da so čustva med njima globja kot sta si upala priznati.
Kljub temu pa, da si ta čustva izpovesta, se Madeline odloči, da ne bo ostala z njim, temveč bo zapustila Anglijo in (tako kot je načrtovala preden je spoznala Colina) odplula v Ameriko. Madeline zapusti Colina, vendar si pred vkrcanjem na ladjo premisli in spozna, da dela napako. Vrne se k njemu ... in zgodba se tako zaključi. :angel2:

Knjigi dam oceno nekje med 3 in 4 (malo boljšo 3 :zvizgac: ). Zgodba mi večjega pečata ni pustila, je pa bila vseeno prijeten oddih od vsakdana.
Roman se bere tekoče, stavki so lahko razumljivi. Prva polovica knjige se mi je sicer nekoliko vlekla in na trenutke sem se spraševala ali naj knjigo raje odložim in začnem brati kaj drugega, ko pa sta Colin in Madeline začela s svojim "potovanjem" in se je zgodba začela rahlo zapletati, pa je postalo dokaj zanimivo.

Moram pa priznati, da mi je platnica čudovito ustvarjena: poleg ženske z lepo obleko :-P , so v naslovni sliki vpeti tudi nekateri elementi iz same zgodbe (vešala, obok hiše...) - kar zasledim na redko katerih platnicah.
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 05 mar 2017, 10:01, skupaj urejeno 3 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 03 feb 2017, 19:18

Izziv: Knjiga po kateri so posneli film (3 točke)

Naslov: Luč sredi morja (The Light Between Oceans)
Avtor: M.L.Stedman
Ocena:
Opis in mnenje: Gre za življenjsko zgodbo, ki te na koncu pusti še dolgo razmišljujočega...in strtega srca. :cry:

Po tej knjigi so lansko leto posneli film (definitivno ga bom pogledala ta vikend; upam samo, da mi ne bo pokvaril vseh občutkov, ki jih trenutno - po prebrani knjigi - imam).

Roman pripoveduje o bivšem vojaku Tomu, ki je za svoje usluge v vojni prejel odlikovanja, ter o njegovi mladi ženi Isabel. Tom po koncu vojne sprejme delovno mesto svetilničarja na majhnem otoku, oddaljenem pol dneva plovbe od Avstralije. Na otočku, kjer vestno skrbi za svetilnik, živi s svojo ženo Isabel. Življenje ju začne preizkušati, ko Isabel dvakrat zapovrstjo med nosečnostjo spontano splavi. Ko je tretjič noseča, pa porodi mrtvega otroka.
Kmalu za tem na otok naplavi čoln, v katerem sta mrtev moški in mala dojenčica. Isabel prepriča Toma, da moškega pokoplje, dojenčico pa vzameta k sebi in jo kasneje predstavita kot svojo hčerko (poimenujeta ju Lucy).

Knjiga v nadaljevanju govori o vedno večjih duševnih mukah Toma zaradi zatajitve najdbe otroka, ki sta jo storila, in ki se še dodatno poglobijo po tem, ko spoznata, da dojenčičina biološka mati živi in da živi v istem mestu, kjer živijo Isabelini starši in kamor se vsake toliko iz otočka vračata tudi Tom in Isabel, skupaj z malo Lucy.
Lucy raste, Tom in Isabel pa ji dajeta vso ljubezen, ki jo premoreta. Vendar pa se zgodba zaplete in Tomov nemir pripelje do tega, da preko skrivnostnih pisem sam sporoči pravi Lucyjini materi, da je njena hči živa.

Zgodba me je presunila do dna duše. Kakor sem skozi poglavja začutila vso to ljubezen, ki je bila temelj Tomove in Isabeline družinice, tako sem začutila trpljenje male Lucy, ko so jo iztrgali iz njunega objema in jo kruto predali v roke njene prave, biološke matere, ki pa jo Lucy ni poznala, niti ni do nje ničesar čutila.
Prav posebej pa zgodba zareže v srce na koncu, ko seLucy po več desetletjih vrne in poišče Toma (Isabel žal medtem umre in njenega obiska ne dočaka). Spomini se tako vrnejo, prav tako pa čustva, ki jih je Tom dolgo časa skrival v sebi in jih gojil do svoje male Lucy.

Nisem se odločila na katero stran bi stopila: dejansko ni prav, kar sta storila Tom in Isabel, po drugi strani pa sta deklico vzela za svojo in ji dala vso ljubezen, ki sta jo premogla. Nekako sem cel čas vseeno upala in stiskala pesti, da bi se zgodba toliko zasukala in da se boLucy (še kot otrok) vrnila k njima. Vendar, ko je že vse kazalo, da se bo to res zgodilo, je zgodba spet krenila svojo pot...

Knjigo brez razmišljanja priporočam v branje, vendar pa si pred tem pripravite kup robčkov za brisanje solz, saj vas zgodba nedvomno ne bo pustila ravnodušnih.
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 18 feb 2017, 22:27, skupaj urejeno 3 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 09 feb 2017, 17:48

Izziv: Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)

Naslov: Če si držneš (If you dare)
Avtor: Kresley Cole
Ocena:
Opis in mnenje: Gre za zgodovinsko romanco, ki je napisana v prijetnem, lahkotnem slogu. Branje lepo steče in knjigo sem le stežka odložila (če ne bi mogla v službo, bi jo zagotovo prebrala v enem dnevu).

Zgodba sama po sebi sicer ni duhovita (ne gre za komedijo), ima pa roman komične vložke - pogosto sem se kar na glas zasmejala ob prepirih obeh glavnih junakov ter ob nekaterih scenah, ki sem si jih živo predstavljala. :P

Roman se začne s Škotom - Višavcem - Courtlandom MacCarrickom, ki ga ob reki, na smrt pretepenega in nezavestnega najde mlada in lepa Kastiljka Annalia Llorente. Čeprav ona iz srca sovraži Škote (in to ne zaradi svojih izkušenj, temveč zaradi raznoraznih govoric in delno tudi zaradi vzgoje iz otroštva), Courtlandu pomaga - s konjem ga odpelje na svoj dom, mu zdravi rane, ter ga neguje, dokler se on po nekaj dneh ne prebudi iz nezavesti.
Kasneje se Annalia odloči, da se bo poročila z generalom Reynaldom Pascalom, ki ima v ujetništvu njenega brata (seveda za to, da bi rešila svojega brata), vendar mu jo Courtland ugrabi in odpelje v Anglijo.

Res je, da je prvih cca. 60 strani kar napornih (ona dva sta naporna :roll: ) in je zgodba daleč od zgodbe, ki se odvija na preostalih straneh.

Annalia in Courtland se kasneje seveda zaljubita <3 , vendar si ljubezni ne eden, ne drug, ne priznata. Sta me pa dodobra nasmejala s kar nekaj dogodivščinami in medsebojnimi (takšnimi in drugačnimi) pogovori in zbodljaji.
Eden od takih (precej komičnih) dogodkov je bil že kar realtivno na začetku zgodbe, potem ko je MacCarrick ugrabil Annalio in ga je ta (medtem, ko so bili skupaj z njegovo "toplo" med potjo do Anglije nekaj časa nastanjena v eni od samotnih koč) prosila, če se lahko okopa. Napotil jo je do reke (pred tem jo je sezul, ker je vedel, da bosa ne bo pobegnila, saj bi si na ostrem kamenju porezala stopala). Ker pa je dolgo ni bilo nazaj, jo je šel iskat in jo našel, celo objokano, kako je pešačila ob reki po ostrem kamenju, seveda s krvavečimi, poškodovanimi stopali. Ko se je sklonil k njej, da bi pregledal ranjena stopala, ga je sunila z kolenom, ter ga udarila s kamenjem, ki je bilo skrito v njena krila, da se mu je stemnilo pred očmi. In nato sem si predstavljala njega, vsega velikega, močnega tipa, ki kleči na tleh in mu ni nič jasno (s tistim butastim izrazom na obrazu :huhuhu: ) in zraven njo, majhno, drobno dekle, ki ji je uspelo na kolena spraviti takega možaka :huhuhu:

Courtlandu je bila Anna (tako jo je klical) čedalje bolj všeč, vendar si tega ni priznal. Bila je "lahka kot peresce", vendar ji je ob priliki rekel, da tehta več, kot zgleda. Annalia mu seveda ni ostala dolžna in mu je zabrusila, da on pa je očitno šibkejši kot zgleda. :lol:

(Vse, kar sem navedla, je vzeto iz konteksta in verjetno nekomu, ki knjige še ni bral, niso ti izseki nič posebnega, ampak ko bereš to knjigo, na trenutke res umiraš od smeha.)

Poleg komičnih vložkov, pa je knjiga čudovita romanca. V MacCarricka se kar lahko zaljubiš :tralala:, in ko pazi na Annalio kot na punčico svojega očesa, enostavno ne moreš kaj, da ga ne bi vzljubil. Kljub temu, da sta na začetku zgodbe kar naporna (on je precej hladen, na trenutke celo grob z njo, ona pa vzvišena in snobovska), se skozi zgodbo popolnoma spremenita. :106:

Knjiga spada v trilogijo "Bratov MacCarrick", tako, da me čakata še dve knjigi iz te serije. Sicer si bom vzela malo oddiha od te serije in bom vmes prebrala še kaj drugega (malo se bojim, da me bosta ostala dva brata razočarala), nato pa zagotovo preberem še preostali dve knjigi.
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 18 feb 2017, 22:31, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 18 feb 2017, 22:15

Izziv: Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)

Naslov: Vse od predaje (Since the Surrender)
Avtor: Julie Anne Long
Ocena:Opis in mnenje: Sicer me prva prebrana knjiga od J.A.Long ni najbolj navdušila, ker pa rada berem zgodovinske romance, sem se odločila, da pisateljici dam še eno priložnost. :wink: Tako sem prebrala še drugo knjigo, ki je po vrsti tretja iz serije "Pennyroyal Green" (knjige se sicer vsebinsko ne navezujejo ena na drugo, se pa v zgodbah pojavljajo iste osebe v večih knjigah).

Žal mi tudi ta knjiga ni bila nek presežek (ne vem ali enostavno nimam pravih trenutkov za take knjige, ali pa tem zgodbam res nekaj manjka). Zgodba sama ima sicer dobro osnovo: knjiga govori o stotniku Chasu Everseaju, ki pomaga svoji nesojeni ljubezni Rosalind March poiskati njeno sestro Lucy, ki skrivnostno in brez sledu izgine.

Zgodba se giblje nekje med romanco in detektivskim romanom. Na trenutke se kar fajn bere, nato pa spet pridejo strani in odstavki in poglavja, ob katerih sem se vmes spraševala ali jo naj odložim ali naj se vseeno potrudim in preberem do konca (je zmagala moja trma in sem knjigo prebrala :twisted: ). Ko med branjem razmišljam še o tisoč drugih stvareh, to zagotovo ni dober znak. Malce bolj zanimiva mi je postala nekje okrog 300-te strani (brala sem slovenski prevod).

Zgodbi vseeno dam še en plus zaradi njenega zaključka: Chase na koncu le stopi preko svojega ponosa in se prepusti svojim čustvom. Kljub temu, da je skozi celotno knjigo prikazan res kot trden karakter, ki ga je vojna močno zaznamovala, ne more pozabiti na svoja čustva (in prav je tako! :P ).
Všeč mi je bil tudi lik Liama, ki oba glavna karakterja skozi celotno knjigo povezuje, čeprav nisem dobro razumela, ali je obstajala dejanska povezava med pastorjem, ki je bil Chaseov bratranec in med Liamom; sem pa zasledila namig (Chase je imel svoj trenutek globljega razmišljanja o Liamu), da naj bi si bila pastor in Liam kar podobna, posledično pa naj bi bil Liam vizualno podoben moškim iz rodbine Everseajev.

Knjigi dam oceno 3 - zato, ker me ni v celoti pritegnila, ter zato, ker so določene zadeve/dogodki v zgodbi nakazani, niso pa nato popolnoma pojasnjeni ali pa se ne razvijejo do konca. Za prebrati je, kakšnega globljega vtisa pa zgodba žal ne pusti.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 05 mar 2017, 10:00

Izziv: Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke)
Naslov: Ogenj, rit in kače, niso za igrače
Avtor: Milena Miklavčič
Ocena:Opis in mnenje: Knjiga govori o slovenski polpretekli zgodovini - o načinu življenja, navadah in običajih naših prednikov (v letih od nekje 1900 do 1960). Knjiga se dotika tudi področja spolnosti in medčloveških odnosov (odnosi starši - otrok, tašča - snaha, mož - žena...).

Na knjigo sem čakala nekje 4 mesece (izposoja v knjižnici), vendar pa sem bila med branjem le-te silno razočarana. Mnenja sem, da si knjiga ni zaslužila take medijske pozornosti in promocije, kot jo je ob izdaji požela. Zasnova le-te je sicer odlična (knjiga se dotika marsikaterega področja iz načina življenja preprostih, kmečkih ljudi na podeželju), vendar pa se med branjem zdi, da so zgodbe nemalokrat nametane brez nekega smiselnega vzorca. Na trenutke sem morala določene odstavke prebrati večkrat, da mi je bilo jasno kje se konča ena zgodba in kje se začne druga.

Vsebina knjige me kot taka ni "šokirala" (kakor so napovedovali tako mediji kot kritiki). Vsebina je, kakršna je - o načinu življenja prednikov nam je namreč dosti znanega: med drugim to, da na higieno niso nič kaj dosti dali, da ženske niso bile nič vredne, da je bila ljubezen precenjena in celo nesmiselna, da si čustev niso izkazovali, da so otroci morali že zgodaj (stari nekaj let) iti do hiše in začeti služiti kot pestrne in pastirčki (kasneje pa kot dekle in hlapci)...

Me je pa presenetilo, da so nekateri narečni izrazi močno podobni narečnim izrazom pokrajine, od koder sem sama (kljub temu, da knjiga povzema zgodbe iz popolnoma drugega konca Slovenije).

Knjigi dam oceno 2. Na začetku je zgodba še ok, nato pa mi je koncentracija in zanimanje za napisano (zaradi zgoraj navedenega) naglo padalo. Zadnjih 100 strani sem komaj prebrala.
Verjamem, da je avtorica imela s to knjigo najboljše namene. Prepričana sem tudi, da je morala vložiti ogromno truda, da je zbrala vse te informacije in zapisala vse povedane zgodbe. Kljub temu pa bi lahko bila knjiga bolje napisana.
K mojemu razočaranju pa verjetno prispeva tudi to, da sem bila med čakanjem na knjigo kar malo neučakana in sem od knjige res ogromno pričakovala. Včasih je pač bolje, da začneš brati brez nekih pričakovanj, in da pred branjem ne prebereš kritik ostalih bralcev, ki so določeno knjigo pred tabo že prebrali.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 19 mar 2017, 20:32

Izziv: Ljubezenski roman (2 točki)

Naslov: Če me zapelješ (If You Deceive)
Avtor: Kresley Cole
Ocena:Opis in mnenje: Tako, pa je prebrana še zadnja iz serije o bratih MacCarrick. Sem nekaj časa razmišljala ali naj dam pod ta izziv drugo iz serije, ali zadnjo (tretjo), pa sem se nato odločila za zadnjo. Gre za res eno čudovito ljubezensko zgodbo med čednim (vendar polnim kompleksov zaradi svoje preteklosti) Škotom Ethanom MacCarrickom in ljubko (vendar izmučeno od življenja) Angležijo Maddeline Van Rowen.

Ethan MacCarrick je na pragu odraslosti čeden razuzdanec, vendar ga po spletu čudnih okoliščin (in popolnoma po krivem) okrutno pretepejo (kar mu na žalost pusti posledice - tako na zunanjosti, kot tudi psihično, saj se zaradi tega obremenjuje ter kuje maščevanje še dobrih 10 let pozneje).
Deset let kasneje se na nelegalni prireditvi zagleda v skrivnostno lepotico, kar pa ima zanj usodne posledice. Maddeline zapelje v kočiji in ji vzame nedolžnost (ta prizor me je sicer rahlo pretresel, saj meji že kar na posilstvo). Kasneje izve, da je Maddeline hčerka moža, ki ga je dal 10 let nazaj kruto pretepsti, in družini katerega je takrat prisegel maščevanje. Zaradi tega se odloči, da bo dosegel, da se Maddeline zaljubi vanj, jo izkoristil, nato pa zavrgel.
Vendar pa usoda tokrat kaj hitro poseže vmes...

Roman je res lepo napisan - skozi poglavja se prav občuti kako se čustva med njima poglabljajo (čeprav si seveda Ethan tega ne prizna, temveč ima vseskozi trmasto v glavi le en cilj: kako preko Maddeline prizadeti njeno mater - čeprav pozneje izve, da ježenska že več let mrtva.

Uživala sem skozi celotno zgodbo: romantik kakor sem, sem na trenutke kar vzdihovala za Ethanom :drools:. Ethan je sprva vseskozi zatiral svoja čustva, ampak ko si je pa enkrat priznal kako je na stvari, pa je bil do Maddeline čudovit, zaščitniški - sanjski ljubimec.

Zadnjih nekaj poglavij sem prebrala skoraj brez dihanja (izbruh kolere je bil popolnoma nepričakovan - čakala sem, da bo Maddeline odšla, ko bo izvedela za Ethanovo preteklost in njegovo povezavo z njenim nesrečnim življenjem, ampak takega zapleta pa res nisem pričakovala).

Knjigo (in seveda celotno serijo!) priporočam vsem romantičnim dušicam. <3 Gre za lahkotno branje (temu primeren je tudi nabor karakterjev in oseb, ki v knjigi nastopajo, saj njihovo število ni množično - včasih berem kakšno knjigo in moram prav razmišljati zraven kdo je kdo, ker je v zgodbi toliko oseb), zato od zgodbe ne pričakujte literarnega presežka. Kljub temu pa si v kategoriji zgodovinskih romanc zasluži čisto 5-ko! <3
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 25 mar 2017, 17:18, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 25 mar 2017, 16:59

Izziv: Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)

Naslov: Dvojčici (Das doppelte Lottchen)
Avtor: Erich Kästner
Ocena:Opis in mnenje: Odločila sem se, da prekinem branje romanov in ostalih knjig za odrasle, ter rešim izziv, ki se nanaša na otroško/mladinsko literaturo.
Sicer ne morem z zagotovostjo trditi, da je knjiga Dvojčici moja najljubša knjiga iz otroštva (ker se ne spomnim ali je to bila ali to ni bila :roll: ), lahko pa potrdim, da sem knjigo v otroštvu (v zgodnji mladosti) večkrat prebrala.

Zgodba se začne v Biljah ob Biljskem jezeru v počitniškem domu za dekleta. Tam sta se po naključju srečali Liuza Palfi iz Dunaja ter uglajena deklica Lota Kerner iz Münchna (klicali so jo tudi Lotica). Deklici sta si bili enaki kot jajce jajcu, kar je šlo Luizi še posebej na živce.
Kljub temu, da je Liuza Lotici nenehno nagajala, sta se dekleti po nekaj skupnih dneh vseeno spoprijateljiji. Od takrat naprej sta stalno tičali skupaj.
Čez čas sta odkrili, da sta rojeni na isti dan ter da sta celo sestri (dvojčici), ki pa sta živeli ločeno - vsaka pri enem od staršev, saj so se starši kmalu po njunem rojstvu ločili in razšli.

Ker sta si deklici želeli spoznati drugega od staršev, sta se ob koncu tabora zamenjali. Starša sicer ne odkrijeta zamenjave, se pa začnejo pojavljati "sumljive" reči (npr. Liuza se je začela lepše vesti, Lotica pa dobiva slabše ocene, ipd.).

Zgodba se nato zapleta in razpleta in na koncu mama obeh dvojčic odkrije, da sta se dekleti zamenjali. Starša se po dolgem času srečata in na koncu ostaneta skupaj - spet postanejo družina.

Prijetna zgodba - tudi sedaj, ko sem jo ponovno brala, mi je pustila nasmešek na obrazu. Vse prigode, ki jih ušpičita dvojčici, so tako prisrčne, da si kot bralka res nisem mogla upreti temu, da mi ne bi prirasli k srcu. <3 Čeprav sta deklici stari komaj 9 let, skujeta velik načrt in na koncu njima v popolnosti uspe.

Sicer je po tej zgodbi posnet tudi film, vendar je vsebina tam kar lepo spremenjena (The Parent Trap, 1998) in mi film ni niti približno tako všeč kot ta knjiga.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron