Bralni izziv 2017 – Alayla

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 09 jan 2017, 19:40

OPOZORILO: Skoraj vsi opisi vsebujejo spojlerje!
#naloge - Kopija.jpg
#naloge - Kopija.jpg (236.76 KiB) Ogledan 2429 krat
1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke) – Ven Jemeršič (in Dejan Štampar): Električni golaž
2) Knjiga z rdečo platnico (2 točki) – Sarah Cohen Scali: Max
3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke) – Debbie Macomber: Svetilniška ulica 16
4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki)
6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)
7) Knjiga po kateri so posneli film (3 točke)
8) Ljubezenski roman (2 točki)
9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)– Maggie Stiefvater: Srh
10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)
12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki) – Jennifer L. Armentrout: Deity
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Detektivski roman (2 točki)
15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke) – Paulo Coehlo: Veronika se odloči umreti
16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)
17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke)
18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki)
19) Knjiga s politično vsebino (3 točke)
20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)
21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki)
22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka)
23) Izšla leta 2017 (3 točke)
24) Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)
25) Dramsko delo (3 točke)
Nazadnje uredil/a Alayla dne 19 jul 2017, 12:11, skupaj urejeno 6 krat.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 28 jan 2017, 15:35


SRH
Knjiga z več pripovedovalci


AVTORICA: Maggie Stiefvater
SERIJA: Volkovi iz Mercy Fallsa #1
KATEGORIJA: Fantasy, YA, Romance
ŠTEVILO STRANI: 398
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Grace živi blizu gozda, kjer že celo svoje življenje opazuje volkove. Pred šestimi leti so jo zvlekli v gozd in jo ogrizli. Rešil jo je par rumenih oči. Zdaj je Grace obsedena z volkovi. V gozdu stalno išče tiste njene oči, ki so ji pred toliko leti pomagale. Nekega dne se vrne domov in na verandi zagleda ranjenega dečka. Ko jo je pogledal je točno vedela, da je to on – volk, ki jo je rešil.
Roman je sestavljen iz več poglavij. Med pripovedovanjem se izmenjujeta Grace in Sam. Pri vsakem poglavju je navedena tudi temperatura. To me je mogoče malo zmotilo.. Ne, niti me ni zmotilo, samo zdelo se mi je odveč, na koncu že sploh nisem gledala tega podatka. Razumem, da je to pomembno zaradi vsebine, ampak je v knjigi dostikrat poudarjeno, da je Sam občutljiv na temperaturo + vemo, da je november, novembra je vedno mrzlo…
Lahko bi rekla še ena zgodba o volkodlakih, pa ni čisto res. To se mi ne zdi zgodba o volkodlakih ampak zgodba o ljubezni. Ja, ja sej vem, da se najbrž sliši to ful osladno, ampak res… Brala sem mnenja, da je knjiga prepočasna in se šele na koncu začne dogajanje, ampak mene to ni motilo, ker sem knjigo dojemala drugače. Zdelo se mi je kot, da berem ljubezenski roman z močno stransko vsebino. Všeč mi je kako je avtorica predstavila odnos med Grace in Samom, nič razburljivega, po večini samo dolgočasen vsakdan, ki sta si ga skupaj ustvarila zanimivega.
Knjigi dam oceno 3,5, saj se mi je zdela povprečna, ampak se vseeno hitro bere in te od začetka pritegna, zato oceno zaokrožim na 4 zvezdice. Priporočam v branje na deževen popoldan ali meglen jesenski dan.
Nazadnje uredil/a Alayla dne 20 feb 2017, 22:44, skupaj urejeno 1 krat.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 29 jan 2017, 12:47


ELEKTRIČNI GOLAŽ
Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev


AVTOR: Ven Jemeršić (Dejan Štampar)
KATEGORIJA: Contemporary, Poetry, Others
ŠTEVILO STRANI: 184
LINK: Bralnica

MNENJE:
Knjiga je sestavljena iz treh delov. Prvi in drugi sta pretežno lirična, drugi pa je v celoti epski. Med njegovim pripovedovanjem se izmenjujeta Ven Jemeršič in Dejan Štampar, kar je označeno s črno in rdečo barvo. Ta del je naslovljen Mateja in govori o deklici, ki je bila kot dojenček odvržena na prag mesnice. Tam so jo vzeli za svojo, jo vzgajali in hoteli dokazati, da lahko človek preživi, tudi če celo življenje je samo meso.
Teme v pesmih so večinoma eksistencialne, tudi družinske in politične. Jezik je pogovorni, delavski, pogosto vulgaren. Nekateri deli so napisani v bosanščini. Večina pesmi je slovnično nepravilnih, saj avtor ne uporablja ločil ali ustreznih velikih začetnic. Zaradi tega se zdi, kot da spremljamo avtorjev tok misli ali njegovo podzavest.
Pri knjigi mi je všeč, da se izmenjujejo dolge in kratke pesmi s krajšimi pripovednimi odseki, ki jih spremljajo otroške ilustracije. Zaradi tega imamo včasih občutek da beremo dnevnik in ne urejeno knjigo. Najbolj mi je všeč to, da so nekatere pesmi napisane kot totalen nesmisel in ji jih lahko razlagamo čisto po svoje, na več načinov ali pa si jih sploh ne moremo razlagati – so enostavno pesmi. Všeč mi je tudi zaključek, kjer avtor med drugim predstavi ostale naslove knjig, ki jih je kasneje opustil.

Najljubša besedila: 100 × JAN2, V&V, IDIOT, »Ko bom star …«, »Življenje moje …«, DIALOG 1, POTROŠNIK, »Ave verum corpus …«, IZRAČUN, GATA SALVAJE, »Razmišljam o izbiri boga …«, PEDER, »Otroci moji …«, »Življenje je lepo …«, EDO=MATEJA × CVETKA2, KRUH, »Rad bi bil ploskev tvojih podplatov …«, »uničil bi rad …«, KREM, »Plavat nisem znal …«,
Nazadnje uredil/a Alayla dne 20 feb 2017, 22:45, skupaj urejeno 1 krat.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 20 feb 2017, 22:00


VERONIKA SE ODLOČI UMRETI
Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh


AVTOR: Paulo Coelho
SERIJA: Goodreads On the Seventh Day #2
KATEGORIJA: Contemporary, Philosophy
ŠTEVILO STRANI: 188
LINK: Goodreads, Bralnica
KRAJ DOGAJANJA: Ljubljana in Bistrica


MNENJE:
Veronika ima vse kar si lahko mlado dekle želi; je lepa, zato ji fantov ne primanjkuje, ima svoje stanovanje, zadovoljna je s službo in ima starše s katerimi se dobro razume. Življenje se ji vseeno zdi brez smisla, zato se odloči, da stori samomor. Vzame tablete in čaka na smrt medtem pa bere neko revijo. Veronika je zelo presenečena, ko se zbudi v Bistrici – ustanovi za psihiatrične bolnike. Sporočijo ji, da seji ni uspelo ubiti, vendar si je z dozo tablet tako močno poškodovala srce, da bo vseeno umrla, le da čez nekaj dni. Zadovoljna, ker bo nazadnje le po njenem živi v bolnišnici in spoznava njene prebivalce.
Ko je knjiga izšla (1998) je takoj postala svetovna uspešnica, zato sem bila med branjem res razočarana. Je tole res svetovni hit? Mogoče bo tole zvenelo malo plehko, ampak v knjigi nisem videla spodobne zgodbe. Že na začetku je Veronikin razlog za samomor neverjetno idiotski: spozna, da ne bo večno mlada in ugotovi, da je življenje krivično, zato vzame uspavalne tablete. Med čakanjem na smrt se napiše pritožbo reviji, ki jo bere, kar naj bi služilo kot zadnje sporočilo. Tudi tega nisem razumela, res mi ni potegnilo. Kaj je hotel avtor s tem povedati/pokazati? Veronika se nekako zbudi v Bistrici(kdo jo je našel, če je živela sama v stanovanju?).
Tam je dogajanje je razsekano na določene stanovalce in skozi njih naj bi odkrivali pomembne reči ali spoznanja v življenju: posvečaj se družini, prepusti se neznanemu in duhovnemu (Željka), ne vztrajaj v službi, ki te ne osrečuje, pomagaj ljudem kolikor je v tvoji moči (Mari), ne počni stvari samo zato, ker osrečujejo druge, včasih moraš slediti svojim željam in ciljem (Edvard). Med drugim lahko zaznamo tudi sporočila kot so: spoznaj samega sebe, ne zapravljaj življenja, bodi to kar si ne kr drug želijo, izkusi čim več stvari, spoznaj čim več ljudi, mir išči v naravi, ne boj se čustev itd.
Da sploh ne govorim o koncu. Totalen poraz.. Niti se mi ne ljubi komentirat.. Veronika ne umre, Igor ji je podtaknil tablete, ki so dajali vtis, da ima sabo srce in zdaj bo živela srečno do konca svojih dni s svojim čudaškim fantom Edvardom <3 :sick:
Ko pri tej knjigi potegnem črto lahko ugotovimo, da je pisatelj zgodbo slabo razvil, močno pa je duhovno sporočilo (čeprav že precej obrabljeno in prevečkrat slišano). Avtor piše hitro in površno, brez detajlov, kar mi ni všeč. Na živce mi je šla Veronika,na živce mi je šel Igor in njegov Vitriol, na živce mi je šlo konstantno ponavljanje Ljubljane/Slovenije (ok Paulo, nismo od prejšnje strani pozabili kje smo + zakaj ravno Slovenija? z zgodbo nima nobene povezave, nobene). V branje priporočam osebam, ki so pred kratkim doživele travmatičen dogodek, so izgubljene, zares obupane in iščejo nov začetek ali vodstvo, drugače pa bolje, da se je izognete. Dam oceno dve, samo zato ker sem prebrala do konca.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 13 mar 2017, 18:20


MAX
Knjiga z rdečo platnico


AVTORICA: Sarah Cohen-Scali
KATEGORIJA: Historical Fiction, YA
ŠTEVILO STRANI: 405
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Max je odločen, da se rodi 20. aprila 1936, na rojstni dan Adolfa Hitlerja. Bo prvi popoln arijski dojenček iz programa Lebensborn. Ima najbolj modre oči in najbolj svetle lase. Že v začetku je zgled vsem. Führer ga celo osebno krsti za Konrada von Kebnersola (kasneje vzdevek kofo, t.j. krščen od Führerja osebno). Opazno je boljši od vseh, zato se doktor Ebener zanj še posebej zanima. Pri šestih letih ga že pošlje na prvo nalogo – pomaga pri kraji poljskih otrok. Kasneje je čas, da se začne šolati. Doktor Ebener zanj izbere deško šolo, kjer Konrad spozna Lukasa, dečka na oddelku za starejše učence. Ta mu zasuče svet na glavo. Vse kar je Konrad do zdaj verjel se je izkazalo za veliko laž, zato ne ve kaj je res ali ne. Ali so lahko Poljaki in celo Židje tako lepi, plavolasi in modrooki?Čeprav je Lukas problematičen, Konrad prepriča doktorja Ebenerja, da ju skupaj pošlje na nadaljne šolanje, kjer sta se pretvarjata, da sta brata. Počasi se vladavina Nemčije končuje. Konrad je star devet let, ko morata z Lukasom zapustiti šolo in se znajti v svetu.
Pripoved se začne, ko je Max oz. Konrad še zarodek in se nadaljuje do njegovega skoraj desetega leta. On sam je glavni pripovedovalec. Knjiga je razdeljena na več poglavij. Jezik je izjemno tekoč in berljiv. Všeč mi je tudi pisateljičin slog. Tujke v nemščini in poljščini so odlično umeščene in bralcu dajejo občutek pristnosti pripovedi. Na tem mestu, bi pohvalila tudi kvaliteten prevod nasploh, posebej pa teh »vrinjenih« tujk, da ne povzročijo zmede, ampak se lepo zlijejo s pripovedjo.
Glavni junak Konrad (vzdevek Max je dobil od svoje matere, katere se ne spomni več, samo zlog mu je ostal poznan, kasneje vidi vzdevek tudi na sliki) ima močen karakter, je samostojen, brez kakršnih koli ovir v življenju. Nima družine v pravem pomenu, kar si šteje za velik plus – njegova mati je Nemčija, njegov oče je Führer. Všeč, mi je, da se ta stavek pogosto ponavlja skozi zgodbo, saj tako dojamemo, da je Konrad res zvest svoji domovini, bi zanjo naredil vse in trdno verjame v njeno svetlo prihodnost. Lahko bi rekli, da vsi našteti razlogi Konrada delajo tudi lahkovernega, vendar se mi zdi, da bi kakršno koli odstopanje od zgrajenega karakterja nasprotovalo z njegovo vzgojo (in bi iz tega dobili še en uporniški roman tipa The Hunger Games ali Divergent). Všeč mi je tudi, da Konrad kot majhen izgovarja in včasih celo dojame pomen kletvic in na umor, pijančevanje in kurbe gleda objektivno – tako je bil vzgojen, drugega ne pozna, njemu ni nikoli nihče povedal, da to ni sprejemljivo obnašanje, to je njegov vsakdan. Res se je od začetka težko poistovetiti z njim, a menim, da vse to spada k dobro načrtovani pripovedi, saj moramo karakter spoznati do obisti.
Na drugi strani pa je Lukas oz Lucijan. Poljak in Žid, ki je zaradi »srečnih« okoliščin lahko ostal živ. Ne bi mogel biti večje nasprotje Konradu, čeprav izgledata kot brata. V mladosti so ga starši prodali neki ženski, z namenom, da preživi. Videti jih je smel, samo če sta se z gospo peljala na tramvaju. Vsak mesec je videl kako počasi hirajo, bolehajo in umirajo. Oče in brat sta umrla, mama pa je bila odpeljana v Treblinko. Zato ni čudno, da Lukas iz dna srca sovraži Nemce in vse kar je z njimi povezano. Storil bi vse – še tako majhno stvar, ki na celotno sliko ne vpliva, samo da bi se maščeval za krivice, ki so se mu zgodile, pa ne samo njemu, celotnemu njegovemu narodu. Ne uboga navodil, trmari, kasneje celo ubije svoja dva najboljša »tovariša« in nekaj drugih Nemcev. Ko počasi dojame, da se približuje konec nemške vladavine njegov karakter doživi preobrat. Maščevanje mu ni več na prvem mestu, saj dojame, da bodo za to poskrbeli drugi. S Konradom bi rad pobegnil na varno in se priključil Američanom, meni, da bi bila tam varna. Pri tej potezi se vidi, da je Lukas zares odrastel in ni več na ravni otroka, kljub svojim rosnim petnajstim letom – razmišljati je začel tudi o drugih in o prihodnosti. Ko Konradu obljubi, da bi po vojni skupaj odšla v Avstralijo, sem vedela, da to ne pomeni nič dobrega in res, nekaj strani za tem ga ustreli pijan ruski vojak.
Konec je zadovoljiv, ne zgodi se nič pretresljivega, bralca na nek način pomiri – pravici bo zadoščeno.
Nekako sem vedno vedela, da so se med vojno dogajale hude stvari, ampak se mi je zdelo to že tako daleč stran, zame zakopano v preteklosti in se me ni dosti zadevalo. Ta knjiga me je prebudila, mi približala to temo in mi orisala problem v vsej svoji srhljivosti. Kaj vse se lahko zgodi, če ti posameznik s toliko sovraštva in jasnim ciljem opere možgane.. Kaj vse se lahko v državi dogaja, brez da bi ljudje posumili, da je kaj narobe… Koliko življenj se pri tem izgubi in koliko jih je uničenih…
Tudi danes zelo aktualna tema, da se spomnimo kakšni zločini so se dogajali v preteklosti in se v tem času naraščajoče nestrpnosti do različnih ras, kultur in religij ne bi ponovili. V branje priporočam vsem od konca osnovne šole naprej. Ocena je absolutna petica.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 21 jun 2017, 14:22


SVETILNIŠKA ULICA 16
Knjiga, ki ima v naslovu ume kraja/mesta


AVTORICA: Debbie Macomber
SERIJA: Cedar Clove #1
KATEGORIJA: Romance, Fiction, Chick Lit
ŠTEVILO STRANI: 493
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Olivia Lockheart je sodnica v majhnem mestu Cedar Clove, kjer se vsi poznajo in skrivnosti ne ostanejo dolgo skrivnosti. Trenutno je v življenju precej nesrečna, ne razume se s hčero in je ločena ter se sprašuje, če je bila to pravilna odločitev. Prav zaradi tega mlademu paru, ki je izgubil otroka (Ianu in Cecilii) ne odobri ločitve, kar v mestu povzroči pravi škandal. Poleg te zgodbe spremljamo še Grace, Oliviino najboljšo prijateljico, ki ima težave z možem, Justine, Oliviino hči, ki razmišlja ali naj se poroči iz ljubezni ali zaradi denarja ter njeno mati, ki raziskuje življenje nekdaj slavnega pevca Toma.
Ni navada, da bi brala ljubezenske romane, ampak sem se odločila, da poskusim nekaj novega – in kasneje to globoko obžalovala. Vse v knjigi mi je šlo na živce, Cecilia in njena neodločenost (ženska odloči se kaj bi rada delala v življenju, ko j*** tega tipa, da zarad njega ne bi dokončala šole?) pa tudi Grace in njeno jamranje je bilo zelo težko prebavljati. Justine mi je bila od začetka še všečen karakter, ko pa je ponovno srečala starega prijatelja in se vanj zaljubila pa sem izgubila interes tudi za njo. Najbolj zanimiva mi je bila Oliviina mama Charlotte, tipična aktivna upokojenka, ki organizira dogodke, piše za časopis, kvačka in peče pite za pogrebe.
Če potegnem črto je bilo v knjigi vse preveč pocukrano (duh, ljubezenski roman Kristina? haha) in prisiljeno. Priznam, da sem se čez zadnjih nekaj poglavij komaj prebijala in na koncu obupala. Če iščete svoj »reading mojo« sploh ne priporočam, mogoče, če res ni drugih knjig na razpolagi, vzamete kot branje za na plažo.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Re: Bralni izziv 2017 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 19 jul 2017, 12:06


DEITY
Knjiga z glavno žensko vlogo


AVTORICA: Jennifer L. Armentrout
SERIJA: Covenant #3
KATEGORIJA: YA, Fantasy, Mythology, Romance
ŠTEVILO STRANI: 337
LINK: Goodreads, Bralnica

MNENJE:
Zgodba se zapletih v prejšnji knjigi nadaljuje mirno. Alex s Sethom trenira in se uri v obvladovanju nove moči, ki jo bo pridobila, ko postane Apollyon. Pridobiva nova znamenja, a se počuti vse bolj utrujeno. Sethova moč narašča, z njo pa tudi želja po prevladi. Alex se mora odločiti med Aidenom, ki bi zanjo naredil vse in Sethom, ki ji že od začetka prikriva resnico.
Zanimivo tudi, da je bil Seth glavni razlog zakaj ne bi nadaljevala s knjigami. No v resnici sem Setha res vzljubila.
Boy was I wrong… No v tem delu lahko res vidimo, kako se ljudem zmeša, ko pridejo do moči. Mislim, da je prav zaradi dvoličnosti, zahrbtnosti in sebičnosti on najbolj negativen karakter v knjigi. Mogoče v resnici ni tak, ampak je to samo zaradi tega ker Lucian manipulira z njim – vseeno, Seth pull it together. Na drugi strani imamo Aidena, ki se je v od prejšnje knjige dosti spremenil. Nehal je trmoglaviti in sta se začela z Alex nazaj pogovarjati. Končno sta se odločila, da bosta skupaj, čeprav je v njihovem svetu to kaznivo s smrtjo. Glede na dogajanje v svetu (Seth in Lucian sta pošteno razjezila bogove), je njuno razmerje zadnja stvar ob katero bi se spotikali. Še en par katerega zgodba se mora bolj razviti Deacon&Luke!! Ok, enough fangirling and otp A&A (haha se počutim spet staro 14 *eyeroll*)
Alex me je v tem delu precej razočarala. Vsak drugi stavek je jokala, ali je bila srečna, žalostna, prestrašena, ona se je samo cmerila. Pogrešala sem njeno drznost, nepremišljenost in njene sarkastične komentarje. Glavni vir zabave v tej knjigi mi je bil Apollo. Pri njegovih scenah res nisi moral ostati resen. Nasploh mi je bilo všeč, da je pisateljica v dogajanje vključila več bogov.
Kar se tiče samega dogajanja, je imela knjiga svoje vzpone in padce. Začetek je bil zelo počasen, tudi ko se je Alex skrivala pri Aidenu ni bil ne vem kaj (ok razvijalo se je njuno razmerje, pa še to ne dosti), ko pa sta Seth in Lucian ugrabila Alex se je vse ustavilo. Ta del se mi je najbolj vlekel. Akcija na koncu teče bolje od prejšnjih in jo je lažje brati.
Če potegnemo črto, je knjiga solidna. Drži te pri branju in vmes je ravno prava mera humorja. Ocenim s tremi zvezdicami. Serijo bom najverjetneje brala naprej (počasi se daleč pride hehe).
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov

cron