17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke):
Čast / Elif Shafak

- knjige35_shafak_cast.jpg (160.86 KiB) Ogledan 7596 krat
No pa sem prebrala še letošnjo zadnjo knjigo. No, za tale izziv. Na polički jih čaka še kar nekaj in upam, da bodo prazniki darežljivo naklonjeni času za branje.
Nisem vedela, kaj naj vzamem v roke za tale dvojčkast izziv, potem pa sme videla pri Malini, da je brala tole knjigo. Super izbira!
Malo sem se sicer lovila z imeni in dogajanjem. Zgodba se namreč dogaja prej in potem, leta 1978 in 1992. Šele na koncu sem dojela vse razsežnosti. Ko sem prebrala zadnjo stran, sem morala še enkrat prebrati prvo poglavje, da sem poštekala določene stvari.
V kurdski vasici se na veliko žalost matere že sedmič namesto težko pričakovanega sina ponovno rodita deklici - dvojčici Pembe in Džamila. Džamila ostane doma kot babica in zeliščarka, Pembe pa gre v svet, v London. Tam ima hči (in ta hči ima tudi dvojčka v prvem poglavju, kar me je zmedlo pri umestitvi oseb) in dva sinova. Skozi zgodbo se izriše vsa tragika turških žena. Moškim je dovoljeno (skoraj) vse, ženske pa so ujete v tradicionalne družbene spone.
Branje za malo zahtevnejše bralce je to.