Bralni izziv 2018 - RokCarlos

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 07 jan 2018, 10:33

No pa začnimo z izzivom :eusa_dance:

Slika

Seznam nalog:

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke)
2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke)
4) Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki)
6) Knjiga z grdo platnico (2 točki)
7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)
8) Strip (2 točki)
9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
10) Zgdba se dogaja pozimi (1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)
12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki)
15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke)
16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka)
17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)
18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki)
19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke)
20) Naslov se začne s črko B (2 točki)
21) Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki)
22) Knjiga, ki si jo dobil/a v dar (1 točka)
23) Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke)
24) Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
25) Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah (3 točke)
Nazadnje uredil/a RokCarlos dne 27 apr 2018, 18:32, skupaj urejeno 9 krat.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 07 jan 2018, 12:02

MIKI MIŠKA: Jaka Racman – Pekinški racman (Št. 18, 28.8.2008)
od The Walt Disney Comapny


Izziv: Strip
Ocena:

Opis:
Zgodba govori o kuharju Lingu, stricu nadobudnega športnika, ki je Racmana Jako prosil, če lahko nečaku pošlje čarobni amulet, kateri mu je vse življenje prinašal srečo. Dan pred olimpijskimi igrami, katerih se bo udeležil tudi nečak, je Jaka ugotovil, da je pozabil poslati pošiljko, zato sta se s stricem Lingom odločila, da le tega odneseta na Kitajsko sama. Na poti se pojavi ogromno zapletov, saj letalo ne uspe prileteti do Kitajske. Na koncu pa se vse dobro izide, saj nečak dobi amulet, Ling pa prevzame kuhinjo športnikov.


MIKI MIŠKA: Žare, Pero in Mare - Barka (Št. 18, 28.8.2008)
od The Walt Disney Comapny

Izziv: Strip
Ocena:

Opis:
Žare, Pero in Mare so Mladi svizci. Do njih prideta gospe iz družbe N.O.E in sicer s prošnjo, da bi pred buldožerji, ki želijo uničiti gozd, rešili živali in jih spravili na ladjo, ter jih spustili na otok. Strip na smešen način prikazuje, kako so Mladi svizci uspeli živali prepričati, da se zatečejo na varno ladjo. Prav tako kot samo reševanje, pa tudi pot z ladjo ni ravno mačji kašelj.


MIKI MIŠKA: Miki Miška – Bolna šala (Št. 18, 28.8.2008)
od The Walt Disney Comapny

Izziv: Strip
Ocena:

Opis:
Mini miška je bolna. Ker se Miki odpravlja na pot na drug planet, ne sme zboleti, zato je previden in se izogiba Mini in ostalih bolnih prijateljev. Nato pa se Miki odpravi na pot na drug planet, kjer se okuži z neznano boleznijo. Ko se je vrnil na domači planet pa ga je zdravnik zaprl v karanteno. Strip prikaže kako se vse obrne in tako so se na koncu prijatelji izogibali njega.

MNENJE O STRIPIH
Strip mi je bil všeč, saj me je povrnil v čas otroštva, ko smo brali Miki Miško, Racmana Jako in ostale risane junake. Strip je preprost in zabaven. Najbolj všeč mi je bil strip o Racmanu Jaki, saj je pustolovski in poln zanimivih dogodkov.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 13 jan 2018, 13:42

Harry Potter: Kamen Modrosti
od J.K. Rowling


Izziv: Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Harry je sin slavnih staršev. Šele na svoj 11. rojstni dan izve, kdo pravzaprav je, saj sta mu teta in stric, bunkeljna, pri katerih živi, zamolčala njegovo mogočno preteklost. V svetu njegovih staršev, v svetu čarovnikov, pa se ime Harry Potter izgovarja z velikim spoštovanjem. Harry je sprejet na Bradavičarko, šolo za čarovništvo, in skupaj z zvestima prijateljema se upre mračnim silam, ki so umorile njegove starše.

Mnenje:
Zgodba o 11. letnem čarovniku Harryu me vsakič, ko si ogledam film ali preberem knjigo, povrne v čase otroštva. Knjiga je preprosto napisana tako, da te pritegne vse od prve pa do zadnje besede. :vso_cast:
Res je, da so Harry, Ron in Hermiona, glavni junaki v knjigi, vendar sta name še posebej naredila vtis Hagrid in prof. Dumbledore, saj sta kljub svoji relativno stranski vlogi, zelo pozitivni osebi, ki nikomur ne bi storili žalega.
V spomin se mi je najbolj vtisnil en od zadnjih dogodkov v knjigi, ko je Hagrid Harryu predal knjigo s slikami njegovih staršev. Zelo skromen dogodek, ki pa je nabit z ogromno emocijami, saj si je Harry bolj kot karkoli, želel ponovno videti starše. Ker je to žal nemogoče, mu je Hagrid tako podaril vsaj spomin nanju.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 22 jan 2018, 19:10

Angeli in demoni
od Dan Brown


Izziv: Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Harvardski razsikovalec simbolov, Robert Landgon, je šokiran ko najde dokaz o aktivnosti legendarne zgodovinske družbe, ki deluje že iz časa Galilea. Ne samo to, da še vedno delujejo, sedaj so začeli še z umori. Leonardo Vetra, odličen znanstvenik, je bil umorjen. Njegove oči so bile iztrgane in na njegovih prsih se je nahajal starodavni simbol družbe Illuminati. Njegovo največje odkritje je izginilo in bi naj bilo skrito nekje pod Vatikanom. Langdon in Vittoria, Vetrova hčerka, se odpravita na neverjetno avanturo skozi ceste, cerkve in katakombe Rima, da bi našla stvar, ki lahko pogubi človeštvo.

Mnenje:
Knjigo sem izbral za ta izziv, saj se zgodba odvija v Ameriki, Švici in Italiji.
Neverjetna knjiga. Dan Brown je prekosil samega sebe, saj je zgodba napisana tako, da ko že misliš, da se ti vsaj približno sanja, kdo je kriv in kaj se je zgodilo, se zgodi nek preobrat, ki te povsem šokira. Knjiga je napeta od začetka do konca in neverjetno je, kako te lahko potegne vase. :vso_cast:
Langdon je izobražen, a zelo zabaven lik v knjigi. Skupaj s svojo miki uro raziskuje najrazličnejše znamenitosti in z Vittorio rešuje zaplet, ki bi lahko za vedno spremenil svet. :blob8:
Nazadnje uredil/a RokCarlos dne 23 jan 2018, 18:48, skupaj urejeno 2 krat.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 22 jan 2018, 19:22

Harry Potter: Dvorana skrivnosti
od J.K. Rowling


Izziv: Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
V drugem delu Harry Potter in dvorana skrivnosti se odnos med Harryjem in Dursleyevimi ni spremenil. Stric in teta sta bila do Harryja še bolj nesramna, zato si je želel oditi v posebno šolo za čarovnike in čarovnice. Toda ravno ko Harry prične pakirati, dobi sporočilo od Dobbyja, nenavadnega bitja, ki ga opozori na nesrečo, ki lahko doleti Bradavičarko, če se Harry vrne tja.

To je Harryjevo drugo leto na Bradavičarki in sedaj dijake čaka nova groza, nov profesor in duh, ki starši po ženskih straniščih. Težave pa resnično nastopijo, ko se dijaki začnejo spreminjati v kamen. Osumljenih je veliko. Bi lahko to bil Draco? Ali Hagrid? Je za to kriv Harry Potter?

Mnenje:
Harry Potter in dvorana skrivnosti je meni osebno najmanj všeč izmed vseh sedmih delov, pa vendar gre z Harrya in knjiga te potegne vase, da je preprosto ne moreš nehati brati.
Knjiga je od samega začetka pa vse do konca prepletena z napetimi, smešnimi in predvsem zanimivimi dogodki (npr. Dobby, ki Harryu nikakor ne želi pustiti, da bi se vrnil na Bradavičarko.
Kljub temu, da Dobby Harryu precej nagaja, mi je zelo pozitiven lik, saj mu želi zgolj dobro. Trije junaki (Harry, Ron in Hermiona) pa so zgolj še bolj navihani, domiselni in iznajdljivi.
Najbolj od vseh, se mi je vtisnil v spomin dogodek, ko Ron želi braniti Hermiono, a mu poškodovana palica pri tem malo ponagaja.
Knjiga je za izziv primerna, saj v njej nastopata dvojčka Fred in George Weasley. Po srcu dobra fanta, ki pa se rada zatečeta h neumnostim. :jupi:

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 09 apr 2018, 20:46

Somrak
od Stephenie Meyer


Izziv: Zgodba se odvija v srednji šoli
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Bella Swan je celo svoje otroštvo preživela v sončnem mestu Phonix. Po tehtnem premisleku se je odločila, da zadnji dve leti srednje šole preživi pri očetu v hladnem in deževnem mestu Forks v Washingtonu. Bella se soočenja z novo šolo in sošolci ne veseli, saj razen svoje mame ni nikoli imela nobenega s katerim bi lahko delila svoje skrivnosti, občutke in mišljenja, poleg tega pa sovraži mraz in dež. Toda prvi dan šole se obrne v čisto drugo smer kot je pričakovala, takoj ko zagleda omizje za katerim sedi družina Cullen. Cullenovi so drugačni od njenih sošolcev, držijo se zase in ne govorijo z drugimi, vsi so neverjetno beli in lepi... Bella se tako zaplete v skrivnost, ki jo družina skrbno skriva, s skrivnostjo pa pridejo tudi nevarnosti.

Mnenje:
Knjige verjetno nikoli ne bi niti začel brati, če se ne bi pred nekaj leti slučajno zgodilo, da sem kupil celotno Somrak serijo. Ker pa je že bila na voljo na polici, bi bilo škoda, da se je ne bi lotil.
Knjiga me je prijetno presenetila, kljub temu, da se na začetku, za moj okus začne malenkost dolgočasno, se zelo hitro spreobrne in začne postajati vse bolj napeto. Zgodba srednješolke Belle, vamprijev in volkodlakov. Kombinacija, ki redko razočara. :thumbup:
Najbolj pozitiven lik v knjigi se mi zdi Edward, ki kljub "lakoti", le to premaga zaradi ljubezni. Prav tako mi je všeč, saj je bil rojen veliko pred "modernim" svetom in je kavalir v pravem pomenu besede, kar se mi zdi, da je v današnjem svetu precej izumrlo in je, če na svetu že ni takih ljudi, le te najti vsaj v knjigah.
Med negativne bi štel Billya, ki je proti Cullenovim, pa čeprav njemu in njegovemu plemenu niso storili žalega. Kljub temu, pa ga lahko razumem, saj gre za povsem drugi vrsti bitij in je morda bolje, da se eni izogibajo drugih.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 09 apr 2018, 20:47

Eragon
od Christopher Paolini


Izziv: Knjiga, kjer je na platnici žival
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Ko Eragon sredi gozda najde moder kamen, se mu zdi, da je to najsrečnejše odkritje kar se lahko zgodi ubogemu, kmečkemu fantu. Takoj pomisli na to, da bo lahko družini kupil hrano za čez zimo, toda ko kamen prinese zmaja, Eragon spozna, da se bo njegovo življenje spremenilo. Tako vstopi v nov svet poln magije in čudes, vse kar pa ima pri sebi sta starodaven meč in nasvet starega pripovedovalca zgodb. Eragon in njegov zmaj se morata soočiti s posledicami, ki prihajajo in narediti vse, da bosta rešila imperij pred sovražniki.
Mnenje:
Srednji vek, pustolovščine, mesta, popotovanje – kaj je lahko lepšega. :106:
Knjiga, ki me je obsedla iz minute v minuto bolj. Zapleti, razpleti, borbe, zmaji… odlično! Poleg Eragona in Saphire, je meni osebno najljubši lik Blom, saj nesebično in za višji cilj na popotovanju pomaga Eragonu. Ob tem ga uči in njune dogodivščine so nepozabne.
Definitivno se veselim branja nadaljevanja, saj se knjiga zaključi tako, da bi najraje isti trenutek tekel v knjižnico po nadaljevanje.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 27 apr 2018, 17:58

Kmet (Pawn)
od Aimee Carter


Izziv: Po lastni izbiri
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
LAHKO POSTANEŠ VII. ČE SE ODREČEŠ VSEMU.

Za Kitty Doe, vse skupaj izgleda kot preprosta odločitev. Lahko ostane III in živi v bedi, manj vredna in prisiljena, da zapusti ljudi, ki jih ima rada. Ali pa postane VII in se pridruži najvplivnejši družini v državi.

Če reče ja, bo Kitty Maskirana - kirurško transformirana v Lilo Hart, nečakinjo predsednika vlade, ki je umrla v nenavadni nesreči. Kot del družine Hart, bo postala slavna, oboževana. In prvič, bo nekaj štela.

Obstaja zgolj ena zanka. Ustaviti mora upor, ki ga je začela Lila. Ta isti, ki jo je ubil in v katerega verjame Kitty. Obkrožena z grožnjami, teorijami zatore in življenjem, ki ni njeno, se mora odločiti po kateri poti bo šla. Naučiti se mora kako postati več od konja v zapleteni igri, ki ga šele začenja razumeti.

Mnenje:
Prva knjiga, ki sem jo prebral v angleščini. Zelo lepo berljiva s super razporejenimi krajšimi poglavji. Med branjem je preprosto nisem mogel odložiti. Če pa že, je bilo to za zelo kratek čas. Je knjiga, ki sem sem jo začel brati zjutraj, še isti večer pa je bilo že konec.

Kitty v knjigi nastopi kot močno mlado dekle, ki bi naredilo vse za ljubezen in svojo družino. Žal se družina Hart z njo velikokrat poigra, vendar se ji vedno uspe rešiti še iz takšne zagate. Ne predstavljam si, kako hudo je moralo biti tako njej, kot tudi Benjiju, vendar pa se v knjigi pokaže, da prava ljubezen premaga vse.

Čeprav gre v knjigi za povsem drugačen svet, kot ga živimo trenutno, se v njem vseeno vidi obrise trenutne družbe, ter kako manjšina ves čas vlada večini. Lastna volja pri uspehu v življenju pa se večinoma pokaže kot navidezna in kot predstava za ljudi, da ne bi prenehali verjeti. Žalostno je videti, kako se kruta dejanja družine Hart opravičujejo z najbolj banalnimi možnimi argumenti. Na nek način me družina Hart, glede na vse svoje družinske tragedije, zaplete in položaj v družbi, spominja na angleško kraljevo družino.

Uporabnikov avatar
RokCarlos
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 19 avg 2017, 11:05
Kraj: Litija
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2018 - RokCarlos

PrispevekNapisal/-a RokCarlos » 27 apr 2018, 18:24

Igra Prestolov – Pesem ledu in ognja
od George R. R. Martin


Izziv: Knjiga z zlato ali bež platnico
Ocena:
Povezave:
Bralnica
Goodreads

Opis:
V Igri prestolov, serije Pesmi ledu in ognja, srečamo vse kar vsebuje žanr Fantazija: skrivnosti, romanco, avanture, spletke, ...

V deželi kjer lahko poletja trajajo desetletja in zime stoletja se pripravljajo težave. Mraz se vrača in magične sile se zbirajo nad mestom. Spoznajte se z družino Starks, ki se znajde sredi grozovite bitke v kateri človeška krutost ne pozna meja.

Mnenje:
Berljivost knjige je fenomenalna. Strani kar letijo – dobesedno.

Obsedenost ljudi z Igro prestolov je bila za moj okus že nekoliko pretirana, vendar pa sem vseeno popustil in se predal zgodbi o družini Stark, Lannisterjih, pa o zidu in ostalih družinah, gradovih in klanih. Pred tem sem sicer že gledal nekaj delov serije, vendar me le ta ni pritegnila. Knjiga po drugi strani pa, Uau.

Seveda se Igre prestolov ne da brati, brez da bi se človek postavil na stran ene od hiš, tako da lahko z veseljem trdim: Stark all the way! Oz. kakor bi rekel Ned Stark: »Winter is coming!« 

Knjiga je polna različnih podtikanj, spletk, laži, zločinov, ljubezni, zvestobe in pa izdaj.

Ned Stark - je odraz pravega vodje, očeta in moža. Le kateri moški ne bi želel biti tak. Pravi zmagovalec na bojišču, in še boljši oče in mož doma. Kljub temu, da so v njegovih časih »pankrti« veljali za manjvredne in družine z njimi niso želele imeti nič, je Ned svojega sina Jona oboževal, pa čeprav ga njegova žena ni marala okoli nje in preostalih otrok.

Arja Stark - je prava mala bojevnica. Ne zanimajo je dekliške stvari, želi si početi vse, kar počno fantje. Kljub temu pa je kot oseba super in mali sonček.

Jon Snow - je »pankrt« očeta Neda Starka, ki se je zaprisegel na zidu. Pravi borec, ki bi vse naredil tako za svoje brate na zidu, kot tudi za svojo družino v Zimišču. Obožuje svojega brata Robba in svoji sestrici.

Tayrion Lannister – kljub svoji »pohabljenosti« se je naučil le temu kljubovati in seveda si bi želel biti normalen, kot njegov brat, da bi si tako tudi v očeh očeta zaslužil spoštovanje, vendar pa se je naučil živeti tako in je dober zgled vsem tudi v današnji družbi, da kljub drugačnosti človek ni manj vreden od ostalih.

Joffrey – vsi zgoraj opisani so mi bili res pozitivni. No ker pa ne gre brez »bedakov«, tu nastopi Joffrey. Mali razvajenec, ki je bil že kot princ, navadna mala razvajena rit, ko pa postane kralj, postane vse skupaj zgolj še toliko bolj neznosno. Je oseba, ki je človek preprosto ne more prebaviti. Če bi bil ponedeljek človek, bi bil definitivno to Joffrey.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron