12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki) - Tone Partljič: General
Knjiga je zbirka desetih črtic o generalu Rudolfu Maistru. Je sicer bolj mladinsko čtivo, a zajame marsikaj zanimivega. V črticah izvemo podrobnosti o njegovem zasebnem življenju, razkrijejo pa se tudi politično vojaški dogodki.
Rudolf Maister je namreč tisti general, ki je osvobodil Štajersko in ki je bil blizu tega, da bi bil tudi večji del Koroške naš. Je bil pogumen vojak, ki se je leta 1918 sam oklical za generala mariborske vojske in je deloval zbrano, pogumno, strateško in srčno. Kot takega ga spoznamo v teh črticah. Človeka z vizijo.
V začetnih izvemo, kako napeto je bilo proti koncu leta 1918 in kako pogumen je bil Maister. Vmes spoznamo, da je rojen v Kamniku, nato pa je živel v Mariboru z ženo in sinovoma. Spoznamo, kdo mu je bil zvest. Izvemo, da ni najbolj slavno zaključil svoje kariere, da ga je v poznejših letih mučila bolezen, da je rad pobegnil v Zavrh v Slovenskih goricah, ipd. Beremo tudi o tem, kako rad in zvesto je nosil svojo uniformo, tudi ko je uradno ne bi več rabil.
Izjemno zanimivo branje, vrhunsko napisano, Partljič je moral verjetno veliko preštudirati o tistih časih. Blizu mi je, ker sem Štajerka in imam občutek, da sem nekako osebno vpletena v zgodbo. Cenim, kar je naredil za nas, in se mu klanjam, saj je bil izjemen Slovenec.
Priporočam v branje vsem. Kratka in nazorna zgodovina, ki ne bi nikomur škodila.
Ocena: 5 zvezdic