Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 27 mar 2018, 21:55

Midva
od B. L. Pride


Izziv: Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
Ocena:
Povezavi:

Goodreads

Opis:
Neke zimske noči v vas prispeta nenavadna tujca in se nastanita pri okrutnem grofu. Njun nepričakovani prihod dodobra razburka domišljijo domačinov, a sčasoma se vsi privadijo na njuno prisotnost.
Nekateri celo preveč.
Med grofovim sinom Martinom in Sofijo, ki je kot deklica prispela na graščino, se stke trdna vez, ki se z leti krepi in razrašča, dokler iz njenih trdno prepletenih niti ne vzcveti ljubezen. A Martin, zmeraj v nemilosti pri očetu, mora v vojsko ...
... in začne se zgodba o stanovitnem kositrnem vojaku, kot je še niste spoznali.

Mnenje:
Obožujem knjige, ki temeljijo na pravljicah in so sodobne različice le-teh. Midva je čudovita zgodba o kositrnem vojaku, ki jo vsi poznamo, mar ne? :108:
Glavna junakinja je Sofija, tiha deklica, ki rada pleše. Glavni junak je Martin, sin okrutnega grofa, ki ga ves čas zaničuje. Všeč mi je, kako sta se Sofija in Martin spoznala, ter kako se je z leti med njima stkalo pristno prijateljstvo, ki je prešlo v ljubezen. Malo manj pa mi je všeč to, da obeh likov nekako nisem začutila, preveč na hitro se mi je dogajalo, pa tudi čustva in misli se me nekako niso dotaknila, kakor bi se me mogla.
Všeč mi je bila zgodba, dobro zamišljena, a prehitro končana ... pričakovala sem nekaj napetosti na koncu iz strani grofa, ampak je razen ključnega dejanja z ognjem ni bilo. Konec je tragičen, kar mi ni preveč všeč, pa čeprav vem, da je takšna pravljica.
Knjiga se bere hitro in kot bi mignil si konec ... jo pa vsekakor priporočam vsem, ki še vedno verjamete v resnično ljubezen in v pravljice. <3
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 07 apr 2018, 22:06

Harry Potter in Feniksov red (Harry Potter #5)
od J.K. Rowling


Izziv: Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Harry Potter naj bi se vpisal v peti letnik Bradavičarske akademije za čarovnike in čarovnice. Na to komaj čaka, obenem pa se sprašuje, zakaj se njegova prijatelja, Ron in Hermiona, že celo poletje vedeta tako skrivnostno. Toda mladi čarovnik bo kmalu odkril, da bo novo šolsko leto njegov svet dokončno obrnilo na glavo …

Feniksov red je peti del iz serije knjig o Harryju Potterju, mladem čarovniku, ki bije bitko z najtemnejšim čarovnikom vseh časov - Mrlakensteinom. V tem delu se mora Harry spopasti z nezanesljivo čarovniško vlado in nesposobnostjo vodilnih na Bradavičarki. Kljub temu (ali prav zato) pa v svojih prijateljih najde moč in predanost, za katero se mu še sanjalo ni, da je tako globoka.

Mnenje:
Še ena, peta po vrsti, od Potterjeve serije, ki me vedno znova navduši, ko jo berem. Knjigo sem izbrala za izziv pri katerem se v zgodbi pojavijo dvojčki. Ne le, da se v knjigi bežno pojavita dvojčici Parvati in Padma Patil, ampak se ves čas v zgodbo vpletata tudi dvojčka Fred in George Weasley, Ronova brata, ki imata v tej knjigi tudi zelo pomembno vlogo. Knjigo sem za izziv izbrala prav zaradi njiju, zato se bom tokrat osredotočala predvsem nanju, pa čeprav nista čisto glavna lika.
Kdor je bral knjige, ve, da te serije ni brez slavnih bratov Weasley. Ob njunih duhovitih dvogovorih se iz srca nasmejim, všeč mi je, ker sta lika opisana kot zabavljača in to tudi sta. Ves čas nasmejana in pozitivna, vse okrog sebe spravljata v smeh, si izmišljujeta različne šale, s svojimi komentarji razvedrita še tako potrtega prijatelja ... a ob enem znata bit tudi resna, žrtvovati svojo varnost in priskočiti na pomoč, sta človeka, ki si ju lahko samo želiš za prijatelja. Dvojčka se v tej knjigi intenzivno ukvarjata z iznajdbo različnih pripomočkov za šaljivce, ki jih preizkušata na sebi in na sošolcih, zaradi tega Hermiona ves čas nori in ju grdo gleda. Proti koncu knjige tudi odigrata ključno vlogo pri maščevanju Kalvari Temyni, ko pred odhodom iz šole, na hodniku začarata močvirje, ter ognjemet in s tem noro razveselita prav vse študente in tudi profesorje :huhuhu: .
S to knjigo sta tudi zaključila svoj študij na Bradavičarki, tako da si sploh ne morem predstavljati kako ne zabavni bodo večeri v Gryfondomski dnevni sobi in tekme quidditcha, kjer sta tudi oba zelo predano igrala.

Knjiga vsekakor vredna branja, saj je dogajanje vedno bolj napeto, vse bolj se namreč bližamo končnem obračunu in vojni v čarovniškem svetu, kjer mora en umreti od roke drugega, saj na tem svetu ni prostora za oba
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 07 apr 2018, 22:47

Polnočna krona
od Sarah J. Maas


Izziv: Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Kralj z železno roko in kot tema črno dušo vlada s steklenega prestola. Morilka Celaena Sardothien je zmagala na neprizanesljivem tekmovanju in postala njegova bojevnica. A vendar Celaena kroni še zdaleč ni zvesta. Svojo skrivnost skrbno skriva - ve namreč, da je človek, ki mu služi, zavezan zlu.

Celaena spozna, da ni edina na lovu za pravico in pretvarjanje postaja vse težje. Medtem ko skuša razvozlati skrivnosti, zakopane globoko pod steklenim gradom, pri tem utrpijo njena prijateljstva. Zdi se, da ni nikogar, ki se ne bi hotel spraševati o njeni prisegi - ne prestolonaslednik Dorian, ne poveljnik straže Chaol, niti ne njena najboljša prijateljica Nehemia, tuja princesa uporniškega duha.

Vendar pa skrivnosti, ki so jih vsi skrivali, neke strašne noči vodijo k neizrekljivi tragediji. Celaenin svet se bo sesul in prisiljena se bo odreči tistemu, kar ji je najdragocenejše, ter se enkrat za vselej odločiti, komu gre njena zvestoba ... in za koga se je na koncu pripravljena boriti.

Mnenje:
Knjiga, ki me je čisto prevzela. Svet, ki me je potegnil vase. Celaena, Chaol, Dorian in Nehemia, ki so me vsak s svojim karakterjem in vlogo v zgodbi prepričali.
Obožujem Celaeno, ki je kot glavna junakinja vse prej kot tipična knjižna junakinja. Ona je morilka, neizprosna, močna, divja, a kljub vsemu človeška in v sebi krhka zaradi svoje krute preteklosti, ki jo je zaznamovala.
Dorian je tipičen sin krutega očeta, ki je po vrhu vsega še kralj. On je prijazen, v sebi pravičen in dober, ampak zaradi vloge, kot prestolonaslednik, ne more in ne sme pokazati svoje nežne in pravične duše pred celotnim dvorom. Všeč mi je njegov odnos s Celaeno v določenem delu zgodbe sem bila celo vesela njune ljubezni, ki je se pričela med njima, ampak mi je vseeno bolj všeč, kadar sta samo prijatelja. Pri njemu mi je všeč, ker rad bere, kar je za prince in kralje redkost.
Chaol. :108: Človek, ki sem ga vzljubila že na samem začetku prve knjige in ki sem ga z vsako vrstico naslednje, vzljubila še bolj. Močan lik, ki ve kaj hoče, zvest sam sebi in svojim načelom. Kljub ljubezni do Celaene ostane z glavo pri stvari in ve komu v resnici služi. Ravno to mi je pri njemu tako zelo všeč, ta njegova moč in zvestoba svojim prepričanjem in željam. Njun odnos s Celaeno se počasi nadgrajuje in zraste v nekaj večjega. Res si želim, da bi jima uspelo premostiti vse ovire in bi na koncu (mogoče) lahko bila zares skupaj :106:
Nehemia je tista prijateljica, ki si jo lahko samo želiš. Dobra, zvesta in pravična. Uporniška in pogumna, ki se ne boji povedati Celaeni kar ji gre, ki se ne boji stati za svojimi načeli in biti zvesta svojemu narodu. Res sem jokala kot dež, ko sem prebrala njeno žalostno usodo. Kar nisem in nisem se mogla sprijazniti z njeno smrtjo.

Knjiga vredna vsake minute prostega časa, ki jo lahko kar "požreš" v enem zamahu. Napeta, drugačna, zanimiva ... fantastična. Priporočam vsem ljubiteljem zgodovinskega okolja, izmišljenih dežel, fantazije, magije, ljubezni ...
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 27 apr 2018, 12:38

Res sem srečna
od Jessica Knoll


Izziv: Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Ani FaNelli je v najstniških letih na prestižni zasebni šoli Bradley doživela šokantno javno ponižanje, zaradi katerega se je obupno želela spremeniti. Zdaj, ko ima glamurozno službo, drago garderobo in postavnega zaročenca iz stare ugledne družine, je čisto blizu popolnemu življenju, za katero je tako trdo delala.

Toda Ani ima skrivnost.

V njeni preteklosti je zakopanega nekaj, kar jo še vedno preganja – boleča skrivnost, ki grozi, da se bo prebila na dan in uničila vse.

Ko se filmska ekipa odloči, da bo posnela njeno plat zgodbe izpred petnajstih let, ji začnejo stvari uhajati izpod nadzora.

Mnenje:
Zgodbo začnemo spremljati, ko je glavna junakinja že odrasla in uspešna ženska, ampak jo vseeno uvrščam v izziv knjige, kjer se zgodba odvija v srednji šoli. Odraslost, prihajajoča poroka in uspešna služba je samo okvirna zgodba glavne junakinje, ki pa se zaradi snemanja pomembnega dokumentarca čez celotno knjigo spominja svoje srednje šole, podoživlja dogodke, sošolce in profesorje ... tako, da večinski del knjige spremljamo glavno junakinjo pri njenih 14 letih vključno s tegobami, ki jih vsi doživljamo v šoli ... ali pa tudi ne.
Sama tematika zgodbe se mi je zdela dobra in ker je zloraba v veliki meri še vedno tabu, sem se odločila, da knjigo vzamem v roke. No, to je pa tudi vse, kar mi je bilo v knjigi dobrega. Če se na začetku osredotočim samo na stil pisanja in prevod. Zelo me je motilo preskakovanje iz sedanjosti v preteklost znotraj odstavkov, se mi zdi, da bi lahko bilo saj z odstavki ali poglavji to malo ločeno. Da ne govorim o slovničnih napakah, ki jih je kar mrgolelo, od velikih začetnih, spuščanje črk, do narobne uporabe predlogov s/z, spuščanja končnih črk ipd ... grozljivo. Sem zelo strpna bralka in me načeloma slovnične napake ne motijo tako zelo, večinoma jih niti ne opazim, ampak tole je pa izgledalo, kot da sploh ni bilo lektorirano.

Glavna ženska junakinja je TifAni FaNelli, ki jo spremljamo v njenem sedanjem življenju uspešne in bogate ženske in pa seveda tudi v času, ko je začela obiskovati srednjo šolo. Ona je vse prej kot prijeten lik. Je zelo samovšečna, ponosna, nesramna in žaljiva. Njen odnos do neznancev je grozljiv, kar pa je še huje, tudi do prijateljev je navadna pra****, ne morem je opisati drugače. Je ves čas zelo vulgarna in ogromno preklinja, je materialistka, da je ni večje. Ugled in dober priimek njenega bodočega moža ji pomenita varnost in moč.

Knjigo sem prebrala do konca, saj imam še tako drugačne in nezanimive knjige navado prebrati do konca, ampak tole je bilo slabo. Na žalost je to ena izmed najslabših knjig, ki sem jih kadarkoli brala v vsej svoji bralni karieri.
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 02 avg 2018, 13:13

Kamnita srca
od Simon Scarrow


Izziv: Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
V tridesetih letih prejšnjega stoletja se dijaka Peter Muller in Andreas Katarides spoprijateljita, medtem ko Petrov oče arheolog raziskuje grški otok Lefkas. Usojeno jima je, da se nekaj let pozneje, ko izbruhne vojna, ponovno srečata.

Zdaj je Peter nemški vojak, Andreas pa vodja odporniškega gibanja na otoku. Petrovo poznavanje otoka in njegovih prebivalcev postane smrtno orožje za njegovega prijatelja ter številne druge ljudi, ki so prispevali k temu, da je bil njegov obisk v zgodnji mladosti tako idiličen. Odločitve, ki jih sprejmeta oba mlada moža, so ključnega pomena za usodo mož, žensk in otrok, še posebej za lepo Grkinjo Eleni, v katero sta bila pred vojno tako Peter kot Andreas nežno zaljubljena.

Mnenje:
Knjigo sem naključno izbrala in začela brati, kaj kmalu pa sem ugotovila, da bo primerna za letošnji izziv, saj se dogaja v času vojne.
Zgodbo spremljamo iz treh različnih časovnih obdobij. Na začetku spoznamo glavne like Petra, Eleni in Andreasa, v času, ko so najstniki, nato pa izmenjaje odkrivamo preteklost med leti 1939 in 1945, ko se je odvijala 2. svetovna vojna - preko spominov in pa sedanjost v letu 2013.
Pa naj začnem kar na začetku; zgodba mi je bila všeč, saj so se sedanji dogodki in spomini iz preteklosti lepo prepletali in se počasi izoblikovali v celotno zgodbo. Knjiga je berljiva in lahko razumljiva.
Življenje treh glavnih likov začnemo spremljati v letu 1938, ko se kot brezskrbni najstniki spoznajo in družijo na enem izmed grških otokov. Kasneje pa se ta brezskrbnost zaradi vojne spremeni v prehitro odraslost in vstopa v vojsko. Spremljamo tako Andreasa v grški mornarici, kot Petra v nemški nacistični vojski.
Od likov mi je bila najbolj všeč Eleni, saj se je kljub temu, da je bila ženska, borila kot upornica za svojo državo, ko so jo zavzeli najprej italijanski, nato pa še nemški okupatorji.
Najbolj pretresljivi dogodki iz knjige so mi bili opisi usmrtitve grških civilistov s strani Nemcev. Ob branju takšnih knjig se zaveš, koliko ljudi je trpelo med nesmiselnimi vojnami.
Knjiga je zanimiva za tiste, ki radi berete zgodovinske zgodbe na dejanskih zgodovinskih dogodkih, opisih bitk in doživljanje trpljenja, ki niti ni tako daleč nazaj.
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 07 avg 2018, 13:37

Grimmove pravljice (#1)
od Jacob & Wilhelm Grimm


Izziv: Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke)
Ocena:
Povezavi:

Goodreads

Opis:
Malo pred božičem leta 1812 sta učenjaška brata Jacob in Wilhelm Grimm kronala nekajletno zbirateljsko podjetje z izdajo prve knjige Otroških in hišnih pravljic, ki so sčasoma prerasle v eno temeljnih besedil zahodne civilizacije ter najbolj znano in prevajano pravljično zbirko vseh časov. Bogata in raznolika zbirka ljudskih zgodb je neskončen rudnik sporočil in pomenov, ki nagovarjajo in navdihujejo tako otroke kot odrasle.

Mnenje:
Zaradi študija sem se lotila branja pravljic slavnih bratov Grimm in kot po naključju sta Nemca in knjigo sem se odločila uvrstiti v letošnji izziv.
Gre za prvo knjigo izbranih pravljic bratov Grimm, ki je izšla pri mladinski knjigi, sledi ji še drugi del, ki se ga moram še lotit. Knjiga je kar obsežna, zato ne bom opisovala mnenja posamezne pravljice, saj jih je preveč. V knjigi je namreč zbranih 90 njunih pravljic, od tistih malo manj znanih kot so Capini, Zlata fanta, Čebelja kraljica ... pa vse do tistih, ki jih poznamo vsi. Med drugim tudi slavna Rdeča kapica, Pepelka, Volk in sedem kozličkov, vsem znana Janko in Metka, Gosja pastirica, Trnuljčica, Zlata ptice in še mnoge druge.
Moram reči, da sem imela pred branjem čisto drugačna pričakovanja na podlagi spominov teh pravljic iz otroštva. Mislim, da je razlog tudi to, da nam kot otrokom več berejo in predstavljajo Disneyeve različice teh pravljic, ki so primernejše za otroke.
Po branju te knjige sem mnenja, da te verzije pravljic svojim bodočim otrokom ne bom brala, saj so preveč krute, krvave in polne nasilja.
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 07 avg 2018, 14:12

Deset kratkih vdihov (#1 Ten Tiny Breaths)
od K.A. Tucker


Izziv: Knjiga z grdo platnico (2 točki)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Kacey Cleary se je življenje obrnilo na glavo, ko je pred štirimi leti izgubila starše, svojega fanta in najboljšo prijateljico v prometni nesreči, ki jo je povzročil pijan voznik. Izgubila je vse, razen svoje mlajše sestre Livie. Ko se njen stric Raymond neke noči priplazi v Livijino sobo, Kacey ve, da je čas za pobeg.

Z Livie spakirata kovčke in zapustita svojo teto in strica. Kacey ne skrbi, saj ve, da lahko najde službo in poskrbi za svojo mlajšo sestrico. Vendar pa ne pričakuje, da se bo z novimi sosedi dejansko spoprijateljila. Ne pričakuje, da bo morda našla fanta. Še manj pa pričakuje preobrat v njeni novi srečni zgodbi.

Mnenje:
Luštna in lepo berljiva knjiga, ki pa v sebi nosi globlje sporočilo in težko zgodbo. Zaradi stila pisanja in še nečesa, kar ne znam ubesedit, knjige nisem mogla odložit, pa čeprav ni nekaj zelo posebnega.
Glavna junakinja Kacey mi ni bila tako zelo všeč, mi je pa zato bila njena sestrica Livie in pa luštna soseda z majhno hčerko toliko bolj. Potem je pa tukaj še Trent, lušten, prijazen in 'vedno pripravljen pomagati puncam v stiski' ( :eyebrows: ) seksi sosed :108: Ne moreš, da ga nebi vzljubil. Tako zanimiv, tako previden in tako skrivnosten. Žal sem že nekje na sredini zgodbe dobila neko 'tečno' slutnjo glede njega, ki pa se je žal potem izkazala za resnično.
Knjiga mi je bila res všeč, ampak me je konec malo razočaral. Saj prav, da se je tako končal, niti ne vem kaj bi si želela za konec, ampak vseeno precej nerealno in nemogoče ... ampak, ker je samo knjiga, naj ji bo.

Knjigo uvrščam v izziv knjige z grdo platnico. Poglejte angleško verzijo in poglejte to :109: (prav potrudila sem se najti našo verzijo). Če nebi bilo knjige doma in to samo te, je nikoli nebi vzela v roke, saj ima popolnoma neprivlačno in depresivno platnico.
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 10 avg 2018, 20:34

Otroci krvi in kosti (Legacy of Orïsha #1)
od Tomi Adeyemi


Izziv: Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Ubili so mi mater.
Vzeli so nam magijo.
Skušali so nas pokopati.
In zdaj bomo vstali.

Zelie Adebola se spominja, ko je v orišanski zemlji brnelo od magije. Žgalci so netili plamene, plimci so mamili valove, Zeliejina mati žanjica pa je znala priklicati duše.

Toda pred enajstimi leti je okrutni kralj ukazal pobiti vse magijce in Zelie je čez noč ostala brez matere, njeno ljudstvo pa brez upanja.
Zdaj ima Zelie priložnost, da povrne magijo in napade kraljestvo. S pomočjo pobegle princese mora prelisičiti in prehiteti prestolonaslednika, ki želi za vsako ceno in za vselej izkoreniniti magijo.

Orišanska dežela, po kateri se potikajo velike mačke z bodicami vzdolž hrbtenice ter v vodah prežijo maščevalni duhovi, je polna nevarnosti. Še nevarnejša pa je Zelie sama sebi, ko se trudi obvladovati svoje moči in vse večjo naklonjenost do sovražnika.

Mnenje:
Začneš brati in potem je ne moreš odložiti. Končno spet ena dobra fantazijska zgodba pri kateri ne veš konca po prvih 30. straneh in ki te res posrka vase.
Vsi pomembnejši liki v knjigi so mi bili všeč, saj so vsi imeli neki svoj "jaz" in dobro dodelan karakter, tudi tisti "ta zlobni", kot naprimer kralj, so mi bili res dobro zamišljeni.
Poleg Zelie, mi je najbolj všeč Amari. Ni se lahko upreti svojim sovražnikom in stati za svojimi pogledi na svet, ampak to je še toliko težje, če so tvoji sovražniki tudi tvoja družina. Pri Amari mi je všeč ravno to, ta njena notranja moč, da se zoperstavi svojemu očetu in nenazadnje tudi svojemu bratu in stoji za tem v kar verjame in kar se ji zdi prav. Zelo pa mi je všeč tudi njena vez z Tzainom, bratom od Zelie. Ti njuni dvogovori, rahlo zbadanje in draženje, ukradeni pogledi ... :108:
Všeč mi je bila tudi vez med Zelie in Inanom, ampak je bilo prelepo, da bi trajalo dolgo. Kljub temu, da sem pričakovala nekaj takega, sem bila razočarana nad njegovo šibkostjo.

Lahko samo rečem, da komaj čakam nadaljevanje serije.
Vsekakor je vredna branja.
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 25 sep 2018, 21:11

Ključ iz Rosette (Ethan Gage #2)
od William Dietrich


Izziv: Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)
Ocena:
Povezavi:

Goodreads

Opis:
Ključ iz Rosette je več kot zgolj napeto nadaljevanje Napoleonovih piramid – uspešnice pisatelja, zgodovinarja in Pulitzerjevega nagrajenca Williama Dietricha.

Gage se tokrat znajde v Sveti deželi, kjer poskuša odkriti legendarni papirusov zvitek modrosti in pri tem vztraja celo med Napoleonovim napadom leta 1799. Radovedni pustolovec dokument res odkrije, a mu ga Napoleonovi ljudje ukradejo, zato jim sledi v Francijo, kjer se mora spoprijeti s starimi sovražniki. Le s svojo iznajdljivostjo in drznostjo bo lahko preprečil, da bi svetu zavladale temne sile.

Za vse ljubitelje vznemirljivih zgodovinskih zgodb, prepletenih z ugankami in ščepcem ljubezni.

Mnenje:
Knjigo brez slabe vesti uvrščam v letošnji izziv, saj ima zlate platnice.
Knjiga je dobro nadaljevanje Napoleonovih piramid. Poleg vseh kriminalk, romantike, znanstvene fantastike in fantazije, v roke rada vzamem tudi knjige z zgodovinsko tematiko, še posebej takšne, ki temeljijo na resničnih dogodkih, osebah in dejstvih. Ta je ena izmed takih zgodb, ki pa je prepletena tudi z avtorjevo domišljijo in izmišljenimi dogodki ter osebami.
Zgodba se prične tam, kjer se je prvi del zaključil in spremljamo Ethana na njegovih pustolovščinah in ob iskanju knjige. Všeč mi je, ker preko Ethana bolje spoznamo Napoleona in njegove bitke, ter seveda vse kraje in skrivnosti, ki jih na svoji poti srečuje in obiskuje Ethan. Zgodba je polna skrivnosti, resničnih zgodovinskih oseb, krajev in znamenitosti. Ne manjka niti bega, umorov, spletk in kančka ljubezni ...
Osebe, ki nastopajo so pristne, saj imajo tako dobre kot slabe lastnosti in jih ravno to dela človeške.
Kljub temu pa knjigo ne morem oceniti preveč dobro, saj me stil pisanja nikakor ni pritegnil in sem se občasno morala kar namučiti, da sem se prebijala skozi vse dolge in rahlo dolgočasne razlage.
You only live once, but if you do it right, once is enough.

Uporabnikov avatar
⋆Lucia⋆
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 134
Pridružen/a: 07 dec 2014, 14:00

Re: Bralni izziv 2018 - ⋆Lucia⋆

PrispevekNapisal/-a ⋆Lucia⋆ » 25 sep 2018, 22:19

Živalska farma
od George Orwell


Izziv: Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki)
Ocena:
Povezavi:
Bralnica
Goodreads

Opis:
Revolucija na kmetiji se začne pod vodstvom prašičev, ki so najinteligentnejši med živalmi. Živali pod njihovim vodstvom izženejo svojega lastnika – človeka, saj imajo dovolj njegovega izkoriščanja. Graščinska farma se preimenuje v Živalsko farmo in začne delovati po principu animalizma oziroma bratstva med vsemi živalmi …
Mnenje:
Knjigo uvrščam pod izziv knjige, kjer je na platnici žival, sicer bi jo lahko brez slabe vesti uvrstila pod grdo platnico, saj je knjiga res grda, ampak sem žal ta izziv že opravila. :eusa_dance:
Knjiga je v bistvu pravljica, ki govori o farmi živali, ki so se odločile, da bodo človeka izgnale in same upravljale s kmetijo, hrano in svojimi življenji. Pujsi so prevzeli vodstvo, skupaj so napisali pravila farme in vodenje se je lahko začelo. Nekaj časa so živali živele lepo in enakopravno, a so se kaj kmalu začele težave.
Knjiga ni nič posebnega, če jo bereš zgolj kot pravljico, a če jo bereš malo na drugačen način, gre pa za zelo dobro družbeno kritiko, zrcalo nam ljudem, kako deluje naša družba, kako nas lahko hitro pohlep po moči in denarju pokvari. Kako hitro pozabimo na svoja načela, na svoje prijatelje in na dogovore ter obljube, ko je enkrat v igri naš vpliv, moč, bogastvo in denar.
To knjigo bi moral prebrati vsak in se krepko zamisliti, saj se ravno to, kar vidimo v pravljici, odraža v naši družbi.
Eden izmed citatov, ki se pojavi v knjigi in mi je še posebej pri srcu:
"Vse živali so enakopravne, toda nekatere živali so enakopravnejše od drugih."
Isto velja za ljudi.
You only live once, but if you do it right, once is enough.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov