Bralni izziv 2018 - Manjula

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 05 feb 2018, 18:35

Seznam nalog:

1) Knjiga, kjer je avtor Francoz ali Nemec (3 točke): Aurelie Valognes: Stara mama v koprivah
2) Knjiga z zlato ali bež platnico (2 točki): Miha Potočnik: Indija (potovanje v potovanju)
3) Knjiga, ki ima v naslovu dve besedi (3 točke): Amos Oz: Moj Mihael
4) Prva knjiga tvojega najljubšega avtorja (1 točka): Thich Nhat Hanh: Mir v vsakem koraku
5) Knjiga, kjer je na platnici žival (2 točki): Garth Stein: Umetnost dirkanja v dežju
6) Knjiga z grdo platnico (2 točki): Erica Jong: Strah pred letenjem
7) Avtor knjige je mlajši od tebe (3 točke): Ivana Djilas: Hiša
8) Strip (2 točki): Tove Jansson: Mumin in morje. Mumin se zaljubi
9) Zgodba se dogaja v času vojne (3 točke): Steven Galloway: Sarajevski čelist
10) Zgodba se dogaja pozimi (1 točka): Velma Wallis: Ženici
11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko priimka (3 točke): Hanif Kureishi: Zadnja beseda
12) Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo (2 točki): Charles Knickerbocker: Zdravniki
13) Po lastni izbiri (1 točka): Margaret Mazzantini: Sijaj
14) Knjiga se dogaja v dveh svetovih (2 točki): Florinda Donner: Kolo usode
15) Knjiga z več kot 500 stranmi (3 točke): Salman Rushdie: Mavrov poslednji vzdih
16) Najljubša knjiga tvojega prijatelja ali prijateljice (1 točka): Kazuo Ishiguro: Ostanki dneva
17) Knjiga, kjer se pojavita dvojčka ali dvojčici (3 točke): Audrey Niffenegger: Njena skrivnostna dvojčica
18) Zgodba se odvija v srednji šoli (2 točki): Sheman Alexie: Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom
19) Knjiga je starejša od 50 let (3 točke): Yasunari Kawabata: Tisoč žerjavov
20) Naslov se začne s črko B (2 točki): Julie Otsuka: Buda na podstrešju
21) Knjiga avtorja s psevdonimom (2 točki): Elena Ferrante: O novem priimku
22) Knjiga, ki si jo dobil/a v dar (1 točka): Robyn Davidson: Poti
23) Knjiga, ki je izšla leta 2018 (3 točke); Ivan Sivec: Triglavski kralj
24) Knjiga, ki temelji na pravljici (2 točki); Nancy Madore: Uročene Ženske erotične zgodbe za lahko noč
25) Zgodba se odvija v vsaj 3 različnih državah (3 točke): Tadej Golob: Dajte Gogiju žogo
Nazadnje uredil/a Manjula dne 30 dec 2018, 20:28, skupaj urejeno 25 krat.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 11 feb 2018, 22:16

Sherman Alexie: Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom

Knjigo sem pogoltnila v dveh etapah večernega branja. Čeprav je delo označeno kot mladinski roman, se mi zdi, da je s svojo tematiko in sporočilnostjo namenjeno bralcem vseh starostnih skupin. 14-letni Indijanec Junior, ki živi v rezervatu in tam obiskuje šolo, se odloči, da se bo prepisal v bolj oddaljeno šolo z večinoma belopoltimi učenci. Učenci prvotne šole in prebivalci rezervata ga smatrajo za izdajalca, med belci pa velja za nebelega. Osamljen je v obeh okoljih, pa vendar najde svoj prostor pod soncem in doživi prijateljstvo v obeh okoljih.
Najbolj so mi segli do srca opisi vseh večnih izgub, ki jih je doživel Junior, smrt babice, sestre in očetovega najboljšega prijatelja. Vse izgube so posredno posledica alkoholizma in nasilja, ki so stalnica med prebivalci rezervata. Junior se mi zdi pri dojemanju smrti nadvse zrel glede na svojo starost. Včasih se sprašujem, mar so današnji 14 in 15-letniki, ki doživljajo hormonski tornado in so jim elektronske naprave stalnica, dejansko sposobni razmišljati tako široko in sprejemati smrt kot nekaj vsakdanjega ali je to pripisano le junakom del, ki so označena kot mladinska literatura?

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 11 feb 2018, 22:23

Aurelie Valognes: Stara mama v koprivah
Knjigo sem imela na svojem bralnem seznamu že lani, a je bila v knjižnici ves čas v izposoji, letos pa sem že v začetku leta naletela na prosti izvod. In ker sem videla, da je prvi kvadratek v bralnem izzivu namenjen francoskemu ali nemškemu avtorju (upam, da je mišljeno tudi avtorici), sem se odločila, da se hkrati spopadem z bralnim izzivom 2018.
Ocenjevalci knjige Babica v koprivah so po prevodu knjige v slovenščino vlekli vzporednice z romanom Eleganca ježa. Deloma se s tem strinjam, saj je v obeh knjigah dogajanje postavljeno v večstanovanjski objekt v četrti nekega francoskega mesta in opisuje zapletene medsosedske odnose stanovalcev. Glavna oseba v Babici v koprivah ni babica, kot bi površno sklepali iz naslova, temveč ostareli in nergaški gospod in ja, tudi dedek, Ferdinand Brun. Gospodu z lastnostmi, ki bi jih lahko pripisali komurkoli (ne glede na starost in spol) je dano še zaporedje dogodkov, ki ga pripeljejo do roba nekega stanja, recimo, do roba »območja udobja«, ko sklene, da je treba nekaj spremeniti in se spopasti s koprivami, ki pečejo, a so vendarle tudi zdravilne. Kljub temu, da je v prvem delu Ferdinand opisan kot nergač in dolgočasnež ujet v rutino, mi je skozi branje knjige postajal vse bolj všeč: njegova ljubeča navezanost na hišnega ljubljenčka , mehčanje srca ob stikih z nekaterimi ljudmi, vse to je omehčalo oklep, za katerim se je skrival v rutino ujeti mož. V vsakdanjem življenju je ta rutina lahko sinonim za pretiravanja vseh vrst (pehanje za materialnimi dobrinami, športanje do onemoglosti) in le majhen korak je potreben, da rutino omehčamo. Tako sem jaz doživela knjigo, v bistvu tudi kot neke vrste duhovno branje in za današnji čas jo vsekakor priporočam. Bere se lahkotno, na nekaterih mestih so simpatično nagajivo-zlobne opazke (Ferdinand svojo sosedo v svojih monologih imenuje stara pura).

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 24 feb 2018, 15:07

Hanif Kureishi: Zadnja beseda
Z veseljem sem posegla po najnovejšem v slovenščino prevedenem Kureishijevem romanu Zadnja beseda. Kureishi v ospredje postavi literarnega življenjepisca Harryja, ki piše biografijo ostarelega pisatelja Mamoona indijskega porekla. Odnos med njima je na trenutke izredno napet, Harry težko izvablja odgovore na svoja vprašanja, Mamoon včasih odgovarja splošno, prikrito ali z vprašanji. Svoji starosti primerno se gre pozabljenje in bi najraje pozabil vse, kar se je zgodilo, bivšo ženo, bivše ljubice, konflikt z javno moralo (izpad s temnopolto profesorico). Hkrati pa je Mamoon še kako živ: kljub burnemu življenju v zakonski zvezi se spogleduje (in modruje) s Harryjevo nosečo partnerico in tudi sam še prime za pero. Harry skuša pisatelja prikazati objektivno in ustvariti knjigo, ki jo bo sprejel založnik, potrdila žena in ki jo bodo sprejeli tudi bralci. Kureishi na usta svojih likov v dialogih polaga tudi večna vprašanja o ljubezni (eros vs. agape), razpravlja o položaju umetnika v družbi (reče npr. da je danes skoraj več pisateljev kot bralcev) in njegovi hoji po robu. Všeč mi je Kureishijev stil pisanja, ki mi ne dovoljuje, da bi preskočila kakšen stavek, niti tistih, ki namigujejo na razuzdane in celo sprijene oblike seksualnosti.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 03 mar 2018, 10:49

Julie Otsuka: Buda na podstrešju
Tole knjigo sem iz knjižne police izbrala kar na slepo srečo, ker je naslov ustrezal kriteriju začetne črke B in moram priznati, da je eno boljših odkritij v zadnjem času. Vsebina je pravzaprav tragična, črni madež iz japonsko-ameriške zgodovine konec 19. stoletja, ko so japonske neveste odpotovale v Ameriko k svojim bodočim možem, ki so jih izbrali kot iz kataloga z obljubo dobrega življenja. Vendar jim je usoda prinesla vse kaj drugega: postaranega moža, trdo delo, ponižanja in izkoriščanje s strani belcev.
Najbolj me je navdušil avtoričin zorni kot pripovedovanja, piše namreč v prvi osebi množine, v imenu vseh žensk, ki so se znašle v skupini žena, ki so na slepo srečo migrirale v Ameriko. Na prvi vtis se zdi, da pisateljica predstavlja skupino kot celoto, a hkrati zelo prepričljivo v hitrem zaporedju izpostavlja vsako posebej v njenih najbolj intimnih trenutkih od plovbe preko širnega morja do bodočih mož, njihovih prvih spolnih stikov, rojevanj, vsakdanjega boja za prostor pod soncem in na koncu pripravo na ponovno prisilno selitev.
Knjiga vredna branja.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 11 mar 2018, 18:43

http://www.bukla.si/upload/book_media/1 ... 70x260.jpg

Miha Potočnik: Indija (potovanje v potovanju)
Ne spomnim se več, v katerem časopisu, reviji ali mesečniku sem zasledila članek na temo razgibavanja in različnih vadb od avtorja Mihe Potočnika. Kar pritegnili so me besedni opisi jogijskih vaj, zato sem se »pozanimala pri stricu guglu«, če je Potočnik napisal še kaj več in presenečena ugotovila, da je tudi avtor knjige, ki je izšla pri (meni neznani) založbi VED. Sprva sem njegovo knjižno delo hotela uvrstiti pod rubriko avtorja, mlajšega od mene, pa sem se zaradi naslovnice odločila, da gre pod rubriko naslovnice zlate/bež barve (prosim, da me obvestite, če ne ustreza).
Knjiga Indija (potovanje v potovanju) je označena kot potopisni roman, ampak jaz bi ji raje rekla kar potopisni dnevnik, saj avtor zapisuje svoja razmišljanja, dojemanja in vtise s poti po Indiji. Doživljanja piše, da si olajša dušo, ko je jezen, utrujen, razočaran, se pogovarja sam s sabo, ko pa je zadovoljen, uživa v trenutku (in ga ne deli z bralcem). Prav nič nisem pogrešala faktografskih, zgodovinskih podatkov o njegovem potovanju. Pričakovala oziroma upala pa sem, da bo v knjigi bolj izpovedal vtise iz tečajev joge in meditacije, ki jih je obiskoval, zato sem se tudi potrudila, da sem prišla do knjige, čeprav v knjižnici, v katero sem včlanjena, nimajo nobenega izvoda.
Med branjem sem ves čas imela občutek, da Potočnik ni literat, ki piše roman, temveč preprost mlad popotnik in iskalec, ki piše dnevnik. V prvi vrsti zase, kar je tudi sam priznal tik pred izdajo knjige. Nikakor mi ni žal, da sem knjigo prebrala, spoštujem njegov pogum, da se je bralcem razgalil in nikakor naj ne ostane brez poguma, da bi napisal še kakšno knjigo za druge.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 22 mar 2018, 22:01

Amos Oz: Moj Mihael
Moj splošni vtis po prebranem romanu Moj Mihael je podoben tistemu prijetnemu občutku, ko zapuščaš Kinoteko, v katerem si si ogledal nekomercialni nekoliko art film iz preteklosti. Nobenega blaznega zapleta in razpleta, nobene naglice, temveč polno utrinkov vsakdanjega življenja, prizorov narave in prelivanja letnih časov, opažanj peščice bližnjih ljudi skozi oči nekoliko osamljene ženske.
V Hanino telo in predvsem v njene možgane se je preselil tudi pisatelj Amos Oz oziroma je lik Hane njemu »narekoval« potek romana (roman je pisan v prvi osebi ženskega spola). Zdi se mi, da se je takrat 26-letni izraelski pisatelj izkazal za več kot dobrega opazovalca ženske duše in njene vpetosti v zakonsko zvezo z Mihaelom. Njun odnos prikaže iskreno, seveda s Haninega stališča. Hana svojega moža vidi kot razumnega človeka, ki govori s samostalniki in glagoli, pridevnikov skoraj ne uporablja. To najbolje opazi, ko pokuka v njegov znanstveni svet geologa ali ko sinu jasno in seveda razumljivo razlaga različne pojave od mestnega javnega prometa v do vojnih spopadov na nemirnem Bližnjem Vzhodu. V tem racionalnem svetu se Hana začne počutiti osamljeno, zato se zateka v romantična opazovanja narave, vremena, v sanje in (kot da bi živela v potrošniški družb) v nenačrtovane nakupe oblek in gospodinjskih pripomočkov.
Menim, da je roman s svojim nevznemirljivim pripovednim lokom vsekakor vreden branja.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 29 mar 2018, 22:57

Velma Wallis: Ženici
To je roman, v katerem je zapisana aljaška legenda o preživetju v dolgih polarnih zimskih mesecih, ko je pokrajina ob reki Jukon prekrita s snegom in mrzlim zrakom. Legendo so si pripovedovali iz roda v rod, tudi babica Velma Wallis jo je pripovedovala svoji vnukinji, ki jo je na izposojenem računalniku postopoma spravila v pisno obliko. In to v takem jeziku, da se med vrsticami kar preseliš v toplo bivališče v polarni zimi in slišiš šepetanje staroselcev.
Legenda izhaja iz »zakona«, ki dovoljuje, da pleme, ki se pozimi seli v iskanju za hrano, izloči iz skupine starejše in onemogle, ki skupini ne morejo slediti s tempom in le odžirajo hrano. To se je zgodilo tudi starkama Čidzikjak in Sa. Ostali sta sami prepuščeni mrazu in brez hrane. Dejali sta si: Preden umreva – poskusiva, kaj še zmoreva. Na plano sta potegnili skoraj pozabljene veščine in znanja kot so zanetiti ogenj, postaviti pasti za živali, narediti zaloge hrane, sešiti oblačila in slediti vetru. Postali sta pravi tovarišici, zaupnici, no, da ne obnavljam vsebine, res je srčna legenda o preživetju, spoštljivosti in sočutju. Najbolj simpatičen mi je bil opis, ko je Sa naletela na rastišče brusnic.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 06 apr 2018, 11:11

Garth Stein: Umetnost dirkanja v dežju
Ne vem, kako sem lahko spregledala tole knjigo in je nisem prebrala že prej. Verjetno me ni pritegnil naslov, namreč nisem ljubiteljica dirkanja niti ne spremljam dirk formule 1. Kakorkoli že, na naslovnici je kuža, pravi zvesti pasji prijatelj, ki pripoveduje zgodbo svojega lastnika Dennya.
Enzo ni navaden vodljiv pasji štirinožec, temveč izobražen, sočuten in najbolj zvest prijatelj. »Izobrazil« se je s pomočjo televizijskih oddaj iz National Geographica in posnetkov avtomobilskih dirk, ki mu jih je predvajal lastnik. Enzo pa je hkrati izvrsten opazovalec dogodkov in ja, tudi razpoloženj ljudi, s katerimi ima opravka on sam in Denny. Kakšna škoda, da ne more govoriti v človeškem jeziku, ker bi morda lahko ljubeče spremenil razvoj tragičnih dogodkov, ki prizadenejo Dennyja in njegovo družino. Lahko bi pričal na sodišču in lastniku prihranil bridkosti. Lahko bi se zgodilo marsikaj drugače, ampak potem zgodba ne bi bila tako napeta in dramatična.
No, in Enzo je izdal tudi nekaj Dennyjevih skrivnosti uspešnega dirkanja z avtomobili. Mogoče bom celo »vrgla uč« na motodirke.
Vredno branja.

Manjula
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Opravljen celotni bralni izziv 2018
Prispevkov: 28
Pridružen/a: 05 feb 2018, 18:27

Re: Bralni izziv 2018 - Manjula

PrispevekNapisal/-a Manjula » 12 apr 2018, 20:32

Elena Ferrante: O novem priimku
Kar nekaj mesecev je minilo, odkar sem prebrala prvi del Neapeljske tetralogije Genialna prijateljica, zato sem najprej morala obuditi spomin po vseh imenih in družinskih priimkih, povezanih z glavnima junakinjama Lilo in Eleno. Seveda ni bilo težko.

Slog pripovedovanja Elene Ferrante je strašljivo iskren in mene je zelo prevzel že pri branju njene prve knjige Dnevi zavrženosti. Njen način izražanja me je hitro pogoltnil, hkrati pa mi vzbujal občutke šokantnosti. Bi si jaz drznila brez pomisleka tako iskreno in včasih nepremišljeno govoriti?

Lila in Elena, prijateljici iz otroštva, sta zdaj odraščajoči dekleti, Lila poročena z delikatesarjem, Elena nadaljuje svoje izobraževanje. Še vedno sta povezani oz. prežeti v intenzivno prijateljstvo, ki ga včasih zasenčita zavist, ljubosumje, molk in oddaljenost. Pa vendar sta prepleteni kot ovijalki. Lila, privlačna in naravno inteligentna, trmasta in drzna, Elena pa dekle z očali, pridna, delavna. Moja naklonjenost in razumevanje sta nekje šli k Eleni, nekje seveda tudi k Lili. Lila mi je včasih zbujala občutke jeze, npr. ko se je norčevala iz Elene in njenih prijateljev češ, da zgolj povzemajo in obnavljajo članke in teorije, ki so jih prebrali, če jih ne bi poznali, bi njihove glave bile prazne. Vznemirjal me je ljubezenski trikotnik, katerega začetek je Ferrantejeva postavila na otok Ischia, pa vendar, mar nima vsak človek pravice do strastne ljubezni, četudi za ceno materialnega udobja? Tudi sama sem se na nekem mestu vprašala, kakšna bi postala Lila, če bi ji bilo omogočeno nadaljevanje šolanja. Kaj bo z Eleno, sploh sodeč po zadnjem poglavju, ki ji na pot ponovno prinese nekoga iz otroštva? Škarje in platno so v rokah Ferrantejeve in upam, da kmalu dobimo nadaljevanje tudi v slovenščino.
V grobem se mi zdi, da je globoka želja obeh prijateljic izvleči se iz »blata«, v katerega ju je postavilo življenje, blata v smislu razredne pripadnosti, soseske, neposrečenega zakona. Ti kompleksni problemi dajejo dodano vrednost romanu, ki presega meje običajne romance za lahko noč.

V knjižnici so mi povedali, da je razkrita identiteta Elene Ferrante in njeno pravo ime (nisem pa še preverjala na internetu).


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron