Bralni izziv 2017 - Jerneja

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

The Raven Boys - Maggie Stiefvater

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 19 avg 2017, 19:13

The Raven Boys
od Maggie Stiefvater


Izziv: knjiga, ki si jo želela prebrati že lani
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Na dvorišču cerkve je vedno ledeno hladno, še preden pride smrt.

Blue Sargent vsako leto stoji s svojo mamo, ki opazuje skoraj-umrle, ki se sprehajajo mimo njiju. Blue jih nikoli ni videla, a letos vidi fanta, ki celo spregovori z njo.

Njegovo ime je Gansley in je bogat študent na lokalni zasebni šoli Aglionby. Š oli, ki se je je Blue vedno izogibala, saj jo obiskujejo fantje, ki jim pravijo "Raven Boys" ali "vranji fantje", kar pa zagotovo ne predstavlja nič dobrega.

Toda Blue ne more pozabiti Gansleya... in tega ne more pojasniti.

Mnenje:
The Raven Boys se je izkazala za drugačno knjigo, kot sem pričakovala.

Kot prvo naj povem, da me je presenetilo dejstvo, da v opisu knjige piše kakor, da se bo zgodba osredotočala na Blue. Ampak ne. V ospredje je postavljen Gansey. Pokroviteljski vsevednež, ki je v zgodbi predstavljen kakor nekakšen bog. Na trenutke me je sicer presenetil in izrekel kaj pametnega, drugače pa mi je šel zgolj na živce. Sprva me je navdušilo prvo srečanje med Blue in Ganseyem, ki nikakor ni to, kar bi pričakoval :) Ampak se potem dolgo časa nista videla in ko se jima je pot ponovno križala. Hja, sta postala klasična knjižna junaka.

Kot drugo. Zakaj na knjigi piše: If you kiss your true love, he will die?
Sicer se ta del v knjigi omenja, ampak glede na to, da je tole zapisano na naslovnici, bi bralec vsekakor pričakoval, da bo prišlo vsaj blizu poljubljanja. V resnici sem se tega dela zares veselila, saj se mi je zdelo, da bi lahko prišlo do zares dobrega zapleta.

Kot tretje. Zgodba. Polna je dogajanje per se. Ampak ali vsi ti dogodki res doprinesejo nekaj k zgodbi? Nam res razkrijejo kaj bistvenega? Žal ne. Zgodba se zapleta, napleta in prepleta, a le malo se razloži bralcu. V zadnjih nekaj poglavij se seveda vse na hitro odvije, ampak me to ni prepričalo. A Court of Thorns and Roses je pač postavil visoka merila.

Konec je grozen. Glavna vprašanja, ki so se ti porajala med branjem ostanejo nepojasnjena in le nekaj manjših problemov se razreši. Zakaj, le zakaj ni Maggie iz knjige odstranila vse ne tako pomembne scene in se namesto tega posvetila koncu?


Za tole knjigo mi je res žal.

Prav zares je veliko obetala. Maggie Stiefvater je v stvarni svet vpletla neko novo magijo, ampak si ni vzela dovolj časa za kakovosten worldbuilding.

Mogoče bom nadaljevala s serijo, samo da vidim ali se je pri nadaljnjih delih bolj potrudila.
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

A Court of Mist and Fury - Sarah J. Maas

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 19 avg 2017, 19:25

A Court of Mist and Fury
od Sarah J. Maas


Izziv: knjiga z glavno žensko vlogo
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads
Celoten komentar - blog

Opis:
Feyre se je rešila Amarathinega primeža in se vrnila v Spring Court, ampak cena za to je bila ogromna. Čeprav ima sedaj moči High Fae je njeno srce ostalo enako, človeško in nesposobno pozabiti grozote, ki jih je storila, da je osvobodila Tamlinove ljudi.

Prav tako pa Feyre nikakor ni pozabila na kupčijo, ki jo je sklenila z Rhysandom, High Lordom iz Night Courta.

Vendar pa mir še ni dosežen, saj višje zlo preži nanje in ravno Feyre je lahko ključ do njihove odrešitve. Ampak samo, če bo izkoristila svoje na novo pridobljene moči, osvobodila svojo dušo in ugotovila, kakšno usodo si želi tako zase kakor tudi za svet v katerem živi.

Mnenje:
Knjiga je fantastična. Če me je prvi del navdušil, me je ta pripravil do evforije. Stil pisanja me je popolnoma prevzel in že sedaj se veselim vseh prihodnjih knjig, ki jih bom prebrala izpod peresa te mojstrice besed, ki se podpisuje pod ime Sarah J. Maas.

Prvi del me je prevzel s svojo pravljičnostjo, svetom, liki in romantičnostjo. Drugi del pa vse to postavi še eno stopničko višje. Zgodba ni več samo pravljična ampak pridobi filmske elemente, svet je še bolj dodelan, liki odvržejo maske in romantičnost se začne prepletati z nevarnostjo, spletkami in ljubeznijo. Knjiga me je pripravila tako do smeha, zardevanja, zavijanja z očmi in joka.

Dogajanje je tako lahkotno kakor tudi napeto. Všeč mi je, da se je počasi stopnjevalo in nato ponovno umirilo in tako naprej. Dogodki so se razvijali v skladu z resničnostjo, katero poznamo tudi mi.

Mene je tale zgodba popolnoma navdušila, še več! Postala je ena izmed mojih najljubših knjig! :106:

Če so ti všeč fantazijske zgodbe z ljubezenskimi elementi in super liki to knjigo enostavno moreš prebrati. Četudi ti mogoče prvi del ni bil všeč, saj je tale prav zares drugačna. :016:
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

Nočni cirkus - Erin Morgenstern

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 09 sep 2017, 11:38

Nočni cirkus
od Erin Morgenstern


Izziv: knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads
Celoten komentar - blog

Opis:
Cirkus prispe brez opozorila. Brez predhodnih obvestil. Preprosto je tam, kjer včeraj ni bil. V črno-belih šotorih je popolnoma edinstveno doživetje, polno osupljivih stvari. Imenuje se Le Cirque des Rêves, in je odprt le ponoči.

Toda v ozadju je boj med dvema mladima čarovnikoma, Celia in Marco, ki sta bila usposobljena že od rojstva. To je igra, v kateri le en ostane. Kljub vsemu pa se Celia in Marco zaljubita. To je čarobna ljubezen, ki doseže utripanje luči in poveča temperaturo le ob dotiku njunih rok.

Mnenje:
Po branju si puščen z mešanimi občutki. In kakor pravi zadnji stavek knjige: nisi več prepričan, na kateri strani ograje so sanje. Prav tako tudi ti, kot bralec, nisi prepričan v nič. Zagotovo veš, da ti je zgodba všeč. Pa kaj všeč, čudovita je! Prepričan si, da jo boš še kdaj prebral. A kljub vsemu ne veš, kako drugim povedati o čem knjiga govori. Vse kar lahko rečeš je le: to je zgodba o ljudeh, ki sanjajo. In to je zgodba o cirkusu, ki je odprt od mraku do zore. To je zgodba o Nočnem cirkusu.

Zgodba je prav zares čarobna in te posrka vase od prve strani dalje. Čeprav se mnogokomu zdi, da je opisovanja preveč, mene to sploh ni zmotilo. Stil mi je bil super. Drugačen, nenavaden in povsem v stilu celotne atmosfere, ki jo ustvari knjiga.
Tudi liki so odlično predstavljeni. Nasploh pa mi je bilo všeč,da je bilo pripovedovalcev več. Tako si izvedel marsikatero podrobnost oz. informacijo, ki je drugače ne bi. Celia in Marco pa sta krasna. Spremljamo ju vse od otroštva, tako da lahko zares vidimo, kako razmišljata, se razvijata in zakaj sprejemata določene odločitve.

Dejstvo, da je to avtoričin prvenec pa me je zares fasciniralo, saj je knjiga odlična. Marsikdo misli, da so prve knjige avtorjev le približek temu kar pisatelj zmore. No, če to drži potem res komaj čakam naslednjo knjigo izpod njenega peresa. :jupi:
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

Sincerely, Carter - Whitney G.

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 14 sep 2017, 21:56

Sincerely, Carter
od Whitney G.


Izziv: knjiga, kjer je na platnici moški
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Prijatelja.
Samo prijatelja sva.
Resnično. Ona je moja najboljša prijateljica.

Arizona Turner je bila moja najboljša prijateljica od četrtega razreda, tudi takrat, ko sva trdila, da se sovraživa. Drug drugemu sva bila zaveznika za vse stvari, ki so se posamezniku zgodile v življenju: prvi poljub, prve simpatije, prvi seks. Ko so se dobre veze spremenile v prebolevanje, sva bila drug drugemu v oporo. Bila sva edina stalnica. Še fakulteti sva izbrala takšni, da sta bili blizu skupaj, saj se nisva želela ločiti. A skozi vsa ta leta, ne glede na to, kaj so mislili drugi, nikoli nisva prestopila meje prijateljstva. Nikoli nisva niti razmišljala o tem. Nikoli nisva hotela razmišljati o tem. A ena noč je spremenila vse.

Prijatelja.
Samo prijatelja sva.
To bom ponavljal v glavi, dokler ne ugotovim, ali je res le moja najboljša prijateljica.

Mnenje:
>>Knjiga, kjer je na platnici moški? Oh to pa je zares enostaven izziv,<< sem naivno pomislila. V resnici sem se zares namučila, saj med 700 in nekaj knjigami, ki jim imam na svojem to-read seznamu prednačijo tiste, kjer je na platnici ženska. A uspela sem v skritih kotičkih seznama izbrskati tole.

Naslovnica je prikupna, še posebej zaradi fonta in vsega, prav tako pa je prisrčna tudi zgodba. Carter in Arizona (super imena :106: ) sta odlična. Njun odnos je fantastičen in knjigo sem kar požirala. Zadnje čase sem brala predvsem fantasy in to je delen razlog zakaj me je tako prevzela.

Ampak žal o navdušenje ni trajalo vse do zadnje pike v knjigi. Po letališki sceni me vse skupaj ni več toliko pritegnilo. Zgodba je bila še kar super (don't get me wrong!). Seveda si poznal prave razloge, ampak se mi ni zdelo, da sta lika odreagirala v skladu s svojima karakterjema.
Kar pa mi preprečuje, da knjigo ocenim z vsemi zvezdicami pa je konec!
Grrrr zakaj? Če odmisli Arizonino nenavadno (out of character) vedenje, kolikšna je verjetnost, da po 6 mesecih storiš kaj takega? Naj ti kar sama odgovorim na to vprašanje: 0%

Avtorica je odlično speljala nekatere dele a pri drugih se je odrezala slabše od hobi avtorjev :thumbdown:
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

T Is for Tree - Greg Fowler

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 25 sep 2017, 20:16

T Is for Tree
od Greg Fowler


Izziv: knjiga, ki govori o družini
Ocena:
Povezave:
Bralnica - knjiga še ni sprejeta v bazo
Goodreads
Celoten komentar - blog

Opis:
Eddy ve da je drugačen, da ni kot ostali najstniki. Navsezadnje niti ne izgleda kakor oni. Ne razmišlja tako kakor oni. Ne hodi v šolo in nima prijateljev. Nikoli ne zapusti svoje sobe, saj mu to ni dovoljeno - razen, ko je dan za tuširanje. Ne ve zakaj je temu tako. Ve le, da je drugačen.

Mati ga je zapustila kot dojenčka in sedaj ga ima babica zaklenjenega v sobo. Eddy si čas krajša z opazovanjem ljudi na ulici, čas in življenje pa neopazno tečeta mimo njega. Vsak dan je enak predhodnjemu, vse dokler se v sosednjo hišo ne preseli Reagan Crowe in vse se spremeni.

Ona je prijazna, zabavna in čudovita. A najpomembneje je, da postane njegova prva prijateljica. Reagan mu predstavi svet v drugačni luči in to v vsej njegovi veličini.

Vendar ima Eddy skrivnost. Drevo, ki se počasi plazi skozi okno v njegovo sobo prav tako ni popolnoma običajno. Ampak saj tudi Eddy ni. On je poseben.


Mnenje:
Priznam, da sem knjigo začela brati zgolj zato, ker sem jo dobila v review. Sprva sem bila nad njo vse prej kot navdušena. Pričakovala sem drugačno zgodbo. Iz podanega opisa ni bilo moč razbrati zakaj je Eddy drugačen in na sprva sem bila kar malo nejevoljna, ker sem pristala na branje knjige o kateri sem imela popolnoma drugačno predstavo.

Ampak ni mi žal.

Liki so fantastično opisani, realni in večplastni. V njih lahko vidiš odsev ljudi, ki jih dnevno srečuješ in posledično dobiš veliko snovi za razmišljanje. V mojem primeru pozno ponoči, ko že vsi spijo.
T ospredju sta družina in moč prijateljstva. Spremljamo fantka Eddyja, ki ga je zapustila mama in sedaj živi pri babici, ki ga prezira. Njegov odnos z babico mi je bilo zelo težko brati, saj se kot deček ni zavedal, kaj se mu dogaja. Ni vedel, da drugi otroci za kazen ne stojijo pod curkom ledene vode, dokler jim ustnice ne pomodrijo. :105: Mi je bilo pa všeč, kako je njun celoten odnos rasel in se spreminjal. Avtor nam pojasni zakaj je prišlo do določene situacije in nam da upanje.

To je knjiga s življenjskimi temami in več kot o njej razmišljaš več motivov odkriješ. Je zgodba, ki ti bo dala drugačen pogled na svet, če si boš le dopustil. Predvsem pa je to knjiga o prijateljstvu v svoji najbolj čudoviti in ranljivi obliki.
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

Gospodinja, da te kap - Sophie Kinsella

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 29 sep 2017, 10:06

Gospodinja, da te kap
od Sophie Kinsella


Izziv: knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Samantha je izjemno zaposlena londonska odvetnica. Dela vse dni in noči, nima zasebnega življenja in njena edina želja je postati partnerica v odvetniški pisarni. Uživa v stresu in adrenalinu svojega dela. Dokler nekega dne ne naredi napake. Napake, ki lahko uniči njeno kariero. Pretresena zapusti pisarno, se usede na prvi vlak, ki pripelje mimo, in se znajde sredi podeželja. Ko se ustavi pred neko veličastno hišo, jo pomotoma zamenjajo za gospodinjo, ki se je odzvala na njihov oglas, in ji ponudijo službo hišne pomočnice. Niti sanja se jim ne, da so zaposlili odvetnico z diplomo - Samanthi pa se niti ne sanja, kako se uporablja pečica.

Posledice so katastrofalne. Samantha povzroči popoln kaos, ko skuša obvladati pralni stroj in se trudi pripraviti prvovrstno gurmansko večerjo. A sčasoma se povsem nepričakovano zaljubi v svoje novo življenje.

Mnenje:
Sophie Kinsella je avtorica po kateri sežem, ko si zaželim malo lahkotnega a zabavnega 'čtiva'. Sprva nisem vedela katero knjigo naj preberem, a kaj kmalu sem s pomočjo spleta našla pravo knjigo. Kasneje se je izkazalo, da je to najbolj neumna knjiga, ki sem jo kadarkoli brala in odložila sem jo.

Sedaj pa sem v knjižnici naletela na tole knjigo. Takoj sem vedela, da bo to prava.

Prav sem imela :jupi: Samanthino življenje se obrne na glavo in ker si noče še bolj zakomplicirati stvari, se nenadoma znajde v zelo nenavadni situaciji. Ker nima niti najmanjše ideje kako se lika, pere ali prižge pečico se ji ob tem pripeti marsikaj :lol: Prepričana sem, da nisem edina, ki se je ob njenih norostih zabavala. Na srečo pa delodajalca nimata pojma in ne opazita, kako si sproti izmišljuje kaj vse zna skuhati. Nato pa mora to seveda izvesti 8-)

Všeč mi je s kakšno zagnanostjo se je lotila stvari in prav nič je ni ustavilo. Nato pa je tu še Nathaniel, šarmanten vrtnar a kaj ko on sovraži odvetnike <3 :zvizgac:

Zgodba je zares duhovita in če se želiš malo nasmejati ti jo toplo priporočam. Prav tako pa mi je všeč sporočilo knjige, ki ga ne bom izdala, saj ga boste zvedeli, ko knjigo preberete ;)
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

The Death of Lila Jane - Teresa Mummert

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 14 okt 2017, 12:50

The Death of Lila Jane
od Teresa Mummert


Izziv: knjiga kjer je na platnici ženska z lepo obleko
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads
Celoten komentar - blog

Opis:
Ko mine poletje, bo Lila Jane začela obiskovati gimnazijo. Obnaša se tako kot se od nje pričakuje, a se večkrat zdi, da njeni starši tega niti ne opazijo. Živi kot ptica v zlati kletki. Nekega večera se odloči izmuzniti iz hiše in se s prijateljico udeleži zabave. Kar se začne kot neškodljiva zabava, se kmalu sprevrže v življenje na begu s fantom, ki ga sploh ne pozna.

Mnenje:
Ne vem kako mi to uspe, da si ''lažje'' izzive zakompliciram do te mere, da na koncu komaj najdem knjigo. Ampak sem jo. Na sliki je Lila je v svoji značilni beli obleki, ki je sicer res preprosta ampak po mojem je vseeno lepa.

Knjigo sem imela lep čas na svojem bralnem seznamu, zato sem že zdavnaj pozabila o čem se sploh gre. Vendar sta me naslov in naslovnica odbijali od branja. Ne berem rada knjig, kjer je glavni junak bolan in že na samem začetku veš oz. sumiš, da bo konec zanj nesrečen. Ampak izziv je izziv in odločila sem se, da se bom spoprijela tudi s tole knjigo.

Zgodba je super in popolno nasprotje od mojih pričakovanj. :026:

Je lahkotna, ljubezenska in prisrčna. Ima tam nekje okoli 300 strani, prej manj kot več, in želela bi si, da bi bila daljša. Kljub lahkotnosti in všečnosti pa ni vse rožnato. Ampak kdaj sploh je? Predvsem mi je bilo všeč, da je Lila zbrala pogum in si drznila malo več. Seveda pa je k tem v veliki meri pripomogel Kaden :eyebrows: Njun odnos mi je super in dokaj realen. Avtorica je opraila super delo, saj se ob branju lahko tako smejiš, kakor tudi pihaš od jeze.

Najbolj sem si zapomnila:
Lila se zvečer odtihotapi ven in najde Kadena kako igra kitaro na ulici. Nočem ti uničiti presenečenja, ampak ta trenutek je zares potreben omembe.

Najljubša stvar:
Kadenova beležke. Vse bi dala, da bi lahko tudi sama pokukala vanjo.
Don’t get me wrong, books have always been my escape but at some point I need to stop imagining what could happen and live my life before it passes me by.
‘’How are you going to die?’’
’’Easy. Broken heart.’’
’’That’s not a real thing.’’
’’Oh, yes it is.’’
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

Indijska pahljača - Victoria Holt

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 27 okt 2017, 20:49

Indijska pahljača
od Victoria Holt


Izziv: knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Pastorjeva hči Drusilla je inteligentna drugače pa nič kaj preveč čedna deklica. Že od zgodnje mladosti živi pod vtisom, da so Framlingovi, ki prebivajo v mogočni graščini, nekaj posebnega: lady Harriet, njen sin Fabian in hči Lavinia.

Lavinia ni imela nobene 'primerne' družbe, torej ni čudno, da so na grad povabili ravno skromno Drusillo, da bi se igrala z njo. V njuno igro se hitro vmeša tudi Fabian. Nekega dne ju razglasi za sužnji, ki morata izpolniti vsako njegovo zahtevo. Drusillo nato pošlje po skrivnostno pahljačo, ki baje vsakemu lastniku prinaša nesrečo.

Mnenje:
Super knjiga, ki me je prav zares pozitivno presenetila. Do avtoric kot je Holtova imam že od nekdaj odpor. Pred kratkim pa mi je med brskanjem po mamini knjižni polici v oči stopila Indijska pahljača in mami mi jo je celo priporočila. Nad Indijo se navdušujem že dlje časa in tako sem se odločila, da tej (vsaj zame) nenavadni knjigi dam priložnost.

Čeprav je napisana v malo bolj arhaičnem jeziku in na mojo grozo celo slovničnih napak ni manjkalo, mi je bila pravzaprav zelo všeč. Stil pisanja je definitivno drugačen od ostalih knjig, ki jih berem, navsezadnje sem brala knjigo iz leta 1988. Ljudje se na veliko vikajo, od žensk se pričakuje milina in ustrežljivost, vse kar se tiče spolnosti je zgolj nakazano, predvsem pa: struktura stavkov je drugačna. Seveda sem to vedela, ampak nisem bila pa pripravljena.

Pričakovala sem osladno romantično zgodbo ženske protagonistke, ki se bo zaljubila v nedostopnega moškega in na koncu se bo zanju vse dobro izšlo. Med osrednjim delom zgodbe si bosta dvorila, ampak ne preveč, le toliko da se bo zgodba vlekla. AMPAK NE!

Spremljamo življenje Drusille Delany. Zgodba se vrti le okoli nje. Spremljamo vse od njenega odraščanja, obiskovanje Framlingovih do šolanja itd. Čeprav je tempo umirjen se vendarle marsikaj zanimivega pripeti. Osebno mi je bilo predvsem všeč, da se pahljača pojavi večkrat oz. se vsaj omeni. Najboljši del pa je seveda potovanje in življenje v Indiji. Zelo mi je bilo zanimivo brati o tedanjem času in nenavadnih običajih ko je recimo tale: ko moževo truplo zažgejo se od vdove pričakuje, da se vrže v plamene.

Kljub temu da sem se motila glede osladnosti zgodbe, sem nekaj vendarle imela prav. Ljubezen je pomemben motiv zgodbe a še zdaleč ne edini.

Meni je bila knjiga super in zagotovo bom prebrala še kakšno knjigo nekdaj izredno popularne V. Holt.
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

Fire Lines - Cara Thurlbourn

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 11 nov 2017, 20:08

Fire Lines
od Cara Thurlbourn


Izziv: Knjiga, ki je izšla leta 2017
Ocena:
Povezavi:
Goodreads
Celoten komentar - blog

Mnenje:
Pri knjigi me je najbolj pritegnila naslovnica in to je bil nekako glavni razlog, da sem s knjigo začela. In sprva me je navdušila, prepričana sem bila da berem bodočo uspešnico. Ampak kaj kmalu sem ugotovila, da obstaja razlog zakaj ljudje o tej knjigi ne govorijo na vsakem koraku. Zgodba se namreč iz fantastičnega začetka razvije v precej čudno pripoved. :105:

Dogajanje sem si glede na opis predstavljala precej drugače in zato me je precej presenetilo, ko srečamo ljudi s krili. In vse od tega trenutka je šlo, vsaj zame, vse samo še navzdol. Knjiga je sicer imela nekaj zanimivih trenutkov in scen. Žal pa me niso dovolj prepričale. Proti sredini sem se z njo precej namučila in jo večkrat za več dni tudi odložila. Konec me je presenetil, saj je bil glede na celotno zgodbo dobro izpeljan, čeprav se seveda glavne bitke ne opiše, ker se je glavna junakinja onesvestila. :roll:
Cliff hanger na koncu se mi je zdel čisto nepotreben, ampak glede na to, da s serijo ne bom nadaljevala, me ni zmotil.

* knjiga je bila izdana septembra letos :)
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/

Uporabnikov avatar
Jerneja
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 340
Pridružen/a: 18 avg 2013, 11:55
Kraj: Celje
Kontakt:

Mala obalna pekarna - Jenny Colgan

PrispevekNapisal/-a Jerneja » 20 nov 2017, 11:32

Mala obalna pekarna
od Jenny Colgan


Izziv: zgodba se dogaja na morju
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads
blog

Opis:
Polly Waterford si skuša opomoči po uničujoči zvezi in propadlem poslu, zato odpotuje v zaspano obmorsko letovišče v Cornwallu, kjer nad zapuščeno pekarno najame majhno stanovanje.

Dolge in samotne dni si zapolni s svojim najljubšim konjičkom – peko kruha. Tisto, kar ji je prej predstavljalo zgolj razvedrilo ob koncu tedna, nenadoma dobi nov pomen: Polly vsa svoja čustva prelije v oblikovanje pekovskih dobrot, ki postajajo vedno boljše in boljše. Z oreški in semeni, z oljkami in pikantno klobaso, z lokalnim medom (ki ga dobiva pri čebelarju Hucklu) ter z zalogami odločnosti in ustvarjalnosti, za katere sploh ni vedela, da jih ima, Polly peče in peče in peče ... In ljudje kmalu izvedo za to.

Bo prav kruh, ki simbolizira življenje, popolnoma spremenil Pollyjin svet in pogled nanj? Si bo Polly upala odrezati svoj kos (užitkov) in začeti znova?

Mnenje:
Zgodba je super in polna pozitivizma. Polly se je resda podrl svet, kar je glede na okoliščine popolnoma razumljivo, a ni obupala in se predala ravnodušju. Marsikdo bi mi pri tem oporekal, ampak zame bi bila predaja, če bi odšla k mami ali pa se preselila v eno izmed tistih groznih stanovanj.

Namesto, da bi se vdala je izkoristila prihodnost in sledila svoji sreči oz. kakor v knjigi reče Reuben: početi moraš, kar rad počneš.

Všeč mi, da se zgodba ne vrti le okoli Polly in njene poti do sreče, ampak se hitro razširi na celotno vasico. Opazimo lahko kaj doprinesejo majhne spremembe in hkrati spoznamo 'lokalne ljudi', ki so do vsega domačega še kako zaščitniški. Naša junakinja se je preselila v obmorsko mestece Mount Polbearne, katerega tempo narekuje morje. Pot, ki mesto povezuje s celino, je namreč prevozna samo v času oseke.

Tole mesto sem poiskala tudi na googlu in mi je prav simpatično.
Slika
Creativity is intelligence having fun
Obišči moj blog: preberi novice iz knjižnega sveta, recenzije knjig, popotniške objave in več
https://www.pesemptic.com/


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 5 gostov

cron