Bralni izziv 2017 - mikiesha

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 28 mar 2017, 14:41

Izziv: Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)

Naslov: Angelika, Angelska markiza (Angélique, the Marquise of the Angels)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena:Opis in mnenje: Nekaj časa sem razmišljala katero knjigo bi lahko prebrala za ta izziv, nato pa sem v domači knjižnici naletela na to zbirko. In ker obožujem zgodovinske romane (še posebej, če gre za romance), sem s ekaj hitro odločila, da bom za izziv prebrati knjigo, ki je napisalo več avtorjev prebrala kar prvi roman iz zbirke o Angeliki.

Celotno zbirko sta napisala žena (Anne) in njen mož (Serge) Golon (vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Golon in https://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Golon). Wikipedia pravi, da je raziskovanje po zgodovinskih dejstvih opravil Serge in tako pripravil odlično podlago za celotno serijo, ki sta jo nato s skupnimi močmi vpletla v serijo 13 knjig o Angeliki.

Zgodba se začne z opisom Angelike, ki je odraščala v revni plemiški družini, v podirajočem se gradu. Njen oče se je ukvarjal s kmetijstvom in tako niso bili niti malo podobni takratnemu plemstvu v Franciji (časovni okvir serije je 17. stoletje - Francija). Angelika je bila izmed vseh bratov in sester najbolj neukrotljiva in divja. Družila se je s fantiči iz vasi, ter se po cele dneve potepala po okoliških gozdovih. Ko oče sklene posel z mulami, pridobi nekaj denarja in Angeliko z dvema sestrama pošlje v bližnji samostan, da se izobrazijo, kakor bi bilo primerno za mlade plemkinje.
Zgodba se nadaljuje čez par let, ko Angeliko staro 17 let poročijo z grofom Joffreyem de Peyrac, ki je v takratni Franciji slovel kot izredno bogat grof (nekateri so bili mnenja, da je bogatejši celo od kralja samega).

Angelika svojega bodočega moža ni videla še nikoli v življenju. Da pa se misteiroznost okrog grofa de Peyraca še poveča, Angeliko poročijo z grofom preko njegovega posrednika.
Ko se Angelika končno sreča z grofom, s svojim možem, jo presune pogled nanj: grof je pohabljenec (šepavec), ki ima poleg tega na obrazu veliko brazgotino, ki mu teče preko celotnega lica.Angelika se kar nekaj časa ne more sprijazniti s svojim možem, vendar pa ga čez nekaj časa le vzljubi. Čustva se nato samo še poglabljajo (enako ji seveda čustva vrača on).

Porajajo se spletke (predvsem je nekaj mogočnih plemičev ljubosumnih na Jeoffreyevovse večje bogastvo (svoje bogastvo in vpliv si grof krepi z izkopavanjem in pridelavo zlata iz svojihrudnikov po Franciji). Ker pa je grof tudi velik učenjak, mislec, filozof, kemik in predvsem zelo napreden za tedanji čas, ga obtožijo čarovništva, alkimije in pajdašenja s hudičem. Obtožba se na koncu konča s sežigom na grmadi.

Angelika med procesom proti njenemu možu spozna, da je (poleg ljubosumnosti na grofovo bogastvo) obtožbi botroval tudi dogodek iz njene mladosti, ko je po naključju v dvorcu Plessis-Belliere slišala kako so nekateri od pomembnih plemičev kovali načrt, da bi umorili kralja.Da bi preprečila spletke,je ukradla in skrila skrinjico s pripravljenim strupom. Dogodek, za katerega je mislila, da je varno skrit v njenih spominih, je očitno vseeno prišel na ušesa nepravim osebam.

Knjiga je odlično napisala. Sicer mi je bila na začetku kar težka - predvsem dokler se nisem navadila na slog pisanja, ki ni tako lahkoten in preprost, kot je bil v pred tem prebranih knjigah. Nekaj težav mi je žal povzročala tudi množica oseb (zgodba vsebuje namreč nemalo karakterjev, pa tudi njihova imena so mi bila tuja in zato sem bila kar nekaj krat zmedena in prisiljena v razmišljanje kdo je kdo). Vendar pa sem se po 1/3 knjige že navadila tako na slog kot na množico oseb/imen in je branje prav lepo steklo.
Predvsem pa mi je všeč, da so v zgodbo vpletene osebe, ki so bile resnične (npr. kralj Ludvik XIV.), ter nekateri dogodki, ki so se tekom francoske zgodovine res zgodili.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 31 mar 2017, 10:07

Izziv: Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke)

Naslov: Pot v Versailles (Angelique: The Road to Versailles)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena:Opis in mnenje: Pa sem prebrala naslednjo iz serije o Angeliki. Odločila sem se jo uvrstiti pod izziv "Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države", saj je v naslovu poimenovan Versailles, ki pomeni poleg naziva dvorca Sončnega kralja, tudi naziv kraja (vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Versailles).

Tudi druga knjiga v seriji ni razočarala. Zgodba je bila še bolj napeta kot v prvi knjigi: mnogo več se je dogajalo - dogodki so kar sledili eden drugemu...

Angelika si je po izgubi svojega ljubljenega moža prisegla, da bo maščevala njegovo smrt. Vendar pa je padla na čisto dno pariškega podzemlja. Znašla se je med pariškimi razbojniki, brezdomci, uličnimi tatovi, prostitutkami... Je pa med njimi po naključju naletela na prijatelja iz otroštva(Nicolasa, ki se je sedaj imenoval Calembredain).
Calembredain je bil vodja tople in eden največjih razbojnikov v takratnem Parizu. Angeliko je vzel pod svoje okrilje, ona pa je postala njegova ljubica.

Eden večjih dogodkov, ki je pretresel tolpe in globoko posegel v organizacijo pariškega podzemlja, je Angeliko prizemljil in začela je razmišljati kako bi si uredila svoje življenje in se potegnila iz tega blata, hkrati pa poskrbela za prihodnost svojih dveh otrok, ki ju je pustila v varstvu pri svoji sestri. Začela je delati kot točajka, kasneje pa je prevzela gostišče in se spustila na pottrgovanja(kar za žensko v tistem času ni bilo običajno). Dobila je patent, da je lahko edina v Parizu izdelovala in prodajal čokolado, kar je postalo hit med plemstvom. V kratkem času je močno obogatela. Poleg tega pa ji je uspelo nazaj dobiti tudi dvorecsredi Pariza, ki je bil v lasti njenega moža preden so ga obsodili in sodbo izvršili.

Čeprav se je Aneglika potegnila iz dna in je bila ena najbogatejšihpariških žensk, ji vseeno to ni zadoščalo. Še zmeraj ni imela plemiškega naziva in želela je tudi to pridobiti nazaj- bolj kot zase, je želela to storiti za svoja dva sinova.
Z izsiljevanjem je prisilila svojega bratranca Philippa v poroko in postala markizadu Plesiss- Belliere. Žal ji poroka ni prinesla osebne sreče, saj se je Philippe izkazal za pravega nasilneža in ni do nje kazalnobenih pozitivnih čustev. Kljub temu pa je preko njega prišla do svojega naslednjega cilja - do Versaillesa in do kralja.

Nekaj likov v knjigi je bilo prav čudovitih - takih, da so mi priprasli k srcu (mojster Desgrez in njegov pes Sorbonne - čeprav nisem prav dobro razumela njegovega načina ravnanja z Angeliko; Barbe - Angelikina prijateljica, ki ji je prav tako ogromno pomagala; mojster Bourjus, ki je Angeliko sprejel v službo, kasneje pa je v njej videl hčer, ki jo z ženo nikoli nista imela).
Me je pa nekaj dogodkov tudi prav globoko presunilo (požig krčme, umor majhnega prodajalca mlincev in krčmarja, poboj psa, ravnanje Philippa do Angelike...) - napisani so res realno in vse sem imela jasno in kruto pred očmi.

Knjiga si vsekakor v svoji kategoriji zasluži oceno: 5. 8-) In komaj čakam, da se spustim v branje naslednjega - tretjega dela. :thumbup:
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 24 jul 2017, 18:14, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 14 apr 2017, 17:45

Izziv: Knjiga z rdečo platnico (2 točki)

Naslov: Angelika in kralj (Angélique et le roy)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena:Opis in mnenje: Za ta izziv sem izbrala knjigo, ki spada prav tako v serijo o Angeliki. Gre za tretjo knjigo po vrsti, ima pa čudovito rdečo naslovnico (notranja platnica je, prav tako kot zunanja naslovnica, v celoti rdeča, na sredini je narisan le rumeni emblem, ki predstavlja ženski obraz iz profila).

Pisatelja tudi tokrat nista razočarala. Zgodba se nadaljuje v istem tempu kot njeni predhodnici - napeto razburljivo branje ne poneha:
Angelika se preko poroke s Philippom povzdigne do kralja in plemiške elite v takratni Franciji. Se mi pa osebno ta zakonska zveza in njun odnos ni čisto nič dopadel: Philippe je res grdo ravnal z njo, ona pa je iz dneva v dan gojila močnejša čustva do njega. Res je, da je imel tudi Philippe svojih pet minut, ko ji je priznal kako so ga zlorabljali v otroštvu, in da do nje goji svoja čustva vse od kar sta se srečala v rani mladosti na njenem domu, vendar pa mi ni moglo izbrisati vseh grenkih občutkov, ki sem jih doživljala ob njegovem zlorabljanju Angelike(od pretepanja, do zapiranja v samostan, itd.). :evil:
Po Philippovem priznanju je le-ta umrlna bojišču, tako da je Angelika spet postala vdova(ostala je sama z dvema sinovoma - z enim iz prvega zakona in z enim iz drugega zakona; medtem, ko ji je drugi sin iz prvega zakon umrl na morju).

Presenetilo me je tudi opisovanje vojn in dogajanja na bojiščih v takratnem času: predvsem to, da je vonjam, ki so bila sprožena s strani kralja, sledil več ali manj ves dvor (tudi ženske). Tudi opisi vseh drago okrašenih in opremljenih štorov za bivanje plemstva in malodane zabave, ki se je odvijala nedaleč vstran od bojnih polj, so me kar presenetili (sicer imam namen ta del malo raziskati ali se je to dejansko res dogajalo, ali pa sta ta del vpletla pisatelja sama zaradi pestrosti zgodbe - upam, da kmalu najdem čas za to :thumbup: ).

Nadaljevanje zgodbe go nato govori o odnosu med Angeliko in kraljem (Luisom XIV.). Angelika ima (nenamerno in ne po svoji volji) vse večji vpliv na kralja, saj začne le-ta gojiti močna čustva do nje (s tem pride celo tako daleč, da ji iskreno pove, dajo želi za svojo metreso). Angelika njegovo prošnjo odkloni, vendar pa je dvor vseeno vedno bolj prepričan, da bo Angelika izpodrinila dosedanjo kraljevo ljubico. Angelika si tako nakoplje na glavonjeno sovraštvo, ki pa žensko popelje tako daleč, da začne celo izvajati uroke ter kovati načrt kako bo zastrupila in ubila Angeliko.

Knjiga se zaključi s skorajšnjo vdajo Angelike kralju, vendar pa si zadnji trenutek premisli, odrine kralja ter mu pove, da ne bo mogla nikoli pozabiti, da je on sam dal sežgati na grmadi njeno veliko ljubezen - njenega prvega moža. Kralj ji po tem prizna, da je bil njen prvi mož takrat, pred sežigom, tajno pomiloščen, kar pa Angeliki vrne upanje, da je še zmerja živ, zato se odloči, da ga bo poiskala.

Knjiga je polna zgodb, dogajanja in je napeta od prve do zadnje strani. Koncept zgodbe mi je všeč, tudi zgodovina mi je blizu, zato me kar vleče naprej k branju - stran za stranjo. <3

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 24 apr 2017, 18:45

Izziv: Po lastni izbiri (1 točka)

Naslov: Neukročena Angelika (Indomptable Angelique)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena:Opis in mnenje: Odločila sem se, da bom četrto knjigo iz zbirke o Angeliki, vpisala kot prebrano knjigo po lastni izbiri.

Preden pa začnem z opisom in mnenjem, bi rada opozorila vse bralce foruma, da v kolikor želijo prebrati to zbirko, jim lahko moj opis in mnenje o posamičnih knjigah iz zbirke, prikaže kar nekaj vsebine (glede na to, da so knjige napisane kot nadaljevanje, je lahko to kar moteče). Kljub temu, da se trudim in zakrivam tekst, kolikor se le da, moram kljub temu o knjigi nekaj napisati (zato se vsega ne da skriti).

Po tem, ko kralj Angeliki prizna, da je pomilostil njenega moža , in da ta ni zgorel na grmadi, se Angelika odloči, da ga bo poiskala. Kljub kraljevi prepovedi, da ne sme zapustiti mesta, pobegne iz Pariza, se vkrca na ladjo in se nameni v Kandijo, ker je prejela namig, da bi tam lahko našla ljudi, ki so poznali njenega moža.
Žal med plovbo ladja pade v roke piratu d'Escrainvillu, ki slovi kot »Čarovnik Sredozemlja«. Angelika in njeni prijatelji postanejo ujetniki. Kljub temu, da se pirat zaljubi vanjo, jo na koncu na dražbi proda za visok znesek. Kupi jodrugi pirat, ki ga poznajo pod nazivom »Čarovnik Sredozemlja« – Rescator. Tistih nekaj ur, ko je z njim, Rescator z Angeliko lepo ravna. Kljub temu pa jo srce vleče naprej in mu (s pomočjo prijatelja, starega Savarya, ki potuje z njo), uspe pobegniti.

Angelika in Savary se vkrcata na drugo ladjo, vendar kmalu ponovno padejo v zasedo in tokrat oba zasužnji Mulaja Ismaela, »Meča Islama«.
Angelika se spoprijatelji z njenim varuhom, Velikim evnuhom, Osmanom Ferradžijem, ki jo dolgo časa skriva pred Mulajem Ismaelom ter jo pripravlja, da bo postala favortika »Meča Islama«. Vendar pa se Angelika ne želi vdati in postatiena od ženaMulaja Ismaela, pa tudi če bi bila favoritka v haremu. Skupaj z Savaryem načrtujeta pobeg, žal pa Savary pred tem(zaradi mučenja Mulaya Ismaela) umre.

Angeliki kasneje skupaj s še šestimi krščanskimi sužnji uspe pobegniti iz harema, žal pa zaradi spleta okoliščin ob tem umre Osman Ferradži.

Zadnja tretjina knjige govori o pobegu krščanskih sužnjev, o njihovem krutem potovanju čez puščavo, čez gorske prelaze, preko poti, polnih nevarnosti. Do cilja prispeta samoAngelika in Colin Paturel (njihov vodja), ostali pobega ne preživijo.

Med Angeliko in Colinom se splete posebna vez in posebna čustva. <3 Žal pa ob prihodu na cilj Colin izve, da je Angelika plemkinja, kar pa med njima postavi nepremostljivo oviro. :cry: Colin odide svojo pot, Angeliko pa odposlanik francoskega kralja aretira in ji pokaže dokument, na podlagi kateregajo mora privesti nazajv Francijo.

Napetost se tudi v teh knjigi nenehno stopnjuje… Zanimivo je, da ima vsaka knjiga svoj zaplet, vrh in razplet, kljub temu pa se zgodba vedno nadaljuje – v vsaki nadaljnji knjigi so zametki prejšnjih delov.
Slog pisanja je isti kot v prvih treh knjigah (na začetku branja (pri prvi knjigi) mi je povzročal težave, saj ne gre za popolnoma lahko branje in se slog kar razlikuje od sodobnih romanc; vendar pa sem se takega pisanja sedaj že popolnoma navadila in mi je super).
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 06 maj 2017, 18:04, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 04 maj 2017, 19:27

Izziv: Dramsko delo (3 točke)

Naslov: Othello
Avtor: William Shakespeare
Ocena:Opis in mnenje: Končno sem se toliko potrudila in prebrala delo za izziv, ki mi je bil nekako najbolj mučen. Dramskih del nikoli nisem kaj preveč marala brati. Nazadnje sem jih brala v gimnaziji, pa še to le tista, ki so bila obvezna po učnem načrtu.

Dramsko delo, ki sem ga izbrala, je vsekakor mojstrovina in spada v sam vrh svetovne dramatike. Avtorja verjetno vsi dobro poznamo (če ne po drugem, pa po delu Romeo in Julija).

Othello je dramsko delo v petih dejanjih - tragedija, ki je polno negativnih čustev: prepletajo se maščevanje, ljubosumnost, razočaranje, izdaja zaupanja... Zgodba se dogaja na Cipru, v 15. stoletju.

Roderigo plača Jagi, da bi mu pomagal pri odnosu z žensko (senatorjevo hčerko Desdemono), ki je poročena z Othellom, sam pa je zaljubljen vanjo. Kmalu za tem se na Cipru začne vojna napram Turjakom. Othello odhiti na srečanje z Barbanziom, ki je Desdemonin oče, ki pa Othella obtoži, da mu je ugrabil hčer in jo odpeljal na silo, proti njeni volji. Desdemona razloži svojemu očetu, da se moti, in da je odšla z Othellom popolnoma po svoji volji, ter da se je celo poročila z njim. Jasno pove tudi, da bo z Othellom odšla na Ciper.

Ker je Roderigo tako grdo (in nesporno) zavrnjen, se želi ubiti, vendar pa mu namera samomora zaradi Jage spodleti. Na predlog Jage se odpravi na Ciper, kjer bi si naj izboril Desdemonino ljubezen. Medtem Ciper slavi svojo zmago nad Turjaki.

Jago še naprej spletkariin želi v Othellu vzbuditi ljubosumje ter načeti nezaupanje do njegove žene. Othellovaljubosumnost (predvsem do Cassia) se začne skozi zgodbo stopnjevati. Othella njegove nore misli pripeljelo celo tako daleč, da razmišlja, da bi Desdemono ubil. Čeprav Desdemona Othellu pove, da ima Cassia rada le kot prijatelja, se Othello odpravi v Cassievo hišo in ga tam hudo rani. Roderigo pa v tem boju umre.

Othellu nato povedo, da ga je Jago prevaral, in da je bilo vse zaman. Na koncu Othello najde pisma, ki jih je Jago pisal Roderigu in na plano pridejo vsaJagova spletkarjenja. Ker Othello svoje zmote ne more prenesti, se ubije.

Kakšnih globjih čustev tragedija v meni ni vzbudila. Othello se mi je zdel zaletav mladenič, ki ni poslušal drugega kot lastne (zgrešene) misli, ki so ga žal na koncu popeljale do konca kakršen je bil.
Kljub temu pa delo cenim zaradi njegove vrednosti v svetovni književnosti.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 15 maj 2017, 15:05

Izziv: Knjiga s politično vsebino (3 točke)

Naslov: Angelika upornica (Angélique in revolt)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena:Knjiga s politično vsebino je knjiga, katere vsebina je podrejena določeni politični ideji.

Za ta izziv lahko spet uporabim eno izmed knjig iz serije o Angeliki in sicer peto knjigo v seriji, ki nosi naslov »Angelika upornica«. Knjiga je posvečena boju hugenotov napram kralju in njegovi oblasti.

Rdeča nit zgodbe je upor hugenotov proti kralju in kraljevski oblasti v Franciji v sedemnajstem stoletju. Boj kralja napram hugenotom ter njihov upor je dejansko zgodovinsko dejstvo, o čemer priča tudi nemalo virov (npr. https://sl.wikipedia.org/wiki/Hugenoti).

Hugenoti so bili francoski protestanti, katerih mišljenje in posledično zahteve so bile v nasprotju z načinom vladanja francoskega kralja. Upor hugenotov se je razširil v vsesplošno vojno v Franciji, ki se je končala z prevlado francoskega kralja, ter zasegom protestantskega obmorskega mesta La Rochelle.

V knjigi Angelika upornica, se Angelika pridruži upornikom – hugenotom in kasneje postane celo njihova vodja v boju proti kralju. V uporu združi celo katoliške kmete s podeželja ter hugenote, vendar pa upor po nekaj letih boja dokončno stre francoska kraljeva vojska.

Angelika med uporom ostane tako brez svojega doma – dvorca Plessis – Belliere, kakor tudi brez svojega najmlajšega sina, ki je med obleganjem njenega dvorca ubit. V tej kruti noči, ko kraljeva vojska napade njen dvorec, so pobiti njeni služabniki, sama pa doživi posilstvo več vojakov. Kasneje rodi hčerko (ki je posledica te noči), ki pa jo zaradi slabih spominov, dolgo časa zavrača.

Angelika se skupaj s hčerko premagana zateče v samostan, kasneje pa v obmorsko mestece La Rochelle, kjer se zaposli kot služabnica in gospodinjaprotestantskega trgovca - mojstra Berna, kjer pa ne želi razkriti svoje prave identitete. Ko že misli, da bo lahko tako v miru živela, ji usoda na pot spet pripelje njenega nekdanjega prijatelja policista Deszgresa, ki pa jo posvari na bližajočo se nevarnost (kraljeva policija je namreč prišla na sled protestantom in njihovemu kovanju upora, ter jih namerava aretirati in poslati ali v zapor ali na kraljeve galeje). Angelika opozoriloprenese svojim prijateljem protestantom ter jih spravi na varno – na ladjo pomorščaka, skrivnostnega Rescatorja :pirat: . Z njegovo pomočjo jim uspe pobegnitiiz Francije – zaplujejo namreč daleč čez Atlantik, nasproti Novemu svetu.

Zgodba je kruta – nemalo stvari je živo opisanih: od pobojev do bitk, od obglavljenj do posilstev. Takratna Francija tako ni bila samo sinomim za ples in razkošje dvora, temveč tudi beda kmečkega prebivalstva, njihov kruti boj za preživetje ter nenehni upor nasproti buržoaziji in kralju.
Kljub temu pa ima zgodba tudi nekaj lepih trenutkov: npr. trenutek, ko se Angelika zave, da je (kljub kruti noči in grdim spominom) Honorine njena kri in njena hčerka; trenutek, ko Angelika sprejme pomoč mojstra Berna in se čez čas med njima razvije lepo prijateljstvo; in pa seveda vnovično srečanje Rescatorja in Angelike… <3

Knjiga je napisana v (meni sedaj že tako) znanem slogu. Serija je res dobra - predvsem me pa iz poglavja v poglavje osuplja dejstvo, da je celotna ideja tako dobro premišljena in zgrajena na resnični zgodovini (v zgodbi se npr. omeni med drugim tudi Polje Dragoncev).

ps. Pripeta je slika angleške naslovnice, ker mi je čudovit prikaz tega, kar se skriva za platnicami :vso_cast:

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 30 maj 2017, 18:18

Izziv: Zgodba se dogaja na morju (1 točka)

Naslov: Angelika in njena ljubezen (Angélique et son amour)
Avtor: Anne in Serge Golon
Ocena: (če so bile nekatere prejšnje v seriji 5, je tale definitivno 5+!)
Opis in mnenje: Dogajanje se začne v francoskem protestantskem mestecu La Rochelle, kjer Angelika reši svoje prijatelje protestante pred kraljevo aretacijo. Vkrcajo se na Resctaorjevo ladjo in odplujejo čez Atlantik proti Novemu svetu.

Ta knjiga mi je bila do sedaj (izmed vseh prebranih v seriji) najbolj čudovita - vsebuje ogromno razburljivih dogodkov: od viharjev, do upora protestantov, do kaznovanja in obešenja mornarjev… ne manjka pa tudi romantičnih trenutkov. <3 Se pa v tem romanu tudi marsikaj razkrije: Angelika končno »spregleda« in v Rescatorju odkrije svojega moža, ki ga je 15 let vneto iskala. Kljub temu pa ju teh 15 let kar nekaj časa razdružuje… na koncu njuna ljubezen - seveda - vseeno zmaga!

Ko prispejo na ameriško neposeljeno obalo, jim Rescator odkrije svoj načrt: na tem delu zemlje, ki je njegov, želi poseliti protestante, ki so pobegnili iz Francije, oni pa naj bi mu pomagali zgraditi veliko pristanišče. Začetek je vsekakor težak, vendar pa tudi protestanti končno dojamejo, da je tako najbolje za njih in da jim veliki pomorščak ne želi slabega.

Dogodki so realno opisani – tako živo, da sem na trenutke imela občutek, da sem tam, z njimi: npr. ko ladjo zajame vihar in Angelika v kaosu, ki vlada na ladji, končno najde Rescatorja(želi ga prositi, da bi v podpalubje poslal svoje može, ki bi naj popraviti predrti les in ustavili vdirajočo se vodo), se velik val razširi nad ladjo in grozi, da jih bo potopil. Val trešči na ladjo, vendar pa Rescator reši ladjo pred najhujšim – pred potopom. Ob tem se mi je zdelo, da je voda zalila tudi mene, čeprav sem sedela doma na kavču, hihi. :lol:

Predvsem pa me je zadnji del knjige pustil oprtih ust: Angelika spet najde (oz. bolje povedano onadva najdeta njo) svoja dva otroka: Florimonda in Cantorja (čeprav je bila prepričana, da je Cantor mrtev, Florimonda pa ne bo več videla). Ob snidenjurazkrije vsa čustva, ki jih čuti kot mati do svojih otrok, ob čemer pa bralec ne more ostati ravnodušen. :th_cry:

In seveda: Rescator – šele v tej knjigi ga začnemo malo bolj spoznavati (v predhodnih knjigah se premalokrat pojavi, in tako ne pusti, da bi dodobra spoznali njegov karakter, njegovo osebo, njegovo mesto v tej epski pripovedi). Saj ga ne morem opisati z eno besedo: ljubimec, junak, velik pomorščak, človek z največjim srcem na svetu… preseneča iz odstavka v odstavek. <3

Knjiga je polna čustev: ljubezen, ljubosumje, jeza, sovraštvo, bes, nestrpnost… karakterji oseb so tudi tokrat popolnoma izklesani – dobro premišljeni s strani avtorjev. Definitivno je tudi ta knjiga vredna svojega časa branja!

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 14 jul 2017, 17:25

Izziv: Knjiga, ki je izšla leta 2017 (3 točke)

Naslov: Ambrovec (The sweet gum tree)
Avtor: Katherine Allred
Ocena:Opis in mnenje: Sploh ne vem kje naj začnem oz. kako naj opišem vsa čustva, ki so me prevzemala ob branju te knjige.
Roman je čudovita pripoved, ki jo zaokrožuje vrtiljak pretresljivih in nepričakovanih dogodkov.

Zgodba se začne s pripovedovanjem glavne junakinje Alix, ko je le-ta stara komaj 8 let. V tem času spozna Nicka, fanta, ki prihaja iz popolnoma drugačnega okolja kot ona (Nick živi sam z nasilnim očetom, ki prepogosto in pregloboko pogleda v kozarec, medtem ko prihaja Alix iz urejene in ugledne družine). Medtem, ko se Alix odloči, da bo Nicka zaščitila pred njegovim očetom, se med njima splete iskreno prijateljstvo, ki z leti preraste v ljubezen <3 , žal pa se zaradi Nickove usode njuna skupna pot razcepi. :cry:

V zgodbo sem tako padla, kot že dolgo v nobeno. Knjiga se lepo tekoče bere - slog pisanja mi je bil tokrat očitno res blizu. :) Če mi ne bi trebalo zjutraj v službo, bi knjigo zagotovo prebrala v eni noči. Enostavno je ne moreš odložit... Vsak konec poglavja te vleče naprej in naprej... in cel čas sem stiskala pesti, da ne bo to še ena zgodba, ki mi bo spet strla srce...

Knjiga je poleg čudovite, nepozabne (srce parajoče) zgodbe, polna citatov, ki bralcu zlahka ostanejo v mislih tudi po koncu branja.

“To my surprise, Nick reached under his shirt and pulled out the half-heart pendant. With his gaze fixed on mine, he slid the chain over my head. “No one should have to go through life with only half a heart,” he whispered.”

“There are more kinds of hurt than physical ones, hurts that run ever deeper and leave bigger scars, and not even Nick could protect me from himself.” ~Alix~

“But there are more kinds of hurt than physical ones, hurts that run ever deeper and leave bigger scars, and not even Nick could protect me from himself.” ~Alix~

“He always was someone. Because the core of the sweet gum tree never changes. Like Nick, the deep red wood stays true to its nature. Strong, and steady, and pure.” ~Alix~

ps. Citate sem navedla v angleškem jeziku (čeprav sem knjigo brala v slovenščini), ker mi lepše zvenijo.

Konca ne smem razkriti - za vse, ki boste knjigo še brali. Prav tako iz istega razloga ne bom pisala o vsebini... Jo pa priporočam vsem, ki so vam blizu romantične zgodbe. <3

ps. Za ta izziv sem jo izbrala, ker je knjiga izšla letos pri Hiši knjig, Založba KMŠ,
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 25 sep 2017, 15:54, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 21 jul 2017, 17:44

Izziv: Knjiga avtorja s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)

Naslov: Onkraj skušnjave (Beyond temptation)
Avtor: Mary Reed McCall
Ocena:Opis in mnenje: Knjiga me ni preveč navdušila. Najverjetneje sem preveč pričakovala (vse ocene in kritike, ki sem jih zasledila, so bile res dobre in sem posledično mislila, da bo pa to res ena "vau" knjiga). Z branjem sem precej dolgo odlašala z namenom, da knjigo res v miru (in z užitkom!) preberem. Vendar pa sem se prvo polovico knjige morala prav truditi, da sem ostala zbrana. Drugo polovico pa se je zgodba sicer nekaj malo zapletala (tudi en "šokanten" moment je imela), vendar se je vse skupaj hitro razpletlo in končalo z umirjenim koncem.

Knjiga spada v serijo o vitezih templarjih (The Templar Knights). Dogajanje je postavljeno v srednjeveško Anglijo (v povezavi s Francijo). Sir Richard de Cantor, je eden izmed vitezov templarjev, vojščak, ki je na begu pred francosko inkvizicijo. Iz Francije pobegne nazaj v Anglijo, na svoj dom. Kmalu po prihodu mu umre (že dlje časa bolehna) žena. Kmalu začne gojiti čustva do lady Margaret Newcomb, ki je po rodu in krvi v družbeni lestvici dosti višje kot on sam, vendar pa je bila zaradi ljubezenske "afere" v preteklosti prisiljena "odslužiti svoj greh" tako da je negovala Richardovo bolnoženo. Kmalu se tudi ona naveže na Richarda.

Konec je precej predvidljiv, brez večjih pretresov. Me je pa zmotil slog pisanja (predvsem pa prevod - nazivanje Margaret z "gospa", ampak to brez imena in priimka v nadaljevanju, kar mi je izpadlo dokaj čudno, leseno - hladno. :thumbdown:

Knjiga je za prebrati (vendar je ena od tistih, ki jih prebereš, pozabiš in greš dalje), vendar pa se za drugo branje za ta roman več ne bi odločila.

ps. Sem pa sedaj (kooooončno) izpolnila prvi stolpec v celoti! :tralala:
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 23 jul 2017, 10:59, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2017 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 23 jul 2017, 10:57

Izziv: Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)

Naslov:Graysonova obljuba (Grayson's vow)
Avtor: Mia Sheridan
Ocena:Še ena knjiga, ki si zasluži oceno 5+! Knjiga,ki jo bom zagotovo še kdaj prebrala.

Mislim, da ni bilo stvari, ki mi v tej zgodbi ne bi bila všeč (malo me je zmotilo edino to, da je - vsaj za moj okus - Kira Graysonu tako na hitro in na lahko odpustila). Všeč mi je bilo okolje, kamor je zgodba postavljena: posestvo, kjer stoji starodavna mogočna hiša, prostrani vinogradi in labirint (ki ima v celotni zgodbi prav posebno mesto).

Všeč sta mi bila oba glavna lika:
on poln razočaranj in bolečine iz preteklosti, zaradi naključja obsojen na višjo kazen kot si jo je zaslužil, osamljen, zapuščen in popolnoma izgubljen v svojem življenju. Ona izkoriščena za namen politične propagande, neljubljena, razočarana, ampak trdna v sebi in odločena, da bo svoje življenje spravila v red. Skupaj sta seveda popoln par - eden drugemu najboljša polovica.

Posebej mi je bil všeč lik Charlotte, ki je celotno zgodbo nekako povezovala, ju usmerjala na pravo pot in nasploh delovala kot "dobra vila". Všeč mi je bil tudi lik Walterja, hkrati tistih njegovih 5 minut z Graysonom proti koncu knjige <3 .

Zgodba postreže z nemalo čudovitimi dogodki, ki se bralcu z lahkoto usedejo globoko v srce (ko Kira podari psička; ko se Kira skrije v labirintu; ko jo Grayson zaščiti; ko v dežju (oblečen v zmaja) sedi na stopnicah pred njenim stanovanjem in jo prosi odpuščanja...in še in še), in vsak od teh dogodkov nosi v sebi globlje sporočilo.

Kar me je navdušilo je tudi to, da je knjiga polna misli - globjih in tako resničnih misli, da ti res ostanejo, ti pustijo vtis in s tem dajo nekaj več. <3 In navsezadnje... Graysonova obljuba: tako resnična... <3

“He looked like a prince, but if I were going to cast him in a fairy tale now, I'd cast him as The Dragon! A beastly, judgmental, fire-breathing dragon.” - Kira

“Sometimes it's right to meet in the middle, but sometimes, the simplest act of grace is to meet the other person where they are. That, that is love” <3 <3 <3

“She was everything to me: my dreams, my weakness, and the person who made me want to be strong. She was the one woman who showed me I mattered, that I was wanted. That I was enough.” - Grayson

Ta sodobna pravljica o zmaju in mali čarovnici (še en plus za izvirnost z nadimki in prisrčnost, ki jo to da celotni zgodbi!) bralca popelje v čudoviti svet ljubezni, v tisti pravljični svet poln metuljčkov v trenuhu. :106: Ahhh, kar žal mi je, da sem jo tako hitro prebrala (škoda, da ni nadaljevanja :tralala: ).


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron