Urok : Alice Hoffman

Opis: Prvi slovenskih prevod kakega dela priljubljene ameriške pisateljice, ki tokrat skozi oči šestnajstletne Estrelle opisuje dogodke španske inkvizicje. Dekle živi z mamo in starima staršema in je prepričano, da so se člani njene družine pred stoletjem iz judovstva spreobrnili v krščanstvo. Vendar nekega dne odkrije, da njena družina spada v skupnost judovskih družin, ki živijo dvojno življenje kot katoliki. Na žalost kmalu zatem to izve tudi celotna vas.
Mnenje: Skoraj nisem navajena brati tako kratke knjige in me je kar presenetilo, da sem jo tako hitro prebrala. Knjiga je sicer dobra, ampak sem jo ocenila z nekim povprečjem zato, ker bi bila lahko malo daljša in bolj podrobna.
Mislim, pa da ima dober nauk zgodba oziroma nas seznani z zgodovinskimi dejstvi o čarovništvu. Včasih so ljudi za katere so mislili, da so čarovniki, ubijali, milili so, da jih je poslal sam hudič. V zgodbi pa je problem še druga vera, ne samo "čaranje". Kot čaranje je opredeljeno to, da je Estrellina mamo pozdravila kakšno bolezen le z zelišči, Estrellin dedek pa je kakšnega bolnega malo pokrpal in zašil...to je bila za katolike magija.
V zgodbi je omenjena tudi izdaja prijateljstva in ljubezen z glavno osebo Estrell in katoliškim bratranec najboljše prijateljice, ki na koncu ni več prijateljica, ampak izdajalka, saj izda Estrellino družino. Vseeno pa pogrešam kako so se na koncu razrešili vse zadeve, so prišli v Amsterdam, kjer naj bi bili varni in živeli življenje brez sovraštva.