Bralni izziv 2018 - Nadyca

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 22 jul 2018, 20:06

Mira Omerzel - Mirit: Potovanje na vrh Svete gore, 2 točki (knjiga, ki temelji na pravljici)


Iz knjižnice sem vzela to knjigo kot eno izmed knjig, ki šteje za letošnjo bralno značko za odrasle, a sem takoj ugotovila, da sodi v eno izmed kategorij tudi v Bralnici.
In ta knjiga me je očarala.Temelji na staroslovenski pravljici o potovanju na vrh sveta ali steklene gore, kjer raste jablana s čudežnimi zlatimi jabolki. Kdor utrga zlato jabolko v sebi predrami zaklade polnega zavedanja in lahko uresniči svoje sanje.
V deželi Kdovekje je velika skrivnostna gora. Ljudje so prepričani, da kdor doseže njen vrh, za vedno izžene bolečino in trpljenje. Vsi so se mrzlično pripravljali na osvojitev vrha, a pravilo je bilo, da naj vsak sam doseže vrh le s svojo lastno močjo. Mnogi so se zagnali v goro in kmalu onemogli, nekateri so s seboj vlekli pretežke nahrbtnike z raznorazno navlako in prav tako omagali, nekateri so bili zelo domišljavi in zavistni. Nekateri so pa hodili v tišini in slišali več kot drugi, ker so prisluškovali tihim glasovom narave. "Kaj pa sploh pomeni poslušati? Predvsem najprej biti tiho." Zdelo se jim je, da slišijo peti zvezde, govoriti živali in šepetati kamne. Ti so se povzpeli najdlje. Mirtova v to pravljico vstavi pastirico Nežo, ki prav tako zasliši klic gore.Ta pa ne potuje sama, temveč s seboj vzame živali:oslička Mirana, psička Vida, zajčka, lisičko, veverico, bobra... Na poti je prepevala stare slovenske pesmi in s pomočjo živali prišla zelo visoko - do prvega mostu izmed devetih. Pred vsakim mostom so jo čakali modri izpraševalci. Vedno je dobila po tri vprašanja, na katera je mogla pravilno odgovoriti. Pri vseh vprašanjih so ji z odgovori pomagale njene živali. Na koncu ji uspe priti čez vseh devet mostov in stopiti prav na vrh gore, kjer je navdušena nad čudovitim razgledom in jo preplavita mir in sreča. Deklica nima nobene želje več in se spremeni v vilo in poje s pravljičnim glasom. Uspelo ji je priti na vrh, ker je poslušala "tihi glas svoje duše in pesem srca". Po vrnitvi v vas je Neža opazila, da se prepirljivci še vedno prepirajo o načinu kako osvojiti vrh. Njej je gora podarila številne darove in veliko moč, in je z veseljem služila ljudem.
Zakaj mi je ta knjiga tako všeč? Prvič zato, ker so v njej zapisana besedila pesmi, ki jih moji dve hčeri pojeta v zboru Carmina Slovenica. Ko sem si v spomin priklicala njihovo angelsko petje teh pesmi, so mi stopile solze v oči. Drugič pa zato, ker je knjiga polna življenjskih modrosti. Ne morem napisati vseh, a naj zapišem samo odgovor na vprašanje, ki ga je Neža dobila pred tretjim mostom:"Kaj mora človek na Zemlji najbolj ceniti?"
Njen odgovor: "Življenjske izkušnje in preizkušnje so smisel življenja .Izkušnje ti povedo, česa se ne splača ponavljati znova, ker je napak in boleče. Če izkusiš bolečino, bi moral vedeti, da nekaj počneš narobe in da velja tisto spremeniti, pa bo bolečina izginila."
Upam, da bom to knjigo našla v kakšni starinarnici, ker si jo zelo želim imeti na svoji knjižni polici.
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 31 jul 2018, 17:49

Victoria Holt:Poletna noč, 2 točki (knjiga avtorja s psevdonimom)


Victoria Holt je le eden izmed psevdonimov, ki jih je uporabljala Eleanor Burford. Njeni romani so izhajali še pod imeni Phollipa Carr in Jean Plaidy.

Pričujoča knjiga je roman o mladi Angležinji (mati je bila Nemka, zato je Helena v šoli v Nemčiji, da bi izpopolnila jezik) Heleni Trant, ki se na šolskem izletu izgubi in jo prestrašeno v megli najde "princ na belem konju". Srečanje je bilo usodno, saj se oba močno zaljubita. Helena se, zaradi očetove smrti, vrne v Anglijo, a nikoli ne pozabi na nenavadno srečanje. Pri njej se nenadoma pojavi mamina sestrična z bolnim možem. Helene ni bilo potrebno dolgo prepričevati, da se z njima odpravi nazaj v Nemčijo. V noči polne lune ponovno sreča svojega "princa", ki jo odpelje v svojo lovsko kočo, kjer se poročita in preživita neznansko lepih šest dni. A princ kmalu odide, Helena ostane pri sestrični in kmalu ugotovi, da je noseča, vendar pa otrok po porodu umre. Zdravnik ji da neka zdravila, ki naj bi ji pomagala vse pozabiti. Skoraj prepričajo jo, da si vse to domišlja, da poroke in otroka nikoli ni bilo. Razočarana in popolnoma spremenjena se vrne nazaj v Anglijo. Čez nekaj časa v njeno knjigarno stopi prijazna Nemka, ki ne govori dobro angleško in je vsa srečna, da je našla sogovornico, ki govori tudi nemščino. Tudi tokrat se Helena da prepričati, da se z njo vrne v Nemčijo kot učiteljica otrok bogatega kneza.
Od tod naprej pa je roman že bolj podoben kriminalki in poln zapletov, ki so me zelo pritegnili in sem knjigo stežka odložila. Kmalu pride na jasno, da osebe, ki so Heleno poiskale v Angliji niso to za kar so se izdajale. Na koncu vseeno dobro premaga zlo, ljubezen nad škodoželjnostjo.
Všeč mi je bil lik Ilse, ki se je izdajala za mamino sestrično, čeprav to ni bila, ker je pozitivna, dobro loči med dobrim in zlim in od tega ne odstopa tudi ko gre za njeno sestro.
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 07 avg 2018, 21:30

VIctoria Holt: Indijska pahljača, 1 točka (prva knjiga najljubšega avtorja)


Naj Eleanor Hibbert piše pod katerim koli imenom, vse njene knjige so mi všeč. Njeni romani niso samo ljubezenske zgodbe, temveč se iz njih lahko naučiš veliko zgodovinskih dejstev. Zgodovine sicer tekom šolanja nisem imela najbolj rada, a mi zdaj vseeno pride prav za razumevanje njenih romanov. Sicer je moja najljubša knjiga Galeb Jonathan Livingston, a ne ustreza kriterijem bralnice, saj ima manj kot 100 strani besedila, ker so vmes fotografije galeba. Ne vem, če je pri vseh izvodih enako, a jaz imam doma izdajo iz leta 1981 in to v hrvaščini.
Zakaj mi je izmed vseh Victoriinih knjig najljubša ravno Indijska pahljača? Morda zato, ker sedanje razmere v Indiji kar dobro poznam, ta knjiga pa mi ponuja vpogled v zgodovino Indije in dogajanja v njej v preteklosti. V Indiji imam varovanko, ki jo šolam že kar nekaj let. Ta mi skoraj vsak mesec pošlje kakšno pisemce in iz njega lahko razberem, da se glede vraževeja ni kaj veliko spremenilo (v knjigi je "nosilka" vsega hudega pahljača iz pavovih peres). Mojo varovanko je obiskala prijateljica, ki je v Indiji preživela več kot leto in mi je ob povratku veliko pripovedovala o tamkajšnjem življenju, sploh žensk. Tudi mojo varovanko bi bili poročili že pri 12. letih (tako kot Rošanaro v romanu), če ji ne bi plačevala šolanja in tako poskrbela za njeno prihodnost.
Zelo mi je všeč glavna junakinja, Drusilla, ker je pametna, razsodna, razgledana, inteligentna in se zna kosati s težavami. Je tudi pogumna in iskrena. Vse to so lastnosti, ki jih pri ljudeh najbolj cenim. Všeč mi je tudi njen odnos do živali. Konjušnik ji je pred učenjem jahanja dal zelo moder nasvet: "Lepo ravnajte s konjem, pa bo skoraj gotovo tudi konj lepo ravnal z vami. Konji so kot ljudje. To si morate zapomniti."
Pozitivna oseba, ki mi je prav tako zelo všeč, je Drusillina varuška Polly, ki se upira družbenemu redu in mnenju, da so eni več vredni kot drugi, samo zaradi njihovega naziva, npr. grof ali baron. Tudi ta je dala Drusilli pomemben nauk: "Kdo in kaj pa so, ko stopijo iz hiše? Čisto nič drugačni niso kot mi vsi. Otrok ne bi smeli tako vzgajati. Otroci so potrebni ljubezni, ampak včasih jih je treba trdno prijeti. Treba jih je ljubeče vzgajati, ne pa ...razvajati." Varuške s takšnim nazorom bi tudi zdaj bile zelo potrebne, saj je vse preveč otrok skrajno razvajenih!
V knjigi je še en verz, ki mi je zelo všeč, pravzaprav gre za Byronov verz:
"Življenje in ljubezen za moškega sta ločeni stvari,
ampak za žensko brez ljubezni nobenega življenja ni.
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 22 sep 2018, 21:10

Floyd Gibbons: Rdeči baron, 3 točke (zgodba se dogaja v času vojne)


"Ubijati in ubijati in ubijati je bil edini cilj. Požgati, uničiti, razdejati, opustošiti. Moški poznajo to norost in jo sprejmejo, nekateri s strahom, drugi z veseljem. Ubij ali pa boš sam ubit. Preživi ali umri".
Tako se začne zgodba o Manfredu von Richthofenu - Rdečem baronu, vojaku nemške vojske in pilotu vojaških letal v 1. svetovni vojni. Izhajal je iz aristokratske rodbine in po tradiciji se je izšolal za vojaka, konjenika. Kot konjenik se v prvi svetovni vojni ni znašel. Vse bolj so ga privlačila letala. Ko se je izšolal za pilota in se je znašel na fronti, je kmalu zablestel. Že od nekdaj je rad lovil in užival v ubijanju živali in to svojo strast je prenesel na lovljenje sovražnikovih letal in ubijanje letalcev. Postal je strah in trepet na bojišču. Sestrelil je osemdeset bojnih letal in še več članov posadke. Bojevanje in ubijanje mu je bilo v veselje. Svoji materi je na dom pošiljal razne "spominke" sestreljenih letal: kose blaga, stvari najdene v žepih pilotov, celo propeler ...Bahal se je s svojim pogumom in številnimi premaganimi sovražniki. A hkrati so ga kot borca častili, občudovali in spoštovali, tako domači vojaki in veljaki, kot sovražniki. Umrl je v lovu na svojo enainosemdeseto žrtev. Padel je na sovražnikovo ozemlje, a so ga tam pokopali z vsemi vojaškimi častmi. Vseh 80 letal je sklatil z neba v dveh letih: prvega 17. 9. 1916, osemdesetega pa 20. 4. 1918. Umrl je 21. 4. 1918, tik pred svojim 26. rojstnim dnem in pol leta pred koncem vojne.
Osupnilo me je, kako natančna poročila so pisali o vsakem sestreljenem letalu, tako na nemški, kot na francoski/angleški strani. Nisem pa vedela, da so vojaki bili plačani za to, da so se bojevali. Med njimi so imeli največje plače ravno piloti. Rdeči baron je za vsako letalo, ki ga je uničil, dal izdelati majhen srebrn kelih. Ker je bil zelo uspešen, je celo zmanjkalo srebra. Ne morem pa dojeti, da lahko nekomu ubijanje ljudi predstavlja takšen užitek in da se ob tem, ko ubiješ človeka, niti ne zdrzneš.
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 01 okt 2018, 10:39

Naomi Novik: Izruvana, 2 točki (zgodba temelji na pravljici)


Eno knjigo za to kategorijo sem že prebrala, a ker mi je bila ta zelo všeč, bom dodala še mnenje o tej.
Knjiga temelji na poljski pravljici Agneška in košček neba, ki je sicer ne poznam. Prebrana zgodba je zelo podobna zgodbi filma Gospodar prstanov (film je nastal po upodobitvi knjige Zmaj njegovega visočanstva, iste avtorice). V njej nastopajo zmaji, čarovniki in čarovnice, različna gozdna grozna bitja, pravzaprav pošasti. Veliko je ubijanja, krvi in čaranja.
A ves čas mi roji po glavi ena misel. Ali je gozd živo bitje? Da je živ, vemo vsi, ker raste in se razvija, toda, ali čuti, ima dušo? V knjigi vse to obstaja, čeprav je v romanu prikazan kot negativna "oseba". Sicer pa se tudi v Halozah in še kje drugje dogaja, da gozd kmalu preraste zapuščene vinograde, travnike, pa tudi hiše. Čez nekaj let se sploh ne vidi, da je na istem mestu nekoč stala hiša ali rasla koruza, vsepovsod so korenine dreves in skoraj neprehodna puščava.
Agneška je že od malega "gozdna" deklica. Ves čas se potika po njem in najde plodove, ki jih nihče drug ne. Ko odraste, jo vzame k sebi hudobni graščak (Zmaj), jo uči urokov kako premagati hudobni gozd. Skozi vso vsebino zgodbe se Agneška bori proti gozdu, na koncu pa postane njegova stanovalka in počasi iz njega odganja zle sile. Gozd tako postaja vedno bolj prijazen in brez težav sprejme tudi vaščane. Je Agneška prva ekologinja!?
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 22 okt 2018, 22:32

B.L.Pride: Serija Brezmejno (Sla, Kaos, Zlom, Konec), 2 točki (knjiga se dogaja v dveh svetovih)


Serija knjig Brezmejno vsebuje štiri knjige; ki se navezujejo ena na drugo. Tako sem prebrala točno 2000 strani, da sem spoznala zgodbo v celoti. Sama vsebina mi je bila zelo zanimiva, a sem mnenja, da bi se dala skrčiti v eno samo knjigo, čeprav je dogajanje ves čas napeto in kar ne morem prenehati z branjem.
Dogajanje se odvija v dveh svetovih: v običajnem, ki ga živimo vsi navadni ljudje in v svetu onkraj goste megle, kjer živijo posebni ljudje, pripadniki dveh klanov, Kroga in Reda, vsak v svoji dolini. Na meji teh dveh dolin, ločeno od vseh živi Adam, ki predstavlja ravnovesje med obema klanoma in je od njega odvisno tudi dogajanje v našem svetu. Adam se udeleži pogreba svoje babice, ki je živela v našem svetu in tam spozna Milo, babičino sosedo iz hiše, v katero se nesmrtno zaljubi. Tudi ona je v trenutku prežeta z ljubeznijo in ne more več brez njega. Žal pa je Mila bolj nestanovitne narave in poleg Adama ljubi še svojega bivšega fanta Aleksa. Mila je pravzaprav kar neverjetna: postelja se še ni ohladila od ljubljenja z enim, je že v njej z drugim. To pa Adamu ni prav nič povšeči. Ker je v svojem svetu poveljnik, ima nadnaravne moči, ki v času njegovega obupa in ljubosumja v našem svetu povzročijo nenapovedeno gosto meglo, hude nalive, nevihte, potrese... V spletu nenavadnih okoliščin Aleks umre in Adam Milo prepriča, da se preseli k njemu, v samotno hišo sredi gozda. A glej ga, zlomka. Mila ne bi bila Mila, če se tudi tukaj ne bi zaljubila v Adamovega najboljšega prijatelja in sobojevnika Mihaela, ki pa ji ljubezen tudi vrača. Adam se je nekako sprijaznil s tem, da Mila ne more nikoli biti samo njegova. V boju za življenje in smrt ter prevlado nad obema klanoma med Adamom in njegovim stricem, Adam umre. Mila se vrne v naš svet, Mihael pa se preseli k njej in v svoj svet hodi samo "v službo". Adamovo vodilno vlogo poveljnika prevzame Mihael, saj je po Adamovi smrti prišlo do transgresije (v trenutku, ko je Adam umrl je vsa njegova energija in moč prešla v Mihaela).
Avtorica serije je Mariborčanka "z dvema družinama in štirimi otroki". V nadaljevanju bom prebrala še vse njene ostale knjige, ki jih bom našla v knjižnici. Če ima kdo rad malo znanstvene fantastike, je to zanj prava avtorica.
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.

Nadyca
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 27
Pridružen/a: 01 jan 2018, 16:30
Kraj: Ptuj

Re: Bralni izziv 2018 - Nadyca

PrispevekNapisal/-a Nadyca » 01 dec 2018, 18:09

Po moji evidenci - zadnja knjiga s seznama za letošnji bralni izziv! :thumbup:
Ian McEwan: Amsterdam, 1 točka - knjiga, ki si jo dobil v dar


Čakala sem na zaključek Bralne značke za odrasle v svoji ptujski knjižnici, da sem dobila v dar knjigo, ki jo kot zadnjo vpisujem v letošnji seznam bralnega izziva.
Žepnica je skoraj še topla. Bere se kot detektivka, kar mi je zanimivo, a sem dsala nižjo oceno zaradi sloga pisanja, ki meni osebno ni všeč. Namreč, ne maram dolgovezenja in opisovanja na zeeelooo dolgo zadev, ki bi jih lahko povzela z eno povedjo.
Zgodba se začne s pogrebom lepotice Molly Lane, na katerem se srečata dva nekdanja ljubimca, novinar in skladatelj. Skupaj zbirata pogum za izrekanje sožalja politiku, s katerim je imela tretje razmerje. Razumi, kdor more!!!! Nekdanja ljubimca se zbližata in postaneta prijatelja. Molly umre najbrž zaradi demence (iz opisanega je težko razbrati za katero duševno bolezen natančno gre). Politik se ji v zadnjem stadiju povsem posveti in so nekdanji ljubimci in prijatelji odrinjeni iz njene bližine. Po pogrebu novinar dobi fotografije politika, ki bi lahko uničile njegovo kariero in jih je pripravljen za vsako ceno izdati zaradi povečanja naklade časopisa, čeprav mu prijatelj skladatelj to odsvetuje. Novinar novico (preoblačenje politika v ženska oblačila) izda, a se zanj zavzame žena, vodilna otroška kardiokirurginja in novinarjevo pisanje obrne politiku v prid. Navadno ljudstvo mu je odpustilo spodrslaj, politika pa ne, ker "politični krogi tovrstne šibkosti, ko je šlo za bodočega voditelja, niso niti najmanj cenili". Novinarja odpustijo, skladatelj pa se odpravi v Amsterdam na premiero svojega zadnjega dela. Novinar gre za njim, da bi mu bil v podporo. Na sprejemu pred premiero skladatelju povedo, da je njegovo delo plagiat in da ga ne bodo izvedli. Oba "prijatelja" na koncu umreta, ker jima politik v šampanjec podtakne strup, navzven pa prikaže kot dvojni samomor.
Življenje je simfonija, in jaz obožujem glasbo.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 7 gostov

cron