Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 21 jan 2017, 16:12
Kraj: Brežice
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 29 maj 2018, 19:50

LILAC GIRLS
Martha Hall Kelly

Naloga: Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
Prebrana: 29.05.2018Kot (bodoča) zgodovinarka se močno 'navdušujem' nad vsemi vrstami knjig, ki opisujejo obdobje druge svetovne vojne. Če ste brali moj knjižni izziv iz lanskega leta, sem brala res eno osupljivo knjigo, Maxa, ki opisuje zgodbe lebensbornovih otrok, to leto pa sem imela možnost obiskati tudi hišo Anne Frank, ki je bila, hands down, ena od res presunljivih priložnosti in tudi sam 'tour' je bil wau. :kater: Skratka, tokrat sem se lotila Lilac girls, knjige, ki je postavljena v čas druge svetovne vojne (prva dva dela knjige oz. velika večina) in v obdobje 10 let po njem.

V zgodbo spregledamo skozi oči treh žensk - Caroline, američanke, ki dela na francoski ambasadi v New Yorku in sirotam v Francijo pošilja pakete; Kasio, na začetku v svojih najstniških letih, poljakinjo, ki jo ujamejo in pošljejo v Ravensbrück (re-education camp izključno za dekleta), in Herto, ki sprejme službo kot zdravnica v Ravensbrücku. Skratka, prvi vtisi na knjigo - stvari so opisane tako, da res padeš notri, zgodba te potegne, izjemno natančni opisi. V bistvu se popelješ čez časovnico njihovih življenj - Caroline, ki je pri svojih 30 in tudi pozneje še vedno samska, saj več da na to, da pomaga drugim, ko pa se le zaljubi v Paula (ki je, ups, poročen), tudi njega spusti - toda to ji ne prepreči, da bi našla njegovo izgubljeno hčerko, ki so jo odvzeli njegovi ženi, ko je bila nemška ujetnica. Kasia mi je bila na začetku knjige najljubši karakter, z močnim karakterjem, prebijala sem se čez njena poglavja in čez bedo življenja v kampu, čez nemške poskuse, zaradi katerih so njo in ostale začeli klicati 'The Rabbits' - ker so bile nemški poskusni zajčki in ker so zaradi poskusov na nogah dobesedno skakale okoli. Glede Herte pa, no, z njo sem že na začetku knjige vedela, da nekaj ni vredu - nobenega sočutja, to, da je sprejela službo, ki je vključevala pobijanje ljudi (čeprav ji najprej to ni bilo pogodu, toda službe ni zapustila) - in potem to, kako se je na sojenju po letih branila, da je delala v dobro Nemčije, in da ji za to ni nič žal. Čeprav je uničila življenja toliko mladih deklet, toliko jih je pobila, da bi se med zgodbo najraje kar zjokala. Proti koncu knjige pa mi je vse bolj všeč postajala tudi Caroline, ki je bila res dobrosrčna, požrtvovalna in je naredila vse, da je poljska dekleta pripeljala v Ameriko, kjer so jim nudili operacije in jim izboljšali življenje.

Knjiga pa ima še toliko podplasti, da jih sploh ne moram našteti, in na skoraj 500 straneh se jokaš in smeješ z osebami v knjigi. Priporočam jo res vsem, ki jih to obdobje zanima - ali pa tudi ne - ker meni je bila res dobra. Nobenih komentarjev nimam niti na slog pisanja, ker je pripoved lepo tekla in nikjer se ni zatikala. :lotsalove:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 21 jan 2017, 16:12
Kraj: Brežice
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 20 jun 2018, 19:38

RED SISTER
Mark Lawrence

Naloga: Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki)
Prebrana: 20.06.2018Kaj naj rečem - wau! Knjigo sem brala v sklopu knjižnega kluba (ja, spet) in bila kar presenečena, ker je bila izbrana knjiga res top of the top, ni se vlekla, lepo je tekla, opisi so samo wau in vse ostalo tudi. Pa grem kar počasi, spoilers ahead ...

Knjiga se začne z prologom, v kateri se takoj zaženemo v neko bitko (meni najprej ni bil jasen, nanj pa sem se začela spominjati šele okoli 20. poglavja, ko mi je počasi postalo jasno, zakaj je odlomek tam ...). Potem pa spoznamo Nono, deklico približno devetih let, ki jo je mama prepustila (ne prodala!) trgovcu z otroci. Spoznavamo njeno pot, ko je trgovec prvo proda nekemu bojevniku, ki skrbi za otroke in vajence, ki se borijo v ringih, od tam pa gremo skozi njeno pot, ko pristane v zaporu, ker poškoduje enega od njegovih borcev ... oziroma ga skoraj ubije. Ko že skorajda visi, jo reši sestra Glass, ki jo pelje v neke vrste svetišče oz. šolo za bodoče nune. Tam se Nona spoprijema z bog ve kakimi izzivi, ki jo eden za drugim postavijo v smrtno nevarnost, toda z vsakim se bolj in bolj začne zavedati svojega poslanstva in svojih sposobnosti.

Kot sem že napisala, opisi v knjigi so samo wau! Najbolj so me presenetili vsi tisti action opisi bojev, treniranja, zadajanja ran in ubijanja, ki mi ponavadi niso preveč ljubi, tukaj pa ravno skozi te spoznavaš več o karakterjih in o njihovih občutjih, skozi njih spoznavaš Nono in njeno logiko - o prijateljstvu, o bojevanju, o tem, kako je zase prepričana, da je pošast, ki si želi le krvi ... Pa tudi to, da se te opisi sploh ne vlečejo. Prav nasprotno, držijo te notri in komaj čakaš, da vidiš, kaj se bo zgodilo naprej. Karakterji so bili res lepo zgrajeni, Nona mi je kar prišla k srcu, s to njeno teorijo kako morajo prijatelji držati skupaj in kako bi naredila vse za njih - tudi po tem, ko jo Clera, ki je bila njena prva prijateljica v svetišču izda zaradi denarja. Poleg None sta mi bili najbolj všeč še Arabella in sestra Glass, sploh sestra v 1. delu in Arabella v 2. - obe s svojimi grehi, izzivi in žrtvovanjem tako za Nono kot za celotno svetišče. Po enem res epic boju se knjiga konča z epilogom, v katerem se sestra Cage - Nona - sreča z Clero, kako se boji za sestro Thorn - Arabello - da je mrtva, kako še vedno zaupanje položi v Clero ...

Aja, knjigo sem vključila v ta izziv, saj Nona v šoli, tako kot vsa ostala dekleta, vsakodnevno nosi neko šolsko uniformo, ki jo sestavlja neke vrste tunika in predvsem pokrivalo za lase, ki ga pisatelj kar pogosto omenja skozi pripoved.

Komaj čakam, da se lotim 2. in pozneje 3. knjige, da vidim, kaj se zgodi z Nono in vsemi ostalimi v naslednjih letih njenega izobraževanja v svetišču, in da razkrijem še kakšen bežen pogled na prihodnost sester Cage in Thorn! :lotsalove: :kater:

Uporabnikov avatar
douleuretpassion
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 39
Pridružen/a: 21 jan 2017, 16:12
Kraj: Brežice
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - douleuretpassion

PrispevekNapisal/-a douleuretpassion » 22 sep 2018, 17:06

THE POPPY WAR
R. F. Kuang

Naloga: Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)
Prebrana: 13.09.2018
Review: Tulips and Books: The Poppy WarBolj ko se približujemo koncu leta 2019, več berem, najdem pa vedno manj in manj knjig, ki bi jih lahko vključila v ta knjižni izziv ... Za tokratno nalogo sem imela v mislih prebrati kakšno knjigo Stephena Kinga, pa sem počasi ugotovila, da mi zmanjkuje časa, in si raje izbrala knjigo, ki sem jo prebrala pred kratkim, ampak je hitro postala ena meni ljubših knjig.

The Poppy War je prva knjiga avtorice Rebecce F. Kuang in je historična fikcija, kar jaz osebno berem bolj malo, toda tokrat me je roman popolnoma potegnil vase. Skozi 600 strani spremljamo Runin, katero okoliščine vodijo skozi njen čas na podeželju, v eno najbolj prestižnih šol takratnega imperija, kjer se spopada s tako vojno kot politiko.

Res, res sem oboževala sam setting te knjige - napisana je namreč po zgodovini Kitajske, in večkrat, ko bereš, se počutiš, kot da si tudi sam dejansko tam - opisi so namreč slikoviti, Rinina doživljanja so fenomenalna, vse emocije, ki jih doživiš med branjem, pa so kar malo overwhelming (ups, več kot pišem v angleščini, težje najdem primerne besede v slovenščini :10giggle: ). Poleg tega mi je bilo zelo všeč tudi to, kako smo lahko spremljali razvoj karakterjev skozi knjigo; na primer Rin, ki odraste iz podeželske, naivne, zapuščene deklice, v nek 'strong female character', ki je ključen za dogajanje v knjigi in uspeh vojne, ki jo bijejo. Da sploh ne začnem o tem, kako zanimiv in 'nov' je celoten koncept magije v romanu; je svež, zanimiv in se navezuje na šamanstvo na Kitajskem, ki ga ne vidimo pretirano pogosto.

Knjigo sem ocenila s 5, saj je v tistih 600 straneh postala ena mojih novih najljubših knjig in me prav osupnila; od karakterjev, plota, sveta, magije, skoraj vse. :lotsalove: Priporočila bi jo res vsem, ki že tako berete kakšne zgodovinske romane, vas zanima Kitajska, njena zgodovina in kultura, ali pa bi radi prebrali kaj novega in friškega! :hyper:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov

cron