Bralni izziv 2018 - *moyca*

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 03 maj 2018, 19:14

13) Po lastni izbiri (1 točka) - Dan Brown: Origin

Knjiga me je kar nekaj časa čakala na Kindlu, zgleda da še prej ni bil pravi čas za njo.

Uživala sem ob branju. Še ena napeta Brownova pustolovščina z Langdonom v glavni vlogi. Knjiga, ki te dolgo časa drži v napetosti in ki obljublja odgovor na vprašanji - od kod smo in kam gremo. Robert Langdon je povabljen na dogodek, kjer bo znanstvenik in futurist Edmond Kirsch predstavil svoje odkritje, ki bo pretreslo predvsem vernike po svetu, saj trdi, da pozna odgovor na to, kako je na zemlji nastalo življenje. Prireditev je dovršena, skrbno pripravljena, ob tem Kirschu pomaga tudi bodoča kraljeva žena in direktorica muzeja Ambra Vidal. A žal ne gre vse po načrtih - Kirsch je namreč umorjen, preden izda svoje odkritje. Svet je pretresen, Langdon prav tako, saj je bil Kirsch njegov učenec in prijatelj. Zato se z Ambro podata na lov za šifro, da lahko odkleneta njegov telefon in svetu pokažeta njegovo resnico. Pri tem jima pomaga Winston, robot računalnik, ki ga je kreiral prav Kirsch in ob katerem imaš občutek, da je že pravi človek s svojim razmišljanjem in mnenjem.
Pot junaka vodi po slikoviti Kataloniji, po Barceloni - Sagradi Familii. Pot je polna zapletov, novih ugank in bitk s časom. Ali jima bo uspelo svetu predvajati Kirschevo predstavitev ali ne? Če vam to izdam, bo to že velik spoiler.

Knjiga mi je bila zelo všeč - bila je napeta, berljiva in nekaj spet čisto druga tema, kot sem jih do sedaj brala pri tem pisatelju. V bistvu me je tudi zelo zanimal odgovor na vprašanji, ki jih cel čas obljublja.

Priporočam vsem, ki so vam všeč trilerji, razreševanje ugank in dobra zgodba.

Ocena: 5 zvezdic

Origin.jpg
Origin.jpg (13.93 KiB) Ogledan 9454 krat
Nazadnje uredil/a *moyca* dne 03 maj 2018, 19:41, skupaj urejeno 1 krat.
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 03 maj 2018, 19:40

7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke) - Samantha Young: Into the Deep

Ko sem odkrila, da je Samantha Young še tako mlada, malo čez 30, sem bila prav presenečena, saj sem prebrala že kar nekaj njenih knjig. In je prišla na vrsto tudi tale.
Napeta, zanimiva, berljiva, ljubezenska zgodba z že kar erotičnimi vložki, njena klasika, a ni nek presežek.
V ospredju je Charley, ki je šla s svojo prijateljico študirat za eno leto v Edinburgh. Tam pa se znajde tudi Jack, njena velika srednješolska ljubezen, ki ga še ni čisto prebolela. Da je stvar še bolj boleča, je tukaj z novo punco. Zgodba se izmenično dogaja v sedanjem času oz. leta 2012 in 2008, ko se je dogajala njuna velika zgodba. Sproti odkrivamo, kaj se je zares zgodilo in sproti ugotavljamo, da sta še oba zelo zaljubljena drug v drugega.
Ob vseh prigodah pa spoznamo predvsem Charley, mlado odločno punco, ki je polna sočutja in nesebičnosti, ki ima v svojem kraju vzdevek Superwoman. Na drugi strani pa je Jake, seksi izkušen fant, ki Charley obljubi ves svet, a jo globoko prizadene. Po štirih letih si želi njeno srce nazaj in ugibate lahko, ali mu bo uspelo. Bo Charley ponovno tvegala in se mu prepustila?

Lahko čtivo, berljiva knjiga, jezik ves čas gladko teče, kar odložiti je nisem mogla. Začela sem z branjem že drugega dela. Če so vam bile všeč Dublinske ulice in njene podobne, priporočam tudi tole serijo.

Ocena: 4 zvezdice

Into the deep.jpg
Into the deep.jpg (8.95 KiB) Ogledan 9452 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 08 maj 2018, 20:34

16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka) - Randy Pausch, Jeffrey Zaslow: Zadnje predavanje

Prijateljica je izstrelila kot iz topa, ko sem jo vprašala, katera je njena najljubša knjiga. In že tako hiter odgovor me je prepričal, da sem si knjigo naslednji dan že izposodila v knjižnici.
Randy Pausch ima raka na trebušni slinavki in je pravkar izvedel, da ima še 3-6 mesecev življenja. Randy je doktor, profesor na univerzi, srečno poročen in oče treh majhnih otrok. Ima torej na videz vse, le zdravja ne. Odločil se je, da bo v preostanku svojega življenja čimveč časa preživel s svojo družino, da jih bo poskusil pripraviti na lažje življenje brez njega in da bo imel na univerzi ˝zadnje˝predavanje oz. predavanje, kjer bo govoril o življenju. Na tem predavanju namerava poudariti vse tisto, kar se mu zdi najpomembnejše.
Pred njim so torej težki meseci, priprava na oboje. A Randy je močna oseba s trdo voljo in znanstvenim pristopom do življenja. Skozi mnoga poglavja ga spoznamo kot skromnega in načelnega čoveka z izjemnim občutkom za soljudi. Poglavja so sestavljena kot del njegovega predavanja. V njih nam poda ogromno življenjskih modrosti in napotkov. Obenem zlahka razberemo, da mu je kljub temu, da morda izgleda ok, zelo hudo in najbolj zaradi otrok, ki bodo odraščali brez njega. Hčerka je ob pisanju stara 18 mesecev in večkrat poudari, da se ga najbrž ne bo niti spominjala. Tudi zato se je lotil zadnjega predavanja, v osnovi prav za svoje otroke. Na koncu je na to predavanje prišlo čez 400 ljudi, je posneto in javno dostopno na spletu.
https://www.cmu.edu/randyslecture/

Zelo priporočam v branje, tako bolnim kot zdravim. V opomnik, da je v življenju marsikaj bolj pomembno kot materialne dobrine.

Ocena: 5 zvezdic
Zadnje predavanje.gif
Zadnje predavanje.gif (169.93 KiB) Ogledan 9441 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 29 maj 2018, 21:30

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke) - Laurent Binet: HHhH

Knjiga francoskega avtorja je prav gotovo ena izmed najbolj drugačnih knjig, kar sem jih prebrala. Že naslov je nekaj posebnega - HHhH. Je v bistvu kratica in pomeni Himmlerjevi možgani se imenujejo Heydrich. Je tudi avtorjev prvenec, s katerim je zelo uspel in zanj prejel celo ugledno nagrado.
Knjiga govori o Rieinhardu Heydrichu, človeku, ki je eden najbolj krutih, kar jih pomni zgodovina. Heydrich je dokončno rešil vprašanje Judov tako, da jih je dal večino pobiti na krut način. Knjiga govori o pripravah in o atentatu nanj, ki se je zgodil v Pragi, maja 1942, oziroma o akcici Antropoid, katere izvršilca sta bila Čeh Jan Kubiš in Slovak Jozef Gabčik.
Najbolj nenavadno oziroma zanimivo pri knjigi pa je to, da pisatelj ne pipe zgolj o zgodbi sami ampak vanjo vpleta tudi svojo zgodbo o tem, kako se je lotil pisanja o tem dogodku, katere vire je pri tem uporabil in podobno. Daje torej nek svoj vpogled v zgodovinska dejstva.
Knjiga mi je bila sprva kar čudna in me ni pritegnila. Zdelo se mi je, da vsebuje preveč enih podatkov, ki niso bistveni. A pisatelj vse spretno uporabi in zgradi celoto, napetost do atentata prav stopnjuje, in druga polovica romana je neprimerno bolj zanimiva, napeta in neodložljiva.

Roman je opomnik 2. svetovne vojne, osvetli mnoge grozote in krivice, ki so se zgodile pod nemškim režimov Adolfa Hitlerja in njegovih sodelavcev. Žalostno, kruto.. a vendar resnično. Že zaradi zgodovinskih dejstev se knjigo splača prebrati.

Ocena: 4 zvezdice
HHhH.jpg
HHhH.jpg (220.26 KiB) Ogledan 9410 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 03 jun 2018, 20:52

14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki) - J.K. Rowling: Harry Potter 1 - Kamen modrosti

Harry-ja berem drugič, prvič v slovenščini, privoščila sem si pa čudovito ilustrirano izdajo.
Knjiga se dogaja v dveh svetovih - pri čarovnikih in pri bunkeljnih, torej pri tistih ki pojma nimajo, da svet čarovnikov sploh obstaja.
Knjiga se začne na Rožmarinovi ulici, kjer Dursleyeva živita običajno življenje s svojim enoletnikom Dudleyem, ki je v njunih očeh naj naj otrok, kar jih je kdaj obstajalo. Teta Petunija ima sicer eno temno skrivnost, svojo sestro, ki je odšla v nek čuden svet... Neko noč se začnejo dogajati neverjetne stvari, oba svetova čutita in doživljata, da se je nekaj zgodilo. Mrlakenštajn, najtemnejši in zlobni čarovnik je ubil Harry-jeva starša, Harry-ja pa ni mogel. Čarovniki se odločijo, da ga bodo dali njegovim sorodnikom Durleyevim, kamor ga kot dojenčka te mračne noči postavijo pred vrata. Harry tako odrašča pod stopnicami, kjer ima spalnico, vedno v slabšem položaju kot Dudley, zatiran, občasno se mu dogajajo zelo nenavadne reči... ko na 11.rojstni dan dobi pismo z Bradavičarke, da je sprejet na pravo čarovniško šolo. Svet se mu obrne na glavo, naenkrat stopi iz enega sveta v drugega, kjer je slaven Harry Potter, fant, ki je preživel. Začnejo se mu dogajati dogodivščine, ki si jih ne bi mogel prestavljati niti v najbolj imenitnih sanjah.
Vse ostalo je brezčasna zgodba, ki me je zasvojila že pred 15+ leti in ki sem se je z veseljem lotila znova.
Trenutno sem najbolj vesela, da po mojih stopinjah stopa tudi hčerka in je že prav zasvojena s temi knjigami.

Priporočam vsem, ki vam je blizu svet neizmejne domišljije, tako otrokom kot odraslim. Ali je sploh še kje kdo, ki zgodbe ne pozna? Po seriji so posneti tudi filmi, ki pa se s knjigami nikakor ne morejo kosati.

Ocena: 5 zvezdic

kamen_modrosti_ilustrirana_.jpg
kamen_modrosti_ilustrirana_.jpg (123.57 KiB) Ogledan 9385 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 10 jun 2018, 21:07

15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke) - Tadej Golob: Jezero

Končno sem jo prebrala tudi jaz in ni mi žal. Za to nalogo se komaj kvalificira, se pa.

Odlična kriminalka slovenskega avtorja, v bistvu domačina iz mojih krajev. Ni napeta in razburljiva kot kakšna od Nesbota, a nič manj berljiva in zanimiva.
Na silvestrovo v Bohinjskem jezeru najdejo truplo mlade ženske z odsekano glavo. Naključje hoče, da se prav takrat mimo pelje Taras Birsa, višji policijski inšektor iz Ljubljane, s svojo partnerko Alenko in v snežnem metežu opazi pretreseno dekle ter ugotovi, da je pravkar v jezeru našla truplo. Kdo je žrtev in kdo je morilec? Oboje po napetem iskanju, raziskovanju in novih truplih izvemo na zadnjih straneh knjige.
Taras na začetku ni najbolj navdušen nad novim primerom in se ga skuša otresti. Na koncu mu le zleze pod kožo. S pomočjo nove mlade sodelavke Tine ter Brajca in Osterca se loti primera. Na začetku izgleda, da ne bodo nikoli ugotovili niti identitete žrtve, kaj šele kaj drugega. Počasi se vendarle vse razpleta.
V romanu nastopa precej oseb. Včasih sem imela občutek, da pisatelj že malo naklada, a na koncu vidiš, da prav vsaka zgodbica in oseba prispeva kanček v celoten mozaik, vse je namreč mojstrsko prepleteno - Tarasovo zasebno življenje in razmere v službi, sodelavci in njegovi nadrejeni.

Priporočam v branje in se veselim napovedi, da bo po knjigi posneta tudi serija.

Ocena: 5 zvezdic

jezero.jpg
jezero.jpg (64.75 KiB) Ogledan 9347 krat
Nazadnje uredil/a *moyca* dne 11 jul 2018, 16:01, skupaj urejeno 1 krat.
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 11 jul 2018, 16:00

5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki) - Jurij Kunaver (prevedel): Zgodbe iz Urugvaja

Knjiga ima na naslovnici kačo. To je sicer žival, ki je ne maram najbolj in se je res bojim, a naslovnica pa vseeno šteje.
Knjiga je skupek različnih zgodb, ki med seboj niso povezane in bi se lahko brale tudi kot samostojne. Obravnavajo različno tematiko, ki je v večini temačna - velikokrat je zraven nasilje nad ljudmi ali živalmi, nezvestoba, lgtb tematika, razočaranja ipd. Knjiga torej ni najbolj veselo branje.
V bistvu me zgodbe niso pretirano pritegnile. Po moje jim primanjkuje energije in optimizma. Tudi zaključki zgodb so taki, da ti ni vse jasno, kaj točno se je zgodilo, saj velikokrat namigujejo na nekaj, kar se konkretno ne zgodi, ali pa - če to uspeš razbrati. Primer zgodbe Nezvestoba. Mlad par se v baru opija in se zapeljuje. Dekle ves čas govori, da ima fanta, a ne reče konkretno ne, tako da se zapeljevanje nadaljuje.. pripelje ju do seksa, a vmes pride čuvaj in reče, naj prenehata. V zadnjem stavku pisec pove, da je čuvaj on sam in da ni ničesar videl. Kaj se je torej zares zgodilo? Samo njegova domišljija ali kaj več?

Moja naslednja knjiga bo definitivno kakšna bolj sproščujoča in letnemu času primerna.

Ocena: 2 zvezdice

zgodbe.jpg
zgodbe.jpg (9.13 KiB) Ogledan 9164 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 02 avg 2018, 11:38

17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke) - J.K.Rowling: Dvorana skrivnosti

Nadaljujem s ponovnim branjem svoje priljubljene serije. Tokrat je bil na vrsti drugi del - Dvorana skrivnosti. V knjigi nastopata tudi dvojčka Weasley - Fred in George, zato se knjiga kvalificira za ta izziv.
Knjiga se začne med počitnicami. Harry je pri svojih sorodnikih, že celo poletje ni slišal od svojih prijateljev z Bradavičarke, osamljen je in zatiran. Obišče ga Trapets, hišni vilinec, ki mu skuša preprečiti, da bi šel nazaj na Bradavičarko. Harry ga seveda ne posluša. Iz ujetništva ga reši njegov prijatelj Ron in njegova brata dvojčka z letečim avtomobilom. Preostanek poletja preživi pri Weasleyevih doma.
Novo šolsko leto se začne spektakularno, saj Harry in Ron ne moreta vstopiti skozi peron 9 in tričetrt, zato na akademijo kar poletita z avtomobilom. Na poti treščita v staro vrbo, ki se jima maščuje. Šolsko leto se nadaljuje zelo skrivnostno, ko na zidu najdejo napis s krvjo, ki jih posvari, da je dvorana skrivnosti spet odprta. Začne se raziskovanje slavne trojice - Harryja, Rona in Herminone, ki stvari seveda morajo priti do dna. Harry ugotovi, da ima redko sposobnost - razume in govori kačji jezik, da je torej luskust. Dogodki se odvijajo v vse smeri, trojica je ponovno zagreta do konca, v zgodbo se ključno vključi tudi Ronova mlajša sestra Ginny in sam Mrlakenstein.
Razplet je srečen, dvorana odkrita, skrivnost pojasnjena.

Knjiga me je ponesla leta nazaj, ko sem jo brala prvič in ni mi žal, da sem jo ponovno vzela v roke, saj me je popeljala v čudoviti svet čarovnikov.

Zelo priporočam otrokom in odraslim, ki imajo še kaj otroka v sebi. Po knjigi je posnet tudi film.

Ocena: 5 zvezdic
Harry_potter_in_dvorana_skrivnosti.jpg
Harry_potter_in_dvorana_skrivnosti.jpg (53.23 KiB) Ogledan 9049 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 02 avg 2018, 12:28

20) Naslov se začne s črko B (2 točki) - Jo Nesbo: Brezskrbno

Torej, knjiga, ki se začne na črko B, je tudi Nesbojeva Brezskrbno. Z veseljem sem vzela v roke še eno njegovo kriminalko. Tokrat Harry Hole raziskuje bančne rope povezane z umori. Eden se zgodi na začetku knjige v Oselski banki. Ob sebi ima Harry tudi novo in mlado sodelavko. Še vedno je aktualna tudi Rakel in sin Oleg, v tej knjigi sta v Rusiji in urejata skrbništvo. Harry se med tem znajde pri bivšem dekletu in po tem, ko pri njej preživi noči ter se drugi dan zaradi alkohola nič ne spomni, jo najdejo mrtvo.
Primera sta med seboj povezana. Harry je večino knjige zmeden, tava od dogodkov, primerov v iskanju rešitve. Teži ga, da ne ve, kaj natančno se je zgodilo z Anno, ni povsem prepričan, da je nedolžen. Zato prosi za pomoč enega najnevarnejših kriminalcev cigana Raskola.
Knjiga je preplet službenega in zasebnega življenja, kot vsaka, moram pa reči, da mi je prva polovica knjige kar premalo napeta. Precej časa sem rabila, da sem padla v njo. V drugem delu se seveda spet zelo zaplete in knjige nisem mogla odložiti.
Knjiga mi je bila všeč, je idealna za poletno branje na dopustu, saj vseeno nima neke trajnejše vrednosti in vsaj jaz kar hitro pozabim vse podrobnosti.

Ocena: 4 zvezdice
brezskrbno.jpg
brezskrbno.jpg (22.94 KiB) Ogledan 9035 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)

Uporabnikov avatar
*moyca*
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 116
Pridružen/a: 08 jan 2016, 18:47

Re: Bralni izziv 2018 - *moyca*

PrispevekNapisal/-a *moyca* » 04 avg 2018, 18:51

18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki) - John Green, David Levithan: Will Grayson, Will Grayson

Zanimiva knjiga, ki sta jo napisala kar dva pisatelja in v njej nastopata dva fanta z istim imenom in priimkom, Will Grayson. Zanimivo je tudi, da sta poglavja pisatelja pisala izmenično, vsak za enega fanta. Knjiga je vsekakor obetala. Lahko pa že zdaj napišem, da ni čisto izpolnila mojih pričakovanj. Proti koncu nekako zleze pod kožo in ima sporočilno vrednost, a na čase se mi je kar vlekla in bila dolgočasna.
Torej nastopata dva Willa, ki se po naključju srečata in obema se s tem dogodkom precej spremeni življenje. V bistvu sta zelo različna, iz različnih družin in različnih srednjih šol. Eden ima najboljšega prijatelja Tiny-ja, drugi pa živi sam z mamo, se zdravi proti depresiji, nima pravih prijateljev, je tudi gej. Ta slednji in Tiny vmes postaneta par.
Knjiga se največ ukvarja z mjuziklom, ki ga prireja Tiny, v bistvu se celo dogajanje vrti okrog tega. V ospredju je prijateljstvo, odnosi med mladimi. In prav ta predstava na koncu zbliža vse, poruši tabuje, jasno in glasno sporoči, da je vsak vreden, da si vsak zasluži, da ga ima kdo rad in da ima prijatelje.
V obdobju odraščanja je marsikaj težko, vsak posameznik se po svoje išče. V tej knjigi so prav vsi karakterji nekje na razpotju med otroštvom in odraslostjo. Ni lahko v takem obdobju in tudi knjige, kot je ta, lahko pomagata.

Kot sem napisala, me knjiga ni tako zelo pritegnila, niti prepričala. To pa ne pomeni, da ne more koga od vas.

Ocena: 3,5 zvezdice
will grayson.jpg
will grayson.jpg (18.85 KiB) Ogledan 9034 krat
Reading is a discount ticket to everywhere.
(Mary Schmich)


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov