Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Kraj: Brežice
Kontakt:

Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 01 jan 2018, 14:08

"To the girl who reads by flashlight,
who sees dragons in the clouds,
who feels most alive in worlds that never were,
who knows magic is real,
who dreams.
This is for you."

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke)
2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke)
4) Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki)
6) Knjiga z grdo platnico (2 točki)
7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)
8) Strip (2 točki)
9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
10) Zgodba se dogaja pozimi (1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)
12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki)
15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke)
16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka)
17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)
18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki)
19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke)
20) Naslov se začne s črko B (2 točki)
21) Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki)
22) Knjiga, ki si jo dobil/a v dar (1 točka)
23) Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke)
24) Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
25) Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah (3 točke)

V 2018 sem prebrala še ...
Taša - Irena Velikonja
Stekleni prestol - Sarah J. Maas
Pss, ne povej naprej! - Tjaša Škedelj
Fire in Frost - Alicia Rades
Pokliči me po svojem imenu - André Aciman
Never let me go - Kazuo Ishiguro
Sometimes I lie - Alice Feeney
Evangelij za pitbule - Jiri Bezlaj
Izruvana - Naomi Novik
Polnočna krona - Sarah J. Maas
V napačni zgodbi - Cvetka Sokolov
Edini - John Marrs
Dekle z vsemi darovi - Mike Carey
Pobeg iz taborišča 14 - Blaine Harden
Visoška kronika - Ivan Tavčar
Jara gospoda - Janko Kersnik
The Kissing Booth - Beth Reekles
Simon Vs. The Homosapiens Agenda - Becky Albertalli
Leah on The Offbeat - Becky Albertalli
Celestinska prerokba - James Redfield
Coraline - Neil Gaiman
Olympian Challenger - Astrid Arditi
Everything, Everything - Nicola Yoon
The Lightning Thief - Rick Riordan
The Sea Of Monsters - Rick Riordan
The Titan's Curse - Rick Riordan
A Bad Boy Stole My Bra - Lauren Price
The Battle of the Labyrinth - Rick Riordan
The Last Olympian - Rick Riordan
Grey Sister - Mark Lawrence
Outrun The Wind - Elizabeth Tammi
To Kill a Kingdom - Alexandra Christo
Caraval - Stephanie Garber
Warcross - Marie Lu
Sharp Objects - Gillian Flynn
The Boys Who Danced With The Moon - Mark Paul Oleksiw
Stalking Jack The Ripper - Kerri Maniscalco
Eliza and Her Monsters - Francesca Zappia
Shadow and Bone - Leigh Bardugo
Murder on the Orient Express - Agatha Christie
The Wicked Deep - Shea Ernshaw
Before She Sleeps - Bina Shah
The Way of Kings - Brandon Sanderson
A Darker Shade of Magic - V. E. Schwab
Thirteen Reasons Why - Jay Asher
Kiss Her Goodbye - Susan Gee
Siege and Storm - Leigh Bardugo
Red Rising - Pierce Brown
How (Not) to Marry a Duke - Felicia Kingsley
Legendary - Stephanie Garber
Sleeping Giants - Sylvain Neuvel
To All the Boys I've Loved Before - Jenny Han
Saloma - Oscar Wilde

Goodreads.
Blog.
Nazadnje uredil/a douleuretpassion dne 22 sep 2018, 17:15, skupaj urejeno 29 krat.

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 01 jan 2018, 20:52

KRADLJIVA PHOENIX (Benedict #2)
Joss Stirling

Naloga: Knjiga, ki si jo dobila v dar (1 točka)
Prebrana: 01.01.2018

Kradljivo Phoenix sem, presenetljivo, dobila za božič, danes pa vzela v roke, saj, zakaj pa ne - da lepo začnem novo leto. Za knjigo samo sem slišala že par let nazaj in jo želela prebrati, toda se nikoli nisem spravila do tega, zato sem bila pa vesela, ko sem jo zagledala, ko sem odprla paketek. :lotsalove: Me je pa zato bolj kot ne šokiralo, ko sem ugotovila, da je 2. del serije in da je v seriji še 9 drugih knjig, ki jih ni v moji knjižnici. Zelo točen prikaz mene ob tistem trenutku → :kater:

Skratka, knjiga sama po sebi se mi je zdela super. Phoenix je neke vrste karakter, s katerim se res lahko poistovetiš, se ti na trenutke smili, na trenutke pa si 'yass gurl', ker vidiš, kako dobro skrbi sama zase, ne glede na to, v kakšnem svetu je odrasla. Yves mi je bil malce hecen; seveda, ko so ga predstavili v knjigo, mi je bilo takoj jasno, da je nekako povezan z Phee - tako kot v veliko knjigah takoj zaznaš, ker je že skorajda kliše in privlečeno za lase. Mi je bil pa Yves kot karakter tudi prisrčen, tak nedolžen, preprost, čisto nekdo, ki ga je Phee potrebovala v življenju, da jo reši. Na koncu se mi je knjiga sicer zdela malce tako tako, privlečena za lase (ponovno), kdo se pa še poroči pri osemnajstih, sploh ker se poznata šele koliko, en teden?

Toda na splošno mi je bila knjiga super, hitro berljiva, z lušnim plotom (se mi zdi, da me je kot darilo kar zadela, ker ponavadi res berem bolj takšne, alternate universe verzije), tako da sem si zadala, da bom dobila še preostale dele, pa tudi če jih bom morala naročevati po internetu. Še ena stvar, na kateri bom zapravljala denar v 2018. :10giggle:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 08 jan 2018, 19:36

SORODNI DUŠI (Benedict #1)
Joss Stirling

Naloga: Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke)
Prebrana: 07.01.2018

Pa sem se le polastila še prvega dela. :lotsalove: ((Pssst, ampak če še kdo bere, dele 1.5, 2.5 in 3.5 se da zastonj dobiti na Amazonu.)) Po tem, kako razburjena sem bila, ker sem prvo prebrala drugi del, šele zdaj pa prvega, mislim, da sem kar dobro odnesla.

Knjiga mi je bila zanimiva (tako kot Kradljiva Phoenix), sicer spet z nekim 'usual', skorajda cliche backstory-jem, ampak tudi to se da prezreti. Sky, srednješolka, ki jo opisuje knjiga, mi je kot karakter super - močna, zna se postaviti zase, tudi samozavestna, čeprav so jo v otroštvu zapustili starši in par let ni spregovorila niti besedice. Proti koncu knjige je bilo vse malo zmedeno, sploh ko so ji v Vegasu vtisnili lažne spomine, med tem, ko si bral, si videl, kako je dekle zmedeno in še sama ni prepričana, kaj je resnica in kaj ne. Zelo mi je bilo všeč tudi to, kako je knjiga predstavila Zeda - seveda, na začetku nek bad boy, ki se z motorjem vozi naokoli, toda ko ugotovi, da je Sky njegova sorodna duša, se prelevi v totalnega srčka in vidi se, da bi naredil vse, da bi jo osrečil in ji zagotovil varnost ter ljubezen. :lotsalove:

Knjigo sem ocenila s 4, saj mi je bila vse nasploh všeč, ima pa par napak - malo over-used plot, čemur se je sicer zadnja leta bolj težko izogniti, pa seveda zaradi clichejev v knjigi, ta cela scena 'bad boy meets a good girl and becomes better for her' (frajer spozna pridno dekle in zaradi nje postane dober) - kar pa mi je, roko na srce, včasih čisto vredu brati. Glede na to, da sem prišla do drugih delov, nameravam prvo prebrati 1.5 in nato še 2.5, nato pa bomo videli, kako se bodo stvari odvile v Benedictovi družini! :13love:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 09 jan 2018, 17:00

VELIKI POHOD
Stephen King (kot Richard Bachman)

Naloga: Knjiga avtorja z psevdonimom (2 točki)
Prebrana: 09.01.2018

Ta knjiga naj bi bila prvotno za nalogo 'Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka', saj imava oba z Stephenom priimek na K, nato pa sem si premislila, ko sem ugotovila, da je knjiga, ki sem si jo izposodila, napisala pod njegovim psevdonimom - izdal jo je namreč leta 1979 pod psevdonimom Richard Bachman.

Knjigo sem kar požirala, ker mi je bila res všeč - ena boljših knjig, ki sem jih prebrala v kratkim. Že sam plot me je pritegnil takoj, ko sem prebrala opis, saj je unikaten in zanimiv, in čeprav knjiga opisuje le čas petih dnevov in dobiš le malo informacij o tem, kaj se dogaja pred začetkom dogajanja, in nič o tem, kaj se zgodi po teh petih dnevih, te zgodba kar posrka vase. Čisto vsaka smrt, ki je šla mimo, me je pretresla, one na začetku malce bolj kot one pozneje. Čez knjigo spremljaš Raya, številko 47, ki se prebija skozi trpljenje, bolečino, napor pohoda - spoznaš ga, ko na začetku pohoda prvo opozorilo dobi zaradi tega, ker se zažene k punci ter jo stisne za zadnjico, spoznaš ga, ko opisuje svoje nočne more, ko začne bolj premišljevati o svoji punci, ki ga nestrpno čaka, na nek način spoznaš vse njegove skrivnosti in strahove. Knjiga pa vseskozi pušča odprto možnost, kdo umre in kdo ne, in šele na zadnji strani spoznaš, da je zmagovalec velikega pohoda prav Ray. Prav tako pa ti knjiga pusti kakršen koli konec, karkoli si želiš zamisliti - sama sem bila zelo radovedna, kaj si bo izbral za nagrado, kakšno željo si bo zaželel, pa tega na koncu vseeno nisem dobila. :kater:

Tako stil kot plot knjige mi je bil super, tako da knjigi dam oceno 5, za (zdaj) zgrešeno nalogo pa bom definitivno spet posegla po kakšni njegovi knjigi. :lotsalove:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 15 jan 2018, 17:05

BELLAMY AND THE BRUTE
Alicia Michaels

Naloga: Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
Prebrana: 15.01.2018

Tokrat sem knjigo prebrala v elektronski obliki, kar je kar velik korak zame, ker so mi res top knjige v fizični obliki, ampak če si ravno brez knjige pri roki in imaš na razpolago le telefon, tudi to prispeva - sploh pa to, da sem knjigo dobila v Kindle verziji dol iz Amazona. Lepotica in zver je ena od mojih najljubših Disneyevih risank oz. filmov, tako da sem bila zelo vesela, ko sem naletela na tole lepotičko! :lotsalove:

Že takoj me je pritegnila res lepo narejena naslovnica, nato pa me je notri pritegnilo še veliko drugih stvari. Najprej seveda pričakuješ bolj kot ne cliche, ljubezen na prvi pogled, dobiš pa Bellamy, kateri je umrla mami in skupaj z očetom, ki vidi duhove, vodi malo knjigarno, in Tata, ki je bil eden od popularnih 'jockov' v srednji šoli, nato pa ga je prizadel sindrom, ki mu je iznakazil polovico obraza; dobimo pa še duhove, umore in cel kup spletk med bivšim županom mesta, Tatovim očetom in šerifom! Tudi ljubezen, ki se počasi razvije med Bellamy in Tatom, ni ljubezen na prvi pogled, ampak bolj spoznavanje, počasno tipanje in neredna srečanja, ko je Bell varuška njegovemu mlajšemu bratcu in sestri. Nato pa seveda še raziskovanje umora Camile in Isabelle, duhov, ki strašita Tata, da bi prišle do pravice, in cel razplet.

Knjiga me je res kar potegnila vase, super napisana, z bogatim jezikom (če že berem angleško, vsaj kaj odnesem še od tega, kajne? :10giggle: ) in res super opisom tako oseb kot dogodkov, ki se sklepajo in prepletajo skozi knjigo. Konec koncev tudi knjiga sledi nekemu poteku dogodkov kot v Lepotici in zver, torej klasični zaplet, ko se Lepotica začne zaljubljati v Zver, tisti prizor s knjižnico - sploh mi je bilo všeč, ko je Tate Bellamy podaril svojo najljubšo kopijo najljubše knjige - kako njenega očeta vržejo v norišnico in na koncu seveda še sam boj med Gastonom in Zverjo. Res ena boljših knjig, ki sem jih v kratkem prebrala, in bila mi je blazno všeč, tako da bom podarila 5 zvezdic! Pa če je še kdo zainteresiran, se mi zdi, da se jo še vedno da brezplačno v Kindle obliki dobiti iz Amazona. :13love:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 22 jan 2018, 17:13

I'M THINKING OF ENDING THINGS
Iain Reid

Naloga: Zgodba se dogaja pozimi (1 točka)
Prebrana: 20.01.2018

Na to knjigo sem naletela čisto ponesreči preko skupine na Facebooku, končala pa sem jo v malo manj kot dveh urah in na koncu samo obstala kot prikljena, ker nisem niti točno vedela, kaj se je zgodilo, še najmanj pa to, kaj naj si mislim o celotni zadevi. :kater:

Skratka, plot knjige je težko opisati brez da bi dal stran cel kup spoilerjev, tako da se bom tokrat poslužila malo krajšega opisa. Knjiga na začetku govori o punci, ki se s svojim fantom pelje na podeželje, da bi spoznala njegove starše. V začetku knjige opiše, kako sta se spoznala (ime mu je Jake) v baru, kako ji je svojo številko podtaknil v torbico. Pove tudi o Callerju - 'Klicatelju' - človeku, ki jo neprestano kliče na njen telefon, toda številka, iz katere jo kliče, je njena sama. Ko prispeta k njegovim staršem, se stvari že počasi začnejo čudno obračati in imaš že občutek, da nekaj tu ni prav, pa se ne moraš prav odločiti, zakaj se tako počutiš. Najbolj pretresljiv del pa je, seveda, na koncu, ko sta med snežnim metežom ujeta v neki stari srednji šoli in ona beži pred hišnikom, medtem ko misli, da je Jaka že dobil. Knjiga se razplete v tak nepričakovan vrh, da ti sploh ni jasno, kako se je kaj zgodilo in kako so koščki sestavljanke počasi padli na svoja mesta.

Skratka, ne bom povedala kaj veliko več, ker je čar knjige v tem, da res do zadnjih par strani ne veš, kaj se bo zgodilo - oziroma misliš, predvidevaš, da veš, pa se definitivno ne konča tako. Knjigo bom 100% še enkrat prebrala, saj je bila res super in zato, da bom še enkrat podoživela dogodke - morda mi bo pa tokrat celo kaj bolj jasno kot pri prejšnem branju. :10giggle: Za konec pa še en izvleček iz besedila ...

"There's something about modernity and what we value now. Our shift in morality. Is there a general lack of compassion? Of interest in others? In connections? It's all related. How are we supposed to achieve a feeling of significance and purpose without feeling a link to something bigger than our own lives? The more I think about it, the more it seems happiness and fulfillment rely on the presence of others, even just one another. The same way sadness requires happiness, and vice versa. Alone is ..."

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 22 jan 2018, 21:12

SHTUM
Jem Lester

Naloga: Po lastni izbiri (1 točka)
Prebrana: 21.01.2018

Za tole knjigo (skorajda) nimam besed. Zgodba, ki te šokira, napisana po resničnih izkušnjah pisatelja, opisuje 10-letnega Jonaha, ki ima skrajno obliko avtizma.

Celotna zgodba me je na trenutke tako ujela notri in mi dala misliti, da sem jo morala enkrat celo odložiti. Kot človek brez kakršnih koli zravstvenih problemov me je kar pretreslo, kako težko je - pač, saj veš, učiš se o tem v šoli itd., ampak drugo je, ko bereš o tem tako, ko ima pisatelj avtističnega sina, in po izkušnjah z njim je napisal to knjigo. Bereš skozi osebek očeta, Bena, ki je 'zvožen' alkoholik, njegova žena, s katero gresta narazen, pa na koncu razkrijejo, da je bila odvisna od tablet. Emma pusti skrb Jonaha njemu in njegovemu starejšemu očetu Georgu, ki proti koncu knjige umre od raka. Knjiga čisto nič ne olepšuje zadev in prikazuje boj, ki ga bije Jonahova celotna družina za to, da bi ga premestili v šolo za avtistične otroke, kjer bi bilo okolje najbolj primerno zanj, saj se po par letih v trenutni šoli ni naučil niti tega, kako iti na stranišče, in še vedno uporablja plenice.

Čeprav me je parkrat zmotil način pisanja oziroma stil, je knjiga definitivno vredna branja in jo priporočam vsem - da lahko 'spoznamo' še kakšno plat življenja, ki si je osebno morda ne moramo predstavljati.

"Jonah does not have a voice, he cannot tell anyone what life truly feels like for him. So I must be his voice." -Ben
"Do any of you know how it feels to know your child will never call you mummy?"
- Emma

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 22 jan 2018, 21:25

DOCTOR WHO
Free Comic Book Day - 2016 and 2017

Naloga: Strip (2 točki)
Prebrano: 22.01.2018

Za tole nalogo sem posegla po kar treh stripih Doctor Whoja iz treh različnih let (ups), glede na to, da kar nestrpno čakam novo sezono z Jodie. Vsak od stripov mi je bil všeč, sploh prvi, ko sežemo nazaj v obdobje devetke in Rose, ko bi se najrajše zjokala, ko sem ju videla. :kater: Všeč mi je, ker so hitro berljivi, tako da sem vse dala skozi kar na avtobusu. Da na kratko povzamem še za tiste, ki serije ne gledate, vsi trije stripi govorijo o reinkarnacijah doktorja (tukaj imamo devet, deset, enajst in dvanajst) in v vsakem so poglavja, eno od vsake predstavlja kakšno prigodo enega od doktorjev. Tako da je zame, ki sem serijo pregledala že kakšno leto, dve nazaj, kar prijeten flashback. Sem pa zdaj še bolj nestrpna za novo sezono! :lotsalove:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 18 feb 2018, 21:15

SKRIVNO ŽIVLJENJE ČEBEL
Sue Monk Kidd

Naloga: Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)
Prebrana: 18.02.2018

Priznati moram, da me je tale knjiga kar prijetno presenetila. Ko sem jo danes vzela roke po skoraj enomesečnem premoru od knjig (šola in vse te tegobe :5shifty: ) sem se kar zatopila vanjo in jo dokončala v enem branju. Kot ljubiteljica zgodovine sem bila postavljena v šestdeseta, ko so se odvijali veliki boji za pravice črncev, v življenje štirinajstletne deklice, ki se 'bori' z svojo identiteto in z očetom, ki ni ravno milosten do nje.

Lily kot karakter mi je bila všeč - vse njene prigode, načrti, upanja, da bo nekoč pisateljica in učiteljica angleščine, spletanje mlade ljubezni z Zachom ... Spet ena knjiga, ki sem jo kar pogoltnila. :lotsalove: Zdaj pa jo vključujem še tukaj, glede na to, da je bila za izziv knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici - to sta v tem primeru Aprila in Maja, za katere Avgusta pove, da sta bili kot mali stalno skupaj, da, ko je eno pičila čebela, je druga dobila maroge in zatekline, in obratno. Ko pa je Aprila pri petnajstih storila samomor, je delček Maje umrl in zato Majo v knjigi spoznamo kot malce bolj odsotno, ki jo pretrese čisto vsaka stvar - to je bila podzgodba, ki mi je bila kar fletna, seveda do tega, kjer se je razvila ... Všeč mi je bil tudi konec, kako se Lily in njene zdaj že kar 'nadomestne' matere postavijo po strani njenemu očetu, ki jo je prišel iskat šele po polovici poletja, ko je že zbežala od doma, in kako Lily na koncu ostane pri njih. Knjiga mi je bila blazno všeč, tako da ji bom dala kar 5, priporočam pa jo čisto vsem! :13love:

"Rada je govorila, da so ženske veliko boljše čebelarke kot moški, ker imajo prirojeno sposobnost, da ljubijo bitja, ki jim vračajo s piki."

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Kontakt:

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 25 feb 2018, 20:43

BEHIND HER EYES
Sarah Pinborough

Naloga: Naslov se začne s črko B (2 točki)
Prebrana: 25.02.2018

Tako dobra knjiga kot že nekaj časa ne! Držala me je pokonci večino dneva (s premori, ker si med nekaterimi vrsticami tako živčen, da moraš kar odložiti in se sprehoditi za minutko) in s koncem, ki te osupne, ko ti vsi koščki sestavljanke padejo skupaj in ugotoviš, kaj se dejansko skriva za celim plotom. :10giggle:

Knjiga je na takšno foro kot knjiga za izziv 10, ki sem jo brala, ki je bolj kot triler, s koncem, ki te presune in ne veš, kaj bi si mislil. Govori o samski mami Louise, s sinčkom Adamom, kako v baru spozna moškega, ki je poročen in njen novi šef. Med njima se razplete nekakšna romanca - Adele, Davidova žena, pa je na meji psihoze in čisto ponesreči sreča Louise, ki odhaja izpred osnovne šole, ki jo obiskuje Adam. Knjiga se nato razplete v čisto nek nepričakovan splet okoliščin, nadaljujoča afera med Davidom in Louise, prijateljstvo med Adele in Louise, ... Samo da pridemo do konca, ki te čisto preseneti. Več ne bom povedala, da ne bom komu spoilala knjige, če bi se komu zdelo vredno prebrati. Edino kar me je zmotilo, je bil sam konec, ker ne zvemo čisto, kaj se potem zgodi z Adamom in bivšim Louisinim možem ... :kater:

Knjigo priporočam čisto vsem, ki imajo radi, da jih knjiga posrka vase in se od nje ne morajo odlepiti - in vsem, ki so jim všeč skrivnosti, spletke in zarote, in pa seveda vsaj malo tako nujne drame, ki še popestri zadevo!

Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov