Naslov: Angelika, Angelska markiza (Angélique, the Marquise of the Angels)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena:

Opis in mnenje: Nekaj časa sem razmišljala katero knjigo bi lahko prebrala za ta izziv, nato pa sem v domači knjižnici naletela na to zbirko. In ker obožujem zgodovinske romane (še posebej, če gre za romance), sem s ekaj hitro odločila, da bom za izziv prebrati knjigo, ki je napisalo več avtorjev prebrala kar prvi roman iz zbirke o Angeliki.
Celotno zbirko sta napisala žena (Anne) in njen mož (Serge) Golon (vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Golon in https://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Golon). Wikipedia pravi, da je raziskovanje po zgodovinskih dejstvih opravil Serge in tako pripravil odlično podlago za celotno serijo, ki sta jo nato s skupnimi močmi vpletla v serijo 13 knjig o Angeliki.
Zgodba se začne z opisom Angelike, ki je odraščala v revni plemiški družini, v podirajočem se gradu. Njen oče se je ukvarjal s kmetijstvom in tako niso bili niti malo podobni takratnemu plemstvu v Franciji (časovni okvir serije je 17. stoletje - Francija). Angelika je bila izmed vseh bratov in sester najbolj neukrotljiva in divja. Družila se je s fantiči iz vasi, ter se po cele dneve potepala po okoliških gozdovih. Ko oče sklene posel z mulami, pridobi nekaj denarja in Angeliko z dvema sestrama pošlje v bližnji samostan, da se izobrazijo, kakor bi bilo primerno za mlade plemkinje.
Zgodba se nadaljuje čez par let, ko Angeliko staro 17 let poročijo z grofom Joffreyem de Peyrac, ki je v takratni Franciji slovel kot izredno bogat grof (nekateri so bili mnenja, da je bogatejši celo od kralja samega).
Angelika svojega bodočega moža ni videla še nikoli v življenju. Da pa se misteiroznost okrog grofa de Peyraca še poveča, Angeliko poročijo z grofom preko njegovega posrednika.
Ko se Angelika končno sreča z grofom, s svojim možem, jo presune pogled nanj: grof je pohabljenec (šepavec), ki ima poleg tega na obrazu veliko brazgotino, ki mu teče preko celotnega lica.Angelika se kar nekaj časa ne more sprijazniti s svojim možem, vendar pa ga čez nekaj časa le vzljubi. Čustva se nato samo še poglabljajo (enako ji seveda čustva vrača on).
Porajajo se spletke (predvsem je nekaj mogočnih plemičev ljubosumnih na Jeoffreyevovse večje bogastvo (svoje bogastvo in vpliv si grof krepi z izkopavanjem in pridelavo zlata iz svojihrudnikov po Franciji). Ker pa je grof tudi velik učenjak, mislec, filozof, kemik in predvsem zelo napreden za tedanji čas, ga obtožijo čarovništva, alkimije in pajdašenja s hudičem. Obtožba se na koncu konča s sežigom na grmadi.
Angelika med procesom proti njenemu možu spozna, da je (poleg ljubosumnosti na grofovo bogastvo) obtožbi botroval tudi dogodek iz njene mladosti, ko je po naključju v dvorcu Plessis-Belliere slišala kako so nekateri od pomembnih plemičev kovali načrt, da bi umorili kralja.Da bi preprečila spletke,je ukradla in skrila skrinjico s pripravljenim strupom. Dogodek, za katerega je mislila, da je varno skrit v njenih spominih, je očitno vseeno prišel na ušesa nepravim osebam.
Knjiga je odlično napisala. Sicer mi je bila na začetku kar težka - predvsem dokler se nisem navadila na slog pisanja, ki ni tako lahkoten in preprost, kot je bil v pred tem prebranih knjigah. Nekaj težav mi je žal povzročala tudi množica oseb (zgodba vsebuje namreč nemalo karakterjev, pa tudi njihova imena so mi bila tuja in zato sem bila kar nekaj krat zmedena in prisiljena v razmišljanje kdo je kdo). Vendar pa sem se po 1/3 knjige že navadila tako na slog kot na množico oseb/imen in je branje prav lepo steklo.
Predvsem pa mi je všeč, da so v zgodbo vpletene osebe, ki so bile resnične (npr. kralj Ludvik XIV.), ter nekateri dogodki, ki so se tekom francoske zgodovine res zgodili.