Angela Carter
The Bloody Chamber And Other Stories

Goodreads

Kakorkoli, The Bloody Chamber je zbirka kratkih zgodb, priredb znanih pravljic, kot so Rdeča kapica, Lepotica in zver, Obuti maček, Sinjebradec, Sneguljčica itd. Nekatere zgodbe so mešanica večih pravljic, ponekod jemlje navdih tudi iz mitologije in ljudskega slovstva. Vsekakor pa se vse opirajo predvsem na tiste stare verzije pravljic, na tiste bolj mračne in včasih okrutne. Vzdušje, ki ga zgodbe ustvarjajo je čudovito gotsko in skoraj otipljivo. Pa polne so simbolizma. Z vsako zgodbo se lahko v nedogled zabavaš, ko gruntaš, kaj bi lahko kaj pomenilo. Posebno mesto v zgodbah ima spolnost, predvsem seksualnost ženskih junakinj, raziskujejo njihov odnos do moških in do samih sebe. Ženske osebe imajo v tej zbirki pomembnejšo in odločilnejšo vlogo, kot v klasičnih pravljicah, veliko bolj tridimenzionalne in nepredvidljive so in bolj dejavne.
Najljubša mi je bila zgodba z naslovom The Tiger's Wife, priredba pravljice Lepotica in zver z zanimivim zaključnim preobratom. Sploh ne znam povedati, kako čudovita se mi je zdela

Seveda so bile tudi zgodbe, ki mi niso bile preveč pri srcu, recimo Puss in Boots ali pa The Snow Child. Slednja je bila en tak grozljiv