Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko:
Philippa Gregory: The Kingmaker's daughter

Za izziv, kjer je na platnici ženska z lepo obleko sem imela precej težav najti knjigo. Tako, da na koncu sem se odločila, da bom šla v knjižnico in prvo knjigo, ki bo imela na naslovnici žensko v lepi obleki si bom izposodila in prebrala. Tako, da sem na koncu res imela srečo, da sem prvo zagledala knjigo The Kingmaker's daughter, saj me je res skrbelo, da bom našla najprej kakšno romantično knjigo (ker teh že tako ali tako preberem preveč čez leto

). Knjiga je zgodovinski roman, ki je napisan po dejstvih, a ker ne vemo dovolj o Anne Neville in njenemu bolj znanemu možu, je avtorica precej lukenj napolnila s svojo domišljijo. Knjiga je res dobro napisana, a občasno se bere malo počasneje, saj vključuje veliko zgodovine. Moram priznati, da za Anne Neville pred to knjigo sploh še nisem slišala in me je res veselilo, da sem se med branjem naučila toliko novega o zgodovini. Najbolj me je presenetilo to, kako so bili z neko družino prijatelji, nato sovražniki, nato spet prijatelji ali zavezniki … Tako, da so se res veliko obračali po vetru in veliko žensk je v tistem času samo sledilo navodilom mož ali družine in so v bistvu delale veliko stvari proti njihovi volji. Anne se je vsaj občasno lahko kaj odločila, čeprav v življenju ni imela veliko pravice do odločanja. V knjigi se vsaj poroči z Richardom III in imata srečno življenje (ampak žal ne vemo, če je to res – jaz upam, da je imela vsaj v tem srečo v življenju, če že ne pri drugih stvareh).
Na koncu pa me je zmotilo, saj se je Richard začel spogledovati z njegovo nečakinjo in v knjigi je močno namignjeno, da sta začela tudi spati skupaj. Na internetu sicer piše, da se ni nikoli več poročil in da ni dokazov za to razmerje; ampak vseeno se mi je na koncu knjige razparalo srce za Anne, saj je bilo njeno življenje res precej žalostno, preživeto v strahu in nadzorovano. Ampak definitivno mi je bila knjiga res všeč in si želim prebrati še kakšno avtorice Philippa Gregory.
Pa še eden od res žalostnih, a resničnih sporočil o tistem času:
»Why else arrest and try her? When I wanted to be a queen I thought it was a story, like the legends, I thought it was all about beautiful dresses and handsome knights. Now I see that it was pitiless. It is a game of chess and Father has me as one of his pieces. Now he uses me on the board, next I may fall to one side and he won't even think of me, as he brings another piece into play.«
https://www.goodreads.com/book/show/157 ... s-daughter