Magdalena Dijak Cundrič: Ambis
Ocena:

V knjigi Maja, ženska v zrelih letih opisuje svoje razočaranje v ljubezenskem življenju, saj jo mož Štefan vara. Obupana je, ker ne zmore poti naprej, saj bi jo morala nadaljevati sama, pa tega ni vajena, boji se. Ima preveč časa, zato se v njem izgublja in duši. Zateče se k svojim spominom na mladost in mladostniško ljubezen. A najhuje je, da se spomini, brž, ko se jih dotaknejo misli, razletijo na vse strani in za njimi ostane le praznina. Samo spala bi rada, saj takrat pozablja. Takrat ničesar ne čuti, ne bolečine, ne veselja, počuti se, kot, da je mrtva. Kaj pa je smt? Spanje, ne da bi se ti bilo treba prebuditi v nov, brezciljen dan.
Maja svoje občutke in spomine zapiše in jih nameni Janiju, moškemu, ki ji je v mladosti ukradel srce in ga še vedno ne more pozabiti. Jani je imel ženo in otroke, a je rad osvajal druge ženske. Ko ga je Maja spoznala, ni več mogla pozabiti nanj. Najprej jo je imel za najboljšo prijateljico, kar je bila pravzaprav čast, saj je ostale ženske imel le za avanturo. A Maja se je v Janija zaljubila in si je želela z njim biti intimna, čeprav je vedela, da žene in otrok ne bo nikoli zapustil zaradi nje. Težko mi je bilo razumeti, kaj je Maja videla na tem moškem, saj se ni lepo obnašal do nje, izkoristil je njeno naivno zaljubljenost, da se je zaradi njega včlanila v partijo, igral se je z njenimi čustvi, jo obtožil, da je zaradi nje dobil alergijo, namigoval ji je, da je ona imela poleg njega avanturo še z drugimi, čeprav je bilo ravno obratno. Jani je bil tisti lik, ki mi je bil v knjigi najmanj všeč. Včasih se je do Maje obnašal ljubeče, večino časa pa je bil hladen. Čeprav ji je prijateljica hotela odpreti oči, da jo Jani samo izkorišča, je bila Maja slepa v ljubezni. Po tolikih letih sestajanja z Janijem in trpljenju, ker ji ljubezni ni vračal, pa se je vse obrnilo. Ko je Maja odša na šolanje v drug kraj, sta se z Janijem dobivala le občasno. Čudila se je, da jo je po tolikih letih hrepenenja po njegovi ljubezni, Jani vzljubil ravno sedaj, ko se za njegovo ljubezen ni več toliko trudila, saj ni imela časa. Ko jo je Jjani zopet razočaral in ni prišel do nje, čeprav ji je obljubil, se je odločila, da mora najti izhod in zbežati stran od njega, drugače bo po njej. Beg je trajna ločitev od Janija. Spomnila se je na Štefana, fanta, ki jo je vabil naj gre z njim v tujino in odločila se je.
Misel takrat je bila skoraj enaka sedajšnji. Pred dvajsetemi leti je bežala pred smrtjo, danes pa se zateka vanjo.
Najbolj mi je v spominu ostal tisti del knjige, ko je Maja s Štefanom pobegnila čez mejo v Avstrijo. Od takrat se je Maja čisto spremnila, Ko je Štefan zbolel, ga ni hotela zapustiti, negovala ga je in sčasoma ga je vzljubila. Kupila sta gostilno Ta del knjige, ko Maja opisuje skupno življenje s Štefanom se mi je zdel bolj zanimiv, kot pa tisti del, kjer Maja piše in hrepeni po Janiju. Maja je garala v gostilni, dobila je gube, starala se je in se čezdalje bolj vdajala pijači. Sedaj, ko je imela denar, se je tolažila, da je denar vse. A denar ji ni prinesel spoštovanja. Postajala je ljubosumna na Štefana, začela mu je očitati, da je nima več rad. Bala se je, da jo bo zapustil.
Knjig z ljubezensko tematiko ne berem pogosto, saj mi takšna zvrst ne ustreza najbolj. Knjiga mi je bila všeč, sem pa pričakovala malo več dogajanja, vse se je namreč vrtelo samo okoli ljubezni in zaljubljenosti. Slog pisanja je enostaven.
Maja se sprašuje, kako ljubiš pri dvajsetih in ugotovi, da drugače kot pri tridesetih, saj mladost še ni obremnjena z razočaranji. V zrelejša letih je ljubezen sprejeta hvaležno, kot dragoceni dar, saj ni več pričakovana. Ljubezen ne nudi samo prijetnih doživetij, ampak rešuje človeka bremena anonimnosti in nepomembnosti, to pa je njena največja vrednota. Prispevaš k njenem razvoju, A če nisi te sreče, da ti je bila podarjena pomembna življenjska vloga, kmalu spoznaš, da si zlahka nadomestljiv, skoraj sam sebi namen.
»Ko odhajaš, odhajam s tabo,
Za nama joče le prazno telo,
Ki izgublejno svojo vsebino išče
In se sprašuje,
Kako naj vendar živi,
Ko ga brez naju
Celo sonce ledeno motri
In ulice veselih ljudi
Sovražno stiskajo pesti.«