Bralni izziv 2017 - Lyra

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 10 jan 2017, 19:02

Ker mi lansko leto bralnega izziva žal ni uspelo dokončati, sem letos prej začela brati knjige za bralni izziv in upam, da bi ga tudi uspe zaključiti pred novim letom :) Letos sem se odločila, da bom tudi pri vsaki knjigi poskušala dodati ali najboljši, najbolj zanimiv, najbolj presunljiv … citat iz knjige.
Naloge 2017.gif
Naloge 2017.gif (118.16 KiB) Ogledan 3990 krat
Nazadnje uredil/a Lyra dne 01 jan 2018, 17:24, skupaj urejeno 21 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 10 jan 2017, 21:58

Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh:
Drago Jančar: Severni sij

Ker mi prejšnje leto ni uspelo prebrati vseh izziv, sem rekla, da bom letos začel s podobnim, kot mi ga ni uspelo opraviti – torej delo, ki se dogaja na slovenskih tleh. Knjiga severni sij se dogaja v Mariboru v letu 1938, ko je bil severni sij dejansko viden v Sloveniji. V knjigi je glavni junak Joseph Erdman, ki v Mariboru stopi z vlaka, da bi počakal na poslovnega partnerja. A partnerja ni od nikoder in čas začne prebijati drugače … Knjiga mi ni bila preveč všeč, saj sem mi je zdela precej monotona – junak vedno počne eno in isto, proti koncu pa se stvari začnejo čisto prehitro dogajati. Poleg tega mi še zdaj, ko sem prišla do konca, knjiga ni čisto jasna in skozi celotno knjigo imaš občutek, da je vse malo nepovezano. Nekako ti konec precej stvari poveže in razjasni, žal pa ne vseh. Tako, da je bilo knjigo precej težko prebrati, čeprav sem slišala kar nekaj dobrih stvari o knjigi. Mi je pa všeč, kako je pisatelj med dogajanje vpletel še veliko zgodovinskih zgodbic ali misli, ki so knjigo definitivno naredile bolj zanimivo. Je pa tudi res, da Maribor ni predstavljen v najboljši luči in si ga po tej knjigi nekako res ne želiš obiskati :D

Pa še citat, ki se mi zdi, da najbolje opiše dogajanje v knjigi:
Tako sedimo, pijemo in čakamo.
Pijemo, čakamo in sedimo.
Sedimo, čakamo in pijemo.


https://www.goodreads.com/book/show/2623481-severni-sij
Nazadnje uredil/a Lyra dne 23 feb 2017, 22:58, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 12 jan 2017, 17:53

Knjiga z rdečo platnico:
Meg Cabot: Remembrance

Že pred nekaj leti sem prebrala ostale dele te serije in so mi bili res všeč. Po precej letih se je avtorica odločila napisati še 7. del, kjer pa že spremljamo odraslo Susannah, ne več najstnico. Nekako mi je res všeč, da sem prve knjige prebrala med najstništvom, zdaj ko je Susannah na faksu, pa sem tudi jaz na faksu – neverjetno je rasti z knjigo :) V knjigi spremljamo Susannah, ki vidi duhove ljudi in jih mora prepričati, da gredo v drugi svet – kar pa ni tako lahko. V tem delu Susannah sreča duha male deklice, se pripravlja na poroko in njen sovražnik se spet pojavi, da uniči njeno srečo. Knjiga mi je bila zelo všeč, saj je duhovita in res luštna. Susannah je še vedno ista kot se jo spomnim in nekako sem si ob branju te knjige zaželela še enkrat prebrati prejšnje dele – bomo videli :) Ampak, če so ti bili prejšnji deli všeč, boš zagotovo užival tudi ob prebiranju tega :)

Pa še citat, ki tako dobro opiše Susannah:
»Susannah, are you crying?«
»No,« I said with a smile. »It's my allergies again.«


https://www.goodreads.com/book/show/255 ... emembrance
Nazadnje uredil/a Lyra dne 23 feb 2017, 22:58, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 18 jan 2017, 16:42

Knjiga, ki se dogaja na morju:
Ali McNamara: The Little Flower Shop by the Sea

Ker se reče, da gremo na morje, če greš do morja in tam preživiš počitnice, sem dojela, da se mora zgodba dogajati ob morju :) Knjiga The little flower shop by the sea se dogaja v mestecu St Felix, ki je na jugovzhodni obali Anglije. Poppy podeduje cvetličarno od babice in se zato odpravi v St Felix, da bi jo prodala, ker ji cvetlice niso najbolj pri srcu. Nekako se nato vseeno s pomočjo vaščanov odloči, da bo obdržala cvetličarno in s pomočjo nove prijateljice Amber prenovi in ponovno odpre cvetličarno. Zgodba je še kar zanimiva, saj imata Poppy in Amber res zanimivi življenju zgodbi in nek dogodek, ki ju za vedno zaznamuje. Srečamo tudi Jake-a, ki je lastnik vrtnarije in s katerim se Poppy bolje in bolje zastopi. A nekako se mi zdi po prebrani knjigi, da se nisem nič naučila in zgodba se mi res zdi malo preveč neverjetna, da bi bila res resnična. Tudi glavna junakinja Poppy ni preveč simpatična – ne zna se spopasti s strahovi, se družiti, biti samostojna … Ne vem, nekako ti med branjem knjige ni preveč všeč. Tudi Jake, ki je bolj trmoglav, včasih čisto preveč hitro spremeni svoje mnenje. Veliko bolj sta mi bila všeč junaka Amber in Woody, ki sta precej bolj simpatična. Tako, da knjiga ni precej dobro branje, razen prizorov, kjer je opica Miley (opica Jake-a) res navihana in simpatična.

Tokrat sem si za citat izbrala kratek dogodek z Miley, saj je še najboljši junak v knjigi :D
»Miley!« I hiss. »Come down here this minute!« But she just sits on the top of the buildning preening herself. I try to think what Jake does when he wants her to come to him. So I held out my arm, like a keeper summmoning a great bird of prey. »Please, Miley!« I call. »Come down now.« Miley looks at me inquisitively. »We can go and see Basil later if you come down?« I offer, hoping the mention of her hero might help. To my surprise it does!


https://www.goodreads.com/book/show/236 ... by-the-sea
Nazadnje uredil/a Lyra dne 23 feb 2017, 22:59, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 05 feb 2017, 11:57

Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev:
James Patterson & Maxine Paetro : 15th Affair

Knjigo sta s skupnimi močmi napisala Maxine Paetro in James Patterson. Že odkar sem prebrala prvo knjigo iz serije Kluba preiskovalk umorov mi je bila serija res všeč in tako kar nadaljujem z branjem teh knjig, ko so izdane oz. pri tej malo kasneje, saj sem pozabila, da je že bila izdana nova. In res je tudi ta knjiga prava kriminalka in je ne odložiš, dokler je ne prebereš :D Tako, da sem brala to knjigo tudi med predavanji na faksu :D Tokrat Lindsay preiskuje umor v prestižnem hotelu Four Season, kjer je bil umorjen moški, dva 20-letnika v sosednji sobi ter čistilka, ki je imela ključ do sobe. Najhuje pa je, da se zdi, da je Lindsay-in mož tudi vpleten v umore in se poleg tega tudi ne pokaže doma ali odgovori na telefon. Kot vedno mi je v seriji všeč, da avtorja vedno izbereta drugačen pristop do umorov – včasih bralec ve več kot junaki v knjigi glede storilca ali pa kot v tej, bralec do konca ne ve točno, kako se bo končalo. Tako, da so vedno zanimive za prebrati, tudi če ima serija že toliko knjig. Poleg tega mi je res všeč kako avtorja vpleteta življenje Lindsay in ostalih preiskovalk v knjigo in to naredi knjigo veliko bolj življenjsko in zanimivo. Priznam, da sem pri tej knjigi res komaj čakala, da bo kaj novic o njenem možu in kako se bo vse skupaj končalo, saj mi je njen mož res pri srcu :) In moram reči, da ravno ta odnos obvisi v zraku na koncu knjige, tako da komaj čakam naslednji 16. del (saj verjetno del 15.5 nima veliko osebnih trenutkov) :drools: .

In še najbolj lep in ganljiv trenutek iz knjige (čeprav precej dolg :D ):
Under those envelopes was a long flat candy box with gold edging and a stylized drawing of a bow on top. As I bridged the lid of the candy box with my fingers, preparing to open it, I reflected on the fact that I was snooping—again, but screw it. I was entitled to whatever truth I could find in this haystack of lies a.k.a. my marriage to Joe. If there were mementos of Joe’s secret life with Alison Muller, I absolutely needed to know. I removed the lid. Up came the smell of chocolate and cherries, but Alison Muller wasn’t inside the candy box. Julie was there. And so was I. On top, a sprig of Julie’s fine, dark baby hair tied with a slender pink ribbon. There was a photograph a stranger had taken of Joe and me on the ferry to Catalina, both of us grinning, the wake foaming behind us as we stood embracing at the rail. That was the first time we’d told each other, “I love you.” Under that photo was a copy of the marriage vows we’d exchanged in a gazebo lapped by the ocean in Half Moon Bay, and there was a candid snapshot of Joe and me and Cat and the little girls, all of us laughing and walking barefoot down the beach in our wedding clothes.


https://www.goodreads.com/book/show/256 ... 5th-affair
Nazadnje uredil/a Lyra dne 23 feb 2017, 22:59, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 16 feb 2017, 18:29

Knjiga z glavno žensko vlogo:
Shannon Greenland: Der beste Sommer meines Lebens

Med zimo je kdaj res prijetno prebrati knjigo, ki se dogaja poleti, da se malo pogreješ :D In tako sem se odločila, da bom za knjigo z glavno žensko vlogo prebrala knjigo Der beste Sommer meines Lebens. Knjiga se dogaja na ameriškem otoku, kjer glavna junakinja namerava preživeti polovico njenih počitnic in hkrati spoznati člane njene družine o katerih ni nič vedela. Seveda pa sreča na otoku tudi Cada in med njima se takoj začnejo kresati iskrice. Knjiga mi je bila res všeč, saj se takoj povežeš z glavno junakinjo, ki ravno zaključuje srednjo šolo in namerava jeseni začeti študirati pravo. Nekako to ni njena želja, ampak želja njenih staršev. Četudi nimam ravno take izkušnje, se lahko poistovetim s sprejemanjem res pomembnih odločitev o posameznikovi prihodnosti – s čimer se mora spoprijeti tudi Em. Poleg tega mi je res všeč njena energija in njeno veselje do kuhanje – ko bereš knjigo si res predstavljaš te dobre jedi in si nekako tudi sam želiš skuhati ali speči kaj podobnega in dejansko to potem tudi narediš :) Edina stvar, ki me je motila je njen odnos do Jeremy-a: ko ve, da nima čustev do njega, a gre še vedno z njem na zmenke.

In še citat, ki povzame glavno junakinjo spoznanje skozi zgodbo:
Er hatte recht. Ich war vollkommen auf das fixiert, was ich machen sollte und wie ich sein sollte – so sehr, dass ich mein wahres Selbst nicht sehen konnte.

https://www.goodreads.com/book/show/130 ... life-began
Nazadnje uredil/a Lyra dne 23 feb 2017, 22:59, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 19 feb 2017, 15:34

Knjiga, ki govori o družini:
Joanna Trollope: The Soldier's wife

To knjigo sem srečala, ko sem dejansko iskala knjigo z žensko v lepi obleki na platnici in nekako mi je bil opis knjige res všeč (čeprav ni bila prava za izziv), je bila pa zato več kot primerna za knjigo, ki govori o družini. Knjiga opisuje kako se vojak Dan vrne k svoji družini – ženi in trem hčerkam. Dan se vrača po 6 mesecih preživetih v Afganistanu nazaj v Anglijo, kjer ga čaka žena z veliko odločitvami. Res se mi zdi, da že nekaj časa nisem prebrala tako dobre knjige. Res jo ne moreš odložiti in želiš si, da bi bila daljša, da bi lahko z družino preživel več časa. Ko se Dan vrne domov se vrne k družini, kjer je najstarejša hči nesrečna v internatu, pes ima težave s zdravjem in ena od dvojčic prav tako ter tudi žena si želi iti nazaj v službo. Knjiga mi je res všeč, saj izveš, kako dejansko stvari potekajo oz. so urejene v družini, kjer je eden od staršev vojak. Poleg tega vidiš predvsem tudi zakaj se nekdo odločiti postati vojak in kaj se pričakuje od žene. Všeč mi je bilo tudi kako opiše avtorica stanje Dana – ko je doma telesno, ne pa še čustveno in v duhu. Glavna tema knjige je, kako se vojaki spet navadijo nazaj na normalno družinsko življenje in kako žene spremenijo svojo vlogo glavnega v hiši v so-partnerja. Tako, da dejansko vidiš in začutiš tudi druge plati vojske, kot ponavadi v filmih ali knjigah.

In še meni najbolj presunljiv del knjige:
"Look. I have to fight Isabel’s corner. I have to fight my own corner. I want to be loyal, I have no trouble being loving, but I can't always put myself aside for some more demanding requirement, I can't abase myself, obliterate myself because of what Dan has to do. And wants to do. Don't forget that. He loves the Army. Loves it. He is fulfilled by it. I love to see him fulfilled, I promise I do. But I can't live purely on his fulfilment. I'm a person too, with a brain as well as a heart, and all the ambitions and hungers and curiosities that brains have. I also can't live on the emotional crumbs that fall from Dan's table after his men have finished eating the main meal. I know he loves me. He probably never loves me more than he's ever loved anyone. But he's got me now, so he's free to love all this other stuff, this soldier stuff, and that has all the urgency and thrill of the chase that I can't possibly have now that I'm his wife and the mother of his children. He's back, but he's not back, not in any sense that's any use to me or his family."


https://www.goodreads.com/book/show/134 ... ier-s-wife

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 23 feb 2017, 23:07

Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom:
Jean-Paul Sartre: The Wall

Knjiga the wall je bila prvič izdana že leta 1939, kar je precej pred mojim rojstvom :D Sartre mi je bil všeč že v srednji šoli, ko smo morali prebrati njegovo knjigo za zaprtimi vrati. Nekako me spominja na Edgar Allan Poe-a in to samo v dobrem smislu. Tokrat sem prebrala knjigo The wall, ki je zbirka 5 krajših zgodb. Moram reči, da se knjiga začne z najboljšo zgodbo, po kateri knjiga tudi nosi naslov – the Wall. V zgodbi spremljamo 3 može, ki so bili obsojeni na smrt in preživljajo še zadnjo noč skupaj pred usmrtitvijo. Zgodba je res zanimiva, saj me je od nekdaj zanimalo, kaj storiš, ko veš, da bo tvojega življenja tako kmalu konec in na tako brutalen način. In moram priznati, da je konec res presenetljiv in ironičen – se kar nasmejiš (čeprav v bistvu ni smešno :D ). Druga zgodba govori o Eve, ki je poročena z možem, ki se mu je zmešalo in ko bereš zgodbo spoznavaš, kako je živeti z norem in kako si sam razpet med normalnim in norim svetom in nekako ne sodiš v nobenega od teh dveh. Tretja zgodba je še zanimivejša, saj govori o človeku, ki si želi postati slaven in znan s pomočjo poboja ljudi. Moram priznati, da konec tudi druge in tretje zgodbe tudi preseneti oz. en te presune, drugi te pa nasmeji in ko bereš zgodbo tega res ne pričakuješ. In to mi je res všeč, da ne veš konca, ampak da ti je konec vseeno res všeč in primeren zgodbi. Četrta in peta zgodba sta bolj o spoznavanju samega sebe in kako družba vpliva nate. Oba glavna junaka si želita biti samosvoja na nek način, a ju družba »sili« v neko drugo smer in oba podležeta družbi. Moram priznati, da mi četrta in peta zgodba nista bili toliko všeč (zato 4 zvezdice), a sta vseeno kar precej zanimivi in ko prebereš zgodbo, najprej en dan razmišljaš o njej, preden greš brati drugo. Tako, da moram reči, da mi je bila knjiga res vredna branja, le želim si, da bi bila prva zgodba tako dolga kot zadnja :)

In še eden od citatov iz prve zgodbe, ki so mi res dali misliti:
In the state I was in, if somebody had come and told me I could go home quietly, that they would leave me my life whole, it would have left me cold: several hours or several years of waiting is all the same when you have lost the illusion of being eternal.


https://www.goodreads.com/book/show/10031.The_Wall

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 09 mar 2017, 19:39

Knjiga z več pripovedovalci:
Jay McLean: Lucas

Ponavadi ne želim umestiti ženskih romanov oz. samo ljubezenskih zgodb v izziv, a ta knjiga ima res globje sporočilo in nekako ni čisto taka, kot vse ostale romantične knjige. Knjiga ima dva pripovedovalca, ki sta tudi glavna junaka: Lois (ki ima vzdevek Laney) in pa Lucasa. Spoznala sta se, ko sta bila stara 11 let in takoj sta postala najboljša prijatelja. Zdaj sta stara osemnajst in zaključujeta gimnazijo. Še vedno sta najboljša prijatelja, a oba imata tudi nekako svoje življenje. Čeprav sta v bistvu oba zaljubljena drug v drugega tega nikoli ne povesta in tako ostajata prijatelja. Precej na začetku se zgodi, da si končno priznata svojo ljubezen in takrat se prave težave šele začnejo. Skozi knjigo se oba oddaljita drug od drugega in ne najdeta poti nazaj. Laney začne videvati novega fanta, ki pa ne mara Lucasa in zato se oddaljita še bolj. Knjiga govori o prijateljstvu in kako težko je preiti s prijateljstva v partnerski odnos. Še posebej pa je pomembna v knjigi tudi tema: nasilje med parnerjema, saj fant od Laney začne zlorabljati Laney. Zdelo se mi je, da je sporočilo knjige precej pomembno in ker nikoli ne vemo, kaj se lahko zgodi v našem življenju, bi priporočala knjigo vsem mladim, saj res na dober način predstavi nasilje v partnerstvu in kako ljudje odreagirajo. Pove pa nam tudi, kako pomembno je odnos negovati – pa če je to partnerstvo ali pa prijateljstvo.

In še res lep odlomek iz knjige:
“Don’t forget your phone,” I tell him, lying back down. “I’m not leaving.” I glance over at him just in time to see him pull on a pair of his sweatpants. “You’re not?” “Unless you want me to,” he says, eyes on mine. After seconds of waiting and no response from me, he shakes his head, his gaze shifting to the floor. “I’m going to brush my teeth, and then we’re going to talk because something’s going on with you and we need to deal with it.”


https://www.goodreads.com/book/show/28369891-lucas

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2017 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 27 mar 2017, 21:26

Knjiga, kjer je na platnici moški:
Mary Shelley: Frankenstein

Že nekaj časa sem načrtovala branje knjige Frankenstein, a nekako nikoli nisem res začela :D A tokrat sem se odločila, da bom knjigo uvrstila v bralni izziv in je bila tudi to nekako še ena iniciativa, da sem se res spravila prebrati knjigo. Knjiga Frankenstein je res znana in tudi veliko ljudi pozna zgodbo zakaj se je avtorica odločila napisati to knjigo. Ker je knjiga tako znana, predvidevam, da vas večina pozna zgodbo o znanstveniku, ki mu je uspelo narediti pošast, ki je dejansko živela. In med knjigo potem spremljamo znanstvenikove občutke ob njegovem odkritju (spremeniti neživo v živo) in pa življenje pošasti. Moram pa priznati, da sem vedno mislila, da je Frankenstein pošast, ne pa priimek znanstvenika Victorja :angel2: . Drugače pa mi je bila knjiga precej všeč – ideja je zanimiva in tudi precej perečih problemov se avtorica vsaj dotakne med zgodbo. Ena od idej je, kakšne dolžnosti imajo znanstveniki do znanosti ter do družbe (katere meje lahko prestopijo in kdaj je treba dati prednost družbi in ne samo odkrivanju nove znanosti) in to vprašanje je še danes zelo pereče. Drugo pa je, kako lahko nekdo preide od solidarnosti in prijaznosti do zločinstva. Frankenstein je imel na začetku res željo po ljubezni in je ravnal prijazno in spoštljivo proti družbi in ljudem, šele ko ga je družba zavrnila, se je obrnil k zločinstvu. Vprašaš se torej, koliko smo kot družba odgovorni za veliko zla po svetu? Ker nekako ga kar zastopiš, zakaj se obrne proti človeštvu. Motil pa me je malo jezik, saj se je knjiga res nenavadno počasi brala (a mogoče tako vsaj bolje dojameš ideje :D ). Drugače mi je pa res všeč, da sem prebrala originalno knjigo, saj zdaj res vem, o čem govori knjiga in zgodba je bila res zanimiva, čeprav sem že poznala nekako o čem se gre v zgodbi.
Pa še odlomek, ko znanstvenikovo odkritje postane nekaj strašnega in nezaželenega:
The different accidents of life are not so changeable as the feelings of human nature. I had worked hard for nearly two years, for the sole purpose of infusing life into an inanimate body. For this I had deprived myself of rest and health. I had desired it with an ardour that far exceeded moderation; but now that I had finished, the beauty of the dream vanished, and breathless horror and disgust filled my heart.


https://www.goodreads.com/book/show/89476.Frankenstein


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov