Bralni izziv 2017 - MajaM28

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 10 feb 2017, 19:49

10. Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)

Maja Monrue - Pot do Nje (ocena 3)

Mlada pisateljica, v svoji prvi izdani knjigi, pogumno deli svoja razmišljanja o moških in ženskih zapletenih odnosih. Knjiga je zanimivo in lahkotno branje, a hkrati ponuja tudi veliko snovi za komentirati. :thumbup:

Pisateljica opisuje, da moški razmišljajo po sistemu škatel, kjer imajo vse popredalčkano, ženske pa imamo miselno inštalacijo, ki se prepleta in je zapletena. Meni osebno je prispodoba kar zanimiva, ampak nadaljevanje postane malo čudaško. Namreč pisateljica trdi, da je moški odgovoren za potrditev ženskosti, da se vzljubi in verjame vase. Ne trdim, da to ni lepo, ampak nekako se ta koncept tepe s teorijo zakona privlačnosti, da naj bi vsak posameznik sprejel in imel rad sam sebe ter da kreiramo s svojimi misli, v kar verjamem tudi sama. :angel2: Ne glede na to, v kaj kdo verjame, se mi ne zdi pošteno se izogibati prevzemanju lastne odgovornosti in prelaganju naše sreče na druge, v tem primeru na moške. :eusa_naughty:

Nekje v knjigi pisateljica piše, da smo ženske žrtve naše inštalacije. :roll: Mislim, da je to posploševanje in rahlo pretiravanje. Čeprav se strinjam, da nam včasih ponagaja pms in hormonsko spravi v neravnovesje, pa to ne pomeni, da smo sedaj ženske žrtve česarkoli; takrat pač rabimo več počitka, čaja in čokolade. No, vsaj zase vem, da to ponavadi pomaga. :eusa_dance:

Knjiga vsebuje veliko napotkov kako naj bi moški ljubili ženske, opisuje pristop k različnim tipom žensk (po letih in astrologiji), kako obdarovati ljubljeno žensko ipd. Prav tako je zanimivo izpostaviti žensko frekvenco, žensko alfa in beto ter ljubosumje med ženskami. Pravim, da je vse zanimivo, ampak ne da se v vsem tudi strinjam... Je pa vseeno poučno prebrati nekaj drugačnega, kjer je opisano veliko teorij in mnenj mlade pisateljice. 8-)

Zelo so me motile pravopisne napake in tipskarski škratek skozi celotno knjigo. Nekako izpade neresno pisanje zaradi take malenkosti, ki bi bile zlahkoto preprečene. Ampak poskušam razumeti, da je to prva knjiga pisateljice in verjamem, da bodo naslednje knjige boljše. :thumbup:

Izpis iz knjige, ki ima zanimivo sporočilo...
Nikar ne pozabite, da je namen človekovega obstoja, da se nauči ljubiti, četudi nas skušajo prepričati v nasprotno. Četudi nas poskušajo prepričati v to, da ne potrebujemo nikogar, da je ljubezen izmišljena iluzija o sreči in da je sebičnost nekaj vitalnega za preživetje v današnjem svetu. Ženska potrebuje moškega in moški potrebuje žensko, saj njuni raznoliki ljubezni, ki jih nosita v sebi, skupaj ustvarjata potencial najvišjega smisla človeka.
Če zadevo poenostavim do njene skrajnosti, lahko rečem, da je za žensko, v odnosu z moškim, bistvo popolnosti predvsem izpolnjevanje njenih globokih hrepenenj. In ženske v glavnem hrepenijo po treh stvareh; po VARNOSTI (v vseh možnih oblikah), po POTRDITVI njihove ženstvenosti in po SPROSTITVI od nenehne vpetosti v drvečo miselno inštalacijo. Kar naštevam, je v bistvu hrepenenje po moški ljubezni. Moški lahko, v odnosu z žensko, svojo ljubezen pokloni tako, da odigra vlogo zaveznika in branitelja, občudovalca in kritika ter nekoga, ki je sposoben razbremeniti ali pa tudi popolnoma izklopiti miselno inštalacijo ženske.
Priloge
Maja.Monrue.Pot.do.nje.jpg
Maja.Monrue.Pot.do.nje.jpg (37.31 KiB) Ogledan 5478 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 12 sep 2017, 06:56, skupaj urejeno 2 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 08 mar 2017, 18:05

11. Zgodba se dogaja na morju (1 točka)

Jenny Colgan - Poletje v Mali obalni pekarni (ocena 3)

To je drugi del knjige o Polly, ki peče slastne dobrote, predvsem kruh. Sama sem bila razočarana, saj mi je bil prvi del res všeč in sem se veselila nadaljevanja. Občutek sem imela, da pisateljica želi nekako poustvariti začetek prve knjige, ko Polly začne na novo, sama in brez službe. Zelo mi je bil všeč Huckle, saj je moški, ki čeprav ne uporablja veliko besed, naredi ogromno za svoje bližnje in želi vsem pomagati. Je lep, zabaven in spreten z rokami, pravi knjižni junak. <3

Najbolj se mi je vtisnilo v knjigi, ko divja nevihta, Polly in Selina pomagata rešiti družino. Celoten opis dogodkov je napet in skrb zbujajoč, saj je njihovo življenje v nevarnosti. Hkrati pa tudi prisrčen, ki prikaže solidarnost in prijaznost glavnik junakov. :thumbup:

Veliko stvari me je motilo med branjem, saj mi je bila na začetku nezanimiva in sem jo že skoraj nehala brati. :| Nekatere stvari se mi niso zdele verjetne, še posebej, ko je Malcom napadal Polly in se je ona skrivala, ni upala nič reči nazaj, niti ni nobenemu povedala o teroriziranju. To je bilo kar težko brati, saj se je vedla res strahopetno, ko pa smo končali v prejšni knjigi, da je postala bolj zrela in samostojna. Jaz sem pričakovala, da se bodo prejšne osvojene lekcije poznale v tej knjigi, a temu ni bilo tako... :?

Mount Polbearne je obmorsko mestece, kjer ni najlažje živeti, a si meščani pomagajo v dobrem in slabem. Čeprav nimajo veliko denarja, imajo lepo pokrajino, morje, turiste, plimo in oseko ter prijazne ljudi. S težavami se vsi srečujemo, a v skupinah jih lažje rešujemo. :eusa_dance:
Priloge
Poletje.v.mali.obalni.pekarni.jpg
Poletje.v.mali.obalni.pekarni.jpg (59.94 KiB) Ogledan 5409 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 04 apr 2017, 19:33

12. Detektivski roman (2 točki)

Donna Leon – Pogubljena vera (ocena 4)

Najbolj všeč mi je bila Paola, žena od Brunettija, saj deluje kot zelo samozavestna, pametna in ljubeča žena. Vsekakor je bilo zanimivo brati kako so v družini komunicirali o veri, čeprav naj bi znala vse o zgodovini vere in ima enciklopidično znanje, jo v družini raje ne sprašujejo o tej temi, ker se zelo ogreje in ima strastno mnenje. Vsekakor mi tokrat niso bili všeč liki, ki so povezani z duhovščino, saj so v knjigi prikazani kot fanatiki, ki so povrhu še povezani z zločinom. :?

Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko Maria Testa pristane v bolnišnici, ker je videla in spraševala preveč. Grozljivo je, ko so ljudje, ki naj bi pomagali ljudem in so polni besed vere, zmožni tako zlobnih dejanj. :| Še posebej, ko se tekom knjige vse bolj odkriva koliko moči imajo v mestu prav ti ljudje. :evil:

Knjigo sem prebrala v enem dnevu in nimam nobene negativne pripombe... Mogoče samo to, da sem očitno prebrala 6 del zbirke in moram sedaj prebrati vse, saj je bila res dobra knjiga, ki povezuje človeško narav, psihologijo in počasno odkrivanje kaj se dogaja v mestu. :thumbup:

Knjiga prikaže, da kar ljudje kažejo navzven ni nujno resnično in da besede zakrivajo njihovo realno podobo. Ljudje, ki lažejo in zavajajo bodo za to uporabili karkoli, tudi vero oz. verske citate, da bi dobili kar želijo. V knjigi je prikaz dobre in slabega, ljubezen v družini in izdajo ter iskanje pravice za tiste, ki jih ni več. <3
Priloge
Donna Leon Pogubljena vera.jpg
Donna Leon Pogubljena vera.jpg (56.03 KiB) Ogledan 5352 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 13 apr 2017, 12:12

13. Knjiga, ki je izšla leta 2017 (3 točke)

Susan Mallery - Poljub za piko na I (ocena 5)

Nevada Hendrix je samostojna, pametna in odločna ženska, ki se sooča s spremembami v svojem življenju. Obe njeni sestri, ki sta njeni trojčici, načrtujeta poroko in pri tem se počuti izpostavljena oz. zapostavljena, saj je edina samska. :| Prav tako začne delati za Tuckerja, ki pa je njena skrita simpatija in polomija iz preteklosti. Tako se njeno življenje hitro obrne na glavo, kjer mora izstopiti iz cone udobja ter določiti kakšno življenje si želi v prihodnosti. :eh:

Najbolj se mi je vtisnilo v spomin kar se je zgodilo med Nevado in Tuckerjem v davni preteklosti, ker ima Nevada res beden spomin na njuno srečanje. Ko je bila stara 18 let sta se s Tuckerjem družila in takrat se je začela njena skrita ljubezen do njega. Ko se je enkrat napil, sta pristala za eno noč skupaj, a je bilo to grenko razočaranje za mlado punco. Sedaj Tucker dejansko prvič izve kako je vse skupaj potekalo in čeprav ve, da je bila polomija, sam ni poznal razsežnosti vsega. Sama sem se kar malo čudila kako je Nevada vse skupaj zadržala zase, tudi pred družino in šele po desetletju pride resnica na plano. :roll:

Knjiga mi je bila zelo všeč in zbirka Romance iz Fool's Golda so nekaj posebnega. :thumbup: Stil pisanja je zelo dober in knjiga je hitro berljiva. Edino to me moti, da so vse knjige malo nerealistične, saj na koncu vsi junaki čudežno rešijo svoje probleme. Čeprav imam rada srečne konce pa sem opazila v celotni zbirki, da se to ponavlja in so konci predvidljivi že na začetku. :)

Knjiga ima različna sporočila, zelo močno sporočilo je ljubezen v družini in da družinski člani držijo skupaj ter skrbijo drug za drugega. Mali kraj Fool's Gold ima tipično lastnost, kjer vsak ve vse o vsem, a to ne delajo škodljivo, ampak si pomagajo v težkih časih. :thumbup: Ljubezen ne pozna meja in tudi ne leta, saj za ljubezen ni nikoli prepozno. <3
Priloge
Susan Mallery. Poljub za piko na I.jpg
Susan Mallery. Poljub za piko na I.jpg (53.28 KiB) Ogledan 5318 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 12 sep 2017, 06:57, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 09 maj 2017, 01:57

14. Knjiga po kateri so posneli film (3 točke)

Alice Sebold - V mojih nebesih (ocena 4)

Za bralno srečanje v naši knjižnici smo dobili nalogo prebrati to mojstrovino. Ko sem videla, da so po knjigi posneli film, sem se odločila jo vključiti v bralni izziv in nikakor nisem bila razočarana. :thumbup:

Že na začetku izvemo, da je Susie Salmon umrla nasilne smrti in kdo je morilec groznega zločina. :-? Preko Susie bralec opazuje njeno družino na zemlji kako se sooča z njeno smrtjo. Sama je v nekem medprostoru, med zemljo in nebesom, saj ni pripravljena zapustiti domače in oditi naprej. Susie je iskrena, odprta, sarkastična in lepa 14-letnica, ki se bralcu takoj prikupi. <3

Najbolj se mi je vtisnilo, ko je mati zapustila družino, saj ni zmogla pritiska in bolečine s katero se je njena družina soočala. Pri tem sem sočustvovala z njo, a nekako je težko brati, da lastna mater zapusti moža in svoja dva otroka, saj so se vsi soočali z izgubo ter žalovali. :|

Knjiga je izjemno berljiva in jo je težko odložiti, ko enkrat začneš brati. Edino kar je bilo malo čudno kako je pisateljica opisovala lik matere, ki je bil na čase res čuden in težko razumljiv. Na čase je knjiga morbidna in temačna, saj dobimo uvid v morilčev um, njegovo razmišlja o žrtvah in njegov način delovanja. :evil:

Knjiga sporoča marsikaj, tudi stvari, ki niso najlepše... Nikoli ne veš kdaj se zgodi kaj hudega, saj obstajajo sprevrženi ljudi, ki prežijo na šibke, otroke in ženske. Knjiga sproži vprašanja o smrti, o čem verjameš, da odidemo po smrti... Prav tako pokaže ljubezen v družini, med prijatelji in romantično povezanost. <3
Priloge
Knjiga.V.Mojih.Nebesih.jpg
Knjiga.V.Mojih.Nebesih.jpg (91.6 KiB) Ogledan 5176 krat
Film.The.Lovely.Bones.jpg
Film.The.Lovely.Bones.jpg (31.85 KiB) Ogledan 5176 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 12 sep 2017, 06:59, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 03 jun 2017, 11:08

15. Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka)

Miguel Sousa Tavares - V tvoji puščavi: skoraj roman (ocena 4)

Ugotovila sem, ne prvič, da sem zaradi bralnega izziva prebrala knjigo, ki jo sama verjetno ne bi izbrala. Je bilo kar zanimivo brati prigode iz sahare, moč narave, birokratske navade, različne kulture in jezike ter zgodbo o moškem in ženski, ki ju potovanje v daljne kraje združi v spominu za vedno. <3

Na začetku spoznamo glavna lika fotografa in novinarja, ki veliko potuje za službo in lepo mlado žensko Claude, ki se že na začetku ujameta in karakterno dopolnjujeta. Oba lika sta zanimive osebnost, ponosna, trmasta in sta si všeč, kar se tekom potovanja še utrdi. Zaradi napornega potovanja skozi saharo se naučita zanašati drug na drugega. Čeprav je med njima 15 let razlike, se dobro razumeta. :thumbup:

V knjigi se mi je najbolj vtisnilo koliko denarja sta morala porabiti za podkupljivo birokracijo, če sta hotela kaj doseči. :evil: Že da sta prišla do svoje skupine, sta naletela na nemalo problemov. Tudi ko naj bi bila prošnja za fotografsko dovoljenje že oddana, sta morala še enkrat vse na novo začeti in uporabiti vse veze oz. prijazne ljudi, da so jim pomagali. Seveda je tudi dober opis mati narave, ko v puščavi naletijo na vrtinec, peščeni vihar. :?

Knjiga mi je bila všeč, slog pripovedovanje je bil všečen, a bi bila zgodba lahko malo daljša. Konec mi ni bil najbolj všeč, saj sem dobila občutek, da nekaj manjka, mogoče malo romance.

Iz knjige sem izvedela, da je v puščavi en velik nič, a ne v smislu, da ni za videti nič... Narava v puščavi je presenetljiva, preseneča in navdihuje, a je lahko tudi nevarna. V puščavo gredo ljudje, da vidijo oz. spoznajo nekaj novega in hkrati, da se kot posamezniki na novo spoznajo.
V resnici puščava ne obstaja: če bi vse okoli nje prenehalo obstajati in imeti smisel, bi ostal samo nič. In nič je nič. Kakor koli se vzame, puščava je odsotnost vsega, ali pa ravno obratno, absolutnost. Ni mest, ni morja, ni rek, niti dreves in živali. Ni glasbe, ni hrupa, enega samcatega zvoka ni, razen tistega, ki ga povzroči veter, ko dvigne v zrak nekaj peska - in to je srhljivo.
Priloge
V tvoji puscavi.jpg
V tvoji puscavi.jpg (98.82 KiB) Ogledan 5109 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 12 sep 2017, 06:59, skupaj urejeno 2 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 16 jul 2017, 19:27

16. Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)

Nora Roberts - Zvezde usode (ocena 5)

Knjigo sem nestrpno pričakovala, saj je Nora Roberts ena izmed mojih najljubših pisateljic. Kot vedno me tudi tokrat ni razočarala in sem v hipu vzljubila glavne junake. :vso_cast:

Sasha Riggs je simpatična slikarka, ki pa se skriva v samoti, saj je zaradi svojih sposobnosti, po lastni izbiri, kot nekakšna izobčenka. Boli jo, ker čuti, da so bili domači že od malih nog hladni do nje prav zaradi njene posebnosti in poskuša skriti oz. zajeziti svoje nadnaravne darove. Njeno mirno življenje se spremeni, ko začne sanjati določene ljudi, tri moške in dve ženski. Tako se poda v Grčijo, kjer se njene prerokbe uresničijo in se morajo spopasti s hudobnostjo. Njena romantična povezanost s čarovnikom Branom je zelo močna in posebna, saj je polna skrivnosti, erotičnosti, ljubezni in sočutja. <3 Z njim in drugimi postanejo zavezniki, prijatelji in soborci v vojni proti zlim, svetloba proti temi.

Nerezza je podkovana s stoletji hudobnimi nameri in je pripravljena uničiti vse in vsakogar, ki se ji postavi po robu. Čeprav je izjemno negativen lik pa sem se na čase nasmejala, ko pisateljica opisuje njeno nečimernost, a tudi padla boginja ne zmore ustaviti procesa staranja. :eusa_naughty:

Pisateljica piše lahkotno, razumljivo in njene knjige že od nekdaj požiram na en mah. Tudi tokrat me ni razočarala, a je knjiga na čase res malo za lase privlečena, kar je verjetno pri znanstveni fantastiki za pričakovati. 8-)

Knjiga ima prekrasna sporočila: svetloba vedno prežene temo in ljubezen vedno zmaga proti sovraštvu. <3 :eusa_dance: Imeti prave prijatelje je kot imeti družino, ali še boljše, saj je lahko več razumevanja, solidarnosti in ljubezni v novo nastalih vezeh. :thumbup: Ljubezen pride, ko najmanj pricakuješ, a imaš vedno izbiro jo sprejeti z obema rokama in biti pogumen. <3
Priloge
NoraRoberts.Zvezde.Usode2.png
NoraRoberts.Zvezde.Usode2.png (164.61 KiB) Ogledan 4996 krat
Nazadnje uredil/a MajaM28 dne 12 sep 2017, 06:58, skupaj urejeno 1 krat.
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 12 sep 2017, 06:35

17. Knjiga, ki govori o družini (2 točki)

Lucinda Riley – Dekle na pečini (ocena 5)

To je ena izmed knjig, ki te tako potegne notri, da je ne moreš odložiti dokler ne obrneš zadnjo stran. Pisateljica je mojstrica v svojem delu in vsekakor ponudi vse na pladnju: zgodovino, romanco, ljubezen, duhove, nasilje, družino, prijateljstvo, morje, pečino... <3 :eusa_dance: :vso_cast:

Zgodba opisuje več generacij dveh družin, ki se prepletajo že skoraj celo stoletje. Knjiga se začne z mladim deklotom Auroro, ki stoji na pečini, ko jo zagleda Grania Ryan. Kasneje izvemo, da jima je bilo usojeno, da se spoznata in vzljubita, saj je tudi od Granie babica Mary močno vzljubila Aurorino babico Anno. Kathleen, mami od Granie je na začetku skeptična, da bi se družine spet povezale, a je dovolj pametna in čuteča, saj verjame, da jim je bilo tako usojeno. Na začetku to dojema kot slabo znamenje, a ko spozna Auroro ugotovi, da tudi sama ne more biti hladna do tako ljubečega in veselega otroka. <3

V knjigi je veliko preobratov, ki pustijo bralca brez diha. En izmed pozitivnih je bil, ko je babica Mary v mladih letih posvojila mlado Anno, saj ni imela nobenega, ki bi skrbel za njo in ji je bila že od začetka, ko je skrbela za njo kot prava mami. En prizor, ki je bil grozen za brati, je bil na pikniku, ki so ga imeli najstniki Kathleen, njen brat Joe, Lily in polbrat Gerald. Lily konča zelo poškodovana in za to obtožijo umsko zaostalega Joe-a, ki pa verjetno ni bil nič kriv. :evil: Tako tudi izvemo bolečo preteklost in možnost zakaj je bila Lily, mami od Aurore, tako nestabilna in se kasneje vrgla čez pečine. :|

Knjiga je zelo všečno branje, pisateljski stil je lahkotno berljiv in hkrati izvemo veliko o tistih časih, vojni ipd. Mogoče bi bilo komu moteče, ko se branje premika iz ene generacije v sedanjost, a sčasoma se navadiš na to in meni postane prav izziv ugotoviti kdo je kdo ter kako so si povezani oz. kdo je v sorodu s kom. :eusa_dance:

Verjetno tako dolga knjiga oz. knjiga, ki ima različne generacije družin najbolje opiše stavek: Živi se samo enkrat. Potrebno se je zavedati, da imamo samo eno življenje in nato zapustimo samo še spomin, ki ga obujajo generacije za nami. Knjiga lepo opisuje vzpone in padce življenja, ljubezen v družini in romantično ljubezen ter da vse enkrat mine in moramo uživati trenutke z ljubljenimi dokler so še z nami. <3
Priloge
Lucinda Riley_ Dekle na pecini.jpg
Lucinda Riley_ Dekle na pecini.jpg (101.33 KiB) Ogledan 4783 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 28 sep 2017, 18:38

18. Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)

Na poti do lastne sobe – uredila Milica Antić Gaber (ocena 5)
Avtorice zapisanih zgodb: Milica Antić Gaber, Deja Crnović, Špela Kalčić, Maja Malešević, Špela Razpotnik, Tina Luzar, Urška Strle

Zamisel za knjigo sem dobila na tem forumu in bila navdušena ter nestrpna, da knjigo čimprej dobim v roke. Knjiga je sestavljena iz večih resničnih zgodb priseljenk iz balkana, ki so prišle v Slovenijo iz različnih razlogov: ekonomskih, ljubezenskih, zaradi vojne... Zgodbe so bile zelo zanimive in glavne junakinje so prav nekaj posebnega. Zelo opazno je bilo, da so se vse ženske trudile, saj so imele željo uspeti v Sloveniji in se prilagoditi tukajšnim razmeram. Ker sem tudi sama hčerka priseljenih staršev, sem pri branju zgodb povezovala mnenja in izkušnje, ki sem jih sama doživela tekom življenja. Nekatere stvari so bile resnično tako podobne mojih izkušnjam, da sem se na čase smejala in nato spet drugič potrebovala robčke od ganjenosti. :thumbup: <3

Ženske so imele različne probleme, ko so se preselile v novo okolje: pridobivanje državljanstva, učenje jezika, iskanje službe, čuvanje otrok, privajanje različnim kulturnim navadam... Večina se jih je soočala s prostorsko stisko velike družine in trdo delali, da so lahko prišli do lastnih stanovanj. Matere so imele željo, da otroci študirajo in se osamosvojijo. Ta del je bil meni osebno še najbolj bližje, saj je meni mami že v vrtcu govorila, da bom jaz študirala in pridno hodila na faks. Kar se je uresničilo, saj sedaj končujem magistrsko nalogo. :angel2: V večinih zgodb so ženske opisovale, da sprejemajo drugačnost in ne obsojajo ljudi na podlagi njihovih ver ali narodnosti. :vso_cast: Zavedale so se, da so one prišle iz drugega okolja in so se trudile prilagoditi ter so imele različna prijateljstva brez obsojanja. <3 :eusa_dance:

Vsaka zgodba v knjigi je unikatna in veliko izjemnih trenutkov je opisanih notri. Meni osebno je bilo najbolj smešno, ko ena pripoveduje, da so ji rekli, da ne deluje oz. ne izgleda kot balkanka. Pri tem sem se potiho zahihitala, ker sem sama to že velikokrat slišala. Nekako se ljudje ne zavedajo, da s tem pokažejo svoje neznanje in predsodke: niso vsi balkanci glasni, z debelo verižico in željo po tepežu iščejo nemire po Ljubljani. Ja, to mi je dejansko pred leti rekel sošolec na faksu, češ da takšni so vsi balkanci, a da jaz sem izjema. Dragi nevednež, veliko balkancev je drugačnih, a vsi smo samo ljudje. :twisted:

Knjiga je zelo dobro napisana, tekoče berljiva in zgodbe so se me resnično dotaknile. Tekom celotne knjige sem dobila občutek povezanosti s temi ženskami, ki so pisale te zgodbe. <3 Četudi ne bi čutila povezanosti zaradi podobnih zgodovinskih in kulturnih ozadij pa mislim, da se lahko vsak poistoveti z nekom, ki ima željo po uspehu, dobrih družinskih odnosih, nikoli ne odneha, ima deloven in pozitiven odnos. Vse junakinje so bile pogumne, pozitivne, delovne, ambiciozne, srčne in pametne ženske. :vso_cast:

Ne glede na to od kje si in kakšno je tvoje prepričanje, ima knjiga veliko za ponuditi. Knjiga realno prikaže trenutno stanje v Sloveniji, predsodke ki so tukaj še vedno prisotni, a hkrati opiše tudi ljudi, ki so bolj odprtega in sprejemajočega duha. Ena lastnost je bila skupna vsem ženskam in to je pogum, pogum zapustiti vse za seboj in v drugem okolju začeti novo življenje. Knjiga je dober prikaz, da se s trdim delom in željo lahko marsikaj doseže. <3 :vso_cast:
Priloge
Na poti do lastne sobe.jpg
Na poti do lastne sobe.jpg (21.22 KiB) Ogledan 4742 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3

Uporabnikov avatar
MajaM28
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Bralni izziv 2018 z 2 zvezdicama
Prispevkov: 82
Pridružen/a: 06 jan 2016, 21:20

Re: Bralni izziv 2017 - MajaM28

PrispevekNapisal/-a MajaM28 » 04 okt 2017, 15:38

19. Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke)

Sabina Štrubelj – Siva dama (ocena 4)

Slovenska avtorica, ki je mojih let, a piše kot pravi profesionalec, da bi lahko njeno knjigo postavila ob bok vsem znanim romanom. :thumbup: Tokrat je opazen velik napredek od njenega prvega romana Hotel Lavanda, a imam kar nekaj komentarjev na prebrano knjigo in predvidevam, da mi tokratno označevanje za spoilerje ne uide...

V knjigi ni tipičnih dobrih/slabih likov, ampak so vsi nekako zmes dobrega in slabega ter prikazani oz. opisani zelo človeško. Lana je junakinja, ki je ne samo lepa, pametna in navihana, ampak tudi zelo iskrena, načelna ter se hitro počutiš povezano z njo. :eusa_dance: Zelo zanimivo je bilo obračati strani in brati o njenih prigodah, kako jo je dolgi jezik kdaj potegnil v slabe situacije, a hkrati tudi reševal iz njih. Ker sem sama tudi zelo iskrena oseba, sem se tukaj lahko zelo povezala z Lano in se tudi iskreno nasmejala ob njenih pripovedih. Poleg nje sta bila glavna junaka še njen direktor Aleks in siva dama, ki pa sta bila oba malo skrivnostna in čeprav simpatična lika, sta tekom zgodbe nekako izgubila bralčeve (torej moje) točke priljubljenosti. :|

Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko Lana razlaga kako je njena mami grdo ravnala z njo, ko so vsi žalovali in bili v izredno težki situaciji. Takrat se mi je močno zasmilila in sem hotela iztegniti roke in jo objeti skozi natipkane strani. Prav tako je en izmed močnih in pretesljivih dogodkov, ko so vsi zbrani na Vanesinem pogrebu in pove po posnetku, kako zelo ceni Lano in njene nesebično ljubezen do Aleksa.

Knjiga je zelo dobro napisana, hitro berljiva in ko sem jo enkrat prijela v roke, je nisem mogla izpustiti. Lana je zanimiv in zabaven lik tako, da sem se iskreno nasmejala tekom branja. Ko spozna skivnostno sivo damo se začnejo spletke, ki se vedno bolj zapletajo. Čeprav razumem, da to naredi knjigo zanimivo in da se ogromno avtorjev poslužuje takih skrivnostnosti, pa je šlo v tej knjigi vse skupaj malo predaleč. :? Še posebej potem, ko se Aleks in Lana zapleteta in ji Aleks pove, da je poročen šele po tem, ko sta spala skupaj. :evil: A ju to ne ustavi, da se nebi še naprej videvala, kot izgovor, da ga je žena zapustila, čeprav kmalu ugotovimo, da to ni cela zgodba... Ko izvemo celotno zgodbo, se nam vsi vpleteni zasmilijo. A nekako pusti grenki okus, saj navsezadnje beremo o prevari in avanturi, ki čeprav je bilo vse skupaj zrežirano, se ne bi smela zgoditi. :evil:

Še tako velike spletke se lahko izjalovijo, saj načrtovanje in predvidevanje ne pripravi na dejansko uresničitev naših načrtov. Ljubezen ni sebična, ampak daje brez potrebe po vrnitvi in sprejema brez obtoževanja. Z leti, modrostjo in ljubeznijo se omehčamo, postanemo bolj izkušeni in znamo bolj iskreno ljubiti. <3
Priloge
Sabina Strubelj_ Siva dama.png
Sabina Strubelj_ Siva dama.png (193.54 KiB) Ogledan 4717 krat
In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you. <3


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov