The Summer I Turned Pretty
od
Jenny Han
What a nice surprise! Preden sem začela brat sem mela v glavi sliko prelahkotne in kinda dumb knjigice za na plažo z nepogrešljivim ljubezenskim trikotnikom za katerga sem itak vedla da mi bo totalno požrl živce. Tkoda me je čist šokiral da mi je bla ta knjiga pol v bistvu prov všeč. Najbl me je presenetlo dejstvo da sploh ni bla shallow in razmišljanje avtorice definitivno ni blo na nivoju teenagerja tko k sm drgač prčakvala.
Belly (njeno pravo ime je Isabel) Jeremiah in Conrad se poznajo že vse življenje in vsako poletje preživljajo skup ker sta mama od Belly in mama od bratov najboljši prjatlci. Zdej pa, ko je Belly stara 16, je onadva naenkrat ne vidta več kot svoje mlajše sestrice.
Glavna junakinja je bla sicer dostkrat annoying pa selfish je pa vsaj vedla kaj in kerga od bratov hoče. Lepo obdrži glavo in ve da iz tega z Jeremiahom nikol ne bi blo nč ker je pač in love s Conradom že odkar je bla 10 let stara.
Tud odnos med mamama je presenetljiv. Glede na to kok sta si njuna karakterja različna si nikol ne bi predstavljala da se dejansko prenašata, kaj šele da sta najbolše prjatlce.
Je blo pa preveč omenjanja njihove tradicije, Vsaka stvar k so jo naredl je bla tradicija. Vsako poletje prej so rezal paradižnike tkoda je to tradicija. Vsakič prej so zložil brisače natančn tko zato je to tradicija. Eno poletje prej so šli v tem vrstnem redu skoz vrata. Hej! Kaj če bi bla to naša tradicija? Don't get me wrong, I LOVE inside jokes pa če ma neka preprosta stvar poseben pomen za nekoga. Ampak ne moreš pa na vsaki strani oment take al pa drgačne tradicije. Je bla pa to praktično edina stvar k me je motla.
Zdj pa da zaključim: Ne bi se branla poletja preživet z Jeremiahom pa Conradom. Tud če bi onadva vsakih pet minut omenla "tradicijo".
Ocena:
Izziv: mesečni (za 2 dodatni točki)
Paranormalcy
od
Kiersten White
A-W-E-S-O-M-E! Ne morm verjet da sem tok časa čakala preden sem jo šla prebrat. Ful je hudo napisana knjiga: Kickass karakterji, nč zavijanja z očmi, tone sarkazma, paranormalna bitja so pa vsa opisana na nek nov in domiseln način. Večino bitij tle not sicer že poznamo (vampires, werevolves, shapeshifters, mermaids, zombies, faeries, itd.), ampk pisateljica ustvari občutek kot da prvič bereš o njih.
Evie dela za International Paranormal Containment Agency. Živi v centru IPCA in je obkrožena s paranormalnimi bitji. Njena najboljša prjatlca je morska deklica, ma faerie stalkerja and she's falling for a shapeshifter. Poleg tega je pa edina oseba, ki lahko vidi pod glamourje bitij. Težko je razložit. Primer: Vampirji navzven mogoče zgledajo hot pa taki kokr jih knjige opisujejo, ampak pod glamourjem so videt kot razpadajoča trupla. Hot? Not so much, right?
Evie je ful badass ampak na drgačen način kot vse tiste pogumne pa neodvisne junakinje ki jim tipi padajo pred noge. Še zmer se obnaša kt teenager (she's sixteen, for god's sake) se pa vid da je šla skoz velik stvari k so močno vplivale nanjo in je zato mal bl mature kokr je običajno pr najstnikih.
Lend je tok hud lik! Ni sam to, da je love interest. Zdel bi se mi awesome tud če bi biu stranski lik. Predvsem mi je fajn na kakšen način je pisateljica predstavla shapeshifterje. Ne bi mel pa tega čara, če Evie ne bi znala videt kaj je pod njegovim glamourjem. Precej awkward bi blo, da tvoj boyfriend skos spreminja obliko in ne veš kako v resnic zgleda. Romanca med njima je ful lušna. Lih tok zabavna, da te mal nasmeji, lih tok nedolžna, da se vid, da je to YA knjiga, lih tok v ospredju, da te mal entertaina in lih tok v ozadju, da veš, da to ni point zgodbe.
Najboljši karakter v zgodbi je pa definitivno Lish. Mislim da še v nobeni knjigi nisem zasledila tok dobr napisane morske deklce. Tud če je zaprta v akvariju in namest nje govori računalnik (ljudje ne razumejo jezika morskih ljudi) ki noče prevajat kletvic, je še zmer ena mojih najljubših karakterjev. Ne sam v tej knjigi ampak tud nasplošno.
Štekam da zanjo ni blo druzga izhoda ker z ogromnim akvarijem vred pač ne more pobegnit iz IPCA centra in je biu to najlažji način, da se je avtorca znebi but she really didn't deserve to die.
Ja no, ful huda knjiga v glavnem, me je pa to mal motil, da sm dobila filing kokr da nas pisateljica hoče prepričat kok je ta knjiga awesome. Kot da se mal preveč trud da bi vse izpadl kul. V bistvu sem mela občutek kot da je bil njen cilj sam to, da napiše "kul" knjigo. Or maybe that's just my imagination.
Ocena:
Izziv: mesečni
The Lion, the Witch and the Wardrobe
od
C.S. Lewis
Klasike brat je zame taka muka.... Še dobro da mi je bla vsaj tema te knjige zanimiva ker je dejstvo, da je to fantazija, precej olajšalo vse skup. V svojem področju se znajdem precej lažje kokr bi se drgje. No ja jezik je dost razumljiv ker je to originalno knjiga za otroke, je pa način izražanja ful preveč starinski tkoda se nisem mogla zares vživet v zgodbo. Pa še to je, da je knjiga reees kratka in se je končala lih ko sem se približno navadla na jezik in sem začela lepo tekoče brat.
Karakterji, Lucy, Edmund, Susan in Peter, ki skozi vrata omare pridejo v Narnijo, so sicer otroci ampak niti otrok ni TOK naiven. Jst zase vem da če bi se v mlajših letih znašla v enem drugem svetu, srečala
kentavra, ki bi me povabu na čaj bi bla vsaj mal skeptična. In ko bi mi ta kentaver priznal da me je hotu ubit oz. izdat neki freaky ledeni kraljici in se začel jokat in dret tam pred mano, ga jst ne bi šla tolažit in mu govort da ni to nič narobe in da bo vse v redu. Al pa če bi, tko k Edmund srečala neko modro pa belo velikanko k bi mi govorila da je kraljica in bi se ji razločno videlo da neki ni čist v redu z njo.... Jst ji ne bi kr verjela vse kar bi rekla. Sploh ji pa ne bi pustila da me obrne proti mojim prjatlom (a so bli bratje in sestre al sam prjatli? Se mi zdi da nikol ne razloži) k jih poznam že celo življenje. I mean, prvič jo vidiš in kar misliš da je bolj vredna tvojga zaupanja od tvojih frendov. Mislim sej niso tok mejhni right? A ni tko da so stari tam okol 10 let? Mogoče je normalno da 10 letniki tko reagirajo sam jst ne poznam nobenga tazga otroka.
Poleg tega so bli tamali velik preveč naivni je tud to da so sam stal ob strani in čakal da bojo drugi vse namest njih naredil, nakonc so pa oni pobral vse zasluge. Pa zmotu me je un star profesor pri katerem živijo (v našem svetu) ki jim je že v prvo verjel da so bli v Narniji. Nobenih vprašanj, nobene skeptičnosti, kar verjel jim je.
Anyway, the book is not that bad. Ful prehitr se odvija, vse težave so kar pometene pod preprogo in liki so naivni ampak ideja pa ni slaba. Pomoje če bi šla to knjigo brat ko sem bla mejhna, bi bla čist navdušena nad njo. I can see why people like this book.
Ocena:
Izziv: mesečni (za 3 dodatne točke)
Tidal
od
Emily Snow
Kaj nej rečem? Nimam sploh kej dost za komentirat. Zgodba se gre o Willow, igralki ki jo je Hollywood že čisto uničil kljub temu da je stara šele 19. Pravkar je že stotič prišla iz zdravljenja odvisnosti od drog in ugotovila, da imajo manager, ki vidi samo denar in starši, ki jim je praktično vseeno zanjo že svoje plane in so že podpisali pogodbo za nov film, čeprav ona noče imeti nič več z igranjem. Za svojo vlogo se mora naučit surfat in za trenerja dobi Cooperja, tipičnega bad boya.
Njun relationship me je na začetku begal ker se je vse dogajal veliiiiik prehitr. I just don't get kako se loh stvari med dvema osebama tok hitr razvijajo. Thank god da ni blo "I love you" "I love you too" momenta že po dvajsetih procentih. K tist bi bla pa kaplja čez rob zame in bi knjiga dobila 1 zvezdico.
Izvirna zgodba, dost fajn napisano, uredu karakterji, tud dialog mi je biu všeč, se pa knjige čez par dni ne bom več spomnila. Oh, I almost forgot. Willowino skrivnost sem takoj pogruntala in me sploh ni presenetla, me je pa zato Cooperjeva ujela nepripravljeno. Still, nothing special in knjiga ni na men pustila praktično nč vtisa.
Aja, največji highlight knjige je bla omemba Sama pa Deana. I think I freaked out there a little.
Ocena:
Izziv: mesečni (za 1 dodatno točko)
―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Priscilla Glenn - Back to You (
Goodreads)
2. Kathryn Lasky - Lone Wolf (
Goodreads)
3. Kathryn Lasky - Shadow Wolf (
Goodreads)
4. Jill Mansell - Miranda's Big Mistake (
Goodreads)
5. Jennifer L. Armentrout - Origin (
Goodreads)