The 5th Wave (#1)
od
Rick Yancey
Gre za izredno napeto distopijo, kjer dejansko sovražnike iz vesolja srečamo face-to-face relativno pozno, pa še takrat te zgodba tako potegne vase in premeša tvoja čustva, da nisi popolnoma prepričan kako bi nanje reargiral. Vsekakor je zgodba izjemno zanimiva, navkljub začetnim težavam – prvih 20 strani sem rabila, da me je zgodba res pritegnila, a od takrat naprej je bilo 'smooth sailing' vse do konca. Zdaj pa rabim drugo knjigo in to TAKOJ!
Osebe so razumljivo bolj kot ne v šoku in izgubljene večino časa – kdo pa ne bi bil, če bi izgubil družino, dom, celotno civilizacijo? A to še ne pomeni, da so popolnoma brezglave. Kot izjavi ena izmed protagonistk: »S tem ko so v posameznih valovih pobili večino človeštva, so dejansko proti sebi obrnili le najmočnejše od nas. Velika napaka.«
A ne si zdaj mislit, da bo to zgodba ala Independence Day, še zdaleč ne. Gre bolj za psihološko dramo, a brez akcije in napetih trenutkov tudi ne gre. Vsekakor pa se potiho noter vpleta tudi ljubezen (ampak res potiho, zato še zdaleč ne moti). Bomo videli kaj nam bo pisatelj ponudil v nadaljevanju. Upam, da se vrne Evan, in da majhna skupina najstnikov, ki sedaj ve več o zaroti proti človeštvu, ne bo storila kopico neumnih napak (ki si jih resnično ne morejo privoščiti). Vsekakor nisem prepričana ali bomo deležni srečnega konca, imam pa občutek, da bo avtor postregel s čim originalnim in nam bo dal nekakšen kompromis. Tudi prav. Bo vsaj sledilo temačnemu vzdušju te knjige, ki jo toplo priporočam vsem fanom in fanicam distopij.
Ocena:
Izziv: mesečni za 1 dodatno točko
At Any Price (#1 Gaming the System)
od
Brenna Aubrey
No, gre bolj za romanco z elementi gamerske kulture, a ker je bila priporočena (thanks Ever!) sem jo z veseljem prebrala.
Knjiga se začne zelo zanimivo, čeprav je moja notranja feministka kričala od groze, ko se je Mia odločila prodati svojo nedolžnost. Mahinacije okoli te (nevarne in neumne, pa tudi ilegalne) ideje so bile dovolj zapletene, da sem se nekoliko pomirila, trdno prepričana, da iz tega ne bo nič. To se je delno potrdilo, ko v igro vstopi Adam. Dejansko ga Mia pozna pod drugim imenom v spletni igrici, ki jo vsakodnevno igra in o njej tudi piše na svojem blogu. Dejansko sta super prijatelja, vendar Mia ne opazi njune iskrice. Zato se tip odloči, da bo pod lastnim imenom stopil z njo v stik in jo prepričal naj opusti svojo neumno idejo. Seveda se zaplete – on je itak zaljubljen v njo, ona pa se boji imeti z njim kaj več. Sledi zatiskanje oči, veliko vročih trenutkov in frustracije, dokler se vse skupaj ne sfriži. Delno je za to kriva Mia in njeni potlačeni problemi (eden izmed njenih fantov jo je prisilil k oralnemu seksu, poleg tega ne zaupa moškim), delno pa tudi Adam s svojimi negotovostmi in deloholizmom.
Več ne bom povedala, vendar je knjiga informativna glede kulture igralstva, likov in tržnih potez v tem svetu. Ker sama ne igram igric (nazadnje sem igrala eno izmed zgodnjih verzij igrice Ken – astronavt, ki potuje po nemogočih planetih… Zagotovo ima daljše ime, samo se je spomnim enostavno kot Ken) mi je bilo zanimivo izvedeti nekaj o neskončnih spletnih igricah.
Ocena:
Izziv: mesečni za 2 dodatni točki
Eat, Pray, Love
od
Elizabeth Gilbert
Ah, kaj naj povem o tej knjigi? Pred leti sem videla film in ob njem uživala, zato mi ni bilo težko vzeti v roke še knjige. Najbolj všeč mi je bil del v Italiji. Vsi ti opisi ljudi, mest, ki jih je obiskala, njeno kulinarično raziskovanje, pa tudi vsa prijateljstva in kratki stiki, ki jih je našla tam. Prav uživala sem ob opisih njene ponovno najdene sreče. Italija se mi je nekako kar sama od sebe izrisala pred očmi – mesta, ljudje… Drobni podatki, ki jih nasuje v svoje opisovanje so me obenem zabavali kot tudi poučevali. Res je bil užitek prebrati ta del. Humor je srce te knjige.
Nekoliko manj sem uživala v opisu Indije, ker se je tam zadržala izključno v ashramu – templju. Res, da je spoznala kopico izjemno zanimivih oseb, vendar so bili vsi večinoma osredotočeni na meditiranje, na iskanje notranjega miru, zato se je ta del zgodbe nekoliko vlekel. Liz seveda ni mogla preživeti časa tam, ne da bi se ji pripetila kopica smešnih dogodkov, vendar so druge osebe nekako stopile v ozadje (ali pa se je meni to samo zdelo). Izjema je bil Richard iz Teksasa, a sem hotela izvedeti še več. Priznam, da brez filma knjige verjetno ne bi mogla dokončati, ker nam ponudi le omejen del njenega potovanja po svetu. Večinoma je osredotočena na njo in njene občutke, kar je značilno za moderne potopise. V filmu so to rešili na odličen način.
Zgodba se nato preseli še na Bali, kjer sem najraje brala o zdravilcu Ketutu in njeni počasni romanci s Felipom. Očitno si bom morala omisliti kakšnega Brazilca v svojem življenju.

Je pa res, da sem upala na kaj več. Knjiga zato dobi 3,5 zvezdice. Nasmejala me je v času, ko sem bila na psu, zato jo bom imela v dobrem spominu.
Ocena:
Izziv: mesečni za 3 dodatne točke
―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Diana Gabaldon – Outlander (#1) (
Goodreads)****
2. Dan Brown – The Lost Symbol (#3 Robert Langdon) (
Goodreads) ****
3. Marjane Satrapi – The Complete Persepolis (
Goodreads) *****
4. Marissa Meyer – Scarlet (#2 The Lunar Chronicles)(
Goodreads) *****
5. Alexandre Dumas – The Three Musketeers (
Goodreads) ****
6. Anna Zaires – Close Liasons (#1 Krinar Chronicles)(
Goodreads) ***