Bralni izziv 2018 - Morrigan

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 29 jan 2018, 15:04

Seznam nalog:

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke)
2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke)
4) Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki)
6) Knjiga z grdo platnico (2 točki)
7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)
8) Strip (2 točki)
9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
10) Zgodba se dogaja pozimi(1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)
12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki)
15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke)
16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka)
17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)
18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki)
19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke)
20) Naslov se začne s črko B (2 točki)
21) Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki)
22) Knjiga, ki si jo dobil/a v dar (1 točka)
23) Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke)
24) Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
25) Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah (3 točke)
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 29 jan 2018, 15:14

13) Po lastni izbiri (1 točka)


AVTOR: Jex Lane
NASLOV: Captive (Beautiful Monsters #1)
KATEGORIJA: Fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Prva knjiga, ki sem jo prebrala letos. Lansko leto sem prebrala drugi in tretji del v zbirki, saj sem bila zaradi zanimivega opisa neučakana, prvega pa sem dobila šele letos. Poleg čudovite naslovnice, je tudi zgodba zanimiva. Sicer sem večino že poznala, ker se vsebina drugega in tretjega dela nadaljuje, ampak tiste nianse, odnose med osebami in razloge zakaj se je nekaj zgodilo, pa ne moreš popolnoma razumeti, če ne prebereš strani, kjer se je nekaj dejansko zgodilo. Všeč mi je zamisel sveta, kjer se v ozadju, brez vedenja človeštva, dogaja vojna med najštevilčnejšimi nadnaravnimi bitji na svetu, vampirji in incubusi, ki so v vojni že tisočletja, v središču pa je glavni junak, Matthew, ki je hkrati oboje - vampir in incubus, bitje, ki naj ne bi obstajalo. Ker ga je njegov vampirski "sire" zapustil in ker sploh ne ve, da se je rodil kot incubus, saj so ga biološki starši zapustili ob rojstvu, se skupaj z njim učimo kakšen je nadnaravni svet, zato nove informacije pridobivamo počasi in ni, tako kot se rado zgodi pri kakšnih fantazijskih knjigah, na prvih straneh preveč informacij, ki so nelogične in si jih ni možno zapomniti.

Matthew je tako vmes med dvema rasama, v prvi knjigi ga ugrabijo incubusi, pri katerih je sicer ujetnik, mučen, vendar ga po drugi strani trenirajo in mu pokažejo kako lahko uporablja svoje moči. Zanimiv se mi zdi konflikt, ki se sicer vleče tudi skozi naslednji dve knjigi, kjer Matthew ne ve h komu spada, vsaka stran bi ga rada izkoristila, noben pa ga ne želi popolnoma sprejeti medse. V knjigah, predvsem fantazijskih ali pa distopičnih, rada iščem vzporednice z "našim" svetom in ta zbirka je res zanimiva predvsem z vidika človeka, ki je ujet med dvema "svetovoma"/kulturama/rasama (v tem primeru) in iskanjem lastne identitete ter pripadnosti nekomu. Se že veselim četrtega dela, ki izide letos.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 29 jan 2018, 15:19

19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke)


AVTOR: Sōseki Natsume
NASLOV: Koprnenje
KATEGORIJA: Klasika
LINK: Goodreads
OCENA:

Težko se odločim kako mi je bila knjiga všeč. Po eni strani mi je bila zanimiva, po drugi strani pa spet ne. Naj pojasnim: zgodbo pripoveduje neimenovani pripovedovalec, Japonec, študent, ki prihaja iz podeželja in študira v Tokiju. Na začetku spozna sensei-ja, starejšega gospoda s katerim splete čudno prijateljstvo. Našemu pripovedovalcu je sensei zanimiv, na vsak način si želi o njem izvedeti čim več, vendar sem imela občutek, da je sensei-ju prijateljstvo z njim nekoliko odveč. Sensei je samotar, samooklicani ljudomrznež, pa vendar ne moreš, da te ne bi skupaj s pripovedovalcem zanimalo, kaj se mu je v preteklosti zgodilo, da je postal tak kot je. Očitno je, da je vse skupaj povezano z neimenovanim grobom, ki ga redno obiskuje, pa čeprav ne vemo kdo je v njem.

Zgodba je razdeljena na tri dele: v prvem delu spoznamo sensei-ja in beremo o pripovedovalčevem življenju v Tokiju in njegovim prijateljstvom s senseijom in njegovo ženo, drugi del je posvečen odnosu glavnega junaka s svojimi starši, v tretjem delu pa končno izvemo sensei-jevo preteklost.

Najbližje mi je bil srednji del zgodbe, kjer glavni junak po končanem študiju obišče svoje starše na podeželju. Njegov oče je bolan in pričakujejo njegovo smrt, glavni junak pa se sprašuje ali mu je v resnici bližje sensei kot njegov oče, saj ga oče in mama nikakor ne razumeta. Med njimi je prepad, saj starši niso nikoli študirali in so v primerjavi s pripovedovalcem veliko bolj tradicionalni in imajo do njega (pre)velika pričakovanja. Sprašuje se ali bo moral po očetovi smrti ostati na domačiji in pomagati mami ali pa bo lahko sebičen in naredil tako da bo njemu najbolj prav. Aktualna tema.

V tretjem delu končno izvemo sensei-jeve skrivnosti. Ugotovimo kako sta se spoznala z ženo, v ospredju pa je njegov odnos z njegovim prijateljem K.-jem. Izvemo, da njegovo sovraštvo do ljudi v resnici izhaja iz sovraštva do samega sebe. Skriva veliko krivdo in z njo povezano skrivnost, a vendar ne zmore zbrati poguma, da bi jo priznal svoji ženi, ki bi mu edina lahko breme krivde zmanjšala. Ta krivda vpliva na njun odnos, kar se kaže skozi celotno knjigo.

Kot sem napisala na začetku je knjiga po eni strani zanimiva, uporabljen je zelo lep jezik in napisana je preudarno, tako da je ne moreš odložiti, ker te vse od samega začetka zanimajo sensei-jeve skrivnosti. Po drugi strani pa me je zmotilo, ker zgodba pripovedovalca ni zaključena in nikoli ne izvemo kaj se je zgodilo z njegovim življenjem in kako je breme skrivnosti, ki jih je izvedel od sensei-ja vplivalo nanj. Zdi se, kot da manjka še en, četrti, del knjige. Glavna stvar, ki pa me je motila skozi branje pa je odnos glavnih dveh junakov do žensk, saj je v knjigi polno seksizmov v smislu kako inferiorno razmišljajo, so preveč čustvene in se jih ne da resno obravnavati. Razumem sicer, da je bila knjiga napisana leta 1914 in da je morebiti takšno razmišljanje bilo za tisti čas normalno, a vseeno je to težko brati.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 12 feb 2018, 16:04

9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)


AVTOR: Pierce Brown
NASLOV: Iron Gold (Red Rising Saga #4)
KATEGORIJA: Sci-Fi
LINK: Goodreads
OCENA:

Mislim, da bo ta knjiga ostala med mojimi najljubšimi letos. Gre za nenadejano nadaljevanje v zbirki Red Rising, kjer je dogajanje postavljeno 10 let po koncu Morning Star. Le ta se je končala z relativno srečnim koncem, uporu rdečih, ki se je začel s prvo knjigo v zbirki, je uspelo premagati Zlate in ustanovili so republiko. A četrta knjiga pokaže, da ni nič popolno. Zmaga je prišla z ogromnimi žrtvami, a vojna se nikoli ne neha. Pa naj gre za notranje razprtije in težave s sistemom ali pa zunanje sovražnike. Ti dve dimenziji sta prikazani z ražširitvijo pripovedovalcev, poleg Darrowa imamo še tri dodatne: Lyrio, Rdečo, ki nam prikaže, kako upor njene lastne barve ni bil dober za vse, saj je pristala v begunskem taboru in se sprašuje ali jim ni bilo v rudniku boljše, saj so bili v domačem okolju, kjer so sicer bili sužnji, ampak tudi svoboda ni dosti boljša od tega, Ephraima, Sivega, nekdanjega vojaka, ki je zaradi izgube zaročenca zapadel v depresijo in postal sicer uspešen tat, ki pa vidi skorumpiran sistem in se težko sprijazni s tem, da je potrebno za mir sovražnikom odpustiti nekdanje grehe in Lysandra, vnuka nekdanje vladarke, ki bi ob njeni smrti postal vladar, po revoluciji pa je bil izgnan in se želi maščevati upornikom. In Darrow, ki ugotavlja, da vojak za vedno ostaja vojak in vidi sovražnike vsepovsod, vojaki se borijo za družino, a je ta zavoljo zmage vedno postavljena na drugo mesto, ljudje se sprašujejo ali je postal zaslepljen z lastnim mitom, ali pa ima nenazadnje prav in sovražniki še vedno pretijo in želijo uničiti republiko. "I suppose that is what every man must tell himself in war. That there will be an end, and when it is done, enough of himself will remail. Enough to be a father. A brother. A lover. But we know it isn`t true. Don`t we, Darrow? War eats the victors last."

Knjiga ponudi veliko relevantnih vprašanj in odgovorov glede vojne. Da, gre za izmišljeno vojno v vesolju, ampak tematika je (vedno) aktualna. Dodatni POV nam dodajo širino in globino zgodbi, saj gre za osebe, ki se jih je upor dodaknil na različne načine. Vsak izmed njih je na svoj način v vojni vse izgubil - ali dom, ljubljeno osebo, položaj, vsi pa so izgubili družino. Obenem se soočajo z vprašanjem kaj je še dovoljeno, da žrtvuješ za dosego svojega cilja, dobrega ali slabega. "Tell me, what is the purpose of victory if it destroys us?" In vojna? Ta nikoli ne mine. Pa naj bodo sovražniki zunaj, ali pa znotraj sistema, vedno je nekdo prikrajšan.

For those who dine with war and empire, the bill always comes at the end.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 12 feb 2018, 16:13

10) Zgodba se dogaja pozimi (1 točka)


AVTOR: Philip Pullman
NASLOV: Northern Lights (His Dark Materials #1)
KATEGORIJA: Fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Lani je izšlo nadaljevanje/spin off zbirke His Dark Materials in ponovno sem si zaželela prebrati Lyrino originalno zgodbo. Spomnim se še iz otroštva, kako mi je bila všeč. Tudi sedaj, ko sem že odrasla in sta minili verjetno slabi dve desetletji odkar sem jo prebrala, mi je še vedno všeč. Presenetljivo veliko mi je ostalo v spominu, kljub veliki količini knjig, ki sem jih prebrala vmes. Lyra je zanimiva deklica, pogumna, samosvoja, malo arogantna, a ko gre za pomembne zadeve, vedno skuša narediti kar je prav. Poleg zanimivega sveta, je pisatelj ustvaril tudi čudovite stranske junake. Tako dobri, kot slabi, vsi imajo globino. Moja najljubša lika sta bila vedno Iorek Byrnison in Lee Scoresby. Prvi, ker je enostavno čudovit, oboroženi medved, plemenit, ki sem ga skupaj z Lyro občudovala, drugi pa, ker je pogumen in ker je njegov demon zajklja (zajci pa so odkar pomnim zase moje najljubše živali :) ). Prav tako ne smem pozabiti na Serafino Pekkalo, čarovnico, močno žensko, ki je prav tako vredna občudovanja. Velik del dogajanja in glavni razplet (če bi temu lahko tako rekli) je postavljen na Arktiko. Branje te knjige v otroštvu je nedvomno razlog, da si želim vsaj enkrat v življenju videti auroro, pa kljub temu, če v njenem siju ne bom vidla stolpov mesta iz drugega sveta.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 26 feb 2018, 21:40

8) Strip (2 točki)


AVTOR: C.S. Pacat, Johanna the Mad, Joana Lafuente
NASLOV: Fence #4
KATEGORIJA: Strip
LINK: Goodreads
OCENA:

Ne berem stripov. V bistvu je to moj prvi strip, pa še to sem začela brati zato, ker ga je napisala ena mojih najljubših pisateljic. Gre za serijo, vsak mesec izide en del. Trenutno so zunaj štirje. Zanimivo se mi zdi, ker me je kljub temu da ni ravno veliko napisanega, me je zgodba potegnila vase. V glavni vlogi nastopa Nicholas, ki se je vpisal v srednjo šolo, kjer si želi postati del sabljarske ekipe. Je samouk, prereven, da bi si privoščil dobre učitelje in dobro opremo, a ima pravi talent. Njegova skrivna želja je, da bi se dokazal svojemu očetu, slavnemu sabljaču, katerega nezakonski in nepriznani otrok je. Njegov glavni tekmec je Seiji, ki ga je premagal na tekmovanju pred meseci, kjer Nicholas ni dosegel nobene točke. V četrtem delu potekajo kvalifikacije za uvrstitev v sabljarsko ekipo šole, v katero se Nick mora uvrstiti, saj je od tega odvisna njegova štipendija in s tem šolanje. A mu ne gre najbolje.

Glavni problem serije je v tem, da so deli enostavno prekratki. Nisem navajena, da naenkrat preberem tako majhen del zgodbe. Mogoče bi bilo bolje, da počakam na poletje, ko bo izšla knjiga z več deli hkrati, a ni v moji naravi, da čakam tako dolgo. :D Pa vendar me je zgodba potegnila vase in vsak mesec z veseljem preberem nov del. Slike so čudovite in ravno čez vikend je pisateljica napisala na Twitterju nekaj o ozadju nastajanja zgodbe in same umetnosti. Npr. kako so poskusile z različnimi barvami čevljev ločiti sabljače med seboj, saj imajo drugače maske in so si enaki, tako da bralec ne bi vedel kdo je kdo. Pa glede tega kako so šele v četrtem delu določile barvo oči enega izmed sabljačev, čeprav prej sploh nisem pomislila na to, da ne vem kakšne barve so (pri branju knjig si takšne stvari navadno zapomnim). Takšne malenkosti, na katere sta morali biti tako ilustratorka kot pisateljica pozorni med ustvarjanjem. To mi je dalo misliti, da sem prve tri dele prebrala veliko preveč površno in sem se pozabila skoncentrirati na ilustracije. Pri četrtem delu sem bila bolj natančna in uživala v celem stripu.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 14 mar 2018, 16:25

14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki)


AVTOR: Philip Pullman
NASLOV: The Subtle Knife (His Dark Materials #2)
KATEGORIJA: Fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Skupaj z Lyro zapustimo njen svet in se preselimo v novega, kjer ni odraslih, so zgolj otroci. Citagazze sem si v živo predstavljala, kot eno mediteransko italijansko mesto, stolp me je pa vedno spominjal na Piso (čeprav po opisu ni ravno podoben) - domišljija nima meja. :D Spoznamo novega junaka,Willa. Ob prvem branju, pred leti, sem bila razočarana, ko smo spoznali Willa. Nisem razumela, kako je povezan z zgodbo, zanimalo me je samo kaj se bo dogajalo Lyri. A mi je kmalu prirasel k srcu, tako da sem se ga sedaj razveselila. Prihaja iz "našega" sveta, ki ga obišče tudi Lyra. Zanimivo se mi je zdelo brati o sodobni tehnologiji z vidika nekoga, ki je ne pozna - predvsem Lyrino prvo srečanje z avtomobili. Sem pa se vprašala, kje so mobiteli, dokler se nisem spomnila, da je bila knjiga napisana v devetdesetih, ko še niso bili vsepovsod dostopni. Rešitev ukradenega alethiometra s pomočjo pretanjenega noža je ena boljših ukan, najbolj žalostna mi je bila pa smrt Leea Scoresbyja. Kako pogumno sta se z njegovo zajklo borila! On mi je res en najboljših junakov. Samega konca se iz prvega branja nisem spomnila, tako da sem bila malo presenečena. Res je zanimivo kako ene stvari ostanejo v spominu, druge pa sploh ne, pa ne glede na to, kako so pomembne za zgodbo. Nekatere dogodke sem se res dobro spomnila, druge pa nič. No, vsaj ponovno branje ni bilo niti malo dolgočasno.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 14 mar 2018, 16:32

2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)


AVTOR: Philip Pullman
NASLOV: The Amber Spyglass (His Dark Materials #3)
KATEGORIJA: Fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Kdo bi si mislil, da je ta zbirka tako primerna za letošnji bralni izziv! Še en dokaz, da so knjige odlične. :) Kot že pri prvi knjigi z Willom, me v tretjem delu v otroštvu niso preveč zanimali deli Mary Malone. Sedaj pa me je očaral svet mulef, njihovih koles, dreves in semen. V živo sem si jih predstavljala. Takšni prizori so en izmed razlogov zakaj imam rada fantazijo - in knjige, saj moraš v nasprotju s filmi uporabiti svojo domišljijo in si lahko stvari predstavljaš po svoje. Tretja knjiga je bistveno daljša od prvih dveh - če bi bila pisana v zdajšnjih letih bi zagotovo nastali dve. Najbolj so mi v spominu ostali srečanje Willa in Ioreka, obisk sveta mrtvih in srečanje s harpijo ter zadnje oziroma edino pogumno dejanje gospe Coultier in Lorda Asriela. Will in Lyra sta edina, ki sta ukanila severna medveda, Lyra s svojim namazanim jezikom in uporabo psihologije, Will pa z najnevarnejšim orožjem na svetu, ki mu ga v dvoboju niti ni bilo potrebno uporabiti. Svet mrtvih je opisan zelo temačno, kot en rudnik (vsaj mene je spomnil na to) in ponovno smo srečali Leeja, kar me je zelo razveselilo. Lyra je ponovno uporabila svoj namazan jezik in ukrotila pošast, tokrat harpijo, s pomočjo pripovedovanja resnice - za razliko od ogromno laži, ki jih je povedala.

Boj Coultierjeve in Asriela z Metatronom je bil junaški. Asriel se mi ni nikoli prav prikupil - ostale osebe v knjigah, razen Lyre, so ga dojemale kot rešitelja, upornika pred oblastjo, sama pa mu nisem mogla oprostiti Rogerjevega žrtvovanja. Gospa Coultier pa je bila en najgrših likov, a se je v tretji knjigi nekoliko odkupila za svoja dejanja. Zanimivo se mi zdi, da nismo nikoli izvedeli imena njenega demona, zlatega opičjaka. Spominja me nekako na Cersei iz Igre prestolov, ki sem jo prav tako sovražila, dokler nisem začela brati knjige iz njenega POV. Takrat sem obema vsaj malo oprostila, predvsem zato, ker sem ju bolje razumela.

Konec je... hmmm... težko rečem. Bom rekla, da je preseneteljiv, saj ni tako srečen, kot sem ga (v otroštvu) pričakovala. In ravno zato je zadovoljiv, saj je verjeten. In hkrati omogoča nadaljevanja, ki jih čakam vsaj 15 let. Sedaj jih bom končno dočakala, pa čeprav ne popolnoma takšna, kot sem jih pričakovala in želela. A mislim, da avtor ne bo razočaral.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 19 mar 2018, 13:45

7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)


AVTOR: Krista Richie, Becca Richie
NASLOV: Alphas Like Us (Like Us #3)
KATEGORIJA: M/M
LINK: Goodreads
OCENA:

Krista in Becca sta dvojčici, sodeč po Wikipedii rojeni leta 1991, tako da sta 2 leti mlajši od mene. Alphas like us je tretja knjiga v zbirki Like us in govori o ljubezni med Maximoffom in Farrowom. Maximoff je najstarejši sin Lilly Calloway in Lorena Hale, in prihaja iz ene najslavnejših družin v ZDA. O njegovih starših, stricih in tetah in njihovi mladosti sta pisateljici napisali celo zbirko, ki je sicer nisem brala. Lahko si jih predstavljamo kot neke Kardashiane tega knjižnega sveta. Na vsakem koraku mu sledijo paparaci, javnost želi vedet vse o njih, vsi bi radi bili kot on ali pa z njim. Farrow je Maximoffov varnostnik, sin družinskega zdravnika Halovih, ki se je odpovedal končanju študija medicine, da bi lahko uresničil svojo željo, da postane varnostnik. Na koncu druge knjige v zbirki Maximoff in Farrow svojo ljubezensko zvezo sporočita javnosti. V tretji knjigi se spopadata s posledicami, saj Farrow izgubi svojo anonimsnost, tudi njemu vsepovsod sledijo paparaci, Maximoff pa se spopada s strahom, da se bo Farrow slave naveličal. Oba se morata prav tako odločiti, kaj želita početi v svojem življenju in s tem se bralec, še posebe, če je podobne starosti kot glavna junaka, zagotovo lahko poistoveti. Maximoff izgubi mesto direktorja v svoji dobrodelni organizaciji in jo tudi zapusti, po tem, ko ostali želijo prisiliti njega in njegovo družino v stvari s katerimi se ne strinja. Ne vem kaj točno želi drugega delati, obenem je poškodovan in ne more plavati in uživati v svojih hobijih in se boji, da bo na cedilu pustil svojo družino. Farrow pa po soočenju z nesrečo v kateri Maximoff skoraj izgubi življenje, ugotovi, da želi končati študij medicine in postati družinski zdravnik Halovih, vendar se stvari ne razpletejo tako kot si jih je zamislil.

Zgodba mi je resnično zanimiva, njuna ljubezen je lepa in všeč mi je, da skozi knjige raste. In še verjetna je, kljub temu da si njuno življenje težko predstavljam. Slava Maximoffa in njegove družine in obsedenost javnosti z njimi mi je res težko predstavljiva, saj me slavne osebe res niti malo ne zanimajo, vendar deluje pristno. Verjetno na podoben način živijo slavni ljudje v realnosti. Zanimivo se mi zdi, kako je Maximoff navajen takega življenja in kako je zaščitniški do svoje družine. Vsi družinski člani so zelo povezani med seboj in dodajajo novo plast zgodbi. Le ta zna biti na momente malo neverjetna, že zaradi prej omenjene slave glavnih oseb in nekaj nepotrebne drame, ampak gre pač za izmišljeno zgodbo in romanco. V nadaljevanju zbirke bomo od bližje spoznali tudi nekatere druge člane družine, vrnili se pa bomo tudi k Maximoffu in Farrowu, da dobimo epilog njune zgodbe.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2018 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 21 mar 2018, 15:00

11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)


AVTOR: Holly Black
NASLOV: The Cruel Prince (The Folk of the Air #1)
KATEGORIJA: Fantasy
LINK: Goodreads
OCENA:

Jupidu, spet knjiga, ki me je navdušila in je pristala na vrhu najboljših knjig, ki sem jih prebrala v tem letu! Res, vse mi je bilo všeč - od magičnega sveta, vilincev, glavne junakinje, zgodbe, zapletov, oseb. Pisateljica (katere priimek, pa čeprav gre verjetno za psevdonim, se začne na isto črko kot moj priimek) je uspela združiti vse, kar je potrebno, da te prva knjiga v zbirki posrka vase in da komaj čakaš nadaljevanje. Zgodba o vilinskem svetu, ki obstaja poleg človeškega ni nekaj novega, je reciklaža, ki smo jo že slišali, ampak ga vseeno pisateljici uspe narediti zanimivega, novega. No, mogoče sem pristranska, ker so vilinci verjetno moja najljubša fantazijska bitja. Všeč mi je, ker me asociirajo na poezijo, na Shakespeara, na naravo, všeč mi je njihova magija in to, da zaradi svoje nesmrtnosti in nezmožnosti povedati laži, vedno delujejo prekanjeni in ne potrebujejo upoštevati človeške morale. To jih dela drugačne, zato so knjige o njih (praviloma) zanimive.

"Faerie might be beautiful, but its beauty is like a golden stag`s carcass. crawling with maggots beneath his hide, ready to burst."

Zgodba je napisana prvoosebno, tako da si med branjem omejen z vedenjem in občutji pripovedovalke, kaj kmalu pa ti postane jasno, da Jude ve bolj malo in da ima vsak drug junak svojo zgodbo in skrivnosti, ki jih ona ne pozna, so pa zelo pomembne za dogajanje. Gre za takšne vrste knjigo, ki jo lahko prebereš večkrat, saj pri ponovnem branju bereš s popolnoma drugimi očmi, kajti veš kakšno motivacijo imajo drugi junaki in nisi omejen zgolj z Jude-jinim dojemanjem sveta. Iz tega vidika me spominja na eno drugo knjigo, kjer je tudi v naslovu princ - Caprive Prince od C.S. Pacat.

Glavna junakinja je Jude, ki s svojo sestro dvojčico in njuno polsestro, pol vilinko Vivienne, odrašča v vilinskem svetu, po tem, ko je vilinski general Madoc ubil njihovo mamo, svojo bivšo ženo in njenega moža, očeta dvočic, pred njihovimi očmi. Madoc jih vzgaja kot svoje otroke, človeški dvojčici tako odraščata poleg ostalih vilinskih otrok. Vsaka se s smrtjo staršev in drugačnostjo vilinskega sveta sooča na svoj način. Vivi, prava hčerka Madoca, želi nazaj v svet ljudi, Tawyn, dvojčica glavne junakinje, se poskuša asimilirati in sprejme vilinske navade in pravila, Jude pa je upornica, ki ne želi zgolj postati ena izmed vilincev, temveč želi biti boljša od njih. Jude je tako zanimiva junakinja. Težko bi rekla, da je dobra oseba, a ravno zaradi drugačnosti vilinskega sveta, s svojo premetenostjo in na trenutke tudi krutostjo, uspe.

"There is safety in being awful."

Všeč mi je, da je zgodba nepredvidljiva, polna plot twistov, drame, ukan, izdaj, krutih princev, ki ne kažejo svojega pravega obraza, in veliko priložnosti, kjer se glavna junakinja uči in odrašča. Konec je takšen, da komaj čakaš na nadaljevanje. Res, odlična knjiga.

"That`s what comes of hungering for something: You forget to check if it`s rotten before you gobble it down."
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron