Bralni izziv 2018 - sara21

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
sara21
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 86
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:03
Kraj: world
Kontakt:

Bralni izziv 2018 - sara21

PrispevekNapisal/-a sara21 » 01 jan 2018, 13:49

Letos pa je zapleten :ninja:

Slika

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke)
2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)
4) Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki)
6) Knjiga z grdo platnico (2 točki)
8) Strip (2 točki)
9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
10) Zgdba se dogaja pozimi (1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)
12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke)
16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka)
18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki)
19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke)
20) Naslov se začne s črko B (2 točki)
21) Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki)
22) Knjiga, ki si jo dobil/a v dar (1 točka)
23) Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke)
24) Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
25) Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah (3 točke)
Nazadnje uredil/a sara21 dne 28 apr 2018, 17:54, skupaj urejeno 4 krat.
"If you don't see the book you want on the shelf, write it." - Beverly Cleary

Uporabnikov avatar
sara21
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 86
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:03
Kraj: world
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - sara21

PrispevekNapisal/-a sara21 » 07 feb 2018, 12:49

Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)

The Reason I Jump: The Inner Voice of a Thirteen-Year-Old Boy with Autism

Naoki HigashidaGoodreads
Ocena:

Mnenje:
Ta knjiga je bila res dobra! Od kar je ena od mojih predavateljic predlagala to knjigo, sem jo želela prebrati. Knjiga je v bistvu sestavljena tako, da so postavljena vprašanja in Naoki nanje odgovarja. Zanimivo mi je bilo, da je toliko vprašanj bilo postavljenih, Naoki pa je na vsako kratko in jedrnato odgovoril. Všeč mi je bila predvsem zato, ker ti da ta knjiga globlji pogled v glavo otrok z avtizmom, hkrati pa bralci (posebno starši, ki imajo avtističnega otroka) lažje razumejo, zakaj ti otroci delajo določene stvari tako, kot jih delajo, zakaj se v določenih situacijah tako obnašajo, drugič drugače, kako sploh razumejo itd.
Žalostno pa mi je bilo brati poved, kjer je Naoki neprestano ponavljal, da naj bomo z njim in z drugimi otroki, ki imajo avtizem, strpnejši in naj imamo z njimi več potrpljenja. To mi je dalo kar malo misliti.

Dala pa sem (samo) tri zvezdice. Knjiga je bila res briljatna, amapak se mi je na trenutke zdelo, da določene misli težko elaborira trinajstletnik. Seveda je imel pri knjigi pomoč odraslih, ampak kakšni odgovori so se mi zdeli tako globoki, da sem potem malo razmišljala, če res tako razmišlja trinajstletnik. In pa proti koncu so se mi vprašanja kar zdela že malo odveč.
"I swear conversation is such hard work!"

"True compassion is about not bruising the other person's self-respect."

"A person who's looking at a mountain far away doesn't notice the prettiness of a dandelion in front of them. A person who's looking at a dandelion in front of them doesn't see the beauty of a mountain far away."
"If you don't see the book you want on the shelf, write it." - Beverly Cleary

Uporabnikov avatar
sara21
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 86
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:03
Kraj: world
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - sara21

PrispevekNapisal/-a sara21 » 17 feb 2018, 12:37

Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke)

Rusty Nailed
Alice ClaytonSerija: Coctail, #2
Goodreads
Ocena:

Mnenje:
To je nadaljevanje knjige The Wallbanger. Čeprav sem prvo knjigo požrla, sem za to potrebovala kar nekaj časa, da sem jo vzela v roke. Ampak ne zato, ker bi slutila, da me bo razočarala. Samo sem precej lena za branje nadaljevanj, če ne gre "uradno" za neko serijo, trilogijo ipd.

The Wallbanger je bila izvrstna knjiga! Polna humorja, romance, delanja sladkega kruha, dobrih prijateljev! Pa še Clive je bil eden najboljših stranskih mačjih junakov, kar sem jih brala! :10giggle:
Nadaljevanje pa me je kar razočaralo. Najprej se začetek vleče. Da prideš do trenutka, ki je opisan v opisu knjige, rabiš prebrat kar kos knjige. In potem se vse poruši, ko te začnejo junaki živcirat. Isti junaki, ki so te v prvi knjigi spravljali v smeh :| :problem:
Caroline je bila še vedno zabavna in je imela svoje dobre trenutke, vendar sem več kot enkrat ob njenih izjavah zavila z očmi. Simon je v tej knjigi več doma in to živcira njegovo punco! Pa še hišo sta kupila. In njo vse živcira, kar Simon dela! :113: Ampak valda se vse popravi, če je tako dober v postelji. Dej no. :roll:
Druga glavna krivca, zaradi katerih sem vrtela oči, sta bila Sophia in Neil. Na začetku knjige se razideta in potem skozi celotno knjigo se spravljata v ljubosumje. In vse ostale spravljata v slabo voljo. In iskreno, vse to je bilo kar neumno. Namesto, da bi se pogovorila, sta samo kričala in iskala zmenke, da bi drugemu vrgla v obraz. Ampak po jeznem seksu sta seveda ponovno skupaj! :| :aerger:

V glavnem, ni bilo to, kar sem pričakovala. Dober stil pisanja in humor sta še vedno vidna v zgodbi, vendar oboje bledi v primerjavi z The Wallbangerjem. In se mi zdi, kot da propagira seks kot rešitev za vse, namesto, da bi se junaki pogovarjali s partnerjem in skupaj rešili zadevo. Pa še Clive me je razočaral! :evil:
You were the shit in high school!

This time Simon excused himself from who he was talking to and started toward me, Trevor and the apostles in tow. I know it's not logical; I know it's not even physically possible-but I swear on all that is holy, they walked in slow motion. Like in some kind of action movie. Simon took point, Trevor just off to his left, and the rest slightly behind, like geese in a V.
"If you don't see the book you want on the shelf, write it." - Beverly Cleary

Uporabnikov avatar
sara21
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 86
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:03
Kraj: world
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - sara21

PrispevekNapisal/-a sara21 » 22 feb 2018, 15:32

Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)

My Life Next Door
Huntley Fitzpatrick


Goodreads
Ocena:

Mnenje:
Zgodba govori o Samanthi Reeds and Jasonu Garrett. Družina Garrett se je pred desetimi leti preselila zraven hiše družine Reeds. Družina Garrett je zelo velika in se še poveča, na koncu je desetčlanska družina. Grace Reeds je predstavljena kot snobovska bogatašinja in svojima hčerama (Sam in Tracy) prepove kakršenkoli stik z Garrettovimi. Ampak Sam zanima družina Garrett, ki je tako drugačna od njene družne. Tako zvečer spleza na streho in opazuje dogajanje v sosednji hiši. Nekega poletja pa k njej pripleza Jase. In tako se njuno prijateljstvo začne.
Všeč mi je, da sta sprva Sam in Jase le prijatelja (kolikor LE se da). Potem pa se to njuno prijateljstvo seveda kmalu spremeni v romanco. :10giggle: Najbolj všeč mi je družina Garrett! <3 Čeprav je tako velika družina, vsak je predstavljen kot samosvoj in vsi držijo skupaj. Čisto nasprotje družini Reeds, kjer mama postavlja noro smešna pravila in čisto obvladuje življenje Sam in Tracy. :helpsmilie: Tako je Tracy postala upornica. Sam pa je postala ta pridna mlajša sestra, ki je postala zapornica v svojem lastnem domu. Vse skupaj se še poslabša, ko v življenje družine Reed pride Clay, v katerega je Samina mama zaljubljena in kateri pomaga tudi pri političnih potezah, ki bi Grace napravilo v senatorko. V glavnem ta Clay je zelo manipulativen dečko, ki Grace čisto odnese. Ni mi bilo všeč, da se je Grace tako pustila zapeljati in da je Claya poslušala pri vsem. Zarad njega je postala še slabša oseba! :evil:
Najljubši junak mi je seveda Jase! :024: Je ta perfekten fant, ki je nežen, prijazen, skrben, hkrati pa popravlja avte in ima ta bad boy vibe. Sam pa kot junakinja je bila bolj meh. Dejansko je zgodba opisana z njene perspektive, vendar več kot enkrat sem pozabila, da je ona tam. Kar naenkrat se izgubi v ozadju! :? In razen tega, da rada plava, o njej se kaj drugega niti ne izve.
In še zadnja dva junaka, Tim in Nan. Sta dvojčka, Nan je najboljša Samina prijateljica, Tim pa se izkaže, da je Jasev znanec. Že od vsega začetka mi Nan ni bila pri srcu. Stalno je bila ljubosumna na Sam in sploh se ni vedla, kot bi se mogla vesti najboljša prijateljica! Vedno se je pritoževala, kako je Sam "lahko, ker je lepa, ker nerabi niti migniti pa ji gre vse kot po maslu in zdaj ima tudi najlepšega fanta." :wtf: Tim pa na začetku mi ni bil všeč, ker je bil neprestano pijan, zadrogiran in okajen. Potem pa se počasi spravi k sebi in Jasev oče mu tudi ponudi priložnost za delo. Tim potem postane eden najboljših stranskih junakov!! :clap2: Nan in Tim izhajata iz premožne družine, vendar sta oba starša grozna! To veliko pove, da lahko družina finančno komaj shaja, vendar se imajo medseboj radi in so veseli, kot pa da imajo denar in se ne prenesejo.

Knjiga mi je bila zelo všeč, posebno, ker vključuje velike družine. <3 Žalostno mi je bilo, da imajo ljudje toliko predsodkov do velikih družin in jim to potem vedno mečejo v obraz v smislu finačnega pomanjkljaja. Osebno nisem še naletela na ljudi, ki bi imeli predsodke pred tako velikimi družinami ma verjetno je to bolj pogosto v Ameriki, kjer je univerza finančno velik problem. Vendar je odnos nekaterih ljudi do Garrettovih predstavljen res zelo nespoštljivo in nesramno; v smislu, niste mogli prej vedet, da s toliko otroci ne boste zmogli vseh poslat na univerzo? Ali ne poznate kontracepcije? :evil:
Who are these people, and why do they think their own opinions are the only right ones?

Being a politician is a lot like being an alcoholic in denial.

Why do all the hot girls want the jocks and the good boys? We losers are the ones that need you.

I lie on top of him, skin to skin. He's tall, I'm not, but when we lie like this, we fit together. All the curves of my body relax into the strength of his.
"If you don't see the book you want on the shelf, write it." - Beverly Cleary

Uporabnikov avatar
sara21
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Opravljen celotni bralni izziv 2017
Prispevkov: 86
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:03
Kraj: world
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - sara21

PrispevekNapisal/-a sara21 » 28 apr 2018, 17:47

Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki)

The Neverending Story
Michael EndeOcena:
Goodreads

Mnenje:
Zgodba se dogaja v dveh svetovih; v "realnem" svetu in v svetu Fantasie. Glavni junak je Bastian, ki je zasmehovan s strani sošolcev in z očetom nista v najboljšem odnosu. Bastian ukrade knjigo The Neverending Story iz antikvariata in jo potem zbeži na samo, kjer bi jo lahko bral, in sicer se zateče na podstrešje svoje šole. Ko začne brat The Neverending Story, čisto pade not v zgodbo, kjer je na začetku glavni junak Atreiu. Bere o dogodivščinah, ki jih doživi Atreiu, potem pa ugotovi, da se v knjigi začne pojavljat termin o nekem človeškem rešitelju, ki bi rešil svet Fantasie. Na začetku Bastian ne verjame, da zgodba ve, da on bere to knjigo in ne verjame, da bi mogoče lahko on bil ta rešitelj. Potem pa se znajde v Fantasii. Zgodba se tako spreobrne in sam Bastian postane del te zgodbe. The Neverending Story je knjiga, vendar ni dejansko že vnaprej napisana. Bastian jo najprej bere kot navadno knjigo, potem pa sam kroji nadaljevanje s svojimi odločitvami.
Knjigo sem vzela v roke, ker mi je bilo zanimivo, da bo Bastian postal del zgodbe. Na začetku mi je zgodba lepo tekla, vendar sem mi je od sredine nekje naprej malo začelo vleči. Kar mi je zelo škoda, ker sem res želela dat oceno 5 tej knjigi :cry: Knjiga je polna modrosti, zanimivih junakov (podobnih tistim v Narniji) in kar mi je bilo zanimivo pri tej knjigi je, da se vsako poglavje začne na naslednjo črko abecede :bowdown: :clap2: Res dobro zasnovana knjiga, vendar me zgodba potem ni več toliko potegnila :-|
“When it comes to controlling human beings there is no better instrument than lies. Because, you see, humans live by beliefs. And beliefs can be manipulated. The power to manipulate beliefs is the only thing that counts.”

“Every real story is a never ending story.”

“If you have never spent whole afternoons with burning ears and rumpled hair, forgetting the world around you over a book, forgetting cold and hunger.

If you have never read secretly under the bedclothes with a flashlight, because your father or mother or some other well-meaning person has switched off the lamp on the plausible ground that it was time to sleep because you had to get up so early.

If you have never wept bitter tears because a wonderful story has come to an end and you must take your leave of the characters with whom you have shared so many adventures, whom you have loved and admired, for whom you have hoped and feared, and without whose company life seems empty and meaningless.

If such things have not been part of your own experience, you probably won't understand what Bastian did next.”

“Wishes cannot be summoned up or kept away at will. They come from deeper within us than good or bad intentions. And they spring up unannounced.”

“There were thousands and thousands of forms of joy in the world, but that all were essentially one and the same, namely, the joy of being able to love.”
"If you don't see the book you want on the shelf, write it." - Beverly Cleary


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov