Bralni izziv 2018 - mikiesha

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 02 feb 2018, 19:17

No, pa se vam bom tudi letos pridružila... :blob8:

Slika

Seznam nalog:

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke) - G. Musso: Ker te ljubim
2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki) - J. Donaldson: Edenbrooke
3) Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke)
4) Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka) - N. Sparks: Beležnica
5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki)
6) Knjiga z grdo platnico (2 točki) - V. Holt: Rajski otok
7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke)
8) Strip (2 točki)
9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke)
10) Zgdba se dogaja pozimi (1 točka)
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke) - J. Burton: Miniaturistka
12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka) - N. Sparks: Talisman
14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki)
15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke) - K. Stockett: Služkinje
16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka) - K. E. Woodiwiss: Shanna
17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke) - S. Bjork: Angelsko hladna
18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki)
19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke)
20) Naslov se začne s črko B (2 točki)
21) Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki) - R. Galbraith: Klic kukavice
22) Knjiga, ki si jo dobil/a v dar (1 točka) - J. Probst: Poročna kupčija
23) Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke)
24) Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki)
25) Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah (3 točke)
Nazadnje uredil/a mikiesha dne 15 dec 2018, 22:58, skupaj urejeno 14 krat.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 02 feb 2018, 19:46

Izziv: Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke)

Naslov: Angelsko hladna (I'm Traveling Alone)
Avtor: Samuel Bjork
Ocena:Opis in mnenje:Gre za enega boljših trilerjev, ki sem jih prebrala v zadnjem času. V gozdu po naključju najdejo deklico, ki je obešena na drevo s kolebnico, oblečena pa v čudna oblačila za punčke. Na hrbtu ima šolsko torbo, ki je polna nepopisanih in neuporabljenih šolskih knjig. Okrog vratu pa ji visi tablica z napisom "Potujem sama".
Posebna preiskovalna ekipa za umore z glavnim preiskovalcem Holgerjem Munchom na čelu se vrže v lov za reševanjem skrivnostnega primera. Holger s sabo v preiskovanje potegne tudi svojo dolgoletno sodelavko Mio Krüger (in to še zadanji trenutek, saj se Mia zavleče na samotni otok, kjer si želi vzeto življenje).

Mia namreč ne more preboleti smrti svoje sestre dvojčice Sigrid. In tako knjiga popelje bralca tudi v preteklost, kjer se spozna z Miino preteklostjo - z njeno družinsko zgodbo, hkrati ob tem pa bralec spozna tudi njeno sestro dvojčico Sigrid ter njen žalosten konec, ki na Mii pusti globoke sledi (poleg tega pa je ta Miia družinska preteklost tesno povezana z primerom obešene deklice...).

Zgodba se (kakor se spodobi za dober triler) prepleta in zapleta. Vpletenih je vse več oseb... in konec je nepredvidljiv. Na dan pridejo povezave, na katere (priznam) nisem posumila čez celotno branje.
Skratka: dober triler in ga priporočam vsem ljubiteljem tovrstne zvrsti!

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 25 mar 2018, 15:25

Izziv: Knjiga z grdo platnico (2 točki)

Naslov: Rajski otok (The road to Paradise island)
Avtor: Victoria Holt
Ocena:Opis in menje: Letos mi gre bralni izziv res počasi. Ker so nekatere stvari žal prioritetne, dvomim, da mi bo letos uspelo izziv dokončati v celoti. Kljub temu pa bom prilepila mnenja in ocene pri izzivih, ki jih bom uspela izpolniti.

Za izziv prebrane knjige z grdo platnico sem se odločila, ko sem v roke dobila knjigo Rajski otok (slovenski prevod, izdala Pomurska založba l. 1987). Ne razumem kaj so želi sporočiti z to naslovnico in res mi ni všeč.

Pa tudi sama zgodba me ni prepričala. Izgleda, da sem Victorio Holt prerasla. Prav namučila sem se, da sem knjigo prebrala do konca - temu primerna pa je tudi moja ocena.

Annalice Mallory po naključju v hiši kjer živi okrije skrivno sobo, v njej pa dnevnik (pa tudi zapuščeni grob) prednice, ki ima podobne ime kakor ona sama. Poleg dnevnika odkrije tudi zemljevid, kjer je označen rajski otok. Kmalu za tem se njej brat odloči, da bo šel otok poiskat, vendar kmalu za njim izginejo vse sledi.

Annalice se odloči, da ga bo šla poiskat in ugotovit kaj se je z njim zgodilo. Pot jo popelje v Avstralijo, nato pa na otok Cariba, kjer začne počasi odkrivati kaj se je zgodilo z bratom in kakšno je bistvo rajskega otoka.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 11 maj 2018, 18:56

Izziv: Najljubša knjiga tvojega prijatelja (1 točka)

Naslov: Shanna (Shanna)
Avtor: Kathleen E. Woodiwiss
Ocena:Opis in mnenje: Roman Shanna je še ena poslastica izpod peresa K.E.W. Pisateljičina dela naravnost obožujem, zato sem z veseljem vzela v roke tudi ta roman.

Ker pa K.E.W obožuje tudi moja prijateljica (mimogrede: za njena dela sem prijateljico navdušila jaz :P ) in ker obožuje roman Shanna (mislim, da ga je prebrala že tolikokrat, da ga pozna na pamet :) ), sem se odločila, da bom s tem romanom zapolnila polje z izzivom "Najljubša knjiga tvojega prijatelja".

Sicer moram priznati, da bi pisateljica roman lahko v določenih odsekih tudi skrajšala in (vsaj za moj okus) s tem sami zgodbi ne bi naredila škode. Prevod knjige v slovenščini je natisnjen v dveh delih in tako znese skupno število strani preko 900 strani.

Zgodba je tipična za K.E.W.: ona je (vsaj v prvi polovici knjige) vzvišena in razvajena bogatašinja, ki izkoristi njegovo stisko z namenom, da se ji ne bi bilo potrebno poročiti z moškim po očetovi izbiri. On sicer prav tako prihaja iz bogate in močne Beauchampovih družine, vendar pa bralec to izve šele proti koncu zgodbe (oz. se mu začne svitati tam nekje v zadnji tretjini zgodbe).

Ogromno dogodkov iz zgodbe je takih, ki so mi bili všeč in so se mi vtisnili v spomin, kljub temu pa mi je bilo nekako najbolj všeč, kako je Ruark Shanno varoval pred ugrabitelji in jo na koncu (čeprav za ceno lastnega zdravja) tudi rešil in odpeljal nazaj k očetu. <3

Zgodba je vsekakor namenjena romantičnim dušicam <3 , zato jo ne priporočam bralcem, ki so skrajni realisti, saj bo za njihov okus najverjetneje preveč »sladka«. :P

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 04 jun 2018, 21:13

Izziv: Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki)

Naslov: Edenbrooke (Edenbrooke)
Avtor: Julianne Donaldson
Ocena:Opis in mnenje: Marianne Daventry je vsa zdolgočasena na posestvu svoje babice v Bathu. Prav tako ni navdušena nad pozornostjo nezaželenega snubca. Ko prejme vabilo svoje sestre dvojčice, naj se ji pridruži na posestvu Edenbrooke, se brez razmišljanja odloči za odhod. Vendar pa ji na poti do tja njene načrte po sprostitvi in uživanju na posestvu Edenbrooke, prekriža usoda, ki ji na pot postavi skrivnostnega tujca...
Marianne se s spogledljivim neznancem zaplete v avanturo, kar pa kasneje marsikomu ni všeč (tudi njeni sestri ne). Kljub temu pa se posestvo Edenbrooke izkaže kot usodno za njo in njeno prihodnost.

Knjigo sem imela že dlje časa na seznamu, da bi jo prebrala. Od nje sem si obetala mnogo več (predvsem glede na dobro oceno na GR: 4,3/5), žal pa so bila tokrat moja pričakovanja prevelika. Knjiga me ni navdušila. Precej dolgo je trajalo, da sem jo sploh v celoti prebrala (kar pri meni ni nikoli dober znak). Zgodba mi je delovala medlo, razvlečeno, brez nekih večjih čustev, ki bi se jih ob branju dalo občutiti.

Marianne mi je delovala na trenutke precej plitko - celo na živce mi je šla v trenutkih, ko se ni vedela odločiti ali bo koga imela rada ali ne, oz. ali čuti kaj do koga ali ne čuti ničesar. Ne odbija me rahla neodločnost glavnih junakinj, ki jo pogosto zasledimo v takih zgodovinskih romancah, me pa odbija taka velika neodločnost, kakor jo je bilo zaznati v tem romanu.

Ne razumem s čim si je knjiga zaslužila tako dobro oceno na GR. Jaz ji dajem slabo trojko (3).

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 14 jun 2018, 12:50

Izziv: Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke)

Naslov: Miniaturistka (The Miniaturist)
Avtor: Jessie Burton
Ocena:Opis in mnenje: Nella Oortman je osemnajstletno dekle, iz revne podeželske družine. Mati ji poišče moža - bogatega trgovca iz Amsterdama, Johannesa Brandta.
Ko Nella (njeno polno ime je Petronella) mesec dni po hitrem poročnem obredu, ki mine brez vseh čustev in je več ali manj dejansko zgolj goli obred, odide v Amsterdam, ter potrka na vrata razkošne hiše, ki bo v prihodnje njen dom, ji vrata (namesto njenega moža) odpre moževa sestra Marin. Sprejem je hladen, neprijeten. Johannes je ne pričaka, saj je v tistem času odsoten. Ko pa se vrne, ji Johannes za poročno darilo podari miniaturno hišo, ki je identična njihovi hiši. Nella začne opremljati hišico - pri miniaturistki naroči prve predmete. Skrivnostna miniaturistka pa ji začne (brez Nellinega naročila) pošiljati natančne in realne figurice prebivalcev njenega novega doma. Nella kaj hitro dobi občutek, da jih nekdo opazuje... ter celo, da s figuricami, ki jih pošilja miniaturistka, le-ta napoveduje njihovo prihodnost.

Čez zgodbo se Izkaže se, da je njen mož v resnici homoseksualec, ki ga zaradi izdajstva bližnjega znanca obsodijo na smrt. Čeprav Nella z možem ni nikoli imela nobenih intimnih odnosov, niti med njima ni bilo zaznati čustev, kakor bi se pričakovala med možem in ženo, vseeno preseneti, ko ji na koncu za moža ni vseeno in ga obiskuje v ječi. Prav tako se udeleži moževe usmrtitve (utopitve) in ji je hudo zanj.

Poleg tragedije z možem, pa njihovo družino prizadene še več nesreč... Nelli se tako življenje iz dneva v dan sesuva kakor hišica iz kart. Kljub temu pa na koncu nekako uspe izplavati in preživeti.

Knjiga je dobro napisana - rahlo drugačna je od tovrstnih romanov - slog je kar poseben. Bralec mora biti dokaj zbran, da sledi zgodbi, po drugi strani pa je zgodba pisana tako, da kar vleče po nadaljevanju branja.

Knjiga mi je bila res všeč - pozitivno me je presenetila glede na pričakovanja, ki sem jih pred branjem imela. Karakterji so dobro opisani, izpiljeni, in kruto realni. Življenje je prikazano tako, kakor je dejansko v tistem času bilo - brez olepševanja in dodatkov.

Po knjigi je posneta tudi mini serija, ki jo bom v prihodnjih dneh zagotovo tudi pogledala.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 20 jun 2018, 13:14

Izziv: Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka)

Naslov: Beležnica (The notebook)
Avtor: Nicholas Sparks
Ocena:Opis in mnenje: Dela Nicholasa Sparksa enostavno obožujem, zato lahko mirno rečem, da gre za meni najljubšega avtorja. Sem velik romantik po duši, zato mi njegove zgodbe toliko bolj sežejo do dna duše (tudi tiste, ki imajo malo manj srečen konec...).

Beležnica je roman, ki ga je Sparks izdal kot prvega izmed vseh svojih del. Gre za roman - dramo - življenjsko zgodbo Allie in Noaha. Zgodba se začne v domu za starejše, kjer Noah vsaki dan Allie bere neke dnevniške zapise (proti koncu izvemo, da gre za Alliejine osebne dnevniške zapise, in da gre za njuno življenjsko zgodbo). Allie se svojega preteklega življenja zaradi bolezni ne spominja (zato se tudi ne zaveda, da je Noah njen mož). Skozi dnevniške zapise, ki jih prebira Noah, bralec izve njuno zgodbo, ki pa ni lahka, niti prijetna - ker Allie prihaja iz premožne družine, so njeni starši močno proti njuni zvezi, zato ju tudi kruto ločijo. Noah odide k vojakom, medtem pa Allie (ki zaradi materininega vpletanja njegovih pisem ne prejema) spozna drugega - bogatega - moškega, in ker misli, da jo je Noah pozabil, se z Lonom tudi zaroči.
Allie tik pred poroko po naključju v časopisu zagleda sliko Noaha pred hišo, ki jo je kupil in obnovil. Odloči se, da ga gre še zadnjič obiskat. Njen obisk pa na dan privede vsa njuna čustva in popolnoma spremeni tok dogajanja.

Zgodba sama privede bralca nazaj v sedanjost - v dom za ostarele, kjer Allie doživi svetel trenutek in se za nekaj sekund spomni vsega... zgodba pa ima kljub temu žalosten konec in (priznam) vedno, ko jo berem (in prebrala sem jo že x-krat), se grenko zjočem poleg.

Po knjigi je posnet tudi film, ki je v kratkem času postal velika uspešnica. Kljub temu, da nisem ljubiteljica filmov, posnetih po knjigah, saj me v večino primerov razočarajo, pa moram tokrat priznati, da je tudi film (tako kot knjiga) top in vreden ogleda.

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 04 jul 2018, 17:16

Izziv: Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki)

Naslov: Klic kukavice (The Cuckoo's Calling)
Avtor: Robert Galbraith
Ocena:Opis in mnenje: Gre za prvo klasično kriminalko pisateljice J. K. Rowling (avtorice serije o Harryju Potterju). Pod psevdonimom Robert Galbraith je napisala prvo izmed kriminalk, v katerih kraljuje detektiv Cormoran Strike.

Sicer nisem ljubiteljica klasičnih kriminalk (bolj mi sedejo trilerij), bi pa mirno lahko rekla, da je Klic kukavice solidna kriminalka, ki vsebuje vse, kar bi povprečen bralec od kriminalke lahko pričakoval: zgodba ima sposobnega detektiva (ki s sabo nosi težko življenjsko zgodbo), njegovo tajnico Robin (ki se mu sicer pridruži po naključju, je pa izredno sposobna in poleg delovnih obveznosti tajnice z veseljem opravi tudi vrsto drugih nalog, ki Striku pripomorejo k rešitvi primera), dober primer, ki tekom reševanja s sabo prinese dobro zgodbo in seveda na koncu rešitev primera, ki je bil (vsaj v mojem primeru) delno predvidljiv.

Zgodba se dogaja v Londonu. V trenutku, ko se zdi, da je Strikovo življenje popolnoma na dnu in v razsulu (tako karierno, kot privatno), v njegovo pisarno stopi brat slavne manekenke, ter želi najeti Strika - trdi namreč, da sestra ni padla z balkona sama in storila samomora (kakor je to zaključila policija in je bilo predstavljeno v medijih), temveč jo je nekdo zagotovo umoril. Strike primer sprejme in vedno bolj, ko se poglablja vanj, vedno bolj je prepričan, da res ni šlo za samomor...

Všeč mi je bilo, da se poleg samega primera v knjigi v ozadju dogaja še ena zgodba - osebna zgodba Strike (in delno tudi zgodba Robin, vključno z njenim fantom).

Moja ocena: dobra 3 (mogoče sem ob tem subjektivna, ker me klasične kriminalne nekako ne prepričajo, zato bi knjigo vseeno priporočila bralcem, ki se v taki zvrsti znajdejo).

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 11 jul 2018, 18:16

Izziv: Knjiga, ki si jo dobila v dar (1 točka)

Naslov: Poročna kupčija (The marriage bargain)
Avtor: Jennifer Probst
Ocena:Opis in mnenje: Knjigo mi je pred časom podarila prijateljica, zato je idealna za tale izziv.

Zgodba se začne z Alexo Mario McKenzie, ki je lastnica knjigarne in ki na začetku zgodbe izvede ljubezenski urok, s katerim bi rada našla moža, ki bi ustrezal vsem desetim točkam iz njenega seznama, ki opisuje popolnega moškega zanjo (izmed teh točk je za njo deseta najpomembnejša - od moža dobiti 150.000 dolarjev). S tem denarjem je želela rešila dolgove svojih staršev (kar pa seveda bodočemu možu ni želela priznati).

Usoda se z njo poigra in ji na pot pripelje milijarderja Nicholasa Ryana, ki pa je brat njene najboljše prijateljice. Nick ne verjame v zakon, ne verjame v ljubezen in na sploh ne zadosti nobeni od točk iz Alexinega seznama, razen deseti - ima namreč denar.
Vendar pa, da bi podedoval podjetje svojega pokojnega strica, se Nick mora poročiti. Ko izve, da ima prijateljica njegove sestre denarne težave, ji ponudi kupčijo: poroko samo na papirju in seveda z nekaj omejitvami – nobeden od njiju ne sme imeti nobenega razmerja, med njima pa se ne roditi ljubezen. Dogovor naj bi podpisala za leto dni, usoda pa tudi tokrat poseže vmes in spremeni njune načrte...

Knjiga mi je bila bolj tako tako - luštno, nezahtevno, lahkotno branje - prav primerno za poletno branje, kaj več od tega pa mi knjiga žal ni dala. Zgodba je dokaj kratka (knjiga, prevedena v slovenščino, ima 227 strani) in se hitro bere. Večjega napora knjiga od bralca ne zahteva, saj med branjem ni potrebno neko dodatno razmišljanje.
Karakterji niso nič posebnega - lahko bi rekla, da so celo tipični za tako zgodbo: Alexa vihrava ženska, ki pa globoko v sebi nosi močna čustva in Nick tipičen milijarder, ki navzven deluje večji frajer kot je, ki pa ga vseeno čez čas premaga srce. Skratka: romantična zgodba (meni osebno preveč "pocukrana", in podobna mnogim tovrstnim ostalim).

Uporabnikov avatar
mikiesha
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 62
Pridružen/a: 22 sep 2016, 18:32

Re: Bralni izziv 2018 - mikiesha

PrispevekNapisal/-a mikiesha » 01 avg 2018, 14:40

Izziv: Po lastni izbiri (1 točka)

Naslov: Talisman (The lucky one)
Avtor: Nicholas Sparks
Ocena:Opis in mnenje: Ameriški marinec Logan Thibault med misijo v Iraku najde fotografijo neznane ženske, za katero pa sčasoma začne verjeti, da ima posebno moč in ga čuva med nevarnostmi v vojni.
Ko se vrne nazaj v Ameriko, se odloči, da bo neznanko poiskal. S svojim psom Zeusom se peš odpravi na dolgo pot iz Kolorada. Beth (tako je ime ženski iz fotografije) najde v majhnem mestecu Hampton. Usoda mu nameni priložnost, da se zaposli v zavetišču za pse, ki je v lasti Bethine babice.
Hvaležnosti, ki jo Logan čuti do Beth, pa kmalu preraste v druga čustva...

Ker naravnosti obožujem dela Nicholasa Sparksa, sem tudi tole knjigo z veseljem prebrala - in ni me razočarala. Zgodba je tipična za Sparksa - rahlo skrivnostna, polna preobratov in seveda z ogromno vpletenimi čustvi - takimi in drugačnimi.
Rahlo me je razočaral le konec, saj iz napisanega ni bilo jasno razvidno kaj se je dogajalo med samo nevihto oz. zakaj je konec tak kot je.

Oba karakterja - tako Beth kot Logan - sta mi bila všeč. Lahko rečem, da sta dokaj realna - sicer je Beth na začetku nezaupljiva, kar pa postane razumljivo, ko jo skozi zgodbo bolje spoznamo (predvsem njeno preteklost in izkušnje, ki jih je dala skozi).


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron