Martha Hall Kelly
Naloga: Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
Prebrana: 29.05.2018

V zgodbo spregledamo skozi oči treh žensk - Caroline, američanke, ki dela na francoski ambasadi v New Yorku in sirotam v Francijo pošilja pakete; Kasio, na začetku v svojih najstniških letih, poljakinjo, ki jo ujamejo in pošljejo v Ravensbrück (re-education camp izključno za dekleta), in Herto, ki sprejme službo kot zdravnica v Ravensbrücku. Skratka, prvi vtisi na knjigo - stvari so opisane tako, da res padeš notri, zgodba te potegne, izjemno natančni opisi. V bistvu se popelješ čez časovnico njihovih življenj - Caroline, ki je pri svojih 30 in tudi pozneje še vedno samska, saj več da na to, da pomaga drugim, ko pa se le zaljubi v Paula (ki je, ups, poročen), tudi njega spusti - toda to ji ne prepreči, da bi našla njegovo izgubljeno hčerko, ki so jo odvzeli njegovi ženi, ko je bila nemška ujetnica. Kasia mi je bila na začetku knjige najljubši karakter, z močnim karakterjem, prebijala sem se čez njena poglavja in čez bedo življenja v kampu, čez nemške poskuse, zaradi katerih so njo in ostale začeli klicati 'The Rabbits' - ker so bile nemški poskusni zajčki in ker so zaradi poskusov na nogah dobesedno skakale okoli. Glede Herte pa, no, z njo sem že na začetku knjige vedela, da nekaj ni vredu - nobenega sočutja, to, da je sprejela službo, ki je vključevala pobijanje ljudi (čeprav ji najprej to ni bilo pogodu, toda službe ni zapustila) - in potem to, kako se je na sojenju po letih branila, da je delala v dobro Nemčije, in da ji za to ni nič žal. Čeprav je uničila življenja toliko mladih deklet, toliko jih je pobila, da bi se med zgodbo najraje kar zjokala. Proti koncu knjige pa mi je vse bolj všeč postajala tudi Caroline, ki je bila res dobrosrčna, požrtvovalna in je naredila vse, da je poljska dekleta pripeljala v Ameriko, kjer so jim nudili operacije in jim izboljšali življenje.
Knjiga pa ima še toliko podplasti, da jih sploh ne moram našteti, in na skoraj 500 straneh se jokaš in smeješ z osebami v knjigi. Priporočam jo res vsem, ki jih to obdobje zanima - ali pa tudi ne - ker meni je bila res dobra. Nobenih komentarjev nimam niti na slog pisanja, ker je pripoved lepo tekla in nikjer se ni zatikala.