Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a matty » 06 mar 2013, 10:54

THE LIGHTNING THIEF (Percy Jackson #1)
od Rick Riordan

Prva knjiga YA serije o grških bogovih v sedanjosti ter njihovih številnih otrocih, polbogovih, je dokaj soliden začetek serije, vendar je očitno za koga je knjiga napisana. Seveda me to ni zmotilo pri tem, da bi uživala v knjigi, a pomanjkljivosti, ki bi jih kot najstnica spregledala, so bile sedaj dokaj očitne. Knjiga si vseeno zasluži oceno 4 saj akcije in pošasti nikoli ne zmanjka.

Zmotilo pa me je kako polbogovi, ki jih spoznamo, ne marajo navadnih ljudi oz. jih njihova usoda ne gane. Edino Percy je vidno pretresen nad vsemi pošastmi, ki ogrožajo ljudi. Prav tako nisem bila navdušena nad tem, da so kul samo otroci z borilnimi veščinami, ter da polovico kampa, kjer se zbirajo polbogovi, v knjigi sploh ne spoznamo.

Najverjetneje bom prebrala tudi preostale knjige te serije.


Ocena:
Izziv: mesečni za 1 dodatno točko

Slika


NA BEGU {.} (Hrup in kaos #1)
od Patrick Ness

MANJŠI SPOILERJI V MNENJU
No, to knjigo sem začela brati pred kakšnim letom dni, če se ne motim, tokrat pa mi je uspelo, da jo dokončam. Knjiga se mi je neverjetno vlekla v prvih poglavjih, kriv pa je verjetno nenavaden slog tako originala kot slovenskega prevoda. Zgodba se vidno izboljša, ko sta otroka prilezla iz močvirja.

Todd, ki je glavni junak, mi je šel večino štorije pošteno na živce, vendar se z nekaj dejanji nekoliko odkupi za vse izruvane lase in obrabljene zobe proti koncu knjige. Avtor mi seveda more pokvariti veselje s tem, da sem se prebila do konca, z najbolj krutim cliffhangerjem kar sem jih kdaj imela možnost prebrati – verjemite, da sem videla rdeče. :aerger: :132: Kak lahko napišeš kaj takega?! Seriously, tak si ti zamišljaš konec zgodbe? Še več takih primerov in bom zasovražila trilogije. :118:

Vsekakor je težko brati knjigo, ko ti glavni junak ni všeč in se z njim nikakor ne moreš poistovetiti; mogoče je za to kriv slog pisanja, ki nam razkrije vse podrobnosti njegove psihe in misli, kar pomeni, da smo deležni tudi njegovih vse prej kot briljantnih zamisli in besednjaka. :roll: Ok, otrok je res odraščal v enem izmed najbolj okrutnih mest in v družbi samih iztirjenih moških (če izštejemo njegova dva skrbnika), vendar to še ne pomeni, da zaradi tega ne more več razmišljati s svojo glavo ali pa se naučiti brati. :stupid: Ja, res so mu lagali, vendar bi se do tega lahko že sam prej dokopal, ne pa da mu je to treba vbiti v glavo. Nič čudnega, da se mi je uboga žival – njegov pasji spremljevalec - zdel mnogo boljši karakter. :yawn:

Upam, da mu bo avtor podaril nekaj več sivih celic v naslednji knjigi. Vsekakor je fant že bliže polni odraslosti kakor prej, zato imam kar nekaj upanja, da bodo šle stvari na bolje. Vendar me še vedno skrbi kaj bo z njegovo pregovorno vročekrvnostjo. :problem:

Viola mi je bila mnogo bolj všeč, prav tako so mojo pozornost pritegnili odrasli, ki jih srečata na poti. Viola je pametna, iznajdljiva in prilagodljiva – kar večkrat se je zgodilo, da ju je njena hladnokrvnost rešila iz zagat; prav tako pa je pokazala veliko sočutja z drugimi bitji. Vsekakor je imela velik vpliv na Todda in njegovo počasno preobrazbo v bolj odraslo osebnost (čeprav še daleč od zaželenih lastnosti, ki jih odraslost implicira). :vso_cast:

Vsekakor je ideja hrupnega sveta, kjer nobene misli ne ostanejo prikrite, briljantna. Prav to me je pritegnilo h knjigi, vendar me je pogled skozi oči najstnika hitro postavil pod hladni tuš. Vsekakor sem bila navdušena nad opisi tega sveta in številnih zamisli s katerimi so ljudje poskušali ukrotiti ta problem – nekateri so izkoristili krizo, da so si pridobili moč, drugi so se naučili živeti v miru. Me že prav zanima kakšna so večja mesta in pa vesoljske ladje. To pomeni, da bom nadaljevanje prav zagotovo prebrala, že samo, da izvem kako se konča situacija zadnjega poglavja. :wall:

Kljub vsemu nerganju si knjiga zasluži 4 zvezdice. Gre za nekaj novega; za neizprosen pogled v samo intimo misli in družbe, za distopijo na novem nivoju. Junak ni po mojem okusu, ima več večjih karakternih napak, vendar je produkt svojega okolja, zato dajem avtorju še eno priložnost, da mi predstavi svojo vizijo in me prijetno preseneti.

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika


THE BOOK THIEF
od Markus Zusak

Ta knjiga me je emocionalno popolnoma izčrpala. Na eni strani nam pokaže najboljše v ljudeh, na drugi strani pa pogledamo v temno brezno najslabšega kar človek zmore storiti sočloveku. Četudi je knjiga postavljena v nacistično Nemčijo med drugo svetovno vojno, je to zgodba o človeštvu, o odraščanju. Pripovedovalec je Smrt, kar je po eni strani fascinantno, po drugi strani pa ni vredno omembe – lahko bi bil kdorkoli drug, mogoče sosed, sošolec, vsevedni pripovedovalec… Prav dobro vemo kakšne grozote so se dogajale zato pripoved smrti in občasna omemba širšega zgodovinskega dogajanja ni tako šokantna kakor si je avtor mogoče zamišljal, vendar nam omogoča primerjavo z življenjem na ulici poimenovani Himmel (nebesa).

Ta ulica postane prispodoba celotne Nemčije. Vidimo kam je vodila indoktrinacija ljudi, propaganda in strah, globoka revščina v Nemčiji po prvi svetovni vojni. Nekateri ljudje z veseljem sprejemajo nacistično doktrino, ki jim omogoča izboljšanje socialnega statusa in občutek večvrednosti, drugi pa se zavedajo, da s(m)o vsi samo ljudje, vendar morajo biti tiho ali pa se nesrečnim Judom pridružiti v taboriščih. Takšna je bila Nemčija – ko se je nacizem vzpel na oblast je bilo prepozno za proteste.

Kratke epizode nam omogočijo vpogled v svet deklice Liesel in njenih krušnih staršev. Revni kakor so kljub vsemu ne izgubijo človečnosti in sočutja z soljudmi. Še posebej oče Hans je zlata duša, ki pomaga travmatizirani deklici najti trdna tla pod nogami. Nikoli ne izgubi potrpljenja, ko se že ničkolikokrat zbudi sredi noči zaradi nočnih mor o njenem mrtvem bratcu, in ji pomaga naučiti se brati in pisati. Liesel po naključju postane mali tat knjig – te knjige pa ji pomagajo preživeti v tem čudnem času in postanejo tudi vez z njenimi soljudmi. V nekem pogledu je ta knjiga velika pripoved o nežni ljubezni med očetom in hčerko, o tihi moči in prikritem junaštvu. Nič manj pomembna pa ni njena vez z sosedovim fantom Rudijem – njune dogodivščine so spektakularno posrečene. Najprej mi ni bil všeč, potem pa mi je prirasel k srcu.

Jud Max je druga tragična oseba, ki se pojavi nekje proti sredini knjige, če se prav spomnim. No, pravzaprav so vse osebe v knjigi tragične, zato si pripravite robce za zaključek knjige. Max in Liesel imata zanimiv odnos – oba sta iztrgana iz svoje družine, oba imata nočne more, in oba potrebujeta nekoga. Max rabi otroško nedolžnost, da ga opominja na boljše čase, Liesel pa potrebuje prijatelja s katerim se lahko o vsem pogovarja, za kogar lahko skrbi. Njuno prijateljstvo je ena izmed lepših stvari te knjige in meni so se oči kar orosile, ko je Liesel prebirala kratke zgodbice, ki jih je Max skrbno zapisal in ilustriral zanjo. Njegova žalost in gnev se prelevita v lekcijo o prijateljstvu, ki premaga sovraštvo. Tukaj je tudi najbolj viden eksperimentalni del knjige – meni je bil všeč, drugim morda ne.

Nekatere bralce so motili nenavadni opisi neba kadar Smrt prenaša duše v onostranstvo. Meni so se zdeli opisi zanimivi, poučni – marsikaj lahko zvemo o Smrti na podlagi tega s čimer primerja dogodke in nebo v trenutkih, ko pobira nove žrtve vojne. Fascinirajo jo majhne stvari, nek otroški pogled na svet. Na opise so vezani močni spomini, konotacije na drugačne čase, na pretekla in sedanja čustva. Kar je mene osebno zelo zmotilo je bilo nenehno opominjanje Smrti, da se bo na koncu knjige zgodilo nekaj tragičnega… tega mi res ni treba izdati. Prav tako mi zaključna poglavja niso dala dovolj informacij o tem kaj se je zgodilo z Liesel, kaj je bilo z biološkimi otroci njenih krušnih staršev, kaj je z njenimi starši etc.

Prav tako mi niso bile všeč slovarske definicije besed v zadnjem delu knjige – motile so potek zgodbe in presekale čustveno ozračje, ki je bilo samo po sebi dovolj ekspresivno, da nismo potrebovali pojasnila o tem kaj osebe čutijo. A kljub temu knjigo priporočam v branje vsem, ki jih nekaj novih idej ne moti preveč. Vsekakor bodo Liesel, Hans, Rudy in Max ugrabili vaše srce.

Na začetku sem oboževala knjigo, a so me zadnja poglavja razočarala – zato 4 zvezdice.


Ocena:
Izziv: mesečni za 3 dodatne točke

Slika


DOKTRINA ŠOKA {.}
od Naomi Klein

To je odlična knjiga, ki te resnično postavi na trdna tla glede nekaterih manj prijetnih plati kapitalistične ekonomije, ameriškega imperializma in človeškega pohlepa. Že uvodni del knjige me je pretresel, da o grozodejstvih v Latinski Ameriki sploh ne začenjam. Avtorica se zelo potrudi stvari prikazati kar se da realno in brez olepšav ali napihovanja. Dejstva govorijo zase. In s pomočjo mnogih raziskovalcev in pomočnikov je nabrala res obsežen spisek nekoč tajnih dokumentov in osebnih pričevanj, potovala je po vsem svetu in v dolgih letih zbirala podatke o neobrzdanem kapitalizmu.

Knjigo priporočam vsem v branje že zaradi količine podatkov, ki jih boste izvedeli o Latinsko-ameriških diktaturah in dogodkov po padcu Berlinskega zidu. Tega nismo nikoli res obdelali v šolah, niti na faksu – bilo je nekaj namigov, a za generacije, ki so zrasle ali se rodile po razpadu Jugoslavije in nimajo neke želje po brskanju za podatki o davno minulih obdobjih verjetno ni pričakovati, da bodo/bomo vedele kaj vedo naši profesorji. Zato vam knjigo priporočam, za tiste, ki pa ste bolj vizualnega tipa in nimate toliko časa, obstaja tudi dokumentarni film. (Jaz si ga še moram ogledati tako da ne vem koliko materiala jim je uspelo stlačiti noter.)

Obsežnejše mnenje (v angleščini) najdete na mojem Goodreads profilu – Matty.


Ocena:
Izziv: MESEČNI ZA 2 TOČKI

Slika


―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Veronica Roth - DIVERGENT (Divergent #1)(Goodreads) *****
2. Veronica Roth - INSURGENT (Divergent #2)(Goodreads) *****
3. Madeleine Urban/Abigail Roux - CUT AND RUN (#1)(Goodreads) **
4. H.G.Wells - WAR OF WORLDS (Goodreads) ***
5. Rick Riordan - THE SEA OF MONSTERS (Percy Jackson #2)(Goodreads) *****
6. Rick Riordan - THE TITAN'S CURSE (Percy Jackson #3)(Goodreads) *****
7. Rick Riordan - THE BATTLE OF THE LABYRINTH (Percy Jackson #4)(Goodreads)
8. Rick Riordan - THE LAST OLYMPIAN (Percy Jackson #5)(Goodreads)
Nazadnje uredil/a matty dne 31 mar 2013, 14:16, skupaj urejeno 6 krat.
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Marinka » 07 mar 2013, 10:09

Destiny Ever-changing
od Tasha Ivey

Luštna knjiga, z predvidljivim koncem.
Zgodba je napisana dobro, ima dva pripovedovalca - kar je super, ker vidiš kako ona razmišlja o njemu, in on o njej. Zaplet tokrat ni bil takšen tipičen kot v večini takšnih knjig, je pa bil konec zato toliko bolj predvidljiv.
Pa tudi kdo je oče od njega, in velika ljubezen njene mame, sem kar hitro ugotovila, zato me konec ni presenetil. :angel2: Je pa fajn knjiga, za sprostitev.

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika

At First Sight
od Nicholas Sparks

Zelo zelo dobra knjiga! Sparks mi je itak eden izmed najljubših pisateljev, ki redko kdaj razočara.
Ta knjiga mogoče izstopa malo od njegovih, sodeč po koncu, ker res nisem pričakovala kaj takšnega (moram priznati, da sem sumila nekaj čisto drugega).
Mogoče bi res lahko dal kdaj srečen konec, ampak dobro - kot je že zapisal Sparks v knjigi: “The truth is, the world isn't easy for any of us. It never has been and it never will be.”

Pa še par citatov, ki so mi bili zelo všeč:
“Don't take my advice. Or anyone's advice. Trust yourself. For good or for bad, happy or unhappy, it's your life, and what you do with it has always been entirely up to you.”

“But now it's time for me to join her. It's time for sing us together.”

“What the younger generation didn't understand was that the grass was greenest where it's watered..”

“You're still alive. And that means you'll love and be loved...and in the end, nothing else really matters.”


Ocena:
Izziv: mesečni

Slika

Will Grayson, Will Grayson
od John Green, David Levithan

Okej, da je Green genij sem itak že prej vedela. Knjiga je itak pričakovano dobra, kar odraža super stil pisanja in tvorjenja zgodb J. Greena. Da je zgodba še boljša, sta dva karakterja in obema je ime Will Grayson.
Pripoved enega Willa opisuje J. Green, zgodbo drugega Willa pa pripoveduj David Levithan. Dva pisatelja v isti zgodbi? Mislim, da je to najbolj zanimivo v tej knjigi, saj sta z tem ustvarila občutek da sta oba dva Willa DEJANSKO drugi osebi - razlike v stilu pripovedi so neverjetne, kot sta tudi karakterja.
Zgodba pa je itak sama po sebi ful zanimiva :) prvič sem brala knjigo, v kateri je eden izmed glavnih karakterjev isto spolno usmerjen (večinoma so bili to stranski liki) in moram reči, da mi je bilo prav super prebrati nekaj "novega".


Ocena:
Izziv: mesečni

Slika

Falling into you
od Jasinda Wilde

Hm, sej ne vem kje naj začnem. Zanimiva zgodba! Res, da je bila že na nekaterih delih tako napačna, da sem jo mogla odložit, pa zadihat, ampak kaj češ - ljubezen se zgodi in ne izbira med kom, ter kdaj.
Malo je bila sicer žalostna, sploh začetek + konec, ampak mislim, da je dalo to knjigi piko na i. Usoda ne izbira.
“We understand each other, Nelly. We’ve both lost someone we love. We both have scars and regrets and anger. We can do this together.”
Ocena:
Izziv: mesečni

Slika
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Gayle Forman - JUST ONE DAY (Goodreads)
Nazadnje uredil/a Marinka dne 30 mar 2013, 19:55, skupaj urejeno 5 krat.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Lenka
Fairy
Prispevkov: 418
Pridružen/a: 27 jun 2010, 20:17

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Lenka » 09 mar 2013, 20:01

SPLINTERED
od A.G. HOWARD

Tolk kot se mi je pa ta knjiga vlekla, se mi pa že dolg ni. Prou zmešano vse. Dokler je bla še v tem svetu, je še šlo, ko je šla pa enkrat v Wonderland, pa skor nisem mogla več sledit. OK priznam, da nisem bla glih najbolj zbrana, ko sem brala. Joj pa ta trikotnik... disturbing.
Ma sploh ne vem kaj naj še napišem, res mi ni bla všeč.

edit: definitivno je problem tud to, da sem original alice prebrala verjetno še v osnovni šoli in se res ne spomnim vse skup nič.

Ocena:
Izziv: mesečni (za 1 dodatno točko)

Slika

KRIŽARJI IN SVET VZHODA
od GEORGES TATE

Privč v izzivu sem brala non fiction. Pa ajde, če sm že zgodovinarka bi pa na vsake tolk lahko tud kaj "resnega" prebrala.
Torej: križarske vojne. Gre za kratek pregled političnega dogajanja okoli križarskih vojn. Same vojne niso prav natančno opisane. Gre bolj za skupek taktičnih zamisli, tistih najbolj pomembnih bitk , vse ostalo je pa bolj politično. No pa saj niti nisem pričakovala kakšnih detajlov, glede na to, da ma lnjiga slabih 200 strani, tema pa je kar obsežna. Je pa lepo razdeljena na poglavja. Dober dodatek so pa tudi prevodi primarnih virov :thumbup:
Ne vem zakaj me omemba kanibalizma pri vojnah (dolgotrajnih obleganjih ipd) vsakič znova preseneti.

Pa še en citat by sv. Bernard (sveti my ass, ampak dobr, se ne bi zdej zapletala v upravičenost vojn v imenu vere): "Od smrti nevernika kristjan lahko užije le slavo, saj se bori Kristusu v čast." to u bistvu pove vse.
uuu pa še to: samostrel je bil 1139 prepovedan. razen za boj proti nevernikom :roll:


Ocena:
Izziv: mesečni (za 2 dodatni točki)

Slika


BIRTHMARKED
od CARAGH M. O'BRIEN

Po klimatskih spremembah (beri: apokalipsi) obstajata dva svetova, ki ju ločuje obzidje. v stilu srednjeveških mest. in ker se je razmoževanje znotraj obzidja izkazalo za ne najbolj pametno zadevo (majhen genetski bazen), mora vsaka babica izven obzidja posredovati prve tri otroke, ki se rodijo v posameznem mesecu, v Enclavo. huda zasnova zgodbe, ki se vse bolš razvija. Dokler se Gaia ne odloči it v enclavo se sicer ne dogaja nič pretresljivega, potem je pa kar lepo napeto ves čas. Lepo se pokaže kakšne probleme lahko povzroči preveliko poseganje v naravo.
Priporočam :thumbup:

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika


KRVAVI TEKAČ
od JAMES RIORDAN

Apartheit. Cela familja se odpravi gledat protest pred policijsko postajo. Sitacija gre hudo narobe, ko se zberejo tanki, letala in ko se policaji oborožijo do zob. Sicer miren nemnožičen protest prekinejo s streljanjem na množico, kosi vse pod sabo. Samova mama, sestra in oče so umorjeni, brata kasneje najde v bližnji cerkvi. En ni ranjen, drugemu amputirajo nogo. Z zdravim bratom sta izgnana v rezervat, kjer živita pri stricu. Oba delata v rudniku zlata, enem kot uradnik, drugi kot čistilec. Sam je nadarjen tekač. In ima v bistvu veliko srečo oz. se je odločil, da se bo proti rasizmu boril s tekom. Cilj je, da pride na olimpijske igre in tam belcem pokaže, kdo je boljši. Njegova brata pa se pridružita odporniškemu gibanju. Starejši je poslan v zapodr (različica golega otoka), drugi pa je ubit v enem od ponesrečenih napadov na "strateške cilje"
Zgodba se odvije srečno, kolkor se pač take zgodbe lahko odvijejo srečno. Apartheit pade, Sam gre na OI in tam celo zmaga.

Vsekakor priporočam. Zgodba je sicer fiktivna, ampak sloni na zgodovinskih dogodkih.

Ocena:
Izziv: mesečni (za 3 dodatne točke)

Slika

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Amanda Hocking - WAKE (Goodreads)

Uporabnikov avatar
FreakChiq
Shapeshifter
Prispevkov: 2276
Pridružen/a: 27 jun 2010, 22:53
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a FreakChiq » 10 mar 2013, 10:55

OBVESTILO
Pojavilo se je vprašanje, če za dve točki (torej knjige, ki imajo neko vezo z vojsko/vojaki) veljajo tudi supernatural zgodbe z vampirji in podobnim. Odgovor je žal ne. Ko smo izbrali to dodatno nalogo smo imeli v mislih "prave," človek vs. človek vojne in človeške vojake. Pa tudi prelahka izbira bi bila, saj pod to temo lahko šteješ vsako tretjo paranormalno knjigo.

Torej...
Paranormal - NO
Real life, historical fiction/fantasy, dystopian magari non-fiction knjige, ki imajo neko vezo z vojno/vojaki in ki nimajo kakšnega paranormalnega pridiha - YES
"Can nobody hear me? I've got a lot that's on my mind."

Uporabnikov avatar
FreakChiq
Shapeshifter
Prispevkov: 2276
Pridružen/a: 27 jun 2010, 22:53
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a FreakChiq » 10 mar 2013, 13:37

Splintered (Splintered #1)
od A.G. Howard

Heheh let's talk about 1 book - 2 completely different opinions.
Mene je knjiga potegnila vase takoj kak sem jo odprla. Všeč mi je blo, da je, naprem Alice in Zombieland od Gene Showalter, Splintered dejansko mela vezo z Carrolljevo zgodbo o Alici v čudežni deželi. Tak fajni twist je Howardova iz tega naredla. Res. Se pa sprinjam z Lenko. Ko je Al odšla v Wonderland, je zadeva vedno bolj confusing postala. Od začetka še je šlo fajn sledit in si predstavljat Wonderland -- ok, malo je tud Tim Burtonov film pri tem pomagal hehe. Samo bolj proti koncu je šlo, težje je blo. In jaz sem taka, kak enkrat dobim tisti "ha?" feeling, postanem nezbrana in padem ven iz zgodbe. Pa magari postane pol, ko re-readam neko sceno, spet (skoraj) vse jasno, je tisti moment izgubljen. In zaradi tega je tudi excitement ob branju malo pado. Pa še ena stvar je kvarla užitek -- a effin' love-triangle. Ugh.

Splintered bi komot lahko bil brez smotanega ljubezenskega trikotnika. Komot! Ampak ne, dandanes skoraj da ni paranormalne knjige, kjer glavna junakinja ne bi stala med dvema tipoma. I'm so tired of this. Še posebej kadar ne moreš razumet zakaj žensko vleče k drugemu, če je pa tisti za katerega ti "navijaš" PERFECT! Ah, Jeb <3 The tension between him and Al si skoraj da lahko z nožem rezal. I loved it!

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 1 dodatno točko)

Slika
After Math
od Denise Grover Swank

To knjigo sem odprla z namenom, da samo nahitro prečekiram, če je za kaj; če bo šla na mojo to-read listo, ali jo lahko zbrišem s kompa. Jap, that was the plan... A kaj, naslednjič, ko sem se zavedala, sem bila že pri 50%. :lol: Kaj mi je te pol drugega preostalo, kot da do konca preberem? Hehe. Pa sem mela čisto druge plane, ne. Pač ne morem bek od NA. *slaps herself on the hand* Najbolj zanimivo pa je, da knjiga sploh ni bla taaak dobra.

Ok, let me explain. The writing flows so smoothly, da nea moreš drugače kot not past in se na enkrat znajt na polovici knjige. Ženska zna pisat. Samo zgodba na sploh... Se ni bla slaba (zato tudi ocena 3 s plusom), noben lik me ni annoyal, pa tudi matrala se nisem, da bi do konca prišla. I did enjoy it. It's just that...malo preveč melodramatično je blo vse skupaj za moj okus. Ona je bla broken. On je bil broken. In konstantno bit deležn depresivnih monogolov in besed kot "I will fuck this up. I always fuck up everything" ti počasi ampak zagotovo zagreni prebrano. Všeč mi je blo, da smo bli deležni njunega "razvijanja" -- od neznancev do "he is the one I tutor" do prijateljev in na koncu tudi do something more. Samo sta se pa IMO preveč dolgo zadržala v friend zone. Sploh ker ni blo skoraj nobenega konretnega flirtanja in sexy banterja med njima. Sexy time je nasploh bil bolj tak mlačn if I'm honest. My libido stayed calm skozi celo knjigo hehe. Pa tudi Tucker Price... Bil je res sweet pa vse, samo v opisu piše nekaj o bad boyu in womenizeru, ne? Tega v knjigi ni nikjer za brat/čutit.

After Math je povprečna NA knjiga, ki te potegne not in ne izpusti vse do zadnje strani, ampak na koncu, ko se vprašaš, če se še boš čez mesec dni spomno likov in zgobe, je odgovor žal ne. Vsaj pri meni no. Bi pa knjigo vseeno priporočala vsem Colleen Hoover fanom. :)

Ocena: (with a plus)
Izziv: Mesečni

Slika
Tomorrow, When the War Began (Tomorrow #1)
od John Marsden

Po tolko NA in YA romantičnih knjigah, ki sem jih zadnje čase brala, prav paše malo menjat romantiko za akcijo. (Čeprav vem, da ta pavza ne bo dolga hehe.) Sicer tudi v tej knjigi brez romantike itak da ni šlo, ampak igra stransko vlogo. Zraven vsega pa še sucksa big time, tak da sn jo kr lepo ignorirala. :)

Dolgo sem premlevala katero knjigo na temo vojna/vojaki naj grem brat. Pol sem se pa spomnila, da sem ne dolgo nazaj gledala Red Dawn (kr neki je ta film btw), ki me je spominjal na film Tomorrow, When the War Began, katerega sem gledala že ziher kaki dve leti nazaj, pa še to ne celega. In ker sem vedla, da je ta film bil posnet po knjigi sem si rekla: "why the hell not" in šla brat. Knjiga govori o sedmih frendih, ki se odločijo, da grejo kampirat nekam bogu za hrbet. In v teh petih dneh, ko so bli odrezani od sveta in se meli fajn, so njihov kraj zasegli vojaki. Prva polovica knjige je bla res awesome. Prav scary si je blo predstavljat kaki bad mora bit, če prideš domov, pa ni nikjer nobenga. Elektrike ni. Telefoni ne delajo. Živina je poginla. Ti pa nimaš pojma kaj dogaja. Pol, ko jim nič ni drugega preostalo, kot da sprejmejo dejstvo, da so jih napadli, pol so se pa začeli pravi intense momenti. Bežat in skrivat so se mogli pred vojaki. Streljali so na njih. S helikopterjem so jih iskali. Vidli so, kak je letalo spusto raketo v bajto, v kateri so se oni nahajali pred 5min. Celo rescue mission so meli, ker so enega od njih ustrelili sredi mesta, kjer je vojakov največ mrgolelo. V glavnem, prva polovica je bla res top! :thumbup:

Pol se pa je zgodla druga polovica, ki je znižala moj excitement. Dogajanje se je umirlo. Preveč na dolgo in široko je IMO bilo opisano njihovo ustvarjanje novega bivališča in navajanje na situacijo v kateri so zdaj. Pa še zgodba se v drugi polovici bolj intenzivno romanci posveti in ta je, kot sem že omenla, mucho sucksala. Noben lik ni mel neke romantične kemije med sabo. Tak posiležno sta prišli obe ljubezenski zgodbi naprej. Zraven tega sem se pa počasi začela tudi spominjat določene scene iz filma in to tud pripomoglo k temu, da mi je bil drugi del boring. Konča se pa tudi tak, ne, da si skoraj že prisiljen it drugi del brat, tudi če knjige sploh nisi maral. :)

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 2 dodatni točki)

Slika
To Kill a Mockingbird
od Harper Lee

Odkar sem začela brat for fun sem mela namen it prečekirat eno od knjig, ki jih imajo na US šolah za domače branje. Hotla sem videt, če res pretežno vse knjige za domače branje sucksajo, ali je zgolj naš šolski sistem za moje čase (dunno kaj se zdaj bere) določil bedne knjige. In ker včasih rabim mali push, da se lotim česa, je ta izziv prišo ravno prav. I'm not gonna lie, iz romantičnih in paranormalnih knjig prešaltat na klasiko, ki se dogaja v času, ko se ti je babica rodila, ni blo tak na easy. Sem rabla malo preden sem se navadla. Sploh na jezik. Samo ko sem pa čez čas padla enkrat noter, pa ni blo nobenega problema tud not ostat. Kar se pa je zelo redko kdaj zgodilo pri knjigah, ki sem jih mogla brat v OS in SS. Zdaj sicer deloma razumem zakaj ta knjiga ni prišla na naš seznam obveznega branja (črnci le niso del naše zgodovine), samo iz zgodbe se da dosti več ven potegnit. Ni samo diskriminacija črncev point te novele.

Zgodbo pripoveduje Scout Finch, hčerka Atticusa Fincha, odvetnika, ki zastopa Toma Robinsona, črnca, kateri je obdolžen posilstva 19-letne belke. And let me tell you, Scout was such a delight to read! Gledat na vse (tudi resne teme kot je rasizem) skozi njene nedolžne oči je bilo funny, a hkrati tudi eye-opening. Dosti krat sem se vprašala, zakaj moramo odrasli to nedolžnost zgubit. Pa tudi Atticus si je zaslužil vse father of the year nagrade, ki obstajajo. Na tak način kot je on učil njegova otroka, pa tudi kak je gledal na svet -- I was in awe.

This case, Tom Robinson’s case, is something that goes to the essence of a man’s conscience—Scout, I couldn’t go to church and worship God if I didn’t try to help that man.”
“Atticus, you must be wrong…”
“How’s that?”
“Well, most folks seem to think they’re right and you’re wrong…”
“They’re certainly entitled to think that, and they’re entitled to full respect for their opinions,” said Atticus, “but before I can live with other folks I’ve got to live with myself. The one thing that doesn’t abide by majority rule is a person’s conscience."


"... some Negroes lie, some Negroes are immoral, some Negro men are not to be trusted around women— black or white. But this is a truth that applies to the human race and to no particular race of men. There is not a person in this courtroom who has never told a lie, who has never done an immoral thing, and there is no man living who has never looked upon a woman without desire.”

“Everybody’s gotta learn, nobody’s born knowin‘."

"I think there’s just one kind of folks. Folks.”

"Until I feared I would lose it, I never loved to read. One does not love breathing."


:016:
In to je samo par citatov, ki sem jih highlightala.
Zelo dobra knjiga, katera mi bo kr nekaj časa ostala v spominu. Priporočam.

Ocena: (with a big plus)
Izziv: Mesečni (za 3 dodatne točke)

Slika


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Diane Alberts - FAKING IT (Goodreads) ★★★
2. J. Lynn - WAIT FOR YOU (Goodreads) ★★
"Can nobody hear me? I've got a lot that's on my mind."

Uporabnikov avatar
Irina
Elf
Prispevkov: 75
Pridružen/a: 05 avg 2012, 19:53

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Irina » 10 mar 2013, 13:47

Insurgent
od Veronica Roth

Insurgent sem prebrala kar nekaj časa po Divergent, kar mi je na čase oteževalo branje. Na vsake toliko sem se spomnila, kaj se je zgodilo na koncu Divergent, drugače pa ni bilo neznosno brati.
Kar me je v tej knjigi najbolj motilo, je romanca med glavnima junakoma, Tris in Tobiasom. Kako to, da nista na področju zaupanja čisto nič napredovala, mi ni jasno. Tobias je imel skrivnosti pred njo, sploh ji ni ničesar povedal, ona pa je tudi stalno delala za njegovim hrbtom. Čeprav je večino skrivnosti obdržala zase ravno zato, ker ji ni nič povedal.
Da ne omenjam tega, kako je Tris nazadovala kar se tiče samozavesti. Vem, nepredstavljivo je, kako je, ko ti umrejo starši, vsaj meni in razumem, da je bila depresivna in sploh ni imela časa, da bi prebolela. Vendar da je skoraj zapravila vse, da so se njeni starši skoraj za nič žrtvovali...
Kar je Tris oproščeno, saj je res šla skozi ogromno v Divergent. Tobiasu žal ne morem oprostiti ničesar. Kako se je spremenil - stalno jo je nadiral in ji ni verjel, sploh ni hotel slišati njenega mnenja, ko je kar naenkrat sprejel svojo mamo. Kako zaboga ji je tako hitro odpustil? In ji želel pomagati oz. želel njeno pomoč? Stalno je bil raztresen, čisto drugačen, kot v prvi knjigi. Res mi je žal, da je popolnoma druga oseba in upam, da se v tretji knjigi zgodi preobrat.

Kar je sicer reševalo to knjigo so ostale stvari, torej kri in smrt. Tega je bilo ogromno. Lahko rečem samo, da je umrlo veliko več 'pomembnih' ljudi, če lahko tako rečem, kot jih umre v kakšnih drugih knjigah. Ponavadi skoraj vsi preživijo, mogoče umre eden ali pa dva. Prav zato me je to navdušilo, ker ni tako, kot v večini knjig in je s tem tudi bolj resnično.
Menim, da je bolj pomembno, ali mi je bilo všeč klanje kot pa neka romanca med Tris in Tobiasom, zato ocena ne more biti slaba, je pa res, da pričakujem veliko več v naslednji knjigi. Namreč, jaz ne ocenjujem strogo, ker mi knjige nasplošno prinašajo srečo in veselje in ker sem ob knjigi večino časa uživala, je pač ne morem oceniti slabo.


Ocena:
Izziv: Mesečni (za 1 dodatno točko)

Slika
My Favorite Mistake
od Chelsea M. Cameron

Položaj, v katerem se znajdeta Taylor in Hunter je nekaj novega. Namreč, stanovati morata skupaj in to v isti sobi. Poleg tega pa se oba noro privlačita. Čeprav to privlačnost Taylor na začetku zavrača.
Hunter se mi je zdel prav zanimiv, imel je namazan jezik, vendar se je proti koncu tudi malo omilil. Taylor je trmasto dekle, ki se Hunterju sprva sploh ni želela predati, kar ji štejem v plus. Hunter je velikokrat izpadel kar ukazovalen, vendar po mojem mnenju do neke dobre meje. Ni bil preveč ukazovalen ali agresiven.
Včasih sta se mi sicer zdela malo otročja, sploh Taylor je imela take komentarje, kot npr. če je gej, ker zna izbrati dobre obleke ženski.
Kaj?
In tisto s prstanom je bilo mogoče malo čudno. Nisem bila ravno navdušena nad to idejo.
Pa vzdevek Missy mi tudi ni bil všeč.

Me pa ne moti da ji je pomagal skozi njeno preteklost in ona njemu.


Ocena:
Izziv: Mesečni

Slika
Unbroken
od Melody Grace

Unbroken govori o Juliet in Emersonu, ki imata za seboj kar burno preteklost. Vse do konca ni točno jasno, zakaj je Juliet Emerson odrinil od sebe in jo prizadel, hkrati pa ji je zameril. Nekako me vse skupaj ni ravno prepričalo. Razumem, zakaj jo je prizadel, zakaj jo je odrinil stran. Ampak vseeno, kako se je, ko jo je vnovič videl, igral z njenimi čustvi... To me je precej razbesnilo. Če jo že želi obvarovati, naj se ne igra z njo.
Lacey je bila opisana kot odlična prijateljica. Opisana, ne pa prikazana. Juliet je trdila, da ji je prav Lacey pomagala skozi bolečino ob izgubi Emersona. Ampak ha, za kako dobro prijateljico se izkaže Lacey v nadaljevanju, ko Juliet zvleče na zabavo, kjer ve da bo tudi Emerson in ve, kako je Juliet trpela in trpi še vedno. Tam se napije in pusti Juliet, da gre sama domov. Kasneje pa se dere nanjo, kako je lahko skoraj spala z Emersonom.

Stil pisanja se mi je zdel v redu, motilo me je samo to, da je namesto 'okay' pisala avtorica 'OK'. To se meni sliši čudno, sem pa že zasledila to v nekaterih knjigah. In pa čisto preveč klicajev! Neprestano se mi je zdelo, da se ljudje derejo! Še posebej Juliet!

Kakorkoli, med Emersonom in Jules sem čutila močno privlačnost, zaradi česar sem z lahkoto prebrala knjigo v enem dnevu. Ni nepotrebnih dogodkov in zavlačevanj, zato je vse skupaj toliko bolj zanimivo.


Ocena:
Izziv: Mesečni

Slika


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――

1. J.R. Ward - Lover Mine (Goodreads) ★★★★
2. V. Vervain - To Wed The Fae Prince (Goodreads) ★★
I found my family in a book.

Love is not the absence of logic
but logic examined and recalculated
heated and curved to fit
inside the contours of the heart

Uporabnikov avatar
Beya_
Human
Prispevkov: 102
Pridružen/a: 27 nov 2012, 17:43
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Beya_ » 10 mar 2013, 18:53

RECKLESS (Thoughtless #3)
od S.C. Stephens

Po 5-ih dnevih sem končno prebrala knjigo! Pisateljica je na lep način zaključila celotno serijo; res, boljšega konca si ne bi mogla izbrat.

Od začetka mi je Kiera kaj hitro stopila na živce; mislila sem, da bo zopet celotna knjiga o ''vse se vrti okrog mene'' sranju, kot se je do sedaj v obeh predhodnih knjigah. Ampak, Reckless je bil pozitivno presenečenje. Glede na naslov sem bila malo v dvomih, kajti sem mislila, da bo žalostni konec. Ampak OK, sem zadovoljna tudi s tem :)

Prvo kot prvo moram omenit razvijanje likov skozi zgodbo. Pisateljica res v točno pravi meri razvija zaupanje in prijateljstvo med Kellanom in Kiero. V knjigi Effortless se je Kiera razvila v smeri odločnosti, ampak Reckless je pravi primer zaupanja. In najbolj sem to zaupanje začutila pri snemanju videospota. Kiera je bila na lep način predstavljena kot oseba, ki je v zvezi in kako težko je biti popolnoma nepristranski, da zaupaš partnerju brez kančka dvoma in kako se je dejansko potrebno potruditi v zvezi. Pričakovala sem jokanje in dramo s strani Kiere, ampak tu se je videla njena odraslost in zrelost. Totalno navdušena! Presenetila me je tudi pri njeni odločnosti glede kariere Kellana: niti enkrat ni bila sebična in ga je res vedno podpirala v njegovih odločitvah; včasih ga celo prepričala v določene, čeprav sam Kellan ni bil prepričan. Drugo kot drugo, presenečena sem bila nad Griffinom. Čeprav sem oboževala njegovo naughty stran, sem na koncu vesela, da je prevzel odgovornost in postal odrasel, pri tem pa ne izgubil to njegovo ''čarobnost''. :eyebrows: Seveda pa me je navdušil tudi Kellan. Prizor po snemanju videospota - v kopalnici, prizor na pokopališču in njegova poročna zaobljuba ... Trije heartbreaking momenti! Vse sem prebrala najmanj trikrat ... in ja ... vsakokrat so se mi orosile oči :oops:

Hja, ko pomislim, da je konec serije, sem kar malo ... v bedu. Ko sedaj pogledam celotno zgodbo mi niti malo žal, da sem jo prebrala. Z knjigami sem se smejala, jokala, bila živčna ... In bo res težko najti knjigo ali serijo, ki bo seriji Thoughtless segala do kolen. :108:

Najlepši quote [poleg Kellanove in Kierine zaobljube]:
Passion, friendship, love, loyalty, trust... if you found the right person... you really could have it all.


Ocena:
Izziv: MESEČNI

Slika

****

SEDUCTION AND SNACKS (Chocolate Lovers #1)
od Tara Sivec

Seduction and snacks je ena izmed najbolj smešnih knjig, kar sem jih prebrala! Res mi je žal, da je nisem že prej! :) Najbolj smešen mi je bil njun sin, ker sem se res konkretno nasmejala zraven! In opozorilo za naprej: ne tega brat na javnih mestih, ker vas bodo zaradi smejanja vsi okrog gledali, kot da ste z lune padli!
Pisateljica opisuje na res noro humoren način, sex scene so nabite z energijo in poželjenjem ... CRAZY! Še zdaj mi ni jasno, kako je možno to skupaj spravit in da pri tem nastane taka awesome knjiga? :vso_cast:
In čeprav sem po eni strani oboževala dejstvo, da ni prevelike drame, mi je pa po drugi strani manjkal nek zaplet. Preveč popolno je vse skupaj potekalo. Pa tudi na čase je bilo velikooooo preveč humorja; but ... I don't care :D

Najbolj smešen quote:
I had been out of the game for too long. I couldn't even get drunk and flirt anymore. I could however, get drunk and look like a stroke victim.


Ocena:
Izziv: MESEČNI

Slika

Uporabnikov avatar
Marjetica
Human
Prispevkov: 131
Pridružen/a: 01 jan 2011, 11:40
Kraj: Obala
Kontakt:

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Marjetica » 19 mar 2013, 15:57

Etiquette & Espionage (Finishing School #1)
od Gail Carriger

BREZ SPOILERJEV! Etiquette & Espionage je prva knjiga v novi seriji Gail Carriger. Pisateljica je ena izmed mojih najljubših, navdušila me je s prvo knjigo serije Parasol Protectorate, to je Soulless. Serija Finishing School je namenjena malo mlajšim bralcem (je YA), vendar mi je bila vseeno zelo všeč. Zgodba se dogaja konec 19.stoletja in je steampunk, kar pomeni da je svet malce drugačen - čudovite obleke, služabniki so roboti, šola potuje po zraku in jo poganja para.. s tem dodatkom, da vampirji in volkodlaki niso nič nenavadni, ampak so del družbe.
Glavna junakinja je 14-letna Sophronia, ki se ne obnaša prav nič kot mala dama, ampak raje pleza po drevesih in razstavlja robote. Ko njeni mami prekipi, jo vpiše v šolo, v kateri jo bodo naučili pravilnega obnašanja. Ta šola pa ni samo to, ampak se ukvarja tudi z drugimi posli, ki Sophroniini mami ne bi bili nič kaj všeč..
Sama zgodba bi rekla da ni tako razburljiva, vendar mislim da poudarek pač ni na tem. Jaz sem uživala v tem namišljenem svetu, Sophronia je dekle, ki se jo takoj vzljubi. Romance ni kaj dosti, vendar so neki zametki in upam da se bo kaj zapletlo v naslednjih knjigah.
Spet me je navdušil stil pisanja Gail Carriger, ki je humoren, sarkastičen. Je tudi kar težek, ogromno je starih angleških besed, vendar mi jih je Kindle kar pridno prevajal.. se pa da pomen razumeti iz konteksta.
Love it!

Ocena:
Izziv: Mesečni

SlikaInsurgent (Divergent #2)
od Veronica Roth

MANJŠI SPOILERJI! Zgleda da spadam med manjšino, saj me prva knjiga serije Divergent ni tako navdušila (dala sem ji 4 zvezdice, kar je še vedno zelo dobro). Nekatere stvari se mi pri tej seriji zgleda pač ne skladajo. Družbeni sistem je seveda izmišljen, ampak mi nekako ni verjeten in logičen..težko to opišem.
Druga knjiga se začne takoj po koncu prve in sem bila cela zmedena, saj sem prvo prebrala že nekaj časa nazaj, vendar je Veronica Roth na njenem blogu objavila nek "plonk listek", tako da ko sem to izvedela potem ni bilo hudega.
Glavni problem te knjige sta mi bila Tris in Four.. On mi je začel grozno presedati, sploh ne vem od kje se je vzel ta zateženi tip?! V prvi knjigi mi je bil zelo všeč, tu pa ga sploh nisem prepoznala. Tris je imela velike težave s svojo krivdo, potem ko je v prvi knjigi ustrelila svojega prijatelja. Eden glavnih problemov v prvi knjigi mi je bil, da svojega sovražnika je ustrelila v nogo (kako tipično), a svojega prijatelja je morala ustrelit v glavo..no sem bila kar vesela, da je v tej knjigi to razjasnila, namreč da je Willa v paniki ustrelila v glavo, ne zato ker je to nameravala.
Tris mi je šla na živce s svojim obnašanjem, saj se je ves čas metala v nevarnosti. To zame ni pogum, bila je reckless. Tudi ko se je kao "žrtvovala" da se drugim divergentom ne bi bilo treba, to ni bilo selfless - mar jih ni s tem samo spravila v nevarnost, ko je sovražnikom omogočila da jo preučijo in iznajdejo serum? In seveda ni mislila, da potem ko jo oni preučijo in jo ubijejo, bodo vse ostale pustili pri miru? Ne vem, ona naj bi bila tudi zelo pametna (naj bi bila tudi kao za Erudite), a včasih je delovala res nespametno. Včasih se je zdelo, da kadar je selfless, potem ni pogumna in ni pametna, torej vse ostale lastnosti kar "izklopi".. to ne more tako delovati.
Ne vem, mene ta serija precej zmede in mi da dosti za razmišljat (zgleda da jaz bi bla za Erudite :lol: ). Neke stvari so mi precej nelogične in nekatere stvari so mi bile ful prisiljene (npr. prepiri med Tris in Fourom). Da ne bo nejasnosti, sama zgodba in ideja mi je zeloo všeč, ampak se mi zdi da Veronica Roth dela take napake, ki se jih težko spregleda in ki bi se jim zelo preprosto izognila. In konec knjige me pravzaprav ni presenetil, sem pričakovala da bo nekaj takega. Se bom veselila naslednje knjige in držala pesti, da bo bolj dodelana.

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 1 dodatno točko)

SlikaThe Almond Tree
od Michelle Cohen Corasanti

BREZ SPOILERJEV. To knjigo sem dobila preko Goodreads First Reads giveaway in sem jo nameravala prebrati v bližnji prihodnosti, zdaj ko smo imeli za izziv vojno in vojake pa sem jo dejansko tudi prebrala in mi ni žal.
Zgodba se začne v letu 1955 in traja do leta 2009. Glavni junak je Ichmad Hamid, arabski fant, ki z družino živi v vasici v Palestini, ki pa je podvržena milosti in nemilosti Izraelcev. Ichmad je zelo nadarjen fant in s svojim bistrim umom najde način, kako premagati revščino.. Zgodba je kar težka, saj je ogromno nasilja, krivice, predsodkov in razisma. Jaz sem bila 3/4 knjige jezna ali pa sem se jokala. Je pa bilo tudi kar nekaj veselih trenutkov. Zelo težko mi je bilo, ker ta tema ni samo del preteklosti, ampak je vojna med Palestinci in Izraelci še zelo aktualna. Gaza je še vedno zaprta pred ostalim svetom in tam se dogaja grozna revščina..kot pravi ta knjiga, tam so idealni pogoji, da ljudje postanejo teroristi - odvzeli so jim svobodo, upanje, prihodnost. Res težka tema in težka knjiga, vendar je bilo vredno. Take knjige te spremenijo, ti odprejo oči.

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 2 dodatni točki)

SlikaTo Kill a Mockingbird
od Harper Lee

BREZ SPOILERJEV. Zgodba, ki je v Ameriki klasika in obvezno šolsko branje, pri nas pa se mi zdi da niti ni toliko znana.. Ubiti slavca je slovenski prevod, kar sem izvedela šele pred kratkim. Dogaja se leta 1935 na jugu Amerike in govori o rasni diskriminaciji. Zgodba se dogaja skozi oči mladega dekleta Scout (mislim da ima 8 ali 9 let), ki živi s svojim očetom, bratom in služkinjo. Njen oče je odvetnik, ki prevzame primer, ki s seboj prinese mnogo neprijetnosti. Njegov klient je namreč temnopolti mladi moški, na drugi strani pa je belopolta ženska in zdi se, da je primer že rešen, ko samo pogledaš barvo njune kože.. Tako se mora Scout soočiti z žaljivkami, saj se vsi usmerijo proti njeni družini in njenemu očetu, ker bo zagovarjal "črnca".
Zgodba je tudi polna inspiracijskih misli, saj je Scoutin oče res lahko vzor vsem očetom..njuna otroka uči, kako naj gledata na svet in na ljudi. Res zelo lepo. Scout še ne razume dobro kako deluje svet v katerem odrašča in najbolj sem si zapomnila, ko reče: "I think there's just one kind of folks. Folks."
Priporočam vsem, da si jo preberejo.

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 3 dodatne točke)
Slika


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Richelle Mead - THE INDIGO SPELL (Goodreads)
2. Gail Carriger - CHANGELESS (Goodreads)
Nazadnje uredil/a Marjetica dne 30 mar 2013, 10:30, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 22 mar 2013, 10:59

PLAY WITH ME
od Piper Shelly

Knjigo sem vzela v roke zaradi mesečnega izziva, ko sem iskala neko "zeleno knjigo" in mi je bila ta všeč, ker je tako poletna. Poleg tega mi je bil všeč opis, sploh na primer "...the morning after the selection party she wakes up in the worst place possible—in the arms of the captain of the soccer team.". Moja domišljija je že delala s polno paro, sploh, ko sem na GR vidla, da jo je nekaj uporabnikov označlo kot NA. Ampak...

Sem bila razočarana. To ni noben NA, to je čisto nedolžna mladinska knjigica. Saj ne rečem, da je slaba, ampak sooooo not what I wanted :zvizgac: . Zgodba je, ne vem, po glavi mi grejo besede kot simpatična, luštna, pozitivna. Pač, spravi te v dobro voljo na kakšen depresiven deževen dan. Ampak je bolj za najstnike, če jo bi brala konec osnovne šole ali začetek srednje bi mi bila zagotovo bolj všeč. Tak pa sem dobila malo nostalgije, da bi bila spet "mlada" - saj veste, tiste prve ljubezni in ko ti ni treba skrbeti o ničemer drugem, razen o tem, če te ima tvoja simpatija tudi rada :-D .

Glavni junaki so mi bili kar všeč, tudi Ryan, čeprav mi grejo zadnje čase glavni junaki, ki so opisani kot "the hottest guy in school" na živce, ker očitno pisateljice mislijo, da so ženskam všeč samo popolni moški. Saj ne rečem, da to ni res ( :lol: ), ampak ko pa se v vsaki drugi knjigi, ki jo vzamem v roke nek popoln moški zaljubi v čisto povprečno deklino, pa lahko samo zavijam z očmi.

Težko rečem, ali jo priporočam za branje. Bolj kakšnim mlajšim bralkam, pa tudi ostalim, če želijo malo obujat otroštvo.


Ocena:
Izziv: mesečni izziv (za 1 dodatno točko)


SlikaUP IN ARMS
od Kindle Alexander

To sicer ni bila knjiga, ki sem jo nameravala prebrat za izziv, ampak ker sem odlašala s pisanjem ocene za "izbrano" knjigo, sem že precej pozabila, tako da bom ocenila to.

Sam opis knjige mi je bil všeč, ampak, ko sem začela brat, je bilo pa nekaj čisto drugega. Zgodba govori o odvetniku Reedu, milijonarju, njegov oče je diplomat pri UN, ki se na poroki svojega brata Rylie-a zaljubi v Trevorja (ki ima grozno ime, če mene kdo vpraša), ki je Ryliev "brother in arms". To se ne sliši tako slabo, ne? Ampak ko pa bereš in ugotoviš, da se zaljubita v sekundi in to govorimo o pravljični ljubezni v smislu "in živela sta srečno do konca svojih dni", kljub temu, da je Reed ženskar, oziroma to res ni prava beseda, ampak ne poznam besede, ki bi pomenila isto, samo, da ne spi s stotinami žensk, ampak moških - rečmo temu for a lack of better word - man whore in da je bil Trevor več let zaljubljen v svojega najboljšega prijatelja Brodyja, potem lahko vidite kako nesmiselno je vse skupaj. Poleg tega je Trevor devičnik (vsaj kar se tiče spanja z moškimi) in da zardi za vsako drugo Reedovo besedo, potem je še bolj očitno, da postaja vse skupaj čedalje bolj podobno kakšnim F/M knjigam, ki jih tako zelo ne maram, kjer imamo ženskarja in ubogo devico, ki se v sekundi zaljubita in živita srečno do konca svojih dni. Naslednja stvar, ki mi res ni bila všeč je govor - kako izumetničeno govorijo! :109: Sploh Reed - malo manjka, da bi zečel govorit v rimah. Edini v celi knjigi, ki je govoril normalno je bil Brody, pa še on ni bil veliko prisoten v knjigi in je uporabljal preveč kletvic (še ena tipična - hudobci govorijo grdo in uporabljajo kletvice, medtem ko dobri ljudje govorijo pesniško - jap, that`s real life :109: ). Edino kar me je presenetilo v knjigi in ji dodalo dodatno zvezdico pri oceni je to, da se je sredi knjige zgodila nesreča (Trevo in njegova skupina so bili na misiji in Trevor je ubil "vodjo drogeraškega kartela in postal nacionalni junak) in je Trevor na misiji izgubil nogo. To me je res presenetilo, ker sem sicer pričakovala, da se bo zgodilo nekaj slabega (nenazadnje, o čem bi pisateljica lahko sploh pisala, če sta se zaljubila že na deseti strani?), ampak sem mislila, da bo lahko popolnoma okreval, ne pa da bo imel trajne posledice. Kljub temu se je knjiga nadaljevala v svojem klišejevskem stilu in je Reed skrbel za Trevorja, preuredil svojo hišo, da bi bi bilo Trevorju bolj udobno in bil na sploh najboljši bolničar, kar si jih lahko zamisliš (ja, vključno s seksualnimi uslugami :lol: ), Trevor pa se mu je najprej upiral in nikakor ni mogel sprejeti, da se je ta čudoviti moški zaljubil vanj. Potem je sledilo še to, da ju je posnela pri poljubljanju novinarka (ki je seveda Trevorjevo ime odkrila tako, da je prodala svoje telo, ker očitno sposobne ženske novinarke ne obstajajo) in sta se spet srečevala s problemi, nato pa oba sprejela, da ne moreta živet drug brez drugega in se zaročila, Trevor pa je prejel medaljo od predsednika ZDA (ki ga je Reed poznal, ker je njegov oče diplomat :109: ). The end.

Mislim, da lahko po mojem sarkastičnem pisanju ugotovite, da mi knjiga ni bila všeč :-D . Res sem pričakovala več, opis je obetal nekaj čisto drugega. Ah, ja.

Ocena:
Izziv: mesečni izziv (za 2 dodatni točki)


Slika

RETURN TO ME
od Justina Chen

Na začetku, preden sem začela brat in po prvih prebranih straneh sem imela čisto napačna pričakovanja do knjige. Mislila sem, da je to normalna teenagerska zgodba, bolj NA, kot YA, kjer gre dekle na faks, se loči od svojega fanta, ima neke težave z družino in potem ali spozna nekega drugega seksi fanta in razmišlja o tem kaj naredit s tistim, ki je ostal doma in potem se nekak odloči in živi srečno do konca svojih dni. Motilo me je, ker nisem vedela ali je to v bistvu paranormalna knjiga, ker ima glavna junakinja neke slutnje o tem kaj se bo zgodilo v prihodnosti in se mi ni dalo preverjat na Goodreads, ampak sem samo brala. In še dobro, da sem vztrajala, skoz tiste začetne strani! Moje napovedovanje hvalabogu ni uresničilo! Knjiga sploh ni povezana z najstniško ljubeznijo. Če že je povezana z kakšno ljubeznijo je to ljubezen do družine. Oče glavne junakinje prevara njeno mamo, po tem, ko se je družina zaradi njegove službe preselila čez pol celine. Reb (Rebecca/ Rebel/ glavna junakinja) mora tako spremeniti mnenje o svojem očetu, ki ga je celo otroštvo videla kot junaka in svoji mami, za katero je menila, da želi nadzorovati vsak trenutek njenega življenja. Res mi je bilo všeč, ker je bila to knjiga z vsebino nad katero se zamisliš. V bistvu gre za iskanje samega sebe, o temu kako dobo dejansko poznaš svojo družino in kako ljudje nimajo samo ene plati, ampak več. Poleg tega se knjiga dogaja v poletju, preden glavna junakinja odide na kolidž, tako da se mora odločit, kaj si v življenju dejansko želi početi. Čeprav ve, da je njena velika ljubezen arhitektura in je bila sprejeta na eno najboljših univerz na svetu, se mora odločit kakšne zgradbe si v bistvu želi graditi. In te zgradbe so v bistvu lepa metafora za njeno življenje - želi ostati zvesta sama sebi in graditi ljubke drevesne hišice ali "se bo prodala" in oblikovala ogromne, praktične industrijske zgradbe, ki prinašajo dobiček? Tudi romantična ljubezen je bila v knjigi, njen dolgoletni fant je ostal v Seattlu in odločit se mora ali mu bo zaupala, da ji bo zvest, kar je zanjo precej težko narediti, ker si tudi za svojega očeta ni nikoli predstavljala, da bo prevaral njeno mamo. Je boljše zvezo preventivno končat ali dopustiti možnost, da boš imel zlomljeno srce?
Res fajna knjiga, precej nepričakovano. Priporočam za branje!

Ocena:
Izziv: mesečni izziv

Slika

TELL ME IT`S REAL
od T.J. Klune

O moj bog, kak zabavna knjiga! Prav polepšala mi je depresiven dan, na glas sem se smejala, tak da so mi tekle solze (sploh tak pri videu, kjer Paul pade v vodo, za tiste, ki ste jo že prebrala; tiste, ki pa je še niste - vzamite jo v roke, res vam ne bo žal!). Da bo to knjiga, ki me bo nasmejala, sem ugotovila že po prvem stavku - le katera knjiga, ki se začne z "JUST so you know, I don’t have a gargantuan penis," ni smešna? Temu jaz pravim udaren začetek! :huhuhu: Me je prav spomnila na Taro Sivec, ki je knjigo začela s tem, da ne mara otrok.
Zgodba govori o Paulu, moškemu z ne ravno popolno postavo in ne ravno popolno samozavestjo, ki preveč govori, je neroden in je res grozno zabaven! V klubu spozna Vince-a, moškega s popolno postavo, prijaznega, a v resnici ne preveč pametnega. No, spozna, bi bila morda malo premočna beseda, razen če pod "spoznati" štejemo to, da se je z njim spogledoval in ga nato celega popljuval z viskijem, ker ga je popil in ne prenaša njegovega okusa. Zabavni pa nista samo glavni osebi, ampak tudi ostali - Paulov najboljši prijatelj Sandy, njegov alter ego Helena Handbasket, Paulova starša in seveda njegova babica, ki ima homofobičnega papagaja. Ja papagaja, prav ste prebrale. Tudi Paulova hiša je zabavna - ima psa na kolesih, ker je zaradi prometne nesreče izgubil nogi in v hiši straši duh, ki se joče zaradi menstrualnih krčev. Oziroma tako vsaj pravi Paulov nekdanji fant.
Upam, da vas je teh nekaj izsekov pritegnilo k branju - je garantirana zabava!


Ocena:
Izziv: mesečni izziv

Slika­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Dan Wells - Fragments (Partials #2) (Goodreads)
2. Lilliana Anderson - Beautiful Struggle (Beautiful #1) (Goodreads)
3. K.A. Mitchell - Diving in Deep (Florida Boys #1) (Goodreads)
4. Aleksanrd Voinov - Scorpion (Memory of Scorpions #1) (Goodreads)
5. Emma Hart - Never Forget (Memories #1) (Goodreads)
6. K.A. Mitchell - Bad Company (Bad in Baltimore #1) (Goodreads)
7. Alaya Dawn Johnson - The Summer Prince (Goodreads)
8. Chris Owen - Bareback (Bareback #1) (Goodreads)
9. K.A. Mitchell - Life, Over Easy (Fragments #1) (Goodreads)
10. Susan Elizabeth Phillips - Ljubezen po teksaško {•} (Goodreads)
11. Gayle Forman - Just One Day (Just One Day #1) (Goodreads)
12. Kasie West - Pivot Point (Pivot Point #1) (Goodreads)
13. J. Lynn (Jennifer L. Armentrout) - Wait for You (Wait for You #1) (Goodreads)
14. Nadia Simonenko - Lost (Lost & Found #1) (Goodreads)
15. Cassandra Clare - Clockwork Princess (The Infernal Devices #3) (Goodreads)
16. Chris Owen - Natural Disaster (Bareback #1) (Goodreads)
17. L.A. Witt - Covet Thy Neighbor (Tucker Springs #4) (Goodreads)
18. Abigail Roux - Stars & Stripes (Cut & Run #6) (Goodreads)
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Arya
Human
Prispevkov: 187
Pridružen/a: 10 jan 2011, 18:05

Re: Marčevski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Arya » 29 mar 2013, 20:30

Red riding hood
od Sarah Blakley-Cartwright

Prvo sm pogledla film in seveda me je zanimala tudi knjiga :)
Pričakovala sm, da ne bo tko zlo podobno filmu, zdelo se mi je ko da scenarij berem. Zgodba mi je bila drugače ušeč, tud Valerie se mi je zdela fajn :D
In druzga sploh ne vem napisat...

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika

Succubus blues (Georgina Kincaid #1)
od Richelle Mead

Končno sm jo prebrala! Georgina je meni ful awesome oseba, Richelle si jo je res dobro zamislna.
Pa njeni prijatelji so tko super! Meni je zlo ušeč Carter, in odkar sm prebrala še 2., 3. in 4. del bi njega in Georgino kar skupi dala!
Knjiga ma zlo različnih čustvenih momentov, ne vem kako točno nej se izrazim. Zdi se mi, da se Georgina spremeni, je ob usaki osebi drugačna. I don't know, neki tazga se je meni zdelo.
Ampak meni je top serija!

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika

The eye of the world (Wheel of time #1)
od Robert Jordan

To knjigo mi je priporočil en sorodnik, ker se mu je zdelo, da mi bo ušeč. In kok prov je meu!
Je zlo douga in baje spominja na Gospodarja prstanov (?). Jz lahko povem, da med branjem nism niti enkrat pomislna na Tolkiena. Tudi prebrala sm same negativne komentarje, tistim ki pa jim je bil prvi del ušeč, so rekli da gre po 3. knjigi use nauzdol. Upam da se motijo, ker mi je bil prvi del res ušeč.
Mnogi se pritožujejo nad imeni, ampak meni so pa zlo ušeč... Niso običajna in nekako dobiš občutek, da je to pa res pravo ime za osebo, območje. In seveda taka pokrajina si zasluži neobičajna imena!
Najljubša oseba mi je Perrin. Tista njegova povezanost z volkovi in njegova osebnost sta awesome :D
Torej, nameravam prebrat še ostale knjige in upam, da bodo tko top ku tale :105:

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika


The perks of being a wallflower
od Stephen Chbosky

Po prebrani knjigi sm se počutila nekako depresivno.
Sj mi je bla ušeč, samo na primer pri TFIOS sm občutila čustva oseb, tuki pa se mi je Charlie na momente samo smilu. Tok zlo stvari se mu je zgodilo in vem, da so nekateri govorili, da so pistovetili z njim, samo za mene je blo malo preveč.
Zlo ušeč mi je biu tist deu, ko je pomagu Georgu, ka so ga pretepali. Se mi zdi, da se je v tistmu momentu nekako odločau, da bo neki storu tud za druge in da mu je za neki dejansko mar.
nekje med ocenama 3 in 4...

Ocena:
Izziv: mesečni, za +1 točko

Slika


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Richelle Mead - SUCCUBUS ON TOP (Goodreads)
2. Richelle Mead - SUCCUBUS DREAMS (Goodreads)
3. Richelle Mead - SUCCUBUS HEAT (Goodreads)
4. Richelle Mead - THE INDIGO SPELL (Goodreads)
5. Lauren Oliver - DELIRIUM (Goodreads)
“There are two ways to live: you can live as if nothing is a miracle; you can live as if everything is a miracle.” ~Albert Einstein~


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron