Simona Ahrnstedt - Dedinja
Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice
Uh. Sploh nevem kaj bi napisala o tej knjigi. Zelo redko sem prebrala kakšno knjigo pri kateri bi bil zelo pomemben družinski posel. Vse knjige, ki so ustrezale tej vsebini so bile dolgočasne, oziroma se je vse vrtelo okoli tega in se mi vse skupaj ni zdelo zanimivo. Vendar ta knjiga me je presenetila. Bila je napeta in na trenutke tudi zabavna. Glavna junaka sta bila David Hammar in Natalia de la Grip, ki sta mi bila oba zelo všeč. Prav tako še nikoli nisem prebrala knjige, ki bi se dogajala na Švedskem in bi vsebovala tudi švedska imena (v tej knjigi na primer najboljša prijateljica glavne junakinje). Natalia je bila junakinja, ki se mi je zdela zelo pogumna, saj je živela v težkih okoliščinah zaradi predsodkov svojega očeta. Bila je tudi zelo vztrajna, zato je imela tudi dobro službo. Trudila se je, da bi bila njena starša ponosna nanjo, čeprav tega ni nikoli dočakala. David se mi je zdel dober človek, ne glede na to kako je bil na začetku predstavljen (kot preračunljiv), vendar je živel v preteklosti in to je bil njegov največji problem. Kot junak v tej knjigi mi je bil zelo všeč tudi Michael (Davidov najboljši prijatelj), ki ga je spodbujal in pomagal, ne glede na to, da mu David do sredine zgodbe ni povedal resnice o svoji sestri. Najboljša prijateljica Natalie, Asa mi ni bila ravno pri srcu, saj je bila zelo drugačna od Natalie in se mi je do konca knjige zdela brezsrčna. Vendar mi je bil na koncu zelo všeč del, ko je Natalii podarila svojo dragoceno zapestnico. Ta knjiga me je že na začetku pritegnila, saj sem v vsebini prebrala da gre za maščevanje in take knjige so mi bile vedno všeč. Seveda me ta knjiga ni razočarala, vendar me je malce motil Nataliin odziv na to, ko je izvedela da jo je David izrabil za svoje maščevanje, da bi lažje prišel do njene družine in tako z lahkoto uničil njihovo podjetje, v katerem Natalia ni delala, saj je imel njen oče predsodke do žensk in črcev ter mnogih drugih. Njen odziv se mi je zdel kar malo premalo pretiran, saj je vse skupaj izpadlo, kot da ji ni toliko mar. No, seveda se je odzvala, vendar me je motilo ker je takoj pomislila na maščevanje nazaj. Konec od Davida in Natalie mi je bil zelo všeč, vendar mi je bilo zelo čudno na koncu, na zadnjih dveh straneh, saj se knjiga zaključi tako, da zadnji dve strani govorita o Nataliinem bratu, Alexandru in ženski, ki jo je srečal na letališču, ko se je odpravljal nazaj v New York in jo je poznal le kakšnih 5 minut. In pisateljica je knjigo zaključila s takim stavkom, za katerega bi človek mislil da ima knjiga nadaljevanje, v katerem je glavna oseba seveda Alexander. Vendar nadaljevanja ni, zato mi je bilo malo čudno, saj nevem zakaj se je knjiga končala ravno tako, da je govorila o Alexandru, saj on ni Nataliin edini brat. Zelo mi je bil všeč del, v katerem je mama povedala Natalii zakaj z njo oče ravna drugače kot z njenimi brati. Odkrila je, da ni njegova biološka hči. Njena starša sta se mi zdela brezsrčna in zelo nesramna ter žaljiva do drugih, najhujše pa je bilo, ko Natalii nista hotela pomagati, ko je odkrila da je noseča. Nista je podpirala in ko so na koncu izgubili družinsko podjetje sta zbežala v tujino kot dve revi. Drugače je super knjiga, bila mi je zelo všeč in sem jo zato tudi dodala pod priljubljene. Vsekakor jo bom prebrala še kdaj, saj me je zelo navdušila in bom v prihodnosti prebrala tudi ostale knjige od te pisateljice.
Lo inesperado es lo que te cambia la vida.
Las mejores cosas de la vida no son cosas.
Cambia tu forma de ver las cosas y cosas cambiarán.
La fe no hace las cosas sencillas las hace posibles.
Caerse mil veces y levantarse de nuevo. En eso consiste la vida.