Bralni izziv 2018 - Lyra

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 05 jan 2018, 21:56

Tako se že veselim novega izziva in vseh zanimivih knjig, ki jih bom prebrala zaradi izziva <3
In predvsem, ker mi je lansko leto do konca izziva zmanjkala le 1 knjiga, sem letos še bolj motivirana, da ga končno spet enkrat dokončam :D
Naloge 2018.jpg
Naloge 2018.jpg (200.96 KiB) Ogledan 3607 krat
Nazadnje uredil/a Lyra dne 20 dec 2018, 23:58, skupaj urejeno 19 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 05 jan 2018, 22:00

Strip:
Walt Disney Company: 60 Jahre Micky!

Stripe le redko vzamem v roke in ponavadi samo Garfilda, Asterixa in Obelixa ali kaj podobno kratkega. Za ta izziv pa sem doma poiskala knjigo stripov z naslovom 60 Jahre Micky, ki vsebuje 8 krajših stripov in obsega stripe, ki te nekaj naučijo, te razveselijo, so neverjetni ali čisto izmišljeni in malce nenavadni … Skratka stripi so mi bili res všeč, saj se v večini stripov Micky odpravi na čudovito in zanimivo pustolovščino ali pa nas nasmeji s nesporazumi in dobrimi prigodami. Tako, da moram reči, da je bila ta knjiga stripov zanimivo branje, a nekako ne dobiš istega občutka povezanosti s junaki ali pa bistvo zgodbe, ko bereš stripe. Tukaj enega junaka spremljaš samo preko stripa, ki je dolg nekaj strani in čeprav se pojavi v naslednjem stripu, stripi nekako niso povezani in tudi ne moreš se čustveno povezati z glavnim junakom, kar me res moti. Ampak so pa stripi definitivno primerni za kakšno urico zabave in smeha :)

Tokrat ne bom napisala najbolj priljubljenega stavka, saj strip večino pove s risbami in ne s besedilom :D


https://www.goodreads.com/book/show/137 ... ahre-micky

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 13 jan 2018, 22:01

Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi:
Amy Poehler: Yes Please

Že precej časa nisem prebrala nobene avtobiografije, saj so ponavadi precej dolgočasne in me ne pritegnejo. Knjiga Yes Please pa je bila že kar nekaj časa na mojem seznamu knjig, ki jih nekoč želim prebrati, saj je na goodreads dobila nagrado za najbolj zabavno knjigo leta 2014. O knjigi imam malo mešane občutke – res je, da je knjiga zabavna in se pogosto režiš kot maček ko bereš knjigo, a po drugi strani pa je nekaj šal kar malo žaljivih oziroma se jim res ne moreš nasmejati. A razumem, da nimamo vsi enakega humorja :D Drugače pa je Amyino knjigo kar malce težko uvrstiti med avtobiografije, saj je mešanica avtobiografije in nasvetov o življenju. Amy pove kar veliko dogodkov iz njenega življenja, a recimo o njeni ločitvi pove samo to, da je zanjo še vedno boleče in ne želi govoriti o tem. Tako, da je to res knjiga polno avtobiografskih podatkov, nasvetov in mnenj o življenju in humorja :) Bi me pa knjiga verjetno precej bolj pritegnila (in bi ji dala več zvezdic), če bi bolj poznala samo igralko in pisateljico; saj si tako dostikrat izgubljen, ko govori o smešnih stvareh iz njene kariere in ne poznaš ne TV odlomkov o katerih govori ali ljudi o katerih govori. Sem bila na meji med 3 in 4 zvezdicami, a sem se odločila za 4, saj da Amy veliko zanimivih nasvetov, ki so zaviti v humor.

In še citat, ki mi je najbolj ostal v spominu, predvsem ker se v tej fazi življenja:
I don’t miss the frustration of youth, the anticipation of love and pain, the paralysis of choices still ahead.


https://www.goodreads.com/book/show/20910157-yes-please

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 28 jan 2018, 22:21

Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec:
Lars Simon: Elchscheiße

Knjigo Elchscheiße sem kupila že rabljeno in tudi nisem vedela o čem govori, ko sem jo kupila, a se mi je zdelo, da ima res zanimivo naslovnico in naslov knjige me je tudi pritegnil :) Avtor knjige je Lars Simon, ki je po rodu nemec, in moram reči, da že dolgo nisem prebrala romana, ki bi me tako nasmejal. Junak knjige Torsten je res nenavaden junak – odločil se je, da bo napisal knjigo, ki bo nekakšen vodič za moške v krizi srednjih let in ko izve, da je podedoval majhno kmetijo na švedskem, se takoj odpravi tja, da bo lahko v miru napisal svojo knjigo. Ampak seveda se njegove težave začnejo še preden se odpravi na pot – ko ga zapusti punca z njegovim terapevtom (ki je prevarant), ko kupuje avto, ko pobere štoparja … In nekako se njegove težave kar ne končajo :D Knjiga je res zabavna in polna dogodivščin, tako da mi je res popestrila nekaj lepih zimskih večerov. Motilo me je edino to, da je veliko dogodivščin res neverjetnih in knjigi res ne moreš verjeti, a vseeno pa ima tudi nekaj resničnih stvari – opis majhnih mest (ne vseh), opis Švedov, njihovih lastnosti in njihove kulture. Tako, da če bom v roke dobila nadaljevanje, ga bom z veseljem prebrala!

Tokrat kar dva citata, saj en res pokaže humor knjige (a pove tudi resnico) in drugi mi je res dal misliti:
»Wenn du noch einmal unbedingt surströmming, diesen widerlichen Schwedenfraß, essen musst, dann öffne die Dose im Freien und in einem Eimer, und zwar unter Wasser, du Anfänger. Du stinkst erbärmlich.«

Schweden. Es war wunderschön. Und ruhig. Die Wolkendecke riss auf, sanfte Sonnenstrahlen fielen wie ein Mikado aus Gold auf die bewaldeten Hügel und brachten den in einiger Entfernung liegenden Gödselsjö zum Funkeln. Eine idyllische Lüge.


https://www.goodreads.com/book/show/219 ... lchschei-e
Nazadnje uredil/a Lyra dne 19 mar 2018, 23:17, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 04 mar 2018, 17:37

Knjiga, ki si jo dobila v dar:
William Paul Young: The Shack

Knjigo The Shack sem dobila v dar za moj zadnji rojstni dan od moje najboljše prijateljice in končno mi jo je uspelo vzeti v roke. Potrebovala sem kar cel mesec, da sem jo prebrala, kar je precej nenavadno in dejansko imam tudi po koncu branja knjige precej mešane občutke glede knjige. Med branjem sem izvedela tudi, da je po knjigi posnet film, tako da si bom definitivno ogledala tudi le-tega. Knjiga govori o očetu Macku, ki je izgubil svojo najmlajšo hči, saj je bila Missy ugrabljena. Mack se vrne do koče, kjer so našli njeno obleko in tam se sreča z Bogom. Cel čas, ko bereš knjigo, se ti zdi neverjetno, da bi se to res zgodilo (čeprav te želi avtor prepričati, da je to po resničnih dogodkih) in občasno je precej težko slediti knjigi, saj se ti zdi, da avtor niza eno globoko in včasih nerazumljivo misel drugo za drugo. Verjetno sem tudi zato potrebovala toliko časa, da sem prebrala knjigo. Po drugi strani pa me je vsaj začetek in konec knjige res pritegnil in mi je bil stil pisanja tudi všeč. Všeč mi je bil tudi drugačen pogled na vero in religijo in definitivno drugačen pogled na Boga in trpljenje na svetu. Tako, da sem definitivno veliko odnesla od knjige.

Pa še citat, ki me je v tej knjigi najbolj nagovoril:
Again Mack stopped and thought. It was true. He spend a lot of time fretting and worrying about the future, and in his imaginations it was usually pretty gloomy and depressing, if not outright horrible. And Jesus was also correct in saying that in Mack's imaginations of the future, God was always absent.


https://www.goodreads.com/book/show/1812457.The_Shack

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 19 mar 2018, 23:14

Knjiga z zlato ali bež platnico:
Ian McEwan: The Children Act

Knjiga The Children Act govori o Fioni, ki je sodnica na družinskem sodišču. The Children Act je dejansko zakonodaja v Angliji o tem, da morajo in imajo različne ustanove pravico o odločanju o otrokovem življenju proti željam staršev, če gre za dobrobit otroka. Adam je 17-letni fant, ki je odrasel v družini Jehovih prič, a je zbolel za levkemijo. Zaradi vere on in njegovi starši zavrnejo transfuzijo krvi, ki bi lahko rešila njegovo življenje in Fiona se mora odločiti ali bo upoštevala želje Adama in njegove družine ali želje bolnice in zdravnikov. Poleg te težke odločitve pa jo spremljajo še pretresi v njenem osebnem življenju. Knjiga mi je bila res všeč vsebinsko, saj se avtor loteva res zanimivega primera zakonodaje in opiše kar precej primerov, kjer se sodnik odloča o nenavadnih, a zelo pomembnih odločitvah glede življenja različnih otrok. Hkrati pa ponudi še edinstven pogled v Fionin zakon in njena ostala prijateljstva ter poznanstva. Fiona je sodnica, ki se vsakodnevno odloča o odločitvah, ki vplivajo na življenja otrok in dokler ne pride do primera z Adamom se nikoli ne zaveda, kako veliko res posega v otrokova življenja in kako jih spremeni. Tako, da mi je bilo res všeč in tudi konec dejansko res ustreza knjigi in je res življenjski (čeprav je res žalosten). Edina stvar, ki pa me je res motila pa je avtorjev slog pisanja – vsaj meni je bilo občasno res težko slediti knjigi in nekatere stvari so res zgoščeno opisane. Poleg tega se pojavlja precej res specifičnih in ne tako pogosto uporabljenih besed, ki jih vsak bralec ne razume (a to je dejansko moja krivda, ker bi lahko bila moja angleščina boljša :D ).

Pa še citat, ki me je prevzel:
She thought her responsibilities ended at the courtroom walls. But how could they?


https://www.goodreads.com/book/show/219 ... ildren-act

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 07 apr 2018, 13:50

Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah:
Alma Karlin: Doživeti svet

Babica mi je že nekajkrat povedala, da res moram prebrati kakšno knjigo Alme Karlin in končno mi je to tudi uspelo in knjiga tudi dobro spada v izziv :) Alma Karlin je bila po rodu slovenka, a ni znala skoraj nič slovensko, tako da je knjiga Doživeti svet dejansko prevod nemškega originala. Leta 1919 se je odpravila na pot po svetu in leta 1928 se je vrnila nazaj v domovino. Knjiga Doživeti svet je tretja knjiga in opisuje zadnji del njenega popotovanja in obsega njene prigode v Indoneziji, Maleziji, Singapurju, Tajski, Indiji, Eritreji, Sudanu, Egiptu, Italiji in na koncu seveda v Jugoslaviji, tako da se definitivno dogaja v vsaj 3 različnih državah. O knjigi imam res mešane občutke – po eni strani avtorico res spoštujem zaradi njenega poguma in popotovanj, po drugi strani pa mi veliko njenih nadzorov res ni všeč.
Neverjetno se mi zdi, da je Alma potovala po svetu celih 8 let in koliko različnih stvari je videla. Še bolj jo spoštujem, ker ji je uspelo premagati toliko ovir in kako se je vedno borila, čeprav je bila zaradi različnih bolezni res bolna večino časa. Poleg tega mi je všeč njena knjiga, ker ne opisuje toliko turističnih krajev, temveč več kakšne ljudi je spoznala, kaj je sama doživela in čutila, kakšna je religija in kultura različnih plemen in narodov. Tako, da v tem pogledu je knjiga res odlična. A motijo me njena prepričanja – res je nesramna in občasno celo zlobna do ljudi drugih narodov in se obnaša kot, da so Evropejci najboljša rasa na svetu. Spomnim se celo, da je enkrat opisala, da so se črnci na ladji obnašali kot opice in vedno, ko se brala knjigo se mi je zdelo, da niti ne poskuša razumeti drugih kultur, temveč samo slišati o njih in jih soditi (razen hinduizma). Mogoče je to zato, ker je odraščala v popolnoma drugem času, a vseeno me je zmotilo. Dostikrat se tudi veliko pritožuje in nekako ne pokaže skoraj nobene hvaležnosti naproti ljudem, ki so ji naredili uslugo ali pa ji pomagali. Zastopim, da je bilo zanjo to potovanje res težko, a po drugi strani je bila to njena odločitev. Tako, da čeprav mi je bila knjiga všeč, menim da je to verjetno edina njena knjiga, ki jo bom prebrala ravno zaradi njene osebnosti (mogoče ji delam krivico, a take občutke sem dobila ob prebiranju knjige).

Pa še citat, ki mi je bil najbolj všeč:
Pri nas si ne moremo ustvariti prave predstave o razdaljah. Dlje, kot sem se peljala, bolj sem bila prepričana, da je svet le večji, kot sem si predstavljala, vendar pa ne dovolj velik, da bi človek našel to, kar najbolj išče …

– bolj zaradi njenega poguma na potovanju kot zaradi kakovosti knjige.
https://www.goodreads.com/book/show/160 ... iveti-svet

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 01 maj 2018, 21:56

Knjiga z več kot 500 stranmi:
Mariana Zapata: Wait for it

Sploh ne vem kako sem prišla do te knjige, a nekako se je znašla na mojem Kindlu in ko sem jo začela brati sem takoj postala navdušena. V knjigi spremljamo Diano, ki vzgaja svoja dva nečaka in se je ravno preselila v novo hišo. Med sosedi je tudi Dallas s katerim se najprej ne ujameta, a kasneje postaneta res dobra prijatelja in na koncu tudi par. Nikoli še nisem prebrala »slow burn« romance, a moram reči, da me je ta res navdušila in sem prepričana, da bom po tej knjigi prebrala še nekaj podobnih. Res mi je bilo všeč, da se avtorica v knjigi osredotoči na veliko stvari in ne samo odnos med glavnim junakom in junakinjo. Dejansko opiše vse odnose v družini, med prijatelji, … In prikaže tudi vsakodnevno življenje in prepreke s katerimi se soočajo glavni junaki. Skratka, zdelo se mi je, da osebe res spoznaš in da se te tudi res razvijejo med branjem knjige, tako da je bilo res težko, ko se je knjiga končala. In res dobiš med branjem občutek, da si nekaj odnesel od te knjige, kar mi je bilo tudi res všeč in seveda sta Josh in Louie (nečaka) res prisrčna.

Pa še citat, ki mi je bil res všeč:
As I got older, I realized more and more the things I found attractive. Like patience and kindness. When I was younger—and a hell of a lot dumber—I’d always gravitated toward hot guys with nice cars. Now, there were things like credit scores to worry about, employment histories, and personality traits that couldn’t be picked up over dinner and drinks.


https://www.goodreads.com/book/show/332 ... ait-for-it

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 11 maj 2018, 22:27

Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka:
Karin Boye: Kallocain

Knjigo Kallocain se izbrala kot roman, ki ga želim prebrati med mojim švedskim tečajem in ker sem tako brala knjigo v švedščini sem potrebovala skoraj en mesec, da se jo končala. Sploh, ker so bile druge knjige toliko lažje za prebrati in bolj zanimive :D Knjiga govori o Leo, ki mu uspe odkriti Kallocain (poimenovano po njem), ki človeka prisili, da govori samo resnico in da se kasneje tudi spomni, kaj je govoril. Leo že tako živi v državi, kjer so ljudje nadzorovani z kamerami in mikrofoni in vsi so-vojaki nadzorujejo drug drugega. So-vojaki so dejansko vsi prebivalci države, a njihova dnevna služba naj bi bile le hobi, in vojaške naloge naj bi bile njihova glavna stvar v življenju. In potem spremljamo kaj se dogaja s Leom, ko preizkuša drogo in kako se država spreminja glede na to, da imajo sedaj Kallocain. Ideja knjige mi je res všeč in tudi glavni junak je zelo zanimivo prikazan. Sploh so junaki v knjigi res zanimivi, saj trije glavni junaki vidijo državo na čisto svoj in edinstven način. Tako, da je zgodba zanimiva in te pritegne, ker te zanima, kaj se zgodi z državo in družbo, ko imajo na voljo »serum resnice«. Poleg tega pa tudi prikaže državo, ki je socialna, a kjer se ljudi res nadzoruje (kot v romanu 1984). Po drugi strani pa me je v knjigi res motilo kako se avtorica izraža, saj je bilo veliko stavkov res težavnih in nekako občasno tudi niso bili tako smiselni oz. so bili čisto preveč metaforični. Mogoče mi je to bolj padlo v oči, ker sem brala v tujem jeziku, a vseeno se mi zdi, da bi bila knjiga lahko bolje napisana.

Pa še stavek, ki res pokaže kako težko razumljivi so občasno avtoričini stavki:
”Jag ville så gärna tro, att där fanns ett grönt djup i människan, ett hav av oskadd växtkraft, som smälte alla döda rester i sin väldiga behållare och läkte och skapade i evighet ...”


https://www.goodreads.com/book/show/12395374-kallocain

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 11 maj 2018, 22:50

Zgodba se dogaja v času vojne:
Martha Hall Kelly: Lilac Girls

Knjiga Lilac Girls pripoveduje zgodbo 3 žensk: Caroline Ferriday, Kasie Kuzmerick in Herte Oberheuser. Caroline živi v Ameriki in dela prostovoljno na francoski ambasadi ter pomaga francoskim sirotam s paketi zanje. Kasneje spozna francoskega poročenega moža in se vanj zaljubi, a on potem odide domov v svet druge svetovne vojne. Kasia je poljska najstnica, ki opravi dve nalogi za poljsko podzemlje, ki se upira nemški okupaciji in s skoraj celo družino pristane v taborišču. Herta pa je ena redkih zdravnic v koncentracijskem taborišču. Knjiga me je res pritegnila in čeprav je še kar dolga, se jo res hitro prebrala. V zgodbi se res lepo vidi, kako Caroline, Herta in Kasia doživijo drugo svetovno vojno, a jo vsaka doživi drugače, ker seveda vsaka prihaja iz druge države in okolja. Res je zanimivo brati, kaj se jim dogaja v življenju in res se povežeš z glavnimi junakinjami, ker jih spremljaš tudi dolga leta po vojni. Ker avtorica razvija zgodbo skozi veliko let res dobimo celotno zgodbo in lahko vidimo, kako so te tri gospe doživljale svet po vojni. Seveda je občasno tudi težko prebrati nekatere dele, saj se velika večina zgodbe vseeno dogaja v koncentracijskem taborišču in je Kasia žal tudi poskusen zajček za nemške zdravnike; a avtorica res lepo poskrbi, da knjiga nikoli ni preveč temačna ali grozna. Tako, da meni se je knjiga zdela res lep prikaz pogledana na vojno z različnih strani ter tudi osebno doživljanje vojne. Še bolj pa mi je všeč knjiga, ker je večinoma napisana po resničnih dogodkih oz. je veliko podatkov pravih (kot lahko vidite tudi pri imenu Herta Oberheuser in Caroline Ferriday). Ko sem prebrala knjigo, me je res toliko pritegnila, da sem prebrala še več o stvareh, ki jih je avtorica omenila in tako dejansko spoznala še en majhen košček zgodovine. In knjiga dejansko pokaže grozoto vojne, a hkrati lepoto človeške empatije (kako si ljudje pomagajo); čeprav bi bilo veliko bolje, če bi bili lahko tako sodelovali tudi brez vojne. Tako, da knjigo res, res priporočam!

Pa še citat, ko Kasia pokaže, da vedno obstajajo dobri ljudje:
Why, you ask, would starving girls be happy to see this German man? Because Herr Fenstermacher was no ordinary workman. He was a kind, cultured man with a voice like warm molasses. But this was not the best thing. He sang for us. In French. But not just any songs. His own songs, made up of the newspaper headlines of the day. Yes, we knew about some war events just by listening to the distant thud of bombs to our south. But Herr Fenstermacher brought us, at great risk to himself, a gift more precious than gold. News of hope. The name Fenstermacher means “window maker” in German, and he was our window to the world.


https://www.goodreads.com/book/show/258 ... ilac-girls


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron