Bralni izziv 2018: Pobarvanka

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Bralni izziv 2018: Pobarvanka

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 23 jan 2018, 19:38

Ne morem verjeti , kakšna sreča me obda, ko vidim, da sem lanski izziv opravila za štiri zvezdice ... Nanje sem čakala kot otrok! <3

Letos sem za prvo knjigo prebrala triler The Gift od Louise Jensen. Uvrstila sem jo pod kategorijo po lastni izbiri. Nad njo sem bila zelo navdušena, prav tako kot na avtoričino prvo knjigo The Sister. V glavnem zgodba govori o ženski, ki je prestala presaditev srca. Avtorica v zgodbo vplete teorije o mišičnem spominu in tako glavna junakinja razrešuje okoliščine smrti darovalke srca. Nepredvidljiv konec in pred njim številni zapleti ter ugibanja, kako se bo zgodba končala.
Ponovno mi je všeč, da je v knjigo vpleten sestrski odnos - obožujem svojo sestro in posledično so mi ti odnosi zelo pri srcu.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Tone Pavček: Majhnice in majnice

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 23 jan 2018, 20:04

Kot druga, mi je letos v roke prišla Pavčkova pesniška zbirka (243 strani) in sem se jo odločila uvrstiti pod kategorijo knjiga, kjer je na platnici žival. Na tej platnici je metulj. Sama na svet največkrat gledam skozi rožnata očala, obožujem pravljice in romantične filme ter uživam v delu z otroki, ko me naučijo novih vragolij. Upam, da se postaram kot Pavček, ki pravi: "Grem v kasna, se pravi v stara, že nespodobna leta, a otrok v meni se še ni postaral. Zato še kdaj zapiskam na piščal ali zabesedim s svojo večno sosedo o lepem in o hudem življenju." (Stran 5)
Skozi zbirko se sprehodiš od otrokovega rojstva pa do tja, ko otrok postane starš in prvotni starši stari starši vnukom.

Darovi
(Stran 16)

Kakšne rože cveto po polju!
Rdeče in modre in zlate.
In vse čakajo noč in dan
samo nate.

Kakšne ribe plavajo v morju!
Take pa take in tudi - take.
In vse čakajo noč in dan
na vas, svoje junake.

Kakšne knjige žive po policah!
Polne zvezd in mavrice čiste.
In vse čakajo noč in dan,
da jim obrneš liste.

Roža in riba in knjiga
so kakor pesem, ki poje:
Pridi, iztegni dlan,
vse to je tvoje!

Majska zgodba
(Stran 84)

Deklica teče v zeleni dan.
Deček švrkne za njo
in jo ujame tam, kjer bršljan
nežno objema drevo.

Pa se iskra prižge v očeh,
pa se plamen vname v dlaneh
in prične bajati smeh
o srečnem srečanju dveh.

Ko se lica dotaknejo lic,
ko planeta roki v objem,
pozdravi ju petje ptic,
tiho jaz mimo grem.

Kako naj drugače ravnam,
če on je prvikrat z njo
in če tam v logu bršljan
nežno objema drevo.

Samotnež
(Stran 88)

Dva lepa galeba
veslata v daljino.

Dva gospoda laboda
brazdata gladino.

Dva krta zadrta
rahljata krtino.

Dva črička fantička
poskušata vino.

Dva cucka, dva mucka,
dva ovna, dva klovna -
vse v dvoje ušlo je,

a jaz dan na dan
sem sam in poznam
le gluho tišino
ter iščem zaman
svoj par za dvojino.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Rupi Kaur: milk and honey

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 27 jan 2018, 11:17

S prijatelji si večkrat priporočamo knjige, navadno vedno takšne, za katere menimo, da nam bodo ugajale glede na interes. Tokrat pa sem prebrala knjigo oziroma pesniško zbirko (204 strani), ki je zelo draga moji prijateljici, meni pa se je precej upirala. Namreč poezije ne maram preveč in sem je v življenju prebrala izredno malo. Če sem zlobna, lahko rečem, da sta si lirski subjekt in avtorica enaka ter da je to ženska, ki se ima za upornico, samo da se upira, se preveč predaja čustvom in bolečini ter pokaže premalo akcije. Če pa na knjigo pomislim brez predsodkov, pa je to zbirka prežeta z doživljanjem samega sebe pod vtisom mračnega družinskega življenja in ljubezenskih stereotipov, ki veljajo v zahodni družbi. Lirski subjekt iz negativne podobe o sebi preraste v samozavesten subjekt, vreden spoštljive ljubezni, predvsem do samega sebe. Pesmi se prepletajo z erotiko in strastmi. Konec koncev sem ugotovila, da je moja sodba prenagljena in da sem v nekaterih pesmih prav uživala.

(Stran 50)

my favorite thing about you is your smell
you smell like
earth
herbs
gardens
a little more
human than the rest of us

(Stran 95)

i didn't leave because
i stopped loving you
i left because the longer
i stayed the less
i loved myself

(Stran 97)

did you think i was a city
big enough for a weekend getaway
i am a town surrounding it
the one you' ve never heard of
but always pass through
there are no neon lights here
no skyscrapers or statues
but there is thunder
for i make bridges tremble
i am not street meat i am homemade jam
thick enough to cut the sweetest
thing your lips will touch
i am not police sirens
i am the crackle of a fireplace
i'd burn you and you still
couldn't take your eyes off me
cause i'd look so beautiful doing it
you'd blush
i am not a hotel room i am home
i am not the whiskey you want
i am the water you need
don't come here with expectations
and try to make a vacation out of me

(Stran 165)

the next time he
points out the
hair on your legs is
growing back remind
that boy your body
is not his home
he is a guest
warn him to
never outstep
his welcom
again

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Terry Hayes: Romar

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 08 mar 2018, 20:00

To je knjiga z več kot 500 stranmi (702). Zelo zanimiva in berljiva zgodba, v kateti se prepletata usodi in življenji ameriškega obveščevalnega agenta ter Saracena (terorista). Osrednjo zgodbo dodatno popestrita umor, zagrešen v času napada na dvojčka 11. septembra, in nesreča s smrtnim izidom na obali Turčije. Del, ki je bil meni najbolj zanimiv - teorija, kako otrok muslimanske vere in vzgoje postane terorist. Namreč vzgib njegovega delovanja je sovraštvo do vladajočih v lastni državi. Njegova pot za dosego življenjskega cilja pa zajema predvsem napad na ZDA.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Naomi Novik: Izruvana

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 25 jun 2018, 21:11

V zahvali avtorice lahko beremo, da je glavna junakinja zgodbe navdihnjena po pravljici, ki jo je avtorici v otroštvu pripovedovala mama (Agneška in košček neba - Natalija Galczynske). Citat iz zahvale: "Junakinja in rumenkasta krava se za hip pojavita tudi v tej zgodbi, korenine Gozda pa so zasajene v divji, zaraščeni las iz pripovedke." Prav tako se v zgodbi pojavlja pravljični lik slovanskih jezikov Jaga baba. Namreč pisateljica ima poljske korenine, živi in ustvarja pa v New Yorku.

Končno k zgodbi. Agneška, ki se zgleduje po Jagi babi, pripoveduje o svojem življenju v eni izmed vasic, nad katero preži zlovešči Gozd ... Ob branju knjige prehajaš iz uroka v urok in moči čiste magije. Pred teboj se odvija film v opisanih podobah. Fantazijska zgodba je zaokrožena z žensko noto, ki se najbolje izrazi v moško - ženskem odnosu po principu Jane Austine in njenega Mr. Darcya ter njegove izbranke. Prikazano je, kako je človeški um dovzeten za manipulacijo, ki dodobra izkorišča čustvena stanja ljudi. Ljudstva se med seboj pogosto borijo na podlagi predanih in iznakaženih zgodb iz preteklosti, ne da bi se kdo spraševal po izvoru spora.

Sama zgodba ti ostane v glavi še dolgo po koncu branja. Ko sem se sprehajala po gozdu in opazovala razpokana debla dreves ter mesto iz razgledne točke pod gradom, so moje misli nenehno uhajale v svet Naomi Novik.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Isabelle Broom: My map of you

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 12 jul 2018, 10:57

Z avtorico si deliva prvo črko priimka. Holly je hčera pokojne alkoholičarke. Očeta ne pozna. Živi navidez popolno življenje z ljubečim partnerjem. Nato pa ji teta, za katero do tedaj ni vedela, zapusti hišo na Zakintosu. Holly se odpravi pripravit hišo za prodajo in postopoma začne odkrivati svojo, mamino in tetino preteklost. Vmes se seveda zaplete v afero. Ob vsem tem postopoma spozna, kdo ona v resnici je in da se ji ni potrebno ves čas pretvarjati. Klasična ljubezenska zgodba, primerna za poletje. Še najbolj za tiste, ki gredo na dopust na otok Zakintos v Grčiji.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Emily Brontë: Viharni vrh

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 17 avg 2018, 15:22

Knjiga spada med angleško klasiko, je iz 19. stoletja. Zato jo štejem med knjige starejše od 50 let. Gre za zanimivo pripoved hišne pomočnice, ki je spremljala družino tri generacije. Zgodba je preplet mračnih čustev, ki vodijo v okrutna dejanja. Glavno vodilo je maščevanje. Takšnemu vzdušju se lepo poda kraj dogajanja z ostrimi vremenskimi razmerami. Med branjem se čudiš, da posamezni družinski člani še vztrajajo pri življenju. Popolnoma so nemočni ...

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

V. C. Andrews: Jutranje skrivnosti

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 01 sep 2018, 12:26

To knjigo je oče našel s kupom drugih, ki so bile zavržene. Vedel je, da bi se mami (zbirateljici knjig) zasmilile in jih je pobral. Njene nove pridobitve prebiram tudi jaz. Ker je grdo težko opredeliti, sem se odločila za dva kriterija. Knjiga je že dolgo nekje ležala, torej je vprašljiva njena mikrosfera bakterij in njena platnica mi je obljubljala vsebino, ki mi ne bo všeč. V prvi del knjige sem lačno zagrizila, potem pa je sledilo pričakovano razočaranje. Glavno junakinjo iz njene bede reši moški, ki jo brezpogojno ljubi že vse življenje in ji ob tem obljubi ves ženski šik (oblačila, ličila) oz. preskrbljenost do konca in ona je seveda tega tipa zmeraj ljubila, kljub temu, da je vmes z drugim zanosila. Kakorkoli gre za neke vrste družinsko zgodbo, ki kljub vsemu na koncu pritegne s svojim razpletom.

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Marissa Meyer: Cinder

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 14 okt 2018, 10:49

Knjigo mi je podaril mož. Ve, da me pravljični svetovi očarajo in tudi ta knjiga je pritegnila mojo pozornost. Nekoliko predvidljiva zgodba že znane motive iz Pepelke vključuje na inovativen način. Dogajanje je preseljeno v svet prihodnosti, kjer ima vsaka družina hišnega robota, ljudje z nadomestnimi okončinami imajo status manjvrednih, širi se novodobna kuga, za pikico na i pa Zemlji grozi spopad s prebivalci Lune oziroma njihovo vodjo z magičnimi razsežnostmi. Ker knjiga temelji na pravljici in je lahko prehitro predvidljiva, se moj komentar na tem mestu končuje, dodam še samo to, da konec preseneti in pravljice z otroštva ...

Pobarvanka
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 57
Pridružen/a: 19 jan 2016, 19:05

Miki Muster: Miki Muster 1 (zbirka)

PrispevekNapisal/-a Pobarvanka » 14 okt 2018, 11:07

Gre za zbirko Mustrovih stripov. Obstaja več variacij njegove zbirke. Poudarila bi, da je Miki Muster izjemen avtor stripa in animiranega filma. Čas v katerem je deloval mu je bil in ni bil naklonjen. Zaradi togega režima (strip je tedaj bil dekadentni produkt gnilega zahoda) je moral biti prej prepoznan kot vrhunski umetnik v tujini, šele na to pri nas; , je pa njegovo delo doseglo domače bralce v razsežnostih, ki si jih danes lahko samo želimo. Izdal je tudi po 10000 izvodov.

Žal zelo slabo poznamo Mustra in se o njem v šolah ne učimo, kot o kakšnem klasiku. Pa vendar je to literatura, ki je otrokom blizu. Stripi so zanimivi in odražajo duh tedanjega časa. Če sta prva dva stripa (Zvitorepčeve prigode 1 in 2), še precej živalska in nagajiva, se v naslednjih junaki popolnoma počlovečijo. Že v Zvitorepčevih prigodah 2 se pojavi motiv aktualnega družbenega dogajanja, in sicer odnos do Ciganov. Junaki so tukaj še vedno živali, ki za svojo zmago nad Cigani izrabijo naravo vaščanov. V naslednjih zgodbah pa sledimo grajskim duhovom, potovanju v Afriko in odkrivanju novih, nenavadnih kultur ter izstrelitvi v vesolje.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron