Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
FreakChiq
Shapeshifter
Prispevkov: 2276
Pridružen/a: 27 jun 2010, 22:53
Kraj: Maribor
Kontakt:

Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a FreakChiq » 01 nov 2013, 07:16

Za 1 dodatno točko preberi delo pisatelja(-ice), ki je že pokojni(-a)
Za 2 dodatni točki preberi knjigo iz trilogije/serije, katero si začel(-a) že pred časom, a nikoli dokončal(-a)*
Za 3 dodatne točke preberi najljubšo pravljico iz otroštva in nato še retelling te iste pravljice**

1. november je dan mrtvih
10. november je Forget-Me-Not Day
10. november je dan mladih bralcev
*Ker je 10. novembra Forget-Me-Not Day, bomo dve dodatni točki posvetili trilogijam oz. serijam, ki jih nismo nikoli dokončali oz. nadaljevali z branjem. Ne zato, ker bi bile slabe, ampak zato, ker smo (zaradi vedno večjega to-read seznama) na njih pozabili in nato s časom morda tudi izgubili interes.

Vseeno je ali greš brati 2. ali 3. del neke trilogije oz. 4. ali 5. del neke serije, važno je zgolj, da si nazadnje prebrano knjigo iz izbrane trilogije/serije prebral(-a) že pred časom.

V kolikor pa res nimaš nobene odprte trilogije/serije na tvoji (virtualni) knjižni polici, pa vzemi v roke knjigo, na katero si komaj čakal(-a) da izzide, nato pa nanjo popolnoma pozabil(-a).

________________________________________________________________________________________________________________


**V poštev pridejo otroške pravljice kot so Sneguljčica, Rdeča kapica, Lepotica in zver, Janko in Metka, Pepelka, Trnuljčica, Zlatolaska, itd.

Pravljica mora imeti manj kot 100 strani.
Retelling mora imeti več kot 100 strani.

▪ Obe prebrani deli je potrebno napisati pod eno mnenje (tako kot pri film+knjiga dodatni nalogi v julijskem izzivu).
Prebrani deli se bosta šteli kot ena knjiga. Število strani od otroške pravljice bomo na koncu izziva prišteli številu stranem retellinga.
▪ Ocena naj bo povprečje obeh knjig. (Torej, če boš pravljico ocenil(-a) s 5. zvezdicami, retelling pa s 4., potem boš v polje “Ocena” zapisal(-a): 1/2.)
▪ V polje, kamor se vpisujejo URL naslovi do Goodreads strani, pa se naj vpiše URL naslov od retelling knjige.
▪ V kolikor boš želel(-a), da se ti opravljena naloga na koncu šteje pod kategorijo "The Polyglot," morata biti obe knjigi, pravljica in retelling, prebrani v istem jeziku.

Primer, kako napisati naslov, oba avtorja in mnenje:
Little Red Riding Hood + Red Riding Hood
od Charles Perrault; Sarah Blakley-Cartwright

Little Red Riding Hood (original): Napiši mnenje...

Red Ridding Hood (retelling): Napiši mnenje...

:goodluck:

Formo za vnašanje knjig dobite TUKAJ!
Simbol za knjige, ki se naj štejejo v kategorijo THE POLYGLOT - {•}
"Can nobody hear me? I've got a lot that's on my mind."

ines1982
Elf
Prispevkov: 96
Pridružen/a: 19 feb 2013, 18:38

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a ines1982 » 01 nov 2013, 11:45

Richard Matheson - I am legend

Entwined with you
od Sylvia Day

Uf takrat sem jo fuuuul čakala in potem posodila frendici, ker je rabila branje na bolniški....In nekako vmes vsakič znova brala druge knjige in na tale tretji del (ki, kot sm ugotovila ni zadnji) pozabila... HB za izziv
Med drugo in tretjo knjigo je preteklo precej časa in sem kar rabila, da sem spet prišla v svet Eve in Gideona (ajoj pa to ime).
Svet blišča in neizmerne lepote Gideona, svet prevar, svet naslade glavnih dveh akterjev. Moram priznati, da po mislim da 10ih različnih knjigah po vzoru 50 odtenkov, sem kar malo že naveličana stalnih opisov neizmerne privlačnosti med dvema osebkoma,)..in sem kak opis kar preskočila;)
upam na boljši četrti in menda tudi peti del

Ocena:
Slika

Izziv:MESEČNI 2 DODATNE TOČKE

Snow White and the Seven Dwarfs + Snow White & the Huntsman
Walt Disney + Lily Blake


Snow White and the Seven Dwarfs
od Walt Disney

Pravljica, ki jo večkrat preberem tudi svojemu sinčku...Z njim sicer prideva vedno nekako samo do pete strani ker več ne zdrži ampak sem pa bila vesela, da sem jo za tale izziv lahko ponovno celo prebrala...
Knjiga ima kot vsaka pravljica žalosten začetek in srečen konec, nekaj pravljičnih likov, lepo princesi in seveda princa na belem konju;)

Ocena:


Snow White & the Huntsman
od Lily Blake

Uf ne vem...Nekako mi knjiga ni potegnila, gledala sem tudi že film pred časom... Preveč preveč preveč fantazije - tudi za "pravljico".
Sneguljčica zaprta v gradu, zlobna Ravenna pa s pomočjo mladosti mladih lepih deklet skuša ohranjati svojo lepoto in svoje moči? Lovec s težko preteklostjo, prijatelj iz otroštva, en kup čarobnih bitij in črne magije...


Ocena:


Slika

Izziv:MESEČNI 3 DODATNE TOČKE


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Suzanne Collins - CATCHING FIRE (Goodreads)
2. Suzanne Collins - MOCKINGJAY (Goodreads)
3. P.C. Cast - REVEALED (Goodreads)
4. Simona Rituper - Kuharica brez licence {•}
Nazadnje uredil/a ines1982 dne 26 nov 2013, 19:45, skupaj urejeno 7 krat.

Uporabnikov avatar
calimero747
Human
Prispevkov: 196
Pridružen/a: 08 avg 2012, 21:09

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a calimero747 » 02 nov 2013, 15:14

The Old Man and the Sea
od Ernest Hemingway

Verzija, ki sem jo jaz prebrala, je sicer vsebovala tudi nekaj drugih novel (btw te verzije nisem našla na goodreadsu), a glavni point knjige je novela Starec in morje, ki je Hemingwayu prinesla tudi Nobelovo nagrado. Gre se o starem ribiču, ki je celo življenje posvetil lovljenju rib. To je edini vir preživljanja zanj in lahko si predstavljate, da je njegovo življenje odvisno od tega koliko rib ujame. No, naš starec že skoraj 80 dni ni ujel nobene ribe in praktično strada. Zato se odloč, da se ne bo vrnil z morja dokler ne ujame kakšne ribe. Na srečo kmalu za vabo zagrabi mečarica. Tri dni se bori z njo in jo na koncu premaga. A medtem je njegov čoln odneslo že tako daleč, da mu med potjo domov morski psi požrejo celo mečarico. Zgodba je v osnovi preprosta, a izvedba je fenomenalna. Stil pisanja je pomoje eden najboljših, kar sem jih kadarkoli mela možnost prebrat. Čeprav Hemingway starca, glavnega junaka nikol ne opiše in v resnici ne veš nič o njemu, se ful navežeš nanj. Ko je na koncu prišel nazaj domov samo z okostjem največje ribe, kar so jih v vasi kdaj videli, čist sestradan, poln brazgotin in prezebel, so se mi ulile take solze, da so me vsi v bližini mel za freaka. Sej to bi blo v redu če ne bi bla v tistem trenutku na sredini Supernove :oops: :lol:
Glede na to, da je izziv prebrati delo mrtvega pisatelja, se spodobi da povem še kaj o Hemingwayu. Ta je umrl tako, da se je leta 1961 ustrelil v glavo. Nihče še danes ne ve zakaj je storil samomor, saj je na videz imel vse kar si človek lahko zaželi. Tega pač ne bomo nikol razumel.


Ocena:
Izziv: mesečni (za 1 dodatno točko)

Slika


Beauty and the Beast + Heart's Blood
od Jeanne-Marie le Prince de Beaumont; Juliet Marilier

Beauty and the Beast (original): Moja najljubša pravljica iz otroštva je bla Lepotica in zver, predvsem po zaslugi Disneyeve risanke. Tud pravljica, ki so mi jo bral je bla napisana po vzoru Disney verzije. Tkoda je blo zdej v bistvu prvič, da sem se spravla brat original.
Presenečena sm kok je Disney sledil originalni zgodbi. Valda je risanka boljša, ker traja eno uro pa pol, pravljica je pa dolga sam par strani. Ful je blo vse nerealistično: kok je bla Beauty skromna in prjazna do vseh, zakaj in na kašn način se je ona sploh zaljubila v Beast, kko se je Beast nakonc spremenu v princa, kok sta ble njene sestre hudobne... Ampak če gledaš iz stališča otroka je pa to čist lušna pravljica za lahko noč. Še zmer bi jim pa rajš dala za gledat risanko, ker je zgodba velik bolj zanimiva in se velik lepš odvija.
Ocena: 3


Heart's Blood (retelling): Ta pisateljica tok noro piše... Ta knjiga je bla še boljša od Daughter of the Forest. Juliet Marillier take dobre retellinge pravljic piše lih zarad tega, ker so glavni elementi isti oz. podobni kot v originalu, potem pa si upa iz tega splest totalno novo zgodbo. Heart's Blood tako že na prvi pogled spominja na Lepotico in zver, ko pa začneš brat pa odkrivaš nek popolnoma nov svet, ki te čist vase potegne.
Ful je dobr da se je tole dogajal na Irskem ker mi je to res taka sanjska dežela in enkrat v prihodnosti bom šla tja, pa če je to zadnja stvar k jo naredim.
Anyway, curse, ki je ležal nad Anu...An...Anluanom? v tem primeru sploh ni bil njegov videz. The Host, mrtva bitja, ki jih je njegov prednik priklical s čarovništvom predstavljajo prekletstvo. Na hribu, kjer živi Anluan strašijo ti duhovi, ki morajo ubogati vsak njegov ukaz in mu sledit kamorkoli gre. To je tudi razlog, da še nikoli ni šel s hriba.
Caitrin se v njegovem gradu znajde, ko zbeži od mačehe in njenega sina s katerim naj bi se ona poročila. Odkar ji je oče umrl jo že pretepata in psihično maltretirata. Na begu naleti na vasico, kjer ji dajo prenočišče in hrano. Tej vasici vlada prekleti gospodar Anluan, ki ga mnogi še nikol niso vidli, a ga vsi po vrsti sovražijo. Ko ji na ušesa pride, da on išče nekoga, ki zna pisat, brat in govort latinščino, da bi mu v red spravu knjižnico, se Caitrin takoj odloč da gre tja. Tud opozorila pred "stvarmi", ki strašijo na hribu, je ne obrnejo stran.
In tko se začne ena od najboljših knjig, kar sem jih letos prebrala.
Odnos med Caitrin pa Anluanom je bil neki posebnega. Všeč mi je blo da se Anluan nakonc ni spremenu v nevem kako lepega princa pa Caitrin sploh ni motil njegov izgled in je bla še zmer in love with him. Je pa res da Anluan ni bil tok hudo iznakažen kot v pravljici. Desna roka je deformirana, šepa, tako hecno držo ma pa obraz je mal poškodvan. Nima pa levje al pa merjaščeve glave recimo. Pa Caitrin ga še zmer opisuje kot lepega na tak zlo weird način.
Vzdušje je ful creepy, romanca med njima sicer ni bla ful v ospredju, je bla pa zlo powerful and beautiful part of the story. Pa res je bla izpeljana tko da sem ji verjela. Glavna grožnja je painfully obvious sicer ampak me to ni ustavil, da ne bi uživala v knjigi.
Pa še to: čeprav sta Daughter of the Forest pa Heart's Blood prbližno enak dolgi (ok no taprva je mal daljša), sem Heart's Blood prebrala v enem dnevu, medtem ko sem za Daughter of the Forest porabla cel teden. Mal lažje se bere, mal bolj optimistična knjiga je. Tud ni tok velik trpljenja not ker je poudarek na upanju, na pozitivnem pogledu na stvari. Lih to je najpomembnejša stvar, ki se jo je Anluan naučil od Caitrin.

Mam pa eno pripombo na knjigo: Sej štekam da se je to dogajal na Irskem v enem drugem času ampak... A ne bi mogl karakterji met mal preprostejših imen? Caitrin je edina za katero sm si zares zapomnla ime. Še od Anluana sem mogla pogledat. Aja, pa Magnus ma tud uredu ime. O ostalih pa rajš ne začnem. Vem da je ena ženska Mouirne... Miorne... Mourine... Pol so pa še Eichri, pa Reghigurhg al Reigghurnal al neki podobnega, pa še Gorgh.....Grro...GorghfgrtdgcrffŠĆaxczug432cgfgsv. See what I mean? :D
Ocena: 5


Ocena:
Izziv: mesečni (za 3 dodatne točke)

Slika


World After
od Susan Ee

Misnla sm da te knjige ne bom dočakala, ko sem lani prebrala Angelfall. Eno leto se je zdel tok daleč... No ko sem jo dobila v roke nisem mela pojma kaj naj pričakujem. Nekak se mi je zdel da ne bo tok dobra kokr prvi del sploh zato ker se je ful ljudi pritožval da ni nč Raffe-ja not.
Kok sm se zmotla. Ta knjiga je bla tok awesome da bolj sploh ne bi mogla bit. Brez da bi re-readala prvi del sm se cele zgodbe spomnla čeprav pisateljica ni čist nč najedala z opisi kaj se je dogajal v Angelfall-u. In ja, ni blo velik Raffe-ja not, se je pa Susan Ee fajn oddolžila s tisto sceno na sredini knjige ko se končno najdeta... Tok fucking powerful.... Brez da bi blo treba karkoli povedat se ti v glavi odvrti film kako se Raffe zave da Penryn ni mrtva. Niti ene besede nista tm not spregovorila. There was nothing sweet about it. But it's easily one of my favorite scenes ever.

Pa ko Penryn pove Raffe-ju kako je poimenovala njegov angel sword - priceless!!!
“He glares at me as if he already hates it. “What is it?”
I consider lying but what’s the point? I clear my throat. “Pooky Bear"
He’s silent for so long I’m beginning to think he didn’t hear me when he finally says, “Pooky. Bear.”
“It was just a little joke. I didn’t know.”
“I’ve mentioned that names have power, right? Do you realize that when she fights battles, she’s going to have to announce herself to the opposing sword? She’ll be forced to say something ridiculous like, ‘I am Pooky Bear, from an ancient line of archangel swords.’ Or, ‘Bow down to me, Pooky Bear, who has only two other equals in all the worlds.’ ” He shakes his head. “How is she going to get any respect?”

Ocena:
Izziv: mesečni

Slika


Allegiant
od Veronica Roth

Prva dva dela sm prebrala lani in sta mi bla ful všeč. Tale me pa nekak ni potegnu. Sej je ok knjiga ampak me res ni pritegnila. Tud zgodba od Tris pa Foura me ni zanimala več tok. Zarad konca me je fajn mikal, da bi ji dala oceno 1 ampak sem si pol premisnla. Sej me ni tok motil da je Tris umrla ampak kako je blo to izpeljano. Včasih so mi take situacije ful dobr napisane, ta je bla pa taka čudna, ne vem no...

Ocena:
Izziv: mesečni (za 2 dodatni točki)

Slika


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Jeanine Frost - Halfway to the Grave (Goodreads)
2. Julianna Baggot - Pure (Goodreads)
3. Amelie Fisher - Greed (Goodreads)
4. J. M. Darhower - Extinguish (Goodreads)
5. K.A. Tucker - Four Seconds to Lose (Goodreads)
Nazadnje uredil/a calimero747 dne 30 nov 2013, 21:33, skupaj urejeno 2 krat.
A reader lives a thousand lives before he dies. A man who never reads lives only one.

Uporabnikov avatar
FreakChiq
Shapeshifter
Prispevkov: 2276
Pridružen/a: 27 jun 2010, 22:53
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a FreakChiq » 10 nov 2013, 11:31

The Invisible Man
od H.G. Wells

Herbert George "H. G." Wells (* 21 September 1866; † 13 August 1946)

To je moja druga Wellsova knjiga in čeprav me The Invisible Man ni tako navdušil kot The Time Machine (morda je krivo to, da sem zgodbo okvirno že poznala--we all watched The Hollow Man s Kevinom Baconom), mi branja te knjige vseeno ni žal. Wells te zna not potegnit. Če ne drugega že samo s tem, kako se je te zgodbe lotil. Vseh 149 strani je namreč posveto zlobnežu. Tako se ta knjiga ne vrti okrog bad boyja that ends up as a hero at the and, or even an anti-hero like Dexter or Walter White, ampak okrog a 100% villain with no redeeming quality. You would think that that would bother me because I didn't particularly like the main character, but au contraire. It was actually a very interesting and even refreshing point of view. Sploh ko pomislim, kdaj je Wells napisal to zgodbo.

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 1 dodatno točko)

Slika
Little Red Riding Hood + Scarlet (Lunar Chronicles #2)
od Jacob Grimm & Wilhelm Grimm; Marissa Meyer

Little Red Riding Hood (original): Jaz mam kar nekaj najljubših pravlic, ampak najbolj mi je v spominu ostala Rdeča kapica. Verjetno tudi zato, ker me zgodba deklice, ki na poti do bolne babice sreča volka, konstantno spremlja v takšni ali drugačni obliki.

Spomnim se, da sma bla z bruderom vedno cela vesela, ko je mama, ki nama je brala to pravljico, prišla do točke, ko pride mimo lovec, "razpara" volkov trebuh in reši babico in Rdečo kapico. Volk je bil the big bad guy, ki se nama niti malo ni smilo. Zdaj, ko sem sicer vedla, da pride lovec, pozabla pa, kaj točno bo naredo, da bo rešo babico in Rdečo kapico, pa sem bla like: "Wow, that's fucking gruesome and sick." Bogi volk, no. I mean, vedno obstajata dve plati zgodbe... Heheh ;) Ampak dobro, pomemben je nauk, ki otrokom bolj jasen in glasen ne bi mogo bit.
[Ocena: 3]

Scarlet (retelling): Marissa Meyer is one gifted writer. Že v Cinder mi je bilo zelo všeč, kaj je iz originalne zgodbe (Pepelka) naredla. V Scarlet pa ne samo, da je zgodbi od Rdeče kapice čisto novi in hudi twist dodala, vse skupaj je še celo prepletla s Cinderino zgodbo. Ful noro dobro mi je brat take zgodbe, ko se liki med seboj tak povezujejo. Še posebej, če ti liki bazirajo na pravljičnih junakih. Malo me je pred branjem sicer bilo strah, da se ne bom mogla navadit na nove MC-je, saj je v prvi knjigi le skozi Cinder imela glavno vlogo. Ampak Scarlet je taki bad ass ženski lik, da ne gre drugače kot da jo maraš že od prve strani naprej.

Če bo šlo tako dalje, kar mam močni filing, da bo, bodo Lunar Chronicles postale ena mojih najljubših serij.
[Ocena: 4]

Ocena: 1/2
Izziv: Mesečni (za 3 dodatne točke)

Slika


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Trish Doller - Where the Stars Still Shine (Goodreads) ★★★★
2. Kelly Creagh - Enshadowed (Nevermore #2) (Goodreads) ★★★★
3. Sophie Jordan - Foreplay (The Ivy Chronicles #1) (Goodreads) ★★★
4. Jennifer L. Armentrout - Obsession (Goodreads) ★★
5. Victoria Scott - The Collector (Dante Walker #1) (Goodreads) ★★
"Can nobody hear me? I've got a lot that's on my mind."

Uporabnikov avatar
skyline
Werewolf
Prispevkov: 3156
Pridružen/a: 08 avg 2010, 12:11

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a skyline » 19 nov 2013, 13:21

Truth (Finding Anna #3)
od Sherri Hayes

Tole je serija, katero sem prebrala prva dva dela (prvo knjigo aprila 2012, drugo knjigo julija 2012) in pol čist pozabla nanjo, ker je bil izid tretje knjige tak daleč naprej. In dokler nism šla brskat po svoji 2012 listi, katere serije sem prebrala lansko leto, sploh nism mela v glavi, da ta serija obstaja. Kar je čudno, ker se spomnim, da mi je bla všeč. Evo, to je razlog, da sm zvela v roke 3. del serije (hudo, 2014 bo izšel četrti del, LOL, tud to nism vedla). OK, so here we go...
Ko sm začela brat sem se hitr spomnila o čem se je šlo (kar je bil ŠOK, ker ponavad se ne spomnim vsebine za tolk daleč nazaj). Tole je serija, ki ima zelo počasen razvoj zgodbe, kar je glede na vsebino razumljivo. Mogoče sm pričakovala, da bo šlo mal hitrej in sm bla majčkeno razočarana, da se zadeve niso tolk premaknile naprej, kokr sm js hotla. Ampak ja, js bi najraj že prišla do konca. V prvi bukvi je bla glavna junakinja Brianna rešena iz krempljev Iana, ki jo je ugrabil in mučil 10 mesecev, ker jo je prisilno hotel spremeniti v bdsm sužnja. Rešu oz. kupil jo je Stephan, po tem ko mu je frend povedal, da Ian drži nekoga v svoji bajti proti njihovi volji. Stephan je tud Dom, ampak totalno proti uporabi kakršnekoli prisile, zato kupi Brianno, ker ji želi pomagati in ji vrnit njen lajf nazaj, torej je ne met za svojega sužnja ampak jo osvobodit, poslat domov, ker je mladoletnica. V bistvu prva in druga knjiga govorita o tem, kak jo skuša Stephen nazaj zgradit v samostojno osebo, ker ji je Ian totalno opral možgane in Brianna sploh ne zna več razmišljat s svojo glavo oz. si ne upa. Pri Stephenu ma svobodo, ne sili je v nič in Brianna zaradi travm sploh ne šteka, zakaj je Stephen prijazn z njo, ker jo je Ian kao naučil, da vsak Dom vzame kaj hoče vedno in povsod. Stephen je pa čist drugačn in Brianna se začne zaljubljati vanj. Stephen je fasciniran kako Brianna napreduje na psihološki ravni in v tretjem delu ji počasi začne razlagati, kaj bdsm pomeni, čeprav je intima, ki jo imata, še vedno čist vanilla in vse temelji na njenem užitku, saj ji Stephen hoče pokazat lepo stran sexa, ki ga Brianna ne pozna, ker je doživela le mučenje in prisilo. Brianna postaja bolj samozavestna, bolj odprta in vedno več stvari jo zanima. Ko postane njun lajf dokaj utečen, se vmeša v vse njen fotr, ki Stephena obtožuje vse možno, čeprav je dejansko on tisti, ki je Brianno prodal. Brianna se totalno boji svojega očeta in Stephen uredi, da se ji ne sme fotr približati. Fotr jo želi ugrabiti od Stephena in peljati domov in skoraj mu uspe. Takrat se pa začne za Stephena sranje, ker dejansko se je po zakonu zapletel z mladoletnico, čeprav je zdaj Brianna že stara 18 let. Noben ne verjame, da Stephen in Brianna nista imela seksualne veze, zato mu odvetnik svetuje, da se mora Brianna odselit, ker drugače lahko gre Stephen v zapor. Stephen ne želi tega, ker je zaljubljen v Brianno in ve, kako zmedena in prestrašena je Brianna, dejansko je on edini moški v njenem lajfu, katerega se Brianna ne boji. Stephen je pripravljen prevzeti vso odgovornost, če bi prišlo do sojenja, a Brianna se počuti krivo, da bi Stephen nastradal za to, ker jo je dejansko rešil pred sigurnim mučenjem in smrtjo. Brianna zato sama predlaga, da se odseli in gre živet k svojemu kolegu, ki ga ima iz otroštva in je edini, ki mu poleg Stephena še zaupa.

Ocena:
Izziv: MESEČNI (ZA 2 DODATNI TOČKI)

Slika


The Only One
od Penny Jordan (24. november 1946 – 31. december 2011)

Tak cheap romantika, da brezveze... hvala bogu da ni bla dolga, ker sm se komaj prebila čez njo. Stereotipno... blaaaaahh... mamo eno ki je virgin, mamo multimiljonarja, ki ji seveda s cashom pomaga, on ugotovi da ma ona visoke moralne norme, on zanalašč rata playboy in JA, seveda se ona totalno zaljubi v njega ker sploh ni tak kot se kaže drugim in jooooooj pol sta tak happy da dol padeš... niti nima veze nekega mnenja pisat, ker je itak vsem jasno kaj se zgodi že po prvem poglavju...

Ocena:
Izziv: MESEČNI (ZA 1 DODATNO TOČKO)

Slika


Sleeping Beauty + Beauty (Tales From the Kingdoms #3)
od A.L. Singer (Walt Disney Company); Sarah Pinborough

Sleeping Beauty (original): Mam bolj mal cajta, tak da bom hitra s komentarji dans. OK, tole je bla ena mojih fav knjig, ko sm bla mala, poleg Pepelke in Morske deklice. Ko sm bla mala se spomnim, da je blo men tak čudovita scena, ko jo princ pol zbudi in sm bla cela "joooj kak lepo". Tud vem da sm ful gledla to risanko takrat ko so še bli videorekorderji, v bistvu sem itak vse Disneyeve risanke pogledla na videokasetah, bla cela obsedena. Anyway... ker je ta zgodba tak lepa, ne more bit ocena manj kot 5.

Ocena:
Izziv: MESEČNI (1. knjiga ZA 3 DODATNE TOČKE)

Slika


Beauty (Tales From the Kingdoms #3) (retelling): Reas da je retelling, ampak je mal zmešan retelling bil zame na začetku, ker se pojavljajo v tej zgodbi tud drugi liki iz drugih pravljic. Vse skupi je postavljeno v moderni svet, mal paranormalnega zravn (witches pa to), tud negativni liki majo ozadje in niso striktno negativni (majo mal humanega v sebi), ni strogo čist ločeno, samo negativni in samo pozitivni liki. Presenetlo me je, da zavije vmes vse skupi mal na dark side, tud sex je (aleluja, hvala bogu). Všeč mi je blo, da so ženske ble dokaj zagamani karakterji, da jih ni tisti princ že od prve sekunde čist iz realnosti vrgu in so vseen mele mal svojega jaza. V bistvu kar zanimivo branje, nism navajena brat retellngs, da se prvotna zgodba pravljice tak obrne, hehe.

Ocena:
Izziv: MESEČNI (2. knjiga ZA 3 DODATNE TOČKE)

Slika­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――

ZA NOVEMBER:

1. Abigail Roux - Shock & Awe (Sidewinder #1) (Goodreads) ★★★★★
2. Vi Keeland - Worth the Fight (MMA Fighter #1) (Goodreads) ★★★★
3. Katy Evans - Mine (Real #2) (Goodreads) ★★★★
4. Tiffany Reisz - The Mistress (The Original Sinners #4) (Goodreads) ★★★★★
5. H.M. Ward - Damaged (Damaged #1) (Goodreads) ★★★★
6. H.M. Ward - Damaged 2 (Damaged #2)(Goodreads) ★★★★
7. Addison Moore - Someone to Love (Someone to Love #1) (Goodreads) ★★★
8. Elle Casey - Rebel (Rebel #1) (Goodreads) ★★★★★
9. Elle Casey - By Degrees (Goodreads) ★★★★★
10. Tiffany Reisz - The Siren (The Original Sinners #1) (Goodreads) ★★★★★
When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.
Two things are infinite:the universe and human stupidity;and I'm not sure about the universe.
If a little is great, and a lot is better, then way too much is just about right!

Uporabnikov avatar
Marjetica
Human
Prispevkov: 131
Pridružen/a: 01 jan 2011, 11:40
Kraj: Obala
Kontakt:

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Marjetica » 27 nov 2013, 22:19

Pika Nogavička
od Astrid Lindgren

Knjigo Pika Nogavička sem imela doma na polici že veliiko let, vendar je nikoli nisem prebrala. Seveda sem jo poznala iz raznih risank in medijev, ampak že ko sem bila majhna mi ni bila všeč in mi je delovala zoprna. Tokrat sem se odločila, da končno preberem knjigo, da si ustvarim neko realno mnenje. Mogoče je krivo to, da sem odrasla, ampak vseeno mi je bila Pika zoprna, ves čas je govorila nesmisle in si izmišljevala stvari. Malo me je motilo tudi, da je bila "nekaj posebnega", bila je nadnaravno močna in zato ni bila kot drugi otroci. Mogoče bi bilo boljše, če bi bila normalno močna in bi premagovala pretepaške fante, lopove itd. s svojo prebrisanostjo in ne fizično močjo, tako bi lahko bila tudi večji navdih otrokom. Moja knjiga vsebuje vse tri "knjige" Pike Nogavičke, vendar sem prebrala samo prvo (to, ki sem linkala) in ostalih dveh ne bom prebrala. Malo me je motil tudi slovenski prevod - že dolgo nisem brala v slovenščini in sem kar malo pogrešala jezik, vendar se mi je kar zatikalo, bilo je polno starih izrazov..mogoče mi tudi zaradi tega prevoda ni bilo toliko do branja..

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 1 dodatno točko)

Slika


Pandemonium (Delirium #2)
od Lauren Oliver

Delirium sem prebrala davnega 24. septembra 2012 in knjiga mi je bila ful dobra, zato sploh ne vem zakaj sem toliko časa čakala, da sem začela Pandemonium. Pač je toliko drugih knjig za brat :P ma po novem letu se lotim vseh serij, ki jih imam "odprte". Še nekaj malega o Pandemonium: malo sem še v šoku, ker sem jo ravno končala, in dat ending! Čeprav sem vedela da se bo to zgodilo prej ali slej. Ampak sem ful hvaležna da so določene osebe preživele. Zgodba je drugače razdeljena na "prej" in "zdaj" in v bistvu sta mi oba dela bila ful všeč, težko bi rekla da mi je bil kateri dolgočasen al pa boljši. "Prej" opisuje zgodbo o preživetju, kako so se Lena in njeni kolegi znašli v divjini v mrazu. "Zdaj" pa opisuje, ko je Lena pod krinko in njeno misijo. Ne dam ji 5 zvezdic samo zato, ker so določene stvari bile preveč očitne in preveč speljane v Lenino smer za njeno dobro. Velikokrat se nekdo reši zadnji moment in to mi je šlo že malo na živce. Sicer pa super knjiga! Komaj čakam Requiem, tokrat ne bom čakala tako dolgo da jo začnem :)

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 2 dodatni točki)

Slika


Beauty and the Beast + Beastly
od Walt Disney; Alex Flinn

Beauty and the Beast: Jaz sem prebrala Walt Disneyevo slikanico z 92 stranmi. Ugotovila sem, da sem že ful pozabila, kako se je zgodba odvijala (razen konca), zato mi je bilo prav všeč osvežiti spomin. Čisto sem pozabila, da v zgodbi nastopa tudi njen oče in kaj se je z njim dogajalo. Luštna pravljica, pač malo pocukrana, ampak take so pač pravljice :) otrokom so pač všeč, kot so bile meni, čeprav sem se malo bala tega Zver-a :) Ocena: 4

Beastly: Ugh, to so bili pa taki shallow karakterji. Kyle je bil tak razvajen in zloben fant, da mi je šel grozno na živce (vem, da je to point zgodbe, ampak vseeno) in sem komaj čakala da se spremeni v zver. Tok mi je bil beden, da sem hotela da bi ostal beast za vedno. Motilo me je, da je avtorica ful pretiravala s tem "boys will be boys" in še ko je postal zver, so stalno padale reference na seks. Sej razumem da je zgodba contemporary in je najstnik, ampak ves čas ne bi bilo treba tega poudarjat. Lindy je povprečnega videza, ampak verjetno večini bralcem zelo všeč, saj je pametna, veliko bere knjige in izhaja iz težke družine. Glede na to, da naj bi bil nauk te zgodbe da videz ni pomemben, me je pri njej motila ena stvar - da ji je bil Kyle všeč preden se je spremenil (bila je zaljubljena v njega), tako kot vsem ostalim dekletom, ker je pač bil tako lep. Za tako pametno dekle bi predvidevala da ne bo padala samo na videz, ampak da ji Kyle ne bo všeč, ker je vedela da je totalen kreten. Ne vem, al pa sem jaz edina ki nikoli ni padala zgolj na lupino? Tako da to bi jaz spremenila pri tej knjigi - da ji Kyle prej ne bi bil všeč (zaradi osebnosti), zaljubila pa bi se v zver (zaradi osebnosti). Taka kot je zgodba pa ni noben presežek in nima nobenega globljega pomena. Ocena: 2

Ocena:
Izziv: Mesečni (za 3 dodatne točke)

Slika


Blameless (Parasol Protectorate #3)
od Gail Carriger

Blameless je še ena zabavna knjiga v seriji Parasol Protectorate. Alexiine dogodivščine me vedno spravijo v dobro volje, ker tudi kadar je v slabem položaju, je smešna. Veliko ne morem povedat o zgodbi, ker bi spoilala za prejšnje knjige. Zgleda da v vsaki knjigi Alexia nekam potuje, in tokrat se je odpravila iz Anglije preko Francije v Italijo k templjarjem. Gail Carriger je res pisateljica s posebnim načinom pisanja, še nikjer nisem videla da bi avtor tako spretno vpletel humor v resne situacije obenem pa razvil tako dobre karakterje. Alexia je res super, Maccon tudi, čeprav trmast - oba sta trmasta, zato sta zelo dober in smešen par :) knjiga je imela par trenutkov ko so se mi orosile oči od sreče, pa tudi od žalosti. Ta serija mi je res top in komaj čakam naslednjo knjigo, ki bo brez dvoma prav tako super.

Ocena:
Izziv: Mesečni

Slika
Nazadnje uredil/a Marjetica dne 30 nov 2013, 22:07, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
illy
Siren
Prispevkov: 632
Pridružen/a: 04 nov 2012, 11:16

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a illy » 28 nov 2013, 16:07

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Lynetta Halat - EVERYTHING I'VE NEVER HAD (Goodreads)
2. Bella Jewel - KNIGHTS' SINNER (THE MC SINNERS #3) (Goodreads)
3. Chelle Bliss - UNTANGLE ME (LOVE AT LAST #1) (Goodreads)
4. John Green - LOOKING FOR ALASKA (Goodreads)
5. S.J.D. Peterson - PLAN B (Goodreads)
6. Abigail Roux - SHOCK & AWE (SIDEWINDER #1) (Goodreads)
7. Daisy Harris - FROM THE ASHES (FIRE AND RAIN #1) (Goodreads)
8. Trish Doller - WHERE THE STARS STILL SHINE (Goodreads)
9. K.A Tucker - TEN TINY BREATHS (TEN TINY BREATHS #1) (Goodreads)
10. K.A. Tucker - ONE TINY LIE (TEN TINY BREATHS #2) (Goodreads)
11. K.A. Tucker - FOUR SECONDS TO LOSE (TEN TINY BREATHS #3) (Goodreads)
12. David Levithan - TWO BOYS KISSING (Goodreads)
13. Fisher Amelie - GREED (THE SEVEN DEADLY #2) (Goodreads)
14. Damon Suede - BAD IDEA (Goodreads)
Reading is dreaming with open eyes..
I do not want to just read books; I want to climb inside them and live there.

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 30 nov 2013, 21:29

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Abigail Roux - Shock & Awe (A Sidewinder #1(Goodreads)
2. J. M. Darhower Extinguish (Goodreads)
3. Jean M. Auel - Dežela poslikanih jam (1. del) (Otroci Zemlje #6) {•} (Goodreads)
4. M. Chandler - The Morning Star (Shadow of the Templar #1) (Goodreads)
5. M. Chandler - Double Down (Shadow of the Templar #2) ([https://www.goodreads.com/book/show/7460244-double-down]Goodreads[/url])
6. M. Chandler - With a Bullet (Shadow of the Templar #1) (Goodreads)
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
matty
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 305
Pridružen/a: 14 mar 2011, 14:05
Kontakt:

Re: Novembrski izziv (Bralni izziv 2013)

PrispevekNapisal/-a matty » 30 nov 2013, 23:55

Pepelka + Cinder
od Disney; Marissa Meyer

Pepelka običajno ni bila moja najljubša pravljica, ker enostavno nisem takšnega temperamenta, da bi mirno požirala nepravičnost, zato so mi bile bližje pravljice z bolj aktivnimi liki. Pepelka je ena sama dobričina in mačeha ena poosebljena zloba. Mogoče od tod moj odpor do rastlin istega imena - no, to in pa dejstvo, da se jih množično sadi na grobove. No, Disney ima običajno zelo olepšane pravljice in tudi tu se zgodi čudovita preobrazba najhujših elementov te zgodbe. Sestre niso zelo kaznovane kot v kakšni drugi verziji, vendar mi je štorija kr všeč. Najverjetneje zaradi čudovitih ilustracij. Čeveljci so čudovito nepraktični in miške cute.

Ocena:
Izziv: mesečni za 3 dodatne točke

Serija Lunar Chronicles je bila na mojem radarju, vendar nisem imela velike motivacije, da bi jo prebrala. Ta challenge mi je bil pisan na kožo. Ampak, da se konča z takšnim cliff-hangerjem, je grozno. Še dobro, da so nadaljevanja že izdana. Vsekakor mi je svet kjer je polno andoidov, cyborgov in ljudi z Lune nepredstavljivo všeč. Cinder tudi ni bila običajna pepelka, nikakor ni neka siva miška, ampak dokaj realno dekle. Žal mi je bilo za mlajšo sestro. Princ mi je bil zelo simpatičen. Zato se ji dodelila 5 zvezdic. Prijetno me je presenetila.

Ocena:
Izziv: mesečni za 3 dodatne točke

Slika


Citadel (Languedoc #3)
od Kate Mosse

To serijo sem zapustila za zelo dolgo, letos jeseni pa sem si vzela čas, da sem jo dokončala. Drugi del sem prebrala v oktobru ter takoj začela s tretjim delom. Upam, da to še vedno velja za to kategorijo, ker gre za knjige, ki so bile izdane že pred nekaj časa.
No, tretji del se večinoma dogaja med drugo svetovno vojno. Osebe so uporniki, oz. bodoči uporniki proti režimu v južni Franciji. Vse prepletajo še nadnaravni elementi iz prve knjige, zato gre tukaj tudi za mystery quest za nekim izgubljenim kodeksom. Knjiga se dobro bere, čeprav je zelooo dolga. Meni so bile osebe zelo všeč, še posebej ljubezenski par Sandrine in Raoul. Njuna zgodba mi je strla srce.

Ocena:
Izziv: mesečni za 2 dodatni točki

Slika


The Island of Dr. Moreau
od H.G. Wells

Mislim, da sem videla nekaj delov filmske adaptacije pred leti, zato sem z zanimanjem prebrala to krajše delo angleškega klasika science-fiction. Ugh, ni za ljudi z bujno domišljijo, prav tako kot sam film ni bil. I'm sorry but willful disfigurment and torture in the name of science squeaks me out. Kakšne grozovitosti je ta 'doktor' storil živalim, si je težko predstavljati ne da bi te spreletel srh ali pa bi se spomnil vseh drugih živali v laboratorijih po svetu. Prav tako pa je zanimivo kako so tista pravila vplivala nanje in na njihovo kulturo. Vsekakor je zanimivo delo.

Ocena:
Izziv: mesečni za 1 dodatno točko

Slika

―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Nora Roberts - Morrigan's Cross (Circle Trilogy #1)(Goodreads)
2. John Green - The Fault in Our Stars (Goodreads)
He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.
- George Orwell


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 6 gostov