Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Knjigi dam oceno:

1
0
Brez glasov
2
0
Brez glasov
3
2
18%
4
6
55%
5
3
27%
 
Skupaj glasov: 11

Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7377
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Ever » 17 jun 2012, 18:04

Beremo knjigo: Adorkable

Rok za oddajo komentarjev: 2. julija 2012

Avtor: Sarra Manning

Slika
Jeane Smith is seventeen and has turned her self-styled dorkiness into an art form, a lifestyle choice and a profitable website and consultancy business. She writes a style column for a Japanese teen magazine and came number seven in The Guardian's 30 People Under 30 Who Are Changing The World. And yet, in spite of the accolades, hundreds of Internet friendships and a cool boyfriend, she feels inexplicably lonely, a situation made infinitely worse when Michael Lee, the most mass-market, popular and predictably all-rounded boy at school tells Jeane of his suspicion that Jeane's boyfriend is secretly seeing his girlfriend. Michael and Jeane have NOTHING in common - she is cool and individual; he is the golden boy in an Abercrombie & Fitch T-shirt. So why can't she stop talking to him?
Seznam udeležencev: http://www.bralnica.com/izziv/Junij%202012.html

Veselo branje ;)
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."

Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7377
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Ever » 20 jun 2012, 21:18

Študirala sem al bi ji dala 4 al 5... pa sem potem primerjala z eno drugo njeno (You don't have to say you love me), ki je dobila 4, tak da ta mora met 5.

Meni je bla knjiga ful fun...res... na koncu sem se že vstrašla, da se bo spremenila...

Glede celotnega lifestyla in stylinga, ki ga piči pa bi tak rekla... mene ful ne bi motlo - jaz bi na osebo, ki tak zgleda, gledala enako... ok na začetku bi bla šokirana, itak... ampak ne bi sodla. Vem pa, da drugi ljudje bi. Ok, v HS si to lahko privoščiš, samo, če bi se kdaj s tem stylingom odločla it na faks, v teh časih, pa ji IMO ne bi šlo čez. Ok, mogoče v tujini - v Sloveniji 100% ne. Ampak potem bi prej rekla, da v USA, kot pa v Evropi... Ne vem no, se mi zdi, da smo še preveč zaprti in še vedno preveč ocenjujemo po zunanjosti in po tem kaj drugi govorijo in pravijo... eni s(m)o se naučili, da se to ne dela, drugi pa pač ne.

Ne vem, kaj ve mislite?

Pa s tem zdaj nočem izpast, kot da jo jaz kritiziram - ampak mislim, da bi je drugi ne bi resno jemali. Ne glede na to kak bi se izkazala v debati in znanju. Pač, moje izkušnje kažejo to.

Drugače pa mi je super junakinja in tudi Michael Lee je zakon... ovi jo je na začetku sovražo lol... meni je blo tak weird brat... kak se je zgražal nad njo itd... Ampak mi je blo ful sweet od njega vse, kak se je lahko v težkih časih na njega zanesla pa tudi na njegovo družino. Respect. Niso vsi taki.

To je mislim, da to.

Torej, ocena: 5
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."

Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7377
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Ever » 20 jun 2012, 21:26

Še ena stvar, ki mi je bila super duper všeč pa sem jo pozabila omejit je to, da je knjiga napisana iz dveh POV. Awesome. Take knjige mam itak najraje :)
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."

Uporabnikov avatar
FreakChiq
Shapeshifter
Prispevkov: 2276
Pridružen/a: 27 jun 2010, 22:53
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a FreakChiq » 21 jun 2012, 11:32

Tudi jaz sem mogla premišljevat kero oceno bi dala, s tem da sem se jaz odločala med 3 ali pa 4. But I settled for 3 (s plusom) ker me je motlo preveč stvari, sploh na začetku.

Jaz občudujem folk, ki si zna ustvarit svoj, čisto individualni stil. Pa ne kaj se samo cot in videza tiče, tudi celega lifestyla. Samo Jeane, boah, ona pa res ni bila občudovanja vredna. She was way too, and I mean WAY TOO, arrogant and bitchy for that. She thought she's the shit and I hated that about her. Po eni strani se je pritoževala kake ovce so njeni sošolci, da nimajo nobenega lastnega stila in bla bla blup. Po drugi strani pa se je sama obnašala čisto isto, samo pač da se ona ni odločla za mainstream ampak dorkness. Če ti ni ql, kaj je njej ql, potem te ali a) sploh upošteva nea ali pa b) vsili njeno mnenje. I mean, come on! Od nekoga, ki ne mara ovc in bi rad bil individualn, pričakujem, da se nea obnaša kot ignorantski asshole, ampak je odprt za/sprejema vse ljudi in stile enako. Te ko je rekla, da Barney brez nje ne bi bil nič, da ga je ona ustvarla...
Slika

Michael Lee mi je bil v primejravi z Jeane sicer bolj ok, samo tud on je mel big issues.
Prvih 100 strani res niti nje ne njega nisem marala kaj dosti in če bi se tak nadaljevalo, bi Adorklable max 2 zvezdici dobo od mene. Ampak hvala bogu sta se tokom zgodbe oba začela spreminjat oz. bolje rečeno, razumet sem začela, zakaj sta taka (čeprav Jaene arogantnosti ne oprostim, pa naj še ma taki dober razlog za to). Pa tud pol ko sta bla skupaj, sta drug drugega izboljšala. (Pozor, sledi recikliram stavek.) In če bi se tak nadaljevalo, bi komot dala 4 zvezdice ampak preveč krat sta oba padla nazaj v stare vode. Michael Lee se je je tik pred koncem še zmeraj sramoval in je reko da je grda in nevemkajševse. Jeane pa je do njega in njegovega stila še zmeraj bla polna predsodkov in še zmeraj je bla prepričana da je njen Adorkable lifestyle the one true way to live. Med branjem sem se dosti krat vprašala zakaj sta ta dva sploh skupaj. Zadeva je sicer mela happy end, which made me happy (well, duh :D ), but I didn't really feel their relationship.

Dobi pa Adorkable vlki plus od mene za Generation Y govor, pri katerem sem postala na 1x cela resna in res "prisluhnila" kaj je mela Jeane za povedat (in ja, pri kar nekaj stvareh sem se tudi popolnima strinjala z njo), in za sex. That last part sounds weird, I know, but lemme explain. Večina US avtorjev avoid sex like the plague in zato je blo prav osvežujoče enkrat za spremembo za brat taki normalni pristop do sexa. Dobro, mama 13-letnice bi to verjetno drugače vidla, but deal with it, parents, your child will have sex some day. A ni boljše da ga počasi začneš seznanjat s to temo, kot pa do 17. leta popolnoma ignoriraš besedo na s, potem pa ti froc pride pegnato domov?

Ocena: Slika

Oh, and FYI wick3tgirl (and every one else), there's no love triangle (or square) in this book. ;)
"Can nobody hear me? I've got a lot that's on my mind."

Uporabnikov avatar
Kris
Dhampir
Prispevkov: 840
Pridružen/a: 12 dec 2010, 22:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Kris » 21 jun 2012, 12:26

Začela bom z quoteom, ki je bil prva stavr ki sem ga prebrala v knjigi in se mi je zapisal tm nekam k se mi zapišejo taki stavki:

Never shield your oddness, but wear your oddness like a shield.

In prav ta quote mi je pomagal razumeti Jaene, ki je ena izmed najbol življenskih in realnih karakterjev YA knjig. Da bo glavna junakinja taka, sem že pričakovala, ker je to Sarrin stil in bi bila razočarana če bila kakorkoli drugačna. Prav zato sem imala tudi drugačen pristop do nje kot ga bo imela katera od vas. Ja je res da je bla prava pra**** na čase oz. kr večino časa, njena arogantnost in trma sta bla učas kr mal over the top! :roll: Ampak, mi je blo ravno to, da sem lahko enkat brala o punci ki ima shit of load problems in si ustvari s svojim izgledom zid, se skrije vanj ter nikomur nepusti blizu čeprav je vse kar si želi, da bi jo nekdo poznal takšno kot je. Da sem brala o punci, ki je izdelek naše generacije, generacije Y, z 1000 prijatli na FB in Twitterju a nobenega pravega. Takšno punco, ki jo zlomijo pokvarjena tuš vrata in ni bad ass shadowhunterka, pobijalka vampirjev, potomka vilincev ali dobra dušica ob kateri mi gnijejo zobje od vsega sladkorja ob branju knjige, sm čakala že kr neki časa. Priznam na momente mi je blo kr težko brat kaj vse je kvasla drugim in njene notranje boje, ampak lih to je povzročil da sm dihala in se jezila ob branju ter mogla umes nehat brat ker sm bla tok jezna nanjo. Knjiga me je preprosto potegnila vase. :rock:

Da bota z Lee-jem mela tako intense zvezo je blo jasn že takoj, vsa ta jeza kot je sama rekla je pač mogla nekam it. :behind: (SexTension pa take pa to) :lol:
Mogoče sm pogrešala to, da sta pravzaprav mela najbolše in najbol conecting pogovore prek twitterja in ne v realnosti, ampak mislm pa tudi, da je pisatlca tut zlo dobr izpostavla problem, da se današni otroc in ja, tudi mi neznamo več v živo pogovarjat in nm je dost laži bit mi prek ekrana in tipkovnice...kar je dost žlostno. :roll: Tako kot FreaqChick in en od razlogov zakaj je ocana taka, je to da sta preveč nadazovala proti koncu, nista si zaupala in še vedno si nista hotla priznat da imata čustva drug do drugega, kakršna koli messed up wtf stvar je že to bla med njima, ki jima je očitno dobr delavala in tut same 2 sta se spreminjala. Drugi razlog za oceno je bil pa, da se ona odloč da pa ni več dork...mislm? Ok ja, razumm, dost ji je blo, da more skoz ta ščit nost in use, tut sama mam kdaj dost tega "I am a tough woman, I don't need anyone" in bi se najraj zvila v kepo v lep kotk sobice pa bla tm par dni...sam nevem, mal me je razočaral način kako je pol to ona sprejla, da bo "navadna" in kr zapustila svet za katerga je rekla, da ji ej vse in da je tm res ona ona...pa pol da so jo mogl vsi bodrit in da je tako pametno dekle za kakršno sm jo mela po unm njen wow generaciji Y govoru :rock: :bowdown: :clap: mogu en tip prepričat, da naj bo to kar je samo naj tokrat do sebe spusti tudi druge in ne postavla okol sebe kačjega pastirja, to to mi pa ni blo kul! I expected a lot more of you Jeane! :guns: :lol:
in za sex. That last part sounds weird, I know, but lemme explain. Večina US avtorjev avoid sex like the plague in zato je blo prav osvežujoče enkrat za spremembo za brat taki normalni pristop do sexa. Dobro, mama 13-letnice bi to verjetno drugače vidla, but deal with it, parents, your child will have sex some day. A ni boljše da ga počasi začneš seznanjat s to temo, kot pa do 17. leta popolnoma ignoriraš besedo na s, potem pa ti froc pride pegnato domov?
Se nebi mogla bolj strinjat, ker let's face it, zdej majo že 13-letnice spolne odnose pa vse kar vejo o tem je iz filmov al pa kar jim tipo pove in pol nakonc mas teenage moms oddaje pa proteste prot splavu :roll:
Mislm, da manka takih knjig. Sploh pa način ki ga je uporabla Sarra ni neprimeren za 13-letnice, mislm da čist realno prikaže stvari oz. njuno sex life je blo eno najbol realnih kar sm jih brala v YA knjigah, brez brezveznih metafor in dvoumnih okraskov...pa še kaka mama ji bo hvaležna, da se reši tega pogovora in ji poturi to knjigo v roke...čeprov ja, nevem kak bom jz o tem razmišlala ko bom mela svojo 13 letnico polno Why, How, What... :lol:

Ok, tole ja zaenkat to, bomo pa najbrž zih še kej debatirale... :twisted:

Ocena: 4

P.S: Se strinjam z Ever, Slo. žal še ni pripravljena na nas :138:
"Books may well be the only true magic."

Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7377
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Ever » 21 jun 2012, 12:29

Ja, to glede sexa, se je meni tudi zdelo ful dobro... Dandanes že težko najdeš najstnike, ki so pri njunih letih nedolžni in prav je, da se te tematike loti... in lotla se je je ful dobro :)

Ja, Jeane je arogantna... mene je tudi malo zmotlo to, da je v bistvu vsiljevala svoj stil...ampak po eni strani ga pa ni... mislim, sej, če komu kaj ni pasalo, se pač ni z njimi ukvarjala... razen, če so bli butasti je pa to poudarla. Ker včasih res ne moreš bit tiho. Ok, jaz sem lahko tiho, samo pol doma komu povem :D (vem, to ni lepo...bi mogla bit bolj direktna, ampak če mi za osebo ni glih mar, pol pač nisem in ne povem direkt).

Je pa 100% težki karakter...ampak ravno to je čar dobrih zgodb...ker mamo že čisto too many zgodb z nedolžnimi, pridnimi dekleti, ki ne vem kaj... Jeane se mi je zdela ful realna oseba... zakompleksana, ampak resnična.

BTW FC, nisi dala gif od RP! :lol: :lol:
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."

Uporabnikov avatar
FreakChiq
Shapeshifter
Prispevkov: 2276
Pridružen/a: 27 jun 2010, 22:53
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a FreakChiq » 21 jun 2012, 12:58

BTW FC, nisi dala gif od RP! :lol: :lol:
Oh yes I did! 8-) Look at his oddly pretty face... :lol:

Well, that's true. Jeane je bila kljub arogantnosti oz. mogoče ravno zaradi nje en bolj realnih likov, ki sem jih zadne čase brala. Ravno zaradi realnih likov jaz zadne čase dosti rajše contemporary bukve berem kot pa fantasy/paranormal/dystopia/.... Ajde contemporary nea avtomatsko pomeni, da boš mel realne like not, ampak šansa je definitivno večja kot pa pri novejših fantasy knjigah. Samo na Storm in Sweet Evil se morem spomnit pa mi kr mine.
P.S: Se strinjam z Ever, Slo. žal še ni pripravljena na nas :138:
Pa čudno ne, kljub internetu in generaciji Y smo še zmeraj precej zadaj.
Se mi zdi da največ šanse za individualizem, in da ko te folk vidi si nea misli "what's wrong with her" ampak "wow, this looks like an interesting person," še maš zmeraj v UK/Londonu.
"Can nobody hear me? I've got a lot that's on my mind."

Uporabnikov avatar
CaffeineAddict
Siren
Prispevkov: 608
Pridružen/a: 25 jul 2010, 17:35

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a CaffeineAddict » 21 jun 2012, 16:21

kaj, k ste pa že vse povedal? :(

no, jaz dam 5 zaradi realnega sexa in awesomesauce govora o genraciji Y, pa zaradi realnih likov, pa zarad tega cause it made me lol, roll eyes, cry. vse dobesedno :D :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Uporabnikov avatar
Lenka
Fairy
Prispevkov: 418
Pridružen/a: 27 jun 2010, 20:17

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Lenka » 21 jun 2012, 21:20

pr men je šlo podobn kot pr freak mal gor in dol vse. začel se je čist neobetavno, ker mi je šla jeane z neko svojo kvazi superiornostjo (kok ste vsi neoriginalni pa butasti, jst sm pa božji dar zemlji) za znort na jetra in sm bla že skor na tem, da obupam. kaj sta mela z barnyem mi itak ni jasno. a ne morta bit prjatla, če že med enim navadnim lupčkom štejeta do ne vem kolkih slonov in vama je oh in sploh neprijetno? mislm, kaj je poanata takga fanta? al smo pač spet pr tem, da je treba na vsa dat nalepke?

potem ko so stvari z michelom zalaufale je blo velik bolj zabavno brat (jp, knjige iz obeh POV so tud men všeč).

in ko se je odločila ukinit adorkable je šlo pa spet navzdol. a dej no, a je blo treba narest obrat za 180?če ugotoviš, da neki ne laufa najprej minimalno spremeniš, a ne. ne pa da se slepiš kok lohk brez tega pa bla bla bl a. kt da ni blo jasno, da je bla njena "normalnost" sam začasna in čist fake. tko da me je potem čist minil, da bi sploh prebrala zadnjih par stvari.

dam oceno 4 predvsem zarad sredinskega dela

Uporabnikov avatar
Arya
Human
Prispevkov: 187
Pridružen/a: 10 jan 2011, 18:05

Re: Junij 2012 - Adorkable (Sarra Manning)

PrispevekNapisal/-a Arya » 22 jun 2012, 15:16

Meni je bla še kar ušeč. Najprej zato, ker Jeane ni spet neka shy teenager, tistih mam dost. U knjigah, ki sm jih nazadnje prebrala, šjore samo zardevajo za usako najmanš stvar, mi je že prov neumno. Pa seveda mi je blo ušeč da je bla independent, čeprou je bla na začetku too bitchy.
Michael Lee. u bistvu me je na začetku motilo, da potem ko ji je twittau jo je kar pozdravu naslednji dan. Dafaq? Lih on je bil tisti, ki je govoru, da ne bi nikol govor z njo, da niti noče je več videt... in potem se čudi ob njeni reakciji. :roll: Mi je pa ušeč njegov odnos s familijo, samo tisti del z njegovima sestrama mi je mal čudn (Mislem, res, kaj?) :shock:
Ful mi je doro kako je autorca opisala tiste taprve poljube. Ne vem, tko doro je izpadlo. :D
Sam na sredini knjige, ko je blo že use lepo in prou, sm malo dobila tist občutk, da se bo do konca knjige samo še vleklo. Ampak je ful dobro nardila naprej in konc mi je biu ušeč. Pač neko sporočilo, da smo kar smo in se nima smisla upirat. :thumbup:

OCENA: 4

Ps: Kako naj bi se pravilno izgovorilo Jeane? :) sm probala na veliko načinov, pa sm izbrala najprimernejšega :D :D
“There are two ways to live: you can live as if nothing is a miracle; you can live as if everything is a miracle.” ~Albert Einstein~


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron