Bralni izziv 2017 - Timula

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 28 mar 2017, 11:00

10) Detektivski roman (2 točki): Joel Dicker, RESNICA O AFERI HARRY QUEBERT, Mladinska knjiga 2015

Ocena: <3 <3 <3 <3
Vsebina: http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=1972

Konec avgusta 1975 pretrese mesto Aurora v New Hampshirju dvojni zločin. V domači hiši so našli ustreljeno Deboro Cooper, ki je malo pred tem telefonirala na policijsko postajo, češ da nekdo zasleduje neko punco. Tega dne je izginila 15-letna Nola Kellergan. Nikoli je niso našli. Zgodba se nadaljuje v letu 2008. Harry Quebert, slavni pisatelj, iz zapora telefonira svojemu nekdanjemu študentu in pisatelju Marcusu Goldmanu, da so na njegovem vrtu našli zakopano Nolino truplo, ki ima ob sebi torbo z rokopisom knjige Vir zla. Z Virom zla je Harry pred več kot 30 leti zaslovel in obogatel. Na dan pride, da je takrat 34-letni Harry imel razmerje s skoraj 20 let mlajšo Nolo in da je v Viru zla praktično popisana njuna ljubezenska zgodba tistega poletja, v katerem je Nola izginila. Marcus ne verjame, da je Harry zločinec in se preseli v njegovo hišo v Aurori. Skupaj s policijo brska po preteklosti in na plano prihajajo presenetljiva odkritja. Marcusu, ki je tudi pisatelj, za vrat diha založnik, ki od njega zahteva knjigo do roka, ki je bil naveden v pogodbi. Marcus se odloči, da bo napisal knjigo, ki bo predstavila resnico o aferi Harry Quebert. Marcus podpiše novo pogodbo za neverjetnih milijon dolarjev. Knjiga postane uspešnica še pred izidom. Ko knjiga izide, Marcus in policija spoznata, da so spregledali ključno informacijo glede Nole. Potrebno je poiskati novo resnico v aferi in ugotoviti, kdo je (bil) vir zla v Aurori.

Mnenje: Ker se je o tej knjigi veliko govorilo, sem jo želela prebrati že lani, a je bila vedno zasedena. Zdaj pa sem končno prišla na vrsto! Mislim, da je to idealna izbira za detektivski roman, saj se na vseh 643!!! straneh raziskuje in odkriva, kdo je ubil mlado Nolo Kellergan. Glavna oseba sicer ni detektiv, ampak je pisatelj, ki se je postavil v vlogo detektiva in skuša najti Nolinega morilca. Knjiga je napisana na prav poseben način in se lahko bere. V njej je veliko podrobnosti, prav tako je dosti preobratov in zasukov. Bralec praktično do zadnje strani ugiba, kdo je dejansko kriv za zločine v preteklosti.
Harry je v Noli našel ljubezen, čepraj je bila stara šele 15 let, on pa že krepko čez 30. Po njenem izginotju je ostal sam, saj je v njegovem srcu ni mogel nihče nadomestiti.
Markus pa je bil Harryju kot sin - Harry mu je vedno skušal pomagati, Markus pa se je k njemu zatekel le takrat ko je imel težave; ko pa je bil uspešen, je nanj popolnoma pozabil. Zato se mu bo skušal oddolžiti tako, da ga bo opral suma umora mlade Nole.
Všeč mi je, da preiskavo vodi pisatelj in ne detektiv.


Naj stavek oz. odstavek: "Pisatelji so zato tako krhka bitja, Markus, ker poznajo dve vrsti čustvene bolečine, se pravi dvakrat več kakor običajni ljudje, ljubezensko in pisateljsko bolečino. Pisati knjigo je kakor nekoga ljubiti, lahko zelo boli." str. 125

Naj oseba: naj osebo je kar težko izbrati, saj ima vsaka oseba svoje pomanjkljivosti in napake (tako kot v resničnem življenju). Mogoče je to ravno Harry Quebert, ker je vse življenje ostal zvest Noli, Markusa pa je vedno spodbujal pri pisanju in mu dajal koristne nasvete.

Naj dogodek: ko se razkrije, kaj se je v resnici zgodilo 30.8.1975.

Pomanjkljivost: nastopa veliko oseb in veliko je osumljencev, tako da sem se včasih malo izgubila med branjem in razmišljala: Kdo je že to???

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 16 apr 2017, 22:20

11) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki): Julia Quinn, KOT V RAJU, Učila International 2015

Ocena: <3 <3 <3Vsebina: http://felix.si/zenski-romani/10706-kot ... 25184.html

HONORIA SMYTHE-SMITH JE:
A) res slaba violinistka
B) še vedno užaljena, ker so jo kot otroka klicali podrepna muha
C) NI zaljubljena v bratovega najboljšega prijatelja
D) vse od naštetega
MARCUS HOLROYD JE:
A) grof Chatteris
B) na žalost nagnjen k zvinu gležnja
C) NI zaljubljen v mlajšo sestro najboljšega prijatelja
D) vse od naštetega
SKUPAJ:
A) pojesta precej čokoladne torte
B) preživita nevarno vročico IN najslabši koncert na svetu
C) se brezupno zaljubita
D) vse od naštetega

Smythe-Smithove ste videli skozi oči Bridgertonovih … Zdaj jih spoznajte sami in v prvem romanu nove serije Julie Quinn preberite, kako bo Honoria našla ljubezen, kjer jo najmanj pričakuje.

Mnenje: Sama nisem ravno ljubiteljica knjig o raznoraznih Višavcih, dvornih damah ... vse skupaj se mi zdi preveč zaigrano in napihnjeno. To knjigo sem izbrala izključno zaradi tega izziva - ker ima ženska na naslovnici res noro lepo obleko! Samo knjigo sem relativno hitro prebrala, brez težav, a ne verjamem, da mi bo dolgo ostala v spominu.
Knjiga ima nekaj plusov: smešni pripetljaji, ki popestrijo zgodbo (npr. kako se Marcus poškoduje na luknji, ki jo je skopala Honoria; kako Honoria pade s postelje, ko se zbudi v postelji poleg Marcusa, kako mu ukrade slaščico ...) in pa sama ljubezenska zgodba - lepo je brati o tem, kako se iz otroške nagajivosti in navidezne brezbrižnosti razvije ljubezen.
Minusi, ki me zmotijo: ženska miselnost, ki je vladala v tistem času in ki bode iz tovrstnih romanov - da je ženska vredna samo, ko se poroči in da morajo ženske skrbeti za moške; kako se ženske v sezoni predstavljajo moškim in upajo, da jo bo kdo izbral za ženo ....

Naj stavek oz. odstavek: "Kajti za trenutek se je spet počutila kot deklica izpred nekaj let, ki se ji je življenje, ki je bilo pred njo, zdelo kot mikavna svetla in pisana žoga. To je bil občutek, za katerega se ni zavedala, da ga pogreša - občutek, da nekam sodi, da je z nekom, ki jo popolnoma, do skrajnosti pozna in se z njo lahko smeji." str. 30

Naj oseba: Honoria, ker tako lepo skrbi za Markusa, ko se le-ta poškoduje.

Naj dogodek: Ko se vrne domov Honoriin brat in Marcusov najboljši prijatelj Daniel.

Pomanjkljivost: Kot sem že omenila, me najbolj moti ta ženska miselnost, da se morajo "dobro prodati" in se čimprej poročiti (tiste, ki jih nihče ne zasnubi, so manjvredne ???).

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 16 apr 2017, 22:33

12) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki): Samantha Young, JUNAK, Učila International 2015

Ocena: <3 <3 <3 <3Vsebina: http://felix.si/eroticni-romani/10769-j ... 25801.html

Za Alexo Holland je bil njen oče junak – vse do šokantnega odkritja. Od takrat se Alexa trudi svoje življenje obrniti v drugačno smer in si ustvariti lastno identiteto brez njegovih groznih skrivnosti. A ko spozna moškega, ki so ga napake njenega očeta prizadele enako kot njo, mu Alexa mora pomagati.
Caine Carraway noče imeti nobenega opravka z Alexinimi poskusi, da popravi krivice, a ne uspe mu je tako zlahka odgnati. Odločen, da jo prisili, da ga bo zasovražila, jo vodi na rob potrpežljivosti in čaka, da bo odšla. Njegova dejanja pa ju samo še zbližajo, in čeprav se zdi povsem neverjetno, se spustita v silovito afero, ki ju povsem prevzame.
Caine edini ve, da ne more biti princ na belem konju, kakršnega si je Alexa od nekdaj želela, in ko jima grozi nevarnost, spozna, da bi storil kar koli, da bi oba obvaroval pred novo bolečino …

Mnenje: Letos bi rada prebrala vse knjige te pisateljice, zato se mi je ta zdela kot nalašč za ta izziv. Všeč mi je stil pisanja in prav tako sama zgodba, ki te prav posrka vase.
Med branjem mi je kar hudo, kako Caine sprva muči Lexie in ji daje same nemogoče naloge. Lexie pa se ne pusti zmesti in se trudi svoje delo opraviti po najboljših močeh. Ker pa je med njima neustavljiva kemija, je vsakemu jasno, da bo slekoprej eksplodiralo.

Naj stavek oz. odlomek: "Zakaj ti je všeč moje stanovanje?" sem nenadoma izstrelila. Caine me je za trenutek preučeval, kot bi vsrkaval vsak delček mojega obraza. "Ker ima osebnost. Nobenega blišča - je preprosto brezčasno lepo. Podobno kot njegova lastnica." str. 203

Naj oseba: Lexie, ker se ne preda in verjame v ljubezen do Caina.

Naj dogodek: ko se Lexie pokaka ptica na glavo in se Caine resnično sprosti in od srca nasmeji.

Pomanjkljivost:
škoda, ker ni nadaljevanja :)

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 22 apr 2017, 22:30

13) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke): Tina Maze in Vito Divac, JAZ. TINA, DZS 2017

Ocena: <3 <3 <3
Vsebina: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=26742

V zadnjih letih je v slovenščini izšlo kar nekaj športnih biografij, med njimi pa ima najnovejša o Tini Maze gotovo posebno mesto. Gre namreč za kombinacijo dnevniških zapiskov naše velike šampionke in biografskih beležk Delovega novinarja Vita Divca, ki je dolga leta spremljal njeno športno-življenjsko pot. Estetsko zapakirana, opremljena z izjavami številnih ljudi, ki so imeli pomembno vlogo v karieri Tine Maze, ter z reprezentativnimi fotografijami obogatena knjižna izdaja, podnaslovljena kot biografski roman, ima največjo vrednost ravno v Tininih intimnih dnevniških razmišljanjih, ki nam, če znamo na vse skupaj pogledati v okviru njene športne poti, v precejšnji meri odgovorijo na vprašanje, kaj so bila ključna gonila njene najbrž neponovljive kariere. Osredotočenost in ohranjanje otroškosti med tekmami, podreditev vsega življenja končnemu cilju, produktivno usmerjanje jeze in agresivnosti, uspešno premagovanje stalnih sopotnikov, kot so strah, dvom in tesnoba, ustrezna struktura osebnosti (narediti dober vtis na druge, je bilo vodilo njene mladosti), tekmovalnost (tudi s fanti, ki jih je želela premagovati), na več nivojih produktivno partnerstvo z Andreo Massijem, njen naravni talent, izjemna ekipa, ki sta jo z Massijem ustvarila v zadnjem, najbolj uspešnem delu njene kariere, skupaj s pogumom, da so zapustili reprezentanco in odšli na svoje, je nekaj ključnih kamenčkov v mozaiku kariere Tine Maze, ki tudi s svojo knjižno (avto)biografijo lahko predstavlja prvovrstno poročilo o tem, kaj vse je potrebno za uspeh v vrhunskem športu na svetovnem nivoju.

Mnenje: čeprav načeloma ne berem najrajši biografskih romanov, sem to knjigo takoj zagrabila, saj je Tina res edinstvena in me je zanimalo, kaj lahko izvem iz knjige, česar do sedaj še nisem vedela. V knjigi je veliko Tininih intimnih razmišljanj, ki nam pomagajo razumeti, zakaj je Tina takšna, kot je - posebna. Vsi vzponi in padci so jo naredili močnejšo, nikoli se ni vdala, vedno se je s srcem in dušo borila za svoje cilje ... kapo dol!

Všeč so mi tudi fotografije in povzetek vseh njenih uspehov na koncu knjige, ki zavzema kar nekaj strani.

Naj odstavek oz. stavek: "Verjamem, da imamo vsi v sebi nekaj ženskega in nekaj moškega, le prepoznati je treba eno in drugo. Kot žensko razumem tisto čutečo, toplo plat mame, kot moško pa moč in neomajnost očeta. Maze je moja kri, moja družina. Tina sem jaz, čustveno bitje." str. 30

Naj oseba: tu pa res ni dvoma, da je naj oseba glavna oseba romana - TINA! :thumbup:

Naj dogodek: Dogodek, ki je tudi Tinin najljubši - osvojitev olimpijskega zlata!

Pomanjkljivost: Včasih me je malo zmedlo in nisem točno vedela, a to, kar berem, piše Tina ali Vito (mešano se uporablja prva in tretja oseba).

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 24 apr 2017, 21:43

14) Izšla leta 2017 (3 točke): Andreas Kufsteiner, LJUBEZEN VSE ODPUSTI, Učila International 2017

Ocena: <3 <3 <3Vsebina: http://felix.si/zenski-romani/12055-gor ... 32953.html

Bralci že več let radi prebirate zgodbe o prebivalcih doline Zillertal in podoživljate dogodivščine prikupnega zdravnika Martina Burgerja ter njegovih pacientov.
V knjigi Ljubezen vse odpusti so zbrane tri ljubezenske zgodbe. Vse se odvijajo v idilični bavarski vasici St. Christoph, kjer ima svojo malo kliniko tudi nadvse priljubljen in uspešen gorski zdravnik Martin Burger. Ta je je sovaščanom vedno pripravljen pomagati, pa naj gre za telesne ali za čustvene težave.
V knjigi boste izvedeli, zakaj je prikupna gostja odšla s kmetije, kjer je okrevala po hudi bolezni, ne da bi se poslovila. Zakaj je razjarjeni mlad kmet nagnal svojo ženo. In kako je lepa kmetica Silke obupanemu pianistu podarila novo voljo do življenja.
Gorski zdravnik – podeželske zgodbe, polne napetih dogodkov, ki jih povezuje skupni junak: doktor Martin Burger.

Mnenje: To knjigo sem v roke vzela zato, ker je ta Gorski zdravnik tako "obnorel" Slovenijo. Sama ga sicer še nisem gledala, zato pa me je zamikala knjiga, da vidim, kaj je tako posebnega.
No, mene ni ravno prepričal (vsaj ne v knjigi), in knjiga v meni ni vzbudila posebne želje, da bi si ogledala še serijo ali vsaj kakšen del.
Všeč mi je sam kraj dogajanja - gorska idila. V vsaki zgodbi se vzporedno dogajata dve zgodbi: zgodba glavnega junaka oz. junakov in zgodba gorskega zdravnika. Zdravnik se nekako vedno vplete v zdodbo junaka in reši kak zdravstven zaplet. Drugače pa ima zdravnik bolj stransko vlogo in se ne pojavlja tako pogosto, kot sem pričakovala.
Najbolj všeč mi je bila prva zgodba Ljubezen in krivda, v kateri se slavni pianist po hudi prometni nesreči, v kateri je umrl otrok, sam pa si je poškodoval roko, odpravi v dolino Zillertal, da bi se malo umaknil od nadležnega menedžerja in vsiljive zaročenke. V dolini Zillertal pa ne najde le prepotrebnega mir, temveč tudi ljubezen ....


Naj stavek oz. odstavek:
"Jaz zelo rada gledam zvezde. Še najbolj pa najini dve zvezdi. Pravijo, da ima vsak človek svojo zvezdo na nebu. Včasih ponoči, ko se zbudim, pogledam skozi okno in tako zahrepenim po tebi. Potem zagledam dve zvezdi, ki sta druga tik ob drugi. Zasvetita se in zažarita, kot bi mi hoteli nekaj povedati. Prepričana sem, da sta to najini zvezdi." str. 115

Naj oseba: Silke, mati dveh otrok, ki po moževi smrti sama skrbi za otroke in veliko kmetijo.

Naj dogodek: Ko Markus iz vode reši Silkino hčerko - ji reši življenje (1. knjiga).

Pomanjkljivost: Vsaka zgodba se zelo hitro odvije ... lahko bi bilo vse bolj natančno opisano. V knjigi so v bistvu tri "knjige", In če bi bila vsaka zgodba bolj natančno napisana (določeni dogodki so kar preskočeni, ni natančnih opisov ...), bi lahko vsaka obsegala svojo knjigo oz. vsaj 200-300 strani.

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 28 maj 2017, 22:22

15) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka): Annabelle Gurwitch in Jeff Kahn, TI PRAVIŠ PARADIŽNIK, JAZ PRAVIM PARADAJZ, Založba Primus, 2010

Ocena: <3 <3 <3 <3
Vsebina: http://primus.si/ti-pravis-paradiznik-j ... m-paradajz

Po trinajstih letih zakona sta Jeff in Annabelle ugotovila, da “nama preprosto ni toliko do naju”. Namesto da bi se predala, pa sta njuno razmerje obdržala trdno s tem, da sta ignorirala konvencionalno modrost in negovala pomanjkanje intimnosti, tako da sta starševstvo obravnavala kot tekmovalni šport in špricala terapije za pare.
Kronika njunega intenzivnega, a ljubečega zakona v obliki poročil ona pravi/on pravi, vključuje nič kaj sentimentalen opis zdravstvene odisejade, na katero se je njuna družina podala ob rojstvu sina, ki je dobil diagnozo sindroma VACTERL, kar je zelo redek skupek prirojenih hib. Annabellina in Jeffova neizprosno surova in hkrati smešna zgodba bo v srca vseh parov (kaj šele vsakega samskega moškega in ženske, ki premišljuje o zakonskem jarmu) priklicala tako smeh kot grozo.

Mnenje: V iskanju knjige s smešno vsebino, mi je v roke padla ta knjiga, ki te nasmeji že z naslovom. KO izveš, da je napisana po resničnih dogodkih, ti je všeč še toliko bolj. Koliko nas je, ki mislimo, da je naša zveza slabša od drugih, čeprav pogosto to ne drži - drugi težave le bolje skrivajo. V tej knjigi pa sta mož in žena, vsak s svoje perspektive opisala pluse in minuse zakona. Nauk pa je vsekakor, da se splača vztrajati!

Všeč mi je način pisanja: On pravi, Ona pravi - dve perspektivi zgodbe.


Naj stavek oz. odstavek: "In vendar je moja ljubezen do nje kot lučka na armaturi, ki noče nehati svetiti. Obožujem njen vonj, smeh in ljubke male glasove, ki jih spušča, ko se ponoči v postelji privijem k njej. Na njej je nekaj, kar se dotakne mojega bistva in mi daje navdih. Ona je moja muza, odkar sva se srečala." str. 15


Naj oseba: Jeff, ker je bil tako vztrajen pri ljubezni do Annabelle.

"Imeti prav je Annabellin najljubši hobi."str. 147

Naj dogodek: smešnih dogodkov je ogromno, le eden izmed njih:

Ona pravi: "Če pa samo mimogrede omenim, da bom morebiti imela nekaj časa za malo seksa, recimo okoli 20:30, bo ob 20:29 in devetinpetdeset sekund Jeff že v spalnici s svojim tičem zunaj.! str. 147

Pomanjkljivost: ni mi ravno všeč naslovnica (me spominja bolj na priročnik kot na roman).

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 29 maj 2017, 21:41

16) Knjiga, ki govori o družini (2 točki); Lionel Shriver, POGOVORITI SE MORAVA O KEVINU, Učila International 2014
Ocena: <3 <3 <3 <3 <3

Vsebina: http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=1019

Mati mladoletnega množičnega morilca v pismih možu pretanjeno izpoveduje svoje doživljanje materinstva in odnosa s sinom pred tragedijo; pisma so kot nekakšen obračun same s sabo, polna so samospraševanj in vračanj h ključnemu vprašanju: zakaj? Zakaj je sin tak, kakršen je in zakaj se je zgodilo nepopravljivo? Precizno seciranje materinstva, očetovstva, sprevrženosti uma in dogodkov pred in po usodnem četrtku prinaša napeto in pretresljivo zgodbo. Psihološki vzgibi in detajli so opisani avtentično in prepričljivo, bralec se neizogibno zazre vase, ne glede na to, v kateri vlogi se je kdaj že soočal z »zlobo, nesramno brezbrižnostjo in prirojeno hudobijo.« Po knjigi je posnet razvpit (vrhunski) film, ki se zvesto drži dejstev iz romana, a vendarle ne zmore prikazati vseh tančin materinega morebitnega prispevka k sinovemu sociopatskemu profilu.

Mnenje: Ta knjiga je bila že dolgo na mojem bralnem seznamu, a ker je ni v moji knjižnici, je prišla na vrsto šele sedaj, ko sem se podala v sosednjo knjižnico. Kaj naj rečem? Ena redkih knjig ob katerih ostanem brez besed ... Ob branju se mi je porajalo nešteto vprašanj, a vedno sem se vračala k najbolj perečemu vprašanju: bi mati z drugačnim odnosom in pristopom lahko preprečila pokol? Preprosto ne vem ... Kako bi v tem primeru ravnala sama ... tudi tega preprosto ne vem ...
Ves čas branja sem se spraševala, kje je sedaj Franklin in potihem upala, da ni zgodilo to, kar sem predvidevala.
Kevin je že od rojstva poseben in nosi v sebi hudičevo seme mama to vidi, oče pa se slepi.

To je ena izmed tistih knjig, ki jih ne pozabiš, zato si vsekakor zasluži najvišjo oceno.

Naj stavek oz. odstavek: "Ko sem ga v slovo objela, se me je otroško oklenil, kakor se me v otroštvu ni nikoli. Rada bi verjela, čeprav je besede nerazločno zamrmljal v dvignjeni ovratnik mojega plašča, da je izdavil:"Oprosti." Za primer, da sem ga prav slišala, sem tudi sama razločno rekla:"Tudi ti oprosti meni, Kevin. Tudi ti oprosti meni." str. 478


Naj oseba: zelo težko bi izbrala eno naj osebo, saj imajo vse veliko pomanjkljivosti, a bi verjetno izbrala mamo, saj je kljub vsemu hudemu še vedno obiskovala Kevina v zaporu - roko na srce, jaz ne vem, če bi to zmogla.

Naj dogodek: Ko je Kevin zbolel in je mati lahko skrbela zanj - ko ni imel moči, da bi se upiral.

Pomanjkljivost: Zanima me, ali se je Kevin kdaj resnično pokesal za svoja dejanja ... škoda, da ni zapisa Čez nekaj let ...

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 04 jun 2017, 20:45

17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke): Victoria Holt, PAVJI PONOS, Pomurska založba, 1978


Ocena:
<3 <3 <3 <3Vsebina:

Pripoved pričujočega romana je vsa prepredena z opali. Za nekatere so opali predvsem predmet donosne trgovine, drugi so obsedeni in hlastajo za njimi; pripravljeni so tvegati prav vse, tudi življenje postavljajo na kocko. Ben Henniker je sicer ostal pri življenju, a je drage kamne plačal z nogo. Na začetku zgodbe ga srečamo v razkošnem angleškem domu, ki ga je bil kupil od obubožane aristokratske družine. Ko Jessica Opal, potomka ponosnih Claveringov, spozna, da ji je Ben bližji kot vsi ostali dtužinski člani, jo usoda potegne v vrtinec lova za opali v Avstraliji. Tam, v Avstraliji, se Jessica sooča z vsem, kar prinaša sla po opalih, in spozna ves blišč pa tudi vso bedo hlastanja za dragimi kamni, tam, v Avstraliji spozna mistično skrivnost Zelenega bliska, največjega opala, in tam, v Avstraliji, spozna tudi iskreno in srečno ljubezen.

Mnenje: Takoj, ko sem videla ta izziv, sem vedela, da bom tako kot lani pri izzivu "Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva" izbrala knjigo Victorie Holt. Te knjige so mi všeč, ker vsebujejo kanček ljubezenske zgodbe (ljubezen med Jessico in Jossom), s pridihom skrivnostnosti (Kje je Jessicin oče? Kje so skriva Zeleni blisk? ...) in kančkom kriminalke (nekdo skuša spraviti Jessico s poti) - popolna kombinacija. Čeprav drugače nisem ljubiteljica takšnih knjig, mi je Victoria Holt všeč.


Naj stavek oz. odstavek:

"Videl moj stari sem dom,
videl obraze, ki sem jih ljubil,
videl angleške doline in hribe.
Srce je zapelo,
ko čulo je vaške zvonove,
ki sem poslušal jih kot otrok.
Mesec na nebu sijal je,
bila je noč, ki pregnala bi sleherni greh,
zakaj stari zvonovi so odzvanjali staremu letu
in pozvanjali novemu."
str. 305

Naj oseba: stari Ben, ker je takoj, videl, da sta si Jessica in Joss usojena in ju je na vsak način hotel spraviti skupaj.

Naj dogodek: Ko Jessica prvič ugleda Zeleni blisk.

Pomanjkljivost: Kljub temu da sem uživala v branju, mi ta knjiga verjetno ne bo ostala prav dolgo v spominu.

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 20 jun 2017, 22:43

18) Knjiga z rdečo platnico (2 točki): Jill Mansell, VIDEZ VARA, Mladinska knjiga 2008

Ocena: <3 <3 <3 <3
Vsebina: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=1487

Lottie ne more verjeti, da se ji dogaja kaj takega. Če si v mladosti zatreskan v neprimernega fanta, še razumeš, da starši nasprotujejo takšni zvezi. Toda Lottie je zdaj odrasla triintridesetletnica in nikoli si ni predstavljala, da bosta prav njena otroka nasprotovala romanci s Tylerjem Kleinom. Ne le da je Tyler primeren, pravi zadetek na loteriji je. Le da Nat in Ruby mislita, da je poosebljenje hudiča.
Kaj naj reva stori? Naj se dobiva samo z moškimi, ki so všeč otrokoma?
Poleg tega pa jo pesti še cel kup težav – njen neodgovorni bivši mož Mario, pa predragi šef Freddie, ki bi se spet rad srečal s starimi prijatelji, preden ga prehiti smrt, in najboljša prijateljica Cressida, ki jo očara moški v trgovini.
Medtem ko se Lottie trudi urejati njihova življenja, skoraj zapravi svojo srečo. Skoraj …

Mnenje: To knjigo sem si v knjižnici izbrala, ker sem prebrala že knjigo Bodi moja iste avtorice in mi je bila zelo všeč. In tudi roman Videz vara me ni razočaral, čeprav me je sprva debelina romana nekoliko odbila, 631 strani ni malo, saj sama rajši berem romani, ki imajo okoli 300 strani - takšnega namreš lahko preberem v enem tednu. Ampak ta roman je bil hitro berljiv. Zgodba, ki potegne, zanimivi zapleti, veliko dogajanja, brez dolgovezenja ... resnično pravo poletno branje.

Naj stavek oz. odstavek:

"Slabo vreme je minilo in dolina Hestacombe je spet dobila značilno jesensko podobo pokrajine Cotswolds. Drevesa so žarela v jesenskih barvah in tla so bila na debelo posuta z listjem. Lottie jo je ubirala po ozki poti med drevesi in se previdno umikala odpadajočim kostanjem v bodičastih lupinah. Mimo je švignila lisica in njen košati rep je podrsal po tleh, ko je vohljala za plenom, ki se je skrival v podrastju. V daljavi je zakrakala vrana in njen predirljiv glas je odmeval čez gladko jezersko gladino." str. 419

Naj oseba: Lottie, ker je vedno na prvo mesto postavila svoja dva otroka. Ker njima sprva Tyler ni bil všeč, se ni spustila v romantično zvezo z njim. Šele ko sta ga otroka sprejela, ga je spustila v svoje življenje. Prav tako mi je všeč, ker ima še vedno dober odnos s svojim bivšim možem in očetom svojih otrok. Svojemu bivšemu možu celo pomaga pri novi zvezi.

Naj dogodek:
Ko je Lottie v bolnišnici in Tyler poskrbi za njena dva otroka.

Pomanjkljivost: z moje strani je "pomanjkljivost" število strani; čeprav se knjiga hitro bere, bi lahko bilo strani precej manj - je kar veliko balasta, ki bi lahko bil izpuščen.

Uporabnikov avatar
Timula
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 71
Pridružen/a: 02 jan 2016, 20:57

Re: Bralni izziv 2017 - Timula

PrispevekNapisal/-a Timula » 10 jul 2017, 22:31

19) Dramsko delo (3 točke): William Shakespeare, ROMEO IN JULIJA, Mladinska knjiga 2016

Ocena: <3 <3

Vsebina: https://sl.wikipedia.org/wiki/Romeo_in_Julija

V Veroni sta okrog 12. stoletja prebivali družini Capulet in Monteg, ki sta bili sprti. Romeo je pripadal Montegom, Julija pa Capuletom. Na plesu, ki so ga priredili Capuletovi, sta se Romeo in Julija spoznala. Takrat Romeo ni vedel, da je Julija edina hči Capuletov, Julija pa ne, da je Romeo edini sin Montegov. Ko sta se tega zavedla, sta bila že strastno zaljubljena. Poznala sta se komajda nekaj ur, ko sta se že poročila. Kmalu po poroki je Romeovega prijatelja Mercutia zabode Julijin bratranec Tybalt. Tega ubije Romeo, zaradi česar pa ga knez Verone izžene iz mesta. Julija je zaradi Romeovega izgona popolnoma nesrečna, vse pa postane še slabše, ko izve, da so jo starši zaročili z grofom Parisom, njenim tedanjim snubcem. Julija v obupu odide do meniha, ki jo je poročil z Romeom in ga vpraša, kaj naj naredi. Ta ji da napoj, ki jo bo pogreznil v spanec za 42 ur, medtem, ko bodo njeni bližnji mislili, da je mrtva. On bo pisal Romeu, mu povedal za načrt in ta jo bo odpeljal k sebi. In res: dan pred poroko Julija spije napoj, se pogrezne v spanec, vsi Capuletovi pa mislijo, da je mrtva. Pokopljejo jo, pogreb pa vidi eden izmed Romeovih prijateljev in mu strašno vest tudi sporoči. Ta ga doseže hitreje, kot župnikovo pismo, (ki ga brat Janez sploh ni uspel dostaviti), zato se hitro odpravi v Verono in v Julijini grobnici spije strup. Ko se Julija zbudi, vidi mrtvega Romea, zato se zabode z njegovim nožem. Naslednji dan družina Capulet najde odprto grobnico v kateri ležita Romeo in Julija, torej izve resnico o njiju. Družini Capulet in Monteg po tej tragediji zakopljeta bojno sekiro.


Mnenje: Že v srednji šoli nisem rada brala dramskih del in to se do danes ni spremenilo. Ko sem videla ta izziv, mi je prvo na pamet padla knjiga Romeo in Julija, zato sem sedaj to dramsko delo še enkrat prebrala. Odkrito rečeno, če ne bi poznala zgodbe, bi knjigi težko sledila, predvsem zaradi jezika. Je že res, da je knjiga izšla pred več stoletji in jezik je takrat pač bil drugačen. Shakespearov slog pa je tako in tako poseben in zakompliciran. Všeč mi je zgodba kot taka, ubeseditev pa ne.
Naj stavek oz odstavek:

JULIJA: "Samo ime je tvoje moj sovražnik;
ti bil bi ti, čeprav ne bil bi Monteg.
Kaj pa je Monteg? Roka, noga ni,
obraz ni, niti kak drug del človeka.
Preberi si ime? Kaj je ime?
To čemur roža pravimo, dišalo
bi prav tako lepo z imenom drugim;
in Romeo, da se drugače kliče,
popolnost svojo bi ohranil vso: -
o Romeo, odloži to ime,
in zanj, ki tebe se ne tiče nič,
na mene vso."
str. 58

Naj dogodek: ko so Capuleti in Montegi po tej tragediji zakopali bojno sekiro, čeprav je bilo to za Romea in Julijo žal že prepozno.

Naj oseba: brat Lorenzo, saj je hotel mladima zaljubljencema pomagati.

Pomanjkljivost: besedilo pisano v verzih me ne pritegne in to je največja pomanjkljivost v mojih očeh.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 7 gostov

cron